ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JAN-2018
DURATA: 4 zile
prieteni
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Revenind în Oraşul Marelui Turn și împrejurimi la cumpăna dintre ani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nu știu câți dintre cei ce călătoresc sunt dispuși să revină în locurile care le-au fost pe plac și în care s-au simțit bine, însă în ceea mă privește, lucrurile stau exact așa: acolo unde mi-a rămas inima și unde bugetul nu-mi este dat peste cap, acolo știu sigur că voi vrea să ajung din nou. Desigur că și mie mi-ar plăcea mereu să experimentez ceva nou, să calc pe tărâmuri neumblate încă de mine și să cunosc oameni noi, dar întotdeauna cel care dictează este măria-sa bugetul în funcție de care se țes planurile de vacanță.

Pentru minivacanța aceasta generoasă a revelionului, cu patru zile libere în program, ne-am gândit că tot la vecinii bulgari ar fi ideal (din punctul de vedere al costurilor) să petrecem, tot în fermecătorul oraș al țarilor bulgari, Veliko Târnovo. Am avut noroc și de vreme bună, cu soare și temperaturi de primăvară care ne-au lăsat să colindăm în voie prin zonă și prin oraș. Pachetul a constat în trei nopți cu mic-dejun inclus, la același hotel ca și anul trecut (Tarnovo) și masa festivă de revelion. Singura schimbare din program a fost localul unde urma să întâmpinăm noul an, respectiv restaurantul Asenevtsi, situat pe strada Aleksander Stamboliyski, nr. 7, undeva între Centrul de Informații Turistice și hotelul Etar, când o iei spre statuia măreață a Asăneștilor și Galeriile de Artă Boris Denev. Totul la 133 €/persoană.

Despre Veliko Târnovo am tot scris, încă de acum doi ani când l-am vizitat prima dată, adăugând câte ceva nou, pe parcurs atunci când a fost cazul. Cel mai bine este să vă povestesc pe scurt în ce a constat minivacanța noastră, poate cuiva, care ajunge în oraș și vrea să evadeze și în zona înconjurătoare, i-ar putea fi de folos în a se inspira asupra a ceea ce poate vizita. Am ales să dedicăm Orașului Țarilor Bulgari capetele intervalului, respectiv zilele de 30 decembrie și 02 ianuarie când am reluat la pas diverse colțuri ale sale, iar ieșirile noastre au fost făcute în zilele de 31 decembrie şi 01 ianuarie, practic miezul minivacanţei, când se știe că nu există program la muzee, iar vremea a fost pe de-a întregul de partea noastră, parcă un real îndemn să stăm mult pe-afară.

Din nou la Bojentsi, satul cu parfum medieval…

Pentru ultima zi din 2017, noi, toți cei opt membri ai grupului, la unison, am hotărât să reluăm frumoasa experiență de la Bojentsi, de acum doi ani. Așa de tare ne-a impresionat atunci mica localitate tradițională, cu aspect parcă neatins de trecerea vremii, încât ne-am dorit să luăm la picior încă o dată ulițele pline de farmec ale satului. Despre Bojentsi am scris deja un articol, așa că nu voi relua subiectul.

Am găsit multă lume cazată în Bojentsi, mulți turiști se pregăteau de petrecerea de revelion, cu mașinile pline de bunătăți pe care le cărau la pensiuni. Sărbătoarea se simțea în aer, iar aerul nu era deloc de iarnă, ci aducea, mai degrabă, a primăvară. Deși era destul de devreme, străduțele principale gemeau de mașini pricopsite parcate, prăvăliile cu suvenire își deschiseseră ușile și-și expuseseră marfa colorată vesel în afara acestora din care, desigur, nu ne-am putut abține nici noi să nu cumpărăm câte ceva.

Singurul lucru ce a apărut în plus a fost că am găsit biserica satului, cu hramul Sf. Ilie deschisă, așa că am putut să o admirăm și în interior, nu numai pe-afară, am putut spune o rugăciune, ne-am putut îndrepta gândurile către persoanele dragi care sunt sau nu mai sunt printre noi, aprinzând o lumină pentru acestea.

La final, ne-am oprit pentru prânz în centru, la mehana Retro, la care luaserăm masa și data trecută și ne plăcuse și servirea și mâncarea și aspectul vintage al localului.

Cascada Hristovski, mănăstirea Maryanski, oraşul Elena, lacul Yovkovtsi

De cum am intrat în noul an, după ce ne-am ospătat bine la brunch-ul oferit de hotel, ne-am urcat în mașini cu direcția Elena, un orășel situat la circa 40 km sud-est de Veliko Târnovo. Ar mai fi fost de vizitat și orășelul Kostel (nu râdeți!), dar pe parcurs ne-am mai oprit și în alte locuri, așa că nu am mai ajuns și la acesta. Drumul ne-a purtat printre dealuri și munți cu peisaje pitorești. Primul punct în care ne-am oprit a fost satul Ruhovtsi, situat la 3 km sud-est de Elena pentru a vedea cascada Hristovski de pe râul Miykovska. Deși s-ar fi putut ajunge la aceasta după ce am fi traversat un pod și am fi lăsat mașina într-o parcare mare, GPS-ul ne-a scos aproape de o potecă, la capătul unui cătun cu case arătoase. Din curtea uneia a apărut un localnic ce ne-a recomandat să mergem preț de cinci minute pe poteca aceea destul de alunecoasă pentru a surprinde cascada de sus, de pe niște stânci abrupte, de unde imaginile erau mai spectaculoase. Zis și făcut. Deși căderea de apă se produce de la numai nouă metri, cascada este foarte frumoasă poate și pentru că debitul apei este bogat. Văzut, admirat panorama, fotografiat, plecat.

Următoarea destinație a constituit-o mănăstirea Maryanski pentru care am ieșit înapoi în drumul Elena-Sliven și pe care l-am parcurs 5 km. Mănăstirea Maryanski „Sveto Preobrajenie Gospodne” se află în satul Dolni Maryan, un sat înconjurat de dealuri și râurile Borovshtitsa (Ruhovska, Miykovska) și Burzitsa (Kostelska). Conform legendei, mănăstirea a fost întemeiată între anii 800-900, lucru confirmat de descoperirile făcute, clădirea, așa cum arată astăzi, a fost construită în 1835. În jurul acesteia s-au țesut mai multe legende cu privire la originea și numele sale, inclusiv una care susține că mănăstirea găzduiește în adâncurile sale mormântul cu rămășițele pământești ale țarului Boris I sau Boris-Mihail după ce a fost botezat creștin. În decursul timpului, după ce a fost afectată de cutremure succesive, a fost refăcută în mai multe rânduri, ultima dată, în 2013, beneficiind de o restaurare amplă cu fonduri europene, conform panoului informativ aferent. Deși era ziua de 01 ianuarie, ziua Sf. Vasile cel Mare, biserica mănăstirii era închisă, așa că după ce i-am dat roată, ne-am repus la drum spre Elena căreia aveam să-i dedicăm mai mult timp și mai multă atenție.

Elena este un frumos orășel situat în Balcanii de nord, mai bine-zis un fost târg de meșteșugari și artizani, întemeiat încă din vremuri străvechi, însă devenit cunoscut în perioada de dominaţie otomană când a îndeplinit un rol serios în mişcarea antiotomană. De fapt, după ce capitala Veliko Târnovo a fost cucerită de turci în 1393, mulţi nobili bulgari s-au stabilit aici, iar între secolele XVIII-lea şi al XIX-lea, a devenit şi un centru educaţional de seamă. Citisem un pic despre Elena, îmi stârnise curiozitatea și o sădisem și eu, la rândul meu, în mințile membrilor găștii, așa încât vroiam să ne convingem la fața locului de ce ne poate oferi urbea cu nume de țarină (împărăteasă), pare-se după numele celei de-a doua soţii a ţarului Ioan Asan I, aşa cum spune una dintre legende. Se află la vreo 300 m altitudine și are cam 6.000 locuitori.

Am parcat la marginea oraşului, iar din înfăţişarea actuală cu care luaserăm contact nu reieşea că avem de-a face cu fermecătorul târg medieval pe care-l văzusem în poze. Dar, înaintând pe strada principală, Ilarion Makariopolski, de-a lungul căreia se întinde oraşul, am remarcat de-o parte şi de alta a acesteia, cum aspectul clădirilor se schimba şi ne apăreau în faţă cele tradiţionale, recondiţionate, adevărate bijuterii de arhitectură clasică sau din perioada Renaşterii Bulgare. Casele sunt construite în stil otoman, cu etajul din lemn, în general, în consolă, cu fundaţie şi parter din piatră, acoperite cu solzi mari de ardezie. Aveam pe partea dreaptă râul Elena al cărui curs era traversat de trei poduri în zona centrală, peste unul am remarcat biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Cum la Centrul de Informaţii Turistice am găsit închis, ne-a atras atenţia o frumoasă casă veche situată în spatele centrului. Ne-am apropiat şi am constatat că găzduieşte o cafenea mai neobişnuită, fiindcă în cadrul casei-muzeu unde se pot admira expoziţii de obiecte vechi, tablouri, se pot citi cărţi, se poate sta la masă și comanda cafea, ceva de băut şi ceva dulce. E vorba despre casa în care s-a născut scriitorul/poetul bulgar Petko Yurdanov Todorov, iar noi n-am pierdut ocazia să degustăm produsele locale la un popas bine-meritat. Noi, fetele, am încercat baclava şi cafea turcească (la nisip) şi pot spune că se sesiza cu uşurinţă că sunt făcute “ în casă”, iar băieții au vrut câte o mastică. Ieftin şi bun! Tot aici am găsit hărți puse la dispoziție gratuit, hărți editate de Centrul de Informaţii Turistice care s-au dovedit foarte utile, cu ele orientându-ne paşii în următoarea oră.

Am luat-o uşor cu harta în mână pe artera principală cu ochii la ceea ce se vedea din stradă, în stânga: parcul „Hristo Botev” și fratele său mai mic, părculețul „Ilarion Makariopolski” parte dintr-unul enorm numit Kaleto, Școala Veche Gimnazială, în dreapta clădirea Primăriei, grădina de vară cu teatrul aferent. Apoi, la prima intersecție, am luat-o la stânga, pe strada Ieromonah Iosif Bradati spre complexul istoric arhitecural „Daskalolivnitsa”, nu înainte de a admira casa Bakalov, transformată într-un birou de informații turistice mai mic.

Un pic mai încolo am dat de Casa Popnikolov, un edificiu de culoare neagră, sobru şi în bună parte din lemn care este, astăzi, muzeul de Paleontologie, evident închis în prima zi a anului. Apoi, am intrat efectiv în arealul complexului „Daskalolivnitsa”, un grup de clădiri vechi cu însemnătate istorică, inima Elenei de altădată, dispuse într-o zonă verde, plină de vegetație. Am găsit deschis și am luat la picior complexul. Acesta este format din însăși „Daskalolivnitsa”, care era prima școală unde se formau pe vremuri dascălii (întemeiată în 1848), hanul Kamburov, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de Stoyan Kambura, un luptător fervent împotriva stăpânirii turce, astăzi muzeu etnografic, Casa Gunev cu rol de poartă de intrare în complex. Toate acestea pot fi vizitate contra sumei de 4 leva, însă erau închise, având regim de muzee.

Am lăsat special la urmă cele două biserici emblematice: Sf. Nicolae, foarte veche, scundă, reconstruită fără permisiunea otomanilor, în jurul anului 1804 de localnici după ce fusese arsă într-un incendiu în 1800, și Adormirea Maicii Domnului, ceva mai nouă (ridicată între 1835 și 1838), neobișnuit de mare și extrem de frumoasă. Mi-a amintit de o biserică din Ciprul de Nord, pe nume Sf. Barnabas cu care semăna leit la formă, dimensiuni și interior. Turla bisericii, direct proporțională cu biserica judecând după aspect, se află la ceva distanță de aceasta și a fost ridicată ceva mai târziu, prin 1912.

Datorită acestor două biserici şi a celei cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Elena era cunoscută odinioară ca Bethleemul Bulgariei, fiindcă în vremea stăpânirii otomane, bisericile, ca număr, dimensiuni, formă erau controlate de autoritățile vremii care nu doreau prea multe lăcașuri creștine într-o singură localitate.

Am ieșit de pe domeniul complexului „Daskalolivnitsa” îndreptându-ne pe strada Hristo Momchilov către „Turnul cu Ceas”, o altă construcție-simbol din Elena care se observa chiar din curtea complexului. Imediat am dat de o statuie de forma unui cap de om, imens de piatră ce-l reprezintă pe Mac Gahan, un tânăr ziarist american de război ce și-a pierdut viața în Războiul Ruso-Turc (de independență). Turnul cu Ceas, aliniat cu măreața clopotniță a bisericii Adormirea Maicii Domnului, a fost clădit pe la 1812 astfel încât să poată fi văzut și auzit din fiecare punct al orașului, ulterior reconstruit în mai multe rânduri, ultima dată în 1987. Cert este că... nu are ceas pe niciuna dintre laturile sale, sau cel puțin noi nu am remarcat existența vreunuia, se poate observa pe perete doar urma ceasului. În partea inferioară, corpul turnului este paralelipipedic, din piatră robustă, mijlocul are formă de prismă cu opt laturi și conținea mecanismul efectiv al ceasului, iar partea superioară este deschisă din toate părţile, este realizată din lemn, cu un acoperiş conic şi găzduieşte clopotul.

După o asemenea incursiune prin centrul vechi, plin de istorie a orășelului, ne-am dus să ne recuperăm mașinile din parcare, repunându-ne la drum spre Veliko Târnovo, pe drumul ce trece peste lacul Yovkovtsi, un lac de acumulare, întins ca suprafață la care am făcut un mic popas pentru fotografii. Mai târziu, am sesizat că rataserăm două obiective importante: casa-muzeu „Ilarion Makariopolski” şi ansamblul celor cinci case Razsukanov, toate construite sub acelaşi acoperiş de un tată pentru cei cinci fii ai săi.

Concluzie

Dată fiind noutatea traseului parcurs de această dată, ne-am declarat mulțumiți de ceea ce am găsit, care, în deplină armonie cu vremea însorită și caldă, au contribuit din plin la reușita acestei minivacanțe. Dacă aveți drum prin Balcanii de Nord, zăboviți pentru un popas mai scurt sau mai lung prin aceste locuri fermecătoare, veți vedea că merită! Recomand!

Surse de informare:

http://visit. elena. bg

https://en. wikipedia.org/wiki/Elena_ (town)

http://bulgariatravel.org/en/object/41/elena

Vă rog, atașați următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=zp3sljnIjnE


[fb]
---
Trimis de irinad in 14.01.18 18:29:10
Validat / Publicat: 14.01.18 20:02:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3161 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Casă în Bojentsi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51500 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.01.18 20:01:54]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[14.01.18 20:06:42]
»

@webmasterX: Mulţumesc!

mishu
[14.01.18 20:08:15]
»

@irinad: Uraaa! In final un start vot curat ????. Dacă nu ai fi scris când ai fost acolo nu m-as fi gândit ca este la final de Decembrie atât de proaspăt arată totul. Îmi amintesc un articol de- al tău despre aceleași locui in care ai prins peisaj de iarna, însă la fel de frumos ca și acum. Îmi doresc și eu sa a-mi ajung pe acolo însă nu știu când se va întâmpla asta, așa ca pana atunci ma bucur de călătoriile altora.

Felicitări, votat cu mare drag și sa ai un an minunat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[14.01.18 20:20:36]
»

@mishu: Mulţumesc, mă uimeşti din nou cât de norocoasă eşti în a da primul vot!

Îţi aminteşti perfect că anul trecut, fiind tot în Veliko Târnovo, am prins o iarnă adevărată. Acum vremea părea a fi de primăvară, însă a fost frumos şi aşa.

Vei ajunge cu siguranţă pe plaiurile acestea, însă deocamdată tu ai treabă prin alte locuri minunate, aşa că încântă-ne cu poveşti despre ele.

Şi eu îţi întorc cu plăcere toate urările de bine, călătorii şi vacanţe frumoase să ai şi în anul în care am intrat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[14.01.18 20:35:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile, VELIKO TARNOVO" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanță în Bulgaria]

xpac
[14.01.18 21:29:16]
»

Felicitari, votat cu drag, nr. 20!

irinadAUTOR REVIEW
[14.01.18 21:33:05]
»

@xpac: Mulţumesc frumos, ca-ntre prieteni!

crismis
[14.01.18 22:30:58]
»

@irinad: Mi-a făcut mare plăcere să revăd imagini dragi din Veliko și Bojentsi, mai ales sub cerul senin de... primăvară?! La frumoasa Elena în vizită încă n-am ajuns, dar se pare că trebuie să-i rezerv ceva timp, pare că are cu ce să se laude!

Cât despre Kostel... Păi dacă nu ziceai să nu râdem, poate nu râdeam. Așa... Am râs cu lacrimi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[14.01.18 22:57:01]
»

@crismis: Şi mie îmi place încă oraşul şi zona înconjurătoare, nu cred să mă satur prea curând de acestea. Cât despre Elena, ţi-o recomand cu drag, este un orăşel plin de farmec, însă mult mai mic. Merită chiar şi o vizită scurtă.

La Kostel poate ajungem data viitoare, prietenii mei glumeau tot timpul pe seama numelor localităţilor, dar şi lor le-a plăcut la fel de mult plimbarea.

Mulţumesc de vizită şi aprecieri, o seară frumoasă în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[15.01.18 07:27:41]
»

Nu am cuvinte de mulțumire pentru faptul de a fi văzut datorită ție, ce ascunde acest Târnovo, văzut din goana mașinii, demult, cu ani în urmă, în drum spre Turcia. Rețin că am întors capul după trecerea parcă a unui tunel sau pod, nu mai știu ce. Orașul așezat în trepte la doi pași de noi! Tare l-aș adăuga pe listă anul ăsta, dar sunt cam multe de văzut!! Sănătate să fie!

Felicitări, un vot cu drag și toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[15.01.18 08:19:26]
»

@mihaelavoicu: Şi eu vă mulţumesc pentru vizită, lectură, aprecieri! Vă recomand din suflet să acordaţi măcar un scurt popas oraşului Veliko Târnovo, supranumit Sighişoara Bulgariei. Nu numai că este plin de istorie, frumos şi cochet, dar este ospitalier, deloc scump şi are şi o zonă încojurătoare foarte ofertantă. Când revin acolo, parcă mă simt ca acasă, aşa de primitoare sunt gazdele. Când va avea loc pe lista dvs., rămâne să hotărâţi, într-adevăr, sănătoasă să fiţi să vă puneţi în practică proiectele!

O zi frumoasă vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[15.01.18 08:40:20]
»

@irinad: mă bucur că ai descoperit și tu Elena - chiar e un orășel care merită măcar o vizită scurtă, așa cum am avut și eu în toamna ce tocmai a trecut. (vezi impresii).

M-aș fi bucurat și mai mult dacă experiența mea anterioară v-a fost sursă de inspirație, dar chiar și dacă nu-i așa - tot e frumos să descoperi locuri noi ce merită vizitate.

La mai multe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[15.01.18 10:03:25]
»

@Dragos: Pentru programul celor două zile pline ale minivacanței am vrut atât ceva „vechi”, adică să revedem locuri dragi, ne gândiserăm pe lângă Bojentsi și la Etar, însă era închis pe 31 decembrie și 01 ianuarie, dar și la ceva nou. Aruncându-mi ochii pe sait, am văzut review-ul tău, m-am edificat și am propus prietenilor traseul, mai ales că nu era foarte îndepărtat sau dificil.

Da, Elena este frumoasă și plină de farmec, iar vizita noastră s-a datorat, în bună parte, articolului tău care ne-a convins pe mine și pe prietenii mei că merită o plimbare din Veliko până acolo.

Și ție îți doresc călătorii minunate!

hopyk
[15.01.18 12:24:30]
»

Superb articolul, imi vine sa-mi fac bagajele si sa plec in Bulgaria!!! De mult timp ma tot" lovesc" de ideea de a vizita Veliko Tarnovo, si pe cand imi trece... iar citesc ceva frumos despre el si iar ma entuziasmez cu gandul la o plecare. Poate anul acesta mi se arata o vacanta acolo!

Votat cu mare drag!!

Pozele sunt superbe!!! Preferata mea este poza 3.

georgel
[15.01.18 13:15:44]
»

@hopyk: Nu trebuie sa te loveasca ideea de multe ori, o data si bine este suficient. Sanatate sa fie ca bagajul se face repede

irinadAUTOR REVIEW
[15.01.18 14:00:05]
»

@hopyk:Mulțumesc mult, mă bucur că ți-am retrezit ideea de a vizita Veliko Târnovo, drept pentru care te invit să te gândești serios mai ales dacă mai vrei să mergi în Grecia cu mașina, ai putea să te abați un pic la întoarcere sau la dus, cum crezi că ți-ar fi mai bine! Așa cum ți-a spus și colegul @georgel, este imposibil să nu prinzi drag imediat de acest oraș.

Cât privește fotografiile, sunt încântată că ți-au plăcut, acolo există „material” suficient pentru a fi imortalizat, poza la care ai făcut referire (o casă tradițională din Bojentsi) este și preferata soțului meu.

O zi frumoasă îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
hopyk
[15.01.18 15:50:18]
»

@georgel: Da, chiar asa!!! Iar banii se intorc dar timpul niciodata si in plus am observat ca vacantele facute la "Low budget" sunt si cele mai frumoase!

hopyk
[15.01.18 15:52:41]
»

@irinad: De-abia astept! Multumesc mult, o zi frumoasa si sper sa va pot impartasi si eu experienta mea in legatura cu zona Veliko Tarnovo!

elviramvio
[16.01.18 22:05:11]
»

@irinad:

Frumoase locuri, știi că îmi place Bulgaria. Și bulgarii că știu ce vor. Și vezi ce înseamnă o amuletă în portbagaj, ai avut o frumoasă primăvară de ianuarie ????

Veliko este unul din orașele bulgărești în care îmi place să revin, are un farmec aparte, mai ales în zilele însorite. Spectacol de sunet și lumini n-au avut?

georgel
[16.01.18 22:22:43]
»

@hopyk: Asa vezi! Sa stii ca si eu cu sotia am facut vacante dupa buget, chiar si low uneori, dar a fost tare frumos

irinadAUTOR REVIEW
[17.01.18 06:22:43]
»

@elviramvio: M-am gândit că te-am "lovit" în inimă cu articolul despre Veliko, fiindcă ştiu cât de mult îţi place oraşul. Amuleta era, după cum ştii, ... o lopată bună la toate, căci nu se ştie niciodată la ce e bună. Pe vremea extrem de frumoasă pe care am prins-o nu şi-a putut dovedi utilitatea.

Spectacol de sunet şi lumini nu a fost, în schimb, a fost un concert live dat de cântăreţi locali în centru, lângă primărie, după ce s-a terminat petrecerea la restaurant, pe la orele 2,00, am căscat şi noi urechile şi gura pe-acolo. A doua zi, autorităţile au deschis cetatea Tsarevets şi au ţinut-o aşa până după-amiază, aşa încât turiştii au avut ce să facă, dacă nu au plecat pe undeva precum am făcut-o noi.

Sincer, şi eu îmi doresc mult să am parte de un spectacol de sunet şi lumini pe Tsarevets, poate într-o zi se va întâmpla.

Mulţumesc de vizită, ecou şi scuze pentru răspuns întârziat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maryka
[17.01.18 15:46:44]
»

În sfârșit am prins puțin timp să scriu și eu un ecou, nu de alta dar mai aveam puțin și scriam de Paște... ce bine e când începi anul așa frumos cu plimbări și revederi ale unor locuri frumoase și dragi! Când și vremea te ajută totul e și mai frumos!

Un an frumos pe mai departe, cu alte călătorii plăcute, dragi sufletului, în așteptarea întâlnirii de la Alba-Iulia. (sper!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[17.01.18 19:10:26]
»

@maryka: Şi eu, în fine, am ajuns acasă şi pot să "vorbesc" cu tine după o zi extrem de solicitantă. Într-adevăr, de data aceasta am repetat aproximativ experienţa trecută (acelaşi oraş, acelaşi hotel, aceiaşi companioni), dar totul a fost ok, până şi vremea a fost de partea noastră. Pot să-ţi spun că unii dintre prietenii noştri sunt chiar mai plimbăreţi decât noi, aşa că nu aveam nicio şansă să fim sedentari sau să ne plimbăm doar prin Veliko Târnovo.

M-aş bucura mult să ne cunoaştem personal, căci virtual, oricum rezonăm foarte bine, şi eu am aceleaşi speranţe ca şi tine!

Un an nou cu multe călătorii frumoase îţi doresc şi eu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, georgel, hopyk, irinad, maryka, mihaelavoicu, mishu, xpac
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1006031036377 sec
    ecranul dvs: 1 x 1