GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Continuând excursia din iulie si presat de timp, dar nu m-am putut abtine sa nu (re) vizitez Zalaul, oras municipiu resedinta de judet Salaj.
Vizita in Zalau nu a fost nici prima nici ultima, locuind membri de familie aici, am fost la a 8. a vizita, prima fiind in 1994, asa ca am avut ocazia sa observ dezvoltarea orasului. M-am tot gandit, am fost de 8 ori, am vizitat obiective, am luat parte la slujbe religioase, m-am plimbat in oras... si nici un articol scris?
Istoria orasului : Putem spune ca acum aproape 2000 de ani aici a fost granita imperiului roman. Dovezile sint castrul roman Porolissum aflat la numai 8 km de oras, monedele si obiectele romane descoperite in zone arheologice chiar in zona centrala a orasului. Si totusi s-au descoperit urme umane chiar din neolitic deci peste 6000 de ani. Istoria mai recenta dateaza din anul 900 dar prima consemnare scrisa este din 1200. In 1241 este distrus de tatari, in 1246 episcopatul catolic devine stapanul aici iar din 1542 devine parte din componenta Principatului Transilvaniei (Principatul Transilvaniei a fost un fel de stat autonom dar din punct de vedere geografic ceva mai mare decat Transilvania de astazi). Localitatea este condusa din 1571 pana in 1600 de catre Stefan Báthory iar din 1600 de catre Mihai Viteazul. Din 1601 pana in 1848 Zalaul are parte de o anumita autonomie care a ajutat mult la dezvoltarea orasului fiind si un oras targ iar populatia a avut foarte multe ocupatii. Drumul sarii trecea pe aici. Ce inseamna asta? Sarea exploatata din zacamintele din Transilvania in cazul din ocna Dej pe aici a fost trasportata in occident. Dupa revolutia din 1848 Zalaul si-a pierdut multe din privilegiile de care s-a bucurat pan atunci. In 1876 alta imparteala a teritoriilor, de atunci devine resedinta de judet Salaj (fostul judet Salaj de atunci s-au schimbat granitele de cateva ori) Cele 2 razboaie mondiale si-au pus din nou amprenta si au tras inapoi orasul din calea dezvoltarii. Dupa 1950 dupa model URRS va deveni oras cu statut de raion facand parte din regiunea Cluj. Din 1968 se reface judetul Salaj iar din 1979 devine din nou municipiu. Deci judet, pe urma raion, pe urma din nou judet... cam greu pt mine, pana la urma am inteles.
Accesul la municipiul Zalau se poate face prin DN1F dinspre Cluj-Napoca, DN19A dinspre Satu Mare si DN1F dinspre Carei DN1C si DN1H dinspre Baia Mare, pe drumul dinspre Oradea DN1 (A3) pot recomanda un drum secundar dar nou si stare foarte buna a asfaltului este 108G si face legatura intre Ciucea si Zalau.
Din punct de vedere geografic orasul resedinta de judet Salaj se afla la o altitudine de 275m deasupra marii, cei 90 kmp sint populati cu 56000 locuitori (2011) Zalau are un rau se numeste tot Zalau si se varsa in Crasna. Dealurile de langa oras se numesc Meses si fac parte din muntii Apuseni, imprejurimile orasului sint impadurite. Clima este un climat temperat submontan.
Din cei 56000 locuitori 76% sint romani, 15% maghiari, 1 % romi restul alte nationalitati. Din punct de vedere confesiune ortodocsi 68%, reformati 13%, greco catolici, penticostali cca 3%, catolici numai 1,5 % restul necunoscut sau alte confesiuni. Cartiere sint multe nu le pot enumera pe toate si nici nu le cunosc pe toate cateva mai importante ar fi Centrul, centrul istoric, Meses, Porolissum, Stadion, Valea Mitii, Ortelec, Pacii, etc. Am inteles ca foarte multe s-au construit dupa 1990. In Zalau a existat industrie si inainte de 1990, exista si acum, locuri de munca sint de gasit la Silcotub, Cemacom, Michelin si multe alte firme. Somaj 5%.
Cel mai important obiectiv turistic este in afara orasului mai exact la 8 km se numeste Porolissum si este un fost oras roman din 106, de asemenea si cel mai bine pastrat in timp lucru descoperit dupa începerea sapaturilor sin 1970. Localitatea unde se afla se numeste Moigrad Porolissum si se acceseaza dinspre Zalau pe drumul 191C. Spre rusinea mea, dupa 8 vizite in Zalau nu am fost inca aici (dar la urmatoarea vizita curând) utilizatorul AFA Adryana a descris intr--un articol reusit aici
Urmatoarele obiective se afla in centrul istoric care nu este mare in Zalau. Predomina lacasele de cult cladirea primariei si cateva cladiri istorice.
Primaria Zalau a fost construita in 1889, stil neobaroc, arhitect Klosz Jozsef. Cladirea istorica are si o curte interioara. Nu stiu daca se poate vizita interiorul in intregime, eu am intrat doar pe hol.
Casa Ujvarosi este o cladire istorica dar proprietate privata din 1881, nu a functionat nici o institutie in perioada interbelica aici. Cladirea a fost nationalizata in 1960. In prezent exista o biblioteca aici. Cladirea am vazut-o din exterior, aproape de cladire se afla statuia Wesselenyi merita vazut este din bronz si facut in 1902. Reprezinta o scena din revolutia din 1848.
Casinoul din Zalau alta cladire istorica din 1899, construit tot in stil neobaroc a avut rolul in afara de sala de jocuri de a gazdui diferite spectacole si evenimente. Se gaseste in centrul istoric.
Biserica reformata este una din cele mai vechi din municipiul Zalau. Constructia dateaza din secolul 12 si am inteles ca la inceput a fost catolica, pe urma s-a transformat in biserica reformata. Cu cat mai veche biserica atat de bogata istoria sa. A fost incendiata, pe urma reconstruita, schimbat turnul bisericii, pe urma demolat restul dar pastrat turnul, reconstruit in 1906 luând forma din prezent. Se afla in centrul istoric. Este mare, impunatoare, exista 1500 locuri. Am vizitat si interiorul.
Biserica catolica are la fel o istorie bogata care incepe in secolul 12. Incendiata, demolata, reconstruita, cu 100 ani pauza când nu era nici un enorias catolic. Pentru mine a fost mai mult decat o vizita luând parte la slujbele religioase fiind de confesiune catolic.
Biserica ortodoxa cea mai veche s-a construit dupa primul razboi mondial inainte de aceasta data neexistând asa ceva in Zalau. In timpul al doilea razboi mondial biserica a intrat in paragina din cauza armatei hortyste. Dupa razboi s-a renovat iar interiorul care se vede astazi s-a realizat in anii 80.
Catedrala ortodoxa Adormirea Maicii Domnului a fost ridicata de comunitatea greco catolica in anul 1934 si se poate accesa din centru. Am reusit s-o vizitez recent.
Dar putin mai departe de centrul istoric se gaseste o splendoare arhitecturala care se numeste Catedrala Sf Vineri. Imensa cladire a fost inceputa in 1990 iar constructia mai dureaza si in prezent. Turnul atipic de fapt un obelisc cu ceas masoara 50m inaltime. O excelenta descriere al acestei edificii de catre Dna mariana. olaru AFA se gaseste aici
Biserica am vazut-o in stadiu de fundatie, in timpul constructiei si in 2013. In 2016 nu am ajuns.
Si... sa nu uitam de Muzeul Judetean de Istorie si Arta (infiintat in 1951, inchis intre 2010-14 pt renovare) personal am vizitat inainte de 2010 (etnografie si istorie)
Trebuie sa mai enumar inca 2 obiective care se afla in afara orasului, una ar fi biserica reformata din Crasna la 19 km de Zalau construita in 1380, turnul are 38m, iar orga este din 1892. Cealalta ar fi Baile Boghis la 45 km de Zalau o statiune cu apa termala . [###]
Cazare si masa in Zalau inseamna mai multe hoteluri si pensiuni, eu am remarcat Hotel Porolissum, Hotel Griff, Hotel Brilliant, Hotel Meses, Hotel Royal. In anii in care am vizitat orasul am vazut si numeroase pensiuni situate mai departe de centru dar cu conditii bune si preturi mai mici. Locuri de luat masa sint multe pot recomanda restaurantele hotelurilor enumerate mai sus.
Recomand pe langa vizitarea obiectivelor din afara orasului si o vizita in oras, merita vazut.Singura filmare aeriana care am gasit-o pe youtube mai jos,rog WB sa o posteze la începutul articolului,multumesc. youtube
Trimis de AZE in 02.08.16 22:52:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZALĂU.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Nu am ajuns inca in acest oras, dar articolul tau este o frumoasa invitatie. Felicitari, votat cu placere.
@AZE - Mulțumim pentru prezentarea acestui oraș, puțin cunoscut și vizitat de mulți dintre noi.
Chiar acum am citit un articol (publicat azi 3 august) despre inexistența unui turism zălăuan, deși orașul și împrejurimile ar putea constitui un pol al turismului sălăjean (graiulsalajului.ro/zalau- ... cu-zile-a-51597). Punerea în valoare a obiectivelor turistice e slabă, iar Centrul de Informare Turistică are o activitate nesatisfăcătoare (ca și în alte locuri din România).
Bravo @AZE! Interesant review, prilej de frumoasă aducere aminte pentru mine şi minunate fotografii pentru toţi cititorii!
Pentru cei care n-au văzut încă Zalăul - un binemeritat îndemn de a-l vizita, pentru cei care au avut şansa de a-l cunoaşte măcar în parte - neaşteptat impuls de a-l revedea şi un nemărginit dor de ducă .
Din păcate, anul ăsta am ratat Porolisum Fest - Zilele Cetăţii Porolisum (azi Zalău). S-a desfăşurat în prima săptămână a lunii iulie. Dar rămâne o ţintă pentru anul viitor, chiar dacă această sărbătoare nu are o dată fixă, ci e hotărâtă de organizatori ba în cursul lunii iulie, ba la începutul lui august, cam la fel cum e programat şi Festivalul lalelelor la Piteşti, adică după inspiraţie
Mulţumesc de invitaţie şi de aducere aminte!
As fi vrut sa apuc sa acord si eu SB pentru periplul tau salajan. Votul 15 e si el ok.
Referitor la Zalau, eu am fost cazat la Griff. Ok hotelul, dar orasul mi-a lasat un gust gri.
Da, gri! Mi se pare un oras trist si fara vitalitate. Denota saracie peste medie, asa imi lasa impresia. In jurul hotelului nu mi-a sarit in ochi niciun loc fain unde sa pot servi ceva, sa fie populat, sa fie atmosfera.
Felicitari pentru excursie si articole
@Dan&Ema - Multumesc, sa stiti ca si eu am avut impresia ca saracia este peste medie si mai putine locuri de munca. De fapt acelasi lucru spun si neamurile mele care stau acolo si pe care ii vizitez.
@mariana. olaru: Multumesc, la o noua vizita care ca fi curând voi revizita catedrala sa vedem daca este gata, voi merge (insfarsit) la Porolissum si revizitez si baile Boghis. Asa cum am scris intr-un Review anterior so orasele mai mici au ceva de oferit.
@mishu: Multumesc, recomand vizita in combinatie cu vizita altor regiuni de ex Maramures, altfel drumul este prea lung doar pentru acest obiectiv.
@AZE -
Bun articolul tau si indemnul de a nu ocoli Zalaul istoric in drumurile noastre. Este sau ar putea fi un oras turistic frumos, din pacate starea lui de saracire este veche, inca cu mult inainte de '89 desi nu ar fi motive caci acolo se pot face multe. Procentul de la somaj este cam tras de par si asa a fost si in comunism, spun asta pentru ca am locuit putin in Dej, am avut colegi din Zalau dar si aici am cunostinte ce inca au legaturi acolo. Pozitia si istoria orasului sunt argumente ca latina vulgara era cunoscuta de dacii din Ardeal înca inainte de razboaiele lui Traian. Dar cati oare se mai intereseaza de aceste lucruri?
Felicitari pentru articol!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Amintiri de vara de la Zalau — scris în 11.04.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Catedrala Episcopală Sfânta Vineri din Zalău – o perlă a ortodoxiei românești — scris în 23.01.13 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ