ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Izbucuri de poveste în Apuseni

TIPĂREȘTE URM de aici

Apusenii au două geografii: una la suprafață, vizibilă și cercetată, înscrisă pe hărți cu linii, hașuri și culori diferite; și alta, acolo, în adânc, necunoscută dar presupusă, și care adesea o contrazice pe aceea din manuale. Noi am învățat că mai multe izvoare formează un pârâiaș, mai multe pârâiașe dau un pârâu, pâraiele se unesc în râuri, acestea în fluvii care-și poartă apele în mare. În Biharia însă am întâlnit pâraie sorbite brusc în adâncul pământului și râuri izbucnind tot așa de neașteptat de sub o stâncă sau dintr-o peșteră..... Aceste „fenomene carstice” sunt sorburile și izbucurile... (Vinciu Gafița, „Munții necunoscuți”)

Dar ce e acela un izbuc? . O apă curgătoare are drept punct de pornire un izvor; în unele cazuri acest izvor se transformă în „izbuc” – o izbucnire violentă de apă din subteran, ieșire lichidă cu debit permanent sau cu intermitențe. Relieful carstic din Munții Apuseni a favorizat formarea multor izbucuri, unele cunoscute și frecventate de turiști, altele mai puțin cunoscute.

Într-una din zilele petrecute pe meleaguri moțești am inclus o incursiune către un astfel de izbuc, celebru prin culorile sale: Izbucul Tăuz. Punctul de plecare e Pensiunea Iara din Arieșeni (vezi impresii), ne îndreptăm spre Gârda de Sus unde vom vira dreapta pe șoseaua ce merge la Ghețarul Scărișoara.

Acces. Urmând DJ 750 din Gârda de Sus pe mâna stângă spre Peștera Scărișoara la circa 3 km distanță ne despărțim de acest drum tot spre stânga. Continuăm pe șoseaua ce merge spre cătunul Casa de Piatră și peșterile Coiba Mare și Coiba Mică și după vreo 3 kilometri și jumătate covorul asfaltic dispare. Mai avem de parcurs vreo 2,5 kilometri până în locul în care începe traseul; e un drum forestier destul de bun (pe vreme uscată), dar cu pietre colțuroase pe ici-colo. Pe o latură șerpuiește un râu, pe cealaltă valea e străjuită de pereți de stâncă pe câteva porțiuni de drum. În câteva locuri sunt trasate cu vopsea albastră săgeți indicatoare spre acest monument al naturii. Autoturismul se parchează pe marginea drumului, în preajma cărării ce pornește prin pădure, câțiva zeci de metri de drum formând alveole propice parcării.

Traseu turistic. Imediat după ce am ajuns a început o ploaie măruntă, dar insistentă. Am așteptat vreo 40 minute poate se va opri, dar nici gând. Turiștii sosiți înaintea noastră se întorceau destul de uzi și nămoliți. După câteva zeci de minute stropii se opresc, chiar licăre soarele un pic. Pornim pe cărarea indicată de o săgeată roșie de lemn, pe o cărare îngustă. Traseul e marcat cu cerc alb și punct albastru, iar prima parte se desfășoară prin pădure, în coborâre ușoară. Ploaia căzută a creat pasaje cu noroi, rădăcinile și pietrele sunt alunecoase. După 10-12 minute intrăm pe partea a doua a traseului, printre stânci, pietre, o dublă traversare a râului.

Ploaia începe să ne sâcâie din nou și nu se va mai opri decât când ajungem înapoi la autoturism. Traversăm prima punte care este într-o stare acceptabilă, dar alunecoasă din cauza ploii. Ne strecurăm printre rădăcini și pietre, acordăm prioritate altor turiști care se întorceau – alte 12-15 minute. Ar fi deci un traseu de maxim 20-30 minute, dar în condiții de ploaie te miști ceva mai greu. A doua punte care ne-ar duce chiar lângă „lac” nu mai este practicabilă, scândurile și balustrada sunt rupte. Câțiva curajoși intră încălțați prin apa rece, printre stâncile ude pentru a traversa pe malul celălalt. Noi ne oprim pe malul drept de unde se vede destul de bine izbucul-lac.

Izbucul Tăuz este un izvor subteran care captează apele a două pâraie care dispar în adâncurile peșterilor Coiba Mare și Mică, se unesc și după 4 km izbucnesc la suprafață printr-un sifon. Galeria prin care apa țâșnește mai violent ori mai potolit la suprafață are peste 80 m adâncime. Cercetările efectuate de speologi și scafandri nu au reușit să „descifreze” întregul traseu al apei în subteran, încercările repetate soldându-se în 2002 cu decesul unui speolog polonez (amănunte de specialitate găsiți aici: ziarulunirea.ro/foto-expe ... nlandezi-284957).

Noi am găsit oglinda de apă liniștită, fără cercuri create de bulele de apă ieșite cu presiune, parcă era un lac. Din suprafața rotundă de apă pornea vitejește la vale cursul de apă. Izbucul Tăuz e strâns între pereți de piatră și în funcție de lumina solară își schimbă culoarea. Am privit vreo 20 de minute nuanțele de un verde năucitor, chiar strălucitor când ieșea soarele. Ploaia ne-a silit să plecăm mai devreme din acest loc mirific creat de Natură, parcurgând poteca alunecoasă în sens invers.

Izbucul Cotețul Dobreștilor. Pe drumul de întoarcere, la doar 180 de m distanță de intersecția cu DJ 750 spre Ghețarul Scărișoara, un mic indicator-săgeată ne direcționează spre un alt izbuc. Lăsăm autoturismul într-o alveolă pe marginea șoselei, intrăm pe o portiță de lemn și urmăm vreo 50 m poteca care merge spre peretele de stâncă. Apa susură pe partea dreaptă printre pietre îmbrăcate în mușchi.

La baza peretelui de calcar se cască o deschidere de circa 8 m înălțime; ne strecurăm sub arcadă cu mersul piticului și grijă la cap. În fața noastră apare oglinda transparentă, neclintită a izbucului – nici acesta nu e violent și nu izbucnește brusc. Galeria inundată are zeci de metri și se poate explora doar de către specialiști speologi cu echipament adecvat. Apa e limpede și rece ca gheața.

Concluzii. Recomand celor care se îndreaptă spre Peștera Scărișoara să facă o incursiune și la Izbucul Tăuz, în funcție de starea vremii vor vedea un „lac-izbuc” superb. Drumul e pitoresc și accesibil cu autoturismul. Nu uitați echipamentul adecvat de munte și nu lăsați gunoaie în urma voastră. Să respectăm Natura!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.09.19 16:16:53
Validat / Publicat: 30.09.19 19:49:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ARIEȘENI [AB].

VIZUALIZĂRI: 1755 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Flori în drum spre izbuc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.10.19 22:55:28]
»

Pe mine geografia aia necunoscută mă atrage, încît am fost în Apuseni de mai multe ori și mai multe decît în ceilalți munți la un loc. Mi se pare pasionant să încerci să descifrezi cursul unui rîu care pe alocuri curge pe sub pămînt. Citesc cu mare entuziasm descrieri de bazine hidrografice închise care sînt o înșiruire de locuri unde rîul apare și dispare, sau dispare și apare, cum vrei. Evident, de multe ori se poate urmări toată aventura asta și pe teren, în încercarea de a descifra o parte din mister.

Capriciile astea ale apei, posibile în general numai pe calcare, nasc un relief care pare să nu respecte legile fizicii și care îngreunează orientarea. Urci pe o vale care dispare brusc, pentru că rîul își începe drumul direct de la baza unei stînci, ca la Tăuz, sau, și mai poznaș, cobori de-a lungul unei văi, care, logic, tre să dea în altă vale și în final la „civilizație”, ca să descoperi că dispare brusc, iar rîul nu continuă nicăieri, vizibil, ci dispare fie sub o stîncă, fie ca într-o scurgere de chiuvetă, direct în albie. Iar apariția la zi poate fi mai apoi de fapt tot sub pămînt, dar într-o peșteră.

Nu mai zic că în interiorul rocii, care este ca un burete, plină de fisuri inundate sau nu, rîurile se comportă ca la suprafață, au loc confluențe și difluențe, dar mai mult au și circulație pe verticală, ba și urcă uneori. De pildă, toate apele din zona Padișului, care dispar în diverse peșteri sau ponoare, se unesc undeva sub munte și ies împreună la zi prin Izbucul Galbenei, alt nume vedetă al hidrografiei turistice din Bihor.

Unii, mai curioși decît mine, care țin să atingă punctele extreme ale unor asemenea labirinturi înecate ca Tăuzul, probabil din celebrul și concisul motiv: „pentru că există”, plătesc uneori cu viața tentativele de a lămuri petele albe ale unei hărți niciodată definitive. Marile cuceriri geografice rămase de făcut sînt aici, în subterane. Un Everest e posibil oricînd, oriunde.

Și pe wikipedia sînt rezumate încercările de joncțiune a Tăuzului cu Coiba Mare și șirul de victime dintre temerarii scufundători (pentru cine nu are răbdare să citească articolul din link și vrea un rezumat în 2 minute).

Forța apei cred că o simți eventual dacă vrei să te scufunzi, dar la suprafață eu nu am văzut izbucuri arteziene. Singurul indiciu al imensității spațiilor inundate este volumul mare de apă care se scurge peste buza izbucului și dimensiunea rîului care se naște astfel.

Într-adevăr, la suprafață poate atrage frumusețea peisajului. Abia cînd cunoști cîte ceva despre speologie în general și despre izbucul vizitat în special poți trece de la admirație la uimire. Abia informații despre adîncime, dificultatea explorării, volumul de apă, traseul din amonte pot impresiona pe turist.

Iar, uneori, cum au remarcat alți speologi mai talentați la scris, ne poate impresiona artistic fie și simpla denumire. Cum este izbucul Izbîndiș, probabil cel mai frumos nume din hidrografia țării (cred că la Cristian Lascu am citit ideea asta), sugestiv, concis, metaforic. Cine știe ce înclinații poetice avea localnicul care l-a botezat.

Chiar că „de poveste”! Cam tot ce ține de speologie e o frumoasă poveste cu temerari care nu rezistă misterului și vor să îl limpezească.

PS: audiați pe youtube mica compoziție a lui Marțian Negrea - Izbuc (din suita Munții Apuseni), o tarantelă care evocă apele jucăușe ale izvoarelor carstice.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Arieșeni:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062118053436279 sec
    ecranul dvs: 1 x 1