ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.06.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Ce poți să vizitezi la Versailles într-o zi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În cele 7 zile cât am stat la Paris, am ales să dedicăm o zi domeniului Versailles. Ne-am stabilit ca zi de vizitare sâmbăta din două motive:

-pentru că sâmbăta ne puteam bucura de Les Grandes Eaux Musicales

-pentru că prognoza meteo ne promitea o vreme tocmai bună să vizităm în voie grădinile.

De altfel, ziua în care am vizitat Versailles a fost cea mai frumoasă zi din tot sejurul nostru la Paris. Au fost 21 de grade Celsius, iar soarele a fost foarte generos.

Cum ajungi la Versailles

Ca să ajungi din centrul Parisului la Versailles trebuie să iei RER C, în direcția Versailles – Rive Gauche (este cea mai apropiată gară de palat). Trenul îl poți lua din mai multe stații de metrou și ajungi la destinație în aproximativ 30 de minute.

Vezi aici prețurile, orarul și stațiile din care poți lua RER C.

Odată ajunși în gară, nu vă faceți griji că nu veți ști încotro s-o apucați. Sunt indicatoare peste tot și oricum toată lumea o ia în aceeași direcție, așa că e greu să te rătăcești.

Ce cuprinde domeniul Versailles

Domeniul Versailles este imens. Are peste 800 de hectare și este o utopie să crezi că poți vizita fiecare colțișor într-o singură zi. Dar cu puțină planificare poți vedea marile puncte de interes.

Iată ce găsim pe acest domeniu:

-Palatul – le Chateau de Versailles

-Micul Trianon – le Petit Trianon

-Marele Trianon – le Grand Trianon

-Cătunul reginei - Le Hameau de la Reine

-Grădinile

Cum ne-am organizat vizita

Iată cum ne-am organizat noi excursia de o zi ca să putem vedea cât mai mult din acest vast domeniu.

De cum am ajuns pe esplanada din fața castelului am amuțit la vederea mulțimii imense care stătea la coadă pentru a intra în palat. Este adevărat că nu am fost foarte matinali, așa cum ne-am fi dorit, și am ajuns la palat abia la ora 11.00. Din fericire însă coada a mers destul de repede și în cca 30 min am reușit să intrăm.

Palatul Versailles

Ne-am început vizita cu palatul, unde am intrat pe baza Museum Pass achiziționat în prima zi a sejurului nostru la Paris. Ne-am luat audioghidul și am rătăcit în voie prin grandioasele camere ale palatului aproximativ 2h30min. În perioada aprilie-octombrie, palatul este deschis de la 9.00 la 18.30.

După această incursiune în grandioasele săli și apartamente regale, ne-am îndreptat către domeniul Trianon, pentru a explora viața „intimă” de la castel. Spre deosebire de palatul Versailles, cele două palate Trianon sunt deschise spre vizitare între orele 12 și 18.30 (din aprilie și până în octombrie), ultima intrare fiind la ora 18. Un plan interactiv al domeniului Trianon poate fi găsit aici: http://bienvenue. chateauversailles. fr/fr/chateaux-de-trianon-domaine-de-marie-antoinette/a-voir.

Dacă sunteți mai sensibili la curenții de aer, aveți grijă să vă luați la voi ceva de îmbrăcat pentru că la ieșirea din palat, acolo unde este spațiu deschis, vântul bate destul de tare. De altfel, în vârful acestei coline se afla odinioară o moară de vânt.

Marele Trianon

După numai o oră de plimbat în voie și zăbovit prin grădini am ajuns la Marele Trianon. Nu vă faceți griji că nu veți ști cum să ajungeți dintr-o parte în alta! Cu ajutorul hărții primite la intrare și cu indicatoarele de pe parcurs nu vă veți rătăci cu siguranță. Și apoi, chiar dacă s-ar întâmpla să vă rătăciți, aveți ce vedea la tot pasul, așa că nici un minut nu va fi irosit :).

În ceea ce privește Marele Trianon, să vă spun sincer, eu mă așteptam să văd ceva mai multe plante cu flori. Dar nu a fost așa. Una peste alta însă, locul este foarte frumos chiar și fără prea multe flori. La Marele Trianon mi-a plăcut foarte mult Peristilul, care face legătură între aripa stângă (apartamentele doamnelor) și aripa dreaptă (apartamentele suveranilor) a palatului. Este echivalentul Galeriei Oglinzilor din Chateau de Versailles, care leagă Marele Apartament al Reginei din aripa de sud de Marele Apartament al Regelui din aripa de nord.

Spre deosebire de Galeria Oglinzilor din Chateau, Peristilul din Marele Trianon oferă acces direct în grădini.

Există însă și aici un Salon al Oglinzilor, mult mai intim, care mie mi-a plăcut foarte mult. De remarcat în Marele Trianon este Galeria Cotelle, unde s-a semnat Tratatul de la Trianon. Galeria este decorată de o parte și de alta cu ferestre mari, de sus până jos, între care se află 24 de tablouri care înfățișează imagini de epocă din grădinile palatului, așa cum erau ele în secolul al XVII-lea. Dintre acestea, 21 îi aparțin pictorului Jean Cotelle, de unde și numele galeriei.

Micul Trianon

Destul de aproape de Marele Trianon se află și Micul Trianon, unde am ajuns traversând Le Jardin Français du Petit Trianon. Construit în timpul lui Ludovic al XV-lea, acesta a fost oferit ulterior de nepotul și succesorul său, Ludovic al XVI-lea, Mariei Antoaneta. Ea este cea care a transformat grădina botanică a lui Ludovic al XV-lea într-o grădină de inspirație anglo-chineză, cu multe elemente naturale, după modelul epocii.

Cătunul Reginei

Tot în spiritul naturalist al epocii, Maria Antoaneta și-a creat și propriul sat, unde să experimenteze viața la țară. Este vorba despre Le Hameau de la Reine, unde veți ajunge trecând pe lângă Le Temple de l’Amour din Jardin Anglais a Micului Trianon.

După o vizită de jumătate de oră în Micul Trianon, ne-am îndreptat către Temple de l’Amour iar de aici, luând-o pe o potecă adiacentă am ajuns în mai puțin de 15 minute la Cătunul Reginei. Acesta este împărțit în 3 sectoare distincte.

Primul, situat la sud de podul de piatră care trece peste râu este format din case destinate agrementului, între care se remarcă cea a reginei. La momentul vizitei noastre, Casa Reginei era în renovare. Probabil că în viitorul apropiat va fi deschisă spre vizitare.

Dincolo de pod, casele sunt consacrate exploatării agricole, precum casa grădinarului, casa lăptarului etc. Acestea se pot vedea doar pe dinafară.

Cel de-al treilea sector este cel destinat fermei, unde am găsit găini, iepuri și câțiva miei.

Per total a fost o plimbare plăcută de 30-40 min. Sincer, aș fi zăbovit mai mult prin cătun dar la ora 17.20 începea spectacolul de la Bazinul lui Neptun, pe care nu voiam să-l ratez.

Les Grandes Eaux Musicales

Acestea au loc în weekend și marțea (începând din mai și până în octombrie). Pentru a vedea programul complet, accesați site-ul oficial:chateauversailles.fr/prep ... -eaux-musicales.

Aveți grijă însă că în aceste zile accesul se face pe bază de bilet.

Ce înseamnă mai exact grădinile și apele muzicale? Fântânile sunt puse în funcțiune la un anumit interval de timp pe ritmuri muzicale, pentru a recrea atmosfera de la Curtea regală. Cel mai spectaculos show este cel de la Bazinul lui Neptun, de la ora 17.20, când răsună preludiul din Te Deum-ului lui Marc-Antoine Charpentier, dedicat Regelui Soare.

După acest ultim spectacol în natură de la Versailles ne-am îndreptat agale către ieșire. Am fi vrut să mai zăbovim un pic prin grădini, dar picioarele noastre se resimțeau după această zi, așa că ne-am decis să mergem către gară.

Așadar, dacă la ora 11 intram pe domeniul Versailles fără să știm prea bine ce ne așteaptă dincolo de porțile aurite, la ora 18.15 ieșeam pe aceleași porți dar mai bogați în amintiri și cu urechile răsunându-ne de muzica „regală”.


[fb]
---
Trimis de iuliaen in 05.03.17 16:31:37
Validat / Publicat: 05.03.17 19:25:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 8178 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliaen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Bazinul lui Apollo și în fundal Palatul Versailles
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32200 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

iuliaenAUTOR REVIEW
[05.03.17 17:40:54]
»

Vă rog să atașați video: youtu.be/bagohp7qFn4

Mulțumesc

webmaster26
[05.03.17 18:39:21]
»

@iuliaen: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[05.03.17 19:29:26]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului! )

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

cristina47*
[05.03.17 19:35:24]
»

Foarte frumoase fotografiile. Astfel am vazut si eu Fantana lui Neptun functionand!

iuliaenAUTOR REVIEW
[05.03.17 19:46:54]
»

@cristina47: Ma bucur ca v-au placut. Cred ca si mai bine arata show-ul de noapte, cu lumini. Din pacate, anul trecut incepea in iunie, iar noi am fost in mai. Asa ca n-am reusit sa-l vedem. Poate data viitoare. Sau poate o sa mearga cineva anul acesta si o sa ne povesteasca

Michi
[06.03.17 09:54:21]
»

Felicitări pentru review şi poze care mi-au adus aminte de excursia pe care am făcut-o în 2014 şi în care am văzut mai mult împrejurimile Parisului.

Cum palatul îl văzusem într-o altă zi corelat ca orar cu grădinile cântătoare, în acea dimineaţă beneficiind de Navigo1-5 pe o săptămână, am luat metroul 9 până la Pont de Sevres şi de acolo autobuzul 171 la Versailles.

Ştiam că Marele Trianon se deschide la ora 12 aşa că mai întâi am coborât din autobuz în Sevres unde am vizitat fabrica de porţelan şi apoi pentru că mai aveam timp parcul Saint- Cloud, unul din cele mai mari şi frumoase din apropierea Parisului.

În curtea Versaillului am luat trenuleţul cu 7.5 eu, am oprit să vedem întâi Marele Trianon şi apoi cu acelaş bilet Micul Trianon. Intrarea în tot ansamblul (Marele Trianon, Micul Trianon, templul Amorului, domeniile şi ferma reginei Marie- Antoinette) costă 10 eu.

După ce am vizitat ferma Mariei Antoinette în care câteva case mai sunt locuite şi oamenii fac legumicultură în grădini, ne-am plimbat prin pădurea proiectată de arhitectul peisagist Le Notre şi de la Grand Canal am luat ultimul trenuleţ de seară pentru a ne înapoia la palat.

iuliaenAUTOR REVIEW
[06.03.17 11:28:18]
»

@Michi: Doamnă, ce surpriză plăcută mi-ați făcut cu vizita dvs !

V-am citit impresiile de la Versailles înainte să plec, când căutam să aflu mai multe despre le Hameau de la Reine.

Încercam să îmi planific excursia de o zi la Versailles și voiam să mă dumiresc cât este de plauzibil să văd și domeniul Trianon, pe lângă palat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[09.03.17 13:14:09]
»

@iuliaen: Felicitari pentru articol, votat cu mare placere.

iuliaenAUTOR REVIEW
[10.03.17 16:05:53]
»

@mishu: Vă mulțumesc, doamnă, și pentru cuvintele frumoase, și pentru vizită .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iuliaen, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Versailles:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06243109703064 sec
    ecranul dvs: 1 x 1