ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Prin Veliko Tarnovo si primprejur (sau ce poti face 3 zile la Veliko Tarnovo :))

TIPĂREȘTE

Fiind tare incantati de vacanta petrecuta de Craciun, la sudul Dunarii, la Arbanasi, langa Veliko Tarnovo, am zis sa repetam experienta si de mini-vacanta de 1 mai. Acum avand avantajul ca este totul inverzit si inflorit, am zis sa comparam. :)

Am ales pentru a ne stabili cartierul general tot in Arbanasi, dar de data aceasta ne-am cazat la Complex Izvora.

Placut surprinsi am fost inca din zona vamii, de carosabilul de pe Podul Prieteniei. Partea romana a beneficiat de “haina” noua, avand turnat recent covorul de asfalt. Si partea bulgara este relativ OK, avand doar o scurta portiune de vreo 10m, decapata, pregatita pentru reparat/turnat asfalt.

La ora la care am ajuns noi in vama, pe la 6,30 nu erau decat vreo 4-5 masini la coada pe doua fire.

Ne era un pic teama ca va fi aglomerat oarecum, tinand cont ca era mini-vacanta de 1 mai, startul traditional al vacantelor la mare.

La ora 9,15 am fost in parcarea hotelului la Arbanasi, beneficiind si o scurta oprire la Kaufland, in Gorna Oryahovitsa, inainte de Arbanasi.

Dupa preluarea rapida a camerei, la ora 10, avand si vreme buna de partea noastra, am hotarat sa profitam a face plimbarile propuse, care necesitau si mers pe jos.

Asa ca am pornit spre cascada si canionul Hotnitsa. Nu mai insist cu modul de a ajunge la acest obiectiv, acest lucru facandu-l in review-ul anterior, referitor la cascada Hotnitsa (sau Kaya Bunar).

Fata de luna decembrie cand fusesem ultima data pe acolo (chiar daca nu era pic de zapada, ci vreo 18grd afara), acum era in “haine de gala”. Totul verde si liliacul inflorit. Mai peste tot erau si alti arbusti care semanau foarte bine cu socul, posibil o varietate de soc salbatic, inflorit, de o culoare alb-galbui, care completa miresmele. Iar in vecinatatea canionului erau cateva parcele de rapita inflorita care ne trimitea un parfum tare placut.

Ca si data trecuta, impresia este cand vizitezi acest canion, ca seamana cu o mica jungla, un loc salbatic, care culmea este inconjurat de camp si ogoare. :)

Frumos, tare frumos!

Cand am ajuns noi in jurul orei 10,30, nu erau decat 2 masini in parcarea de langa cascada, dar dupa ce ne-am intors din plimbare, dand o tura completa a canionului pe ambele maluri, cam 2 ore in total in plimbare lejera, de voie, deja in parcare erau pe putin 20 de masini.

De aici vazand ca vremea tine cu noi, si este inca bine chiar daca se cam innorase, am hotarat a merge si in canionul Emen, Aici am ajuns undeva in jurul orei 13,30.

Deja canionul era destul de populat cu turisti.

Am parcat jos, chiar langa pestera Emen, unde mai erau vreo 5-6 masini parcate.

Am observat ca era doar un singur grup de tineri care facusera un “gratarel”, in rest doar “plimbareti”. Am luat si noi o mica pauza, la umbra, pe malul raului si am savurat niste sandwich-uri, ne-am intremat si am purces la plimbare.

Comparativ cu plimbarea de Craciun, cand nu ne-am mai intalnit decat cu un grup mai in varsta de 4 bulgari, si parca inca vreo 3 tineri, plus ghidusa de vipera cu corn :), acum “bulevardul “ era foarte aglomerat. A fost mai mult cu pardon, pardon, tot drumul. :)

A semanat mai mult cu o plimbare spre cunoscuta cascada Urlatoarea de la Busteni.

A fost mult mai frumos in decembrie cand ne-am bucurat in tihna de acesta adevarata opera de arta realizata de raul Negovanka.

In vreo 1h45min- 2h am facut tura dus-intors si am plecat inapoi spre Veliko Tarnovo, multumiti ca reusisem sa ne dezmortim un pic, mergand pe jos prin cele 2 canioane.

La fel, amanunte despre cum se ajunge aici, si despre canion nu mai dau, fiind prezentate intr-unul articole scrise de mine anterior, despre acest canion.

Am oprit in Veliko Tarnovo, pentru o cafea la nisip, o plimbare pe Samovodska Charshia – strada mestesugarilor din Veliko Tarnovo si o mica plimbare bineinteles si pe strada Gurko, cu gandul de a vizita si muzeul Sarafkina, pe care nu reusisem sa il vizitam in iarna. Dar nu a fost sa fie nici acum, am ajuns in fata muzeului pe la 17,40, ultima intrare fiind la 17,30. .

Asa ca am plecat spre Arbansai, unde eram cazati.

A doua zi, deja vremea s-a schimbat, nor cat vezi cu ochii, dar fara ploaie inca, asa ca ne-am urcat in masina avand ca tinta Dryanovo si Tryavna. Am zis ca si daca incepe ploaia, suntem in oras si ne adapostim rapid, nu suntem pe coclauri. :)

Ne-am indreptat intai spre Dryanovo unde am vizitat pestera Bacho Kiro si manastirea Dryanovo si o plimbarica scurta pentru belvedere pe poteca ce se continua pe langa pestera si apoi pe deasupra ei.

Am cercetat inca odata posibilitatea unei drumetii pana in satul Bojentsi, pe poteca marcata, ce incepea de langa pestera, si se continua pe deasupra, trecand pe langa ruinele fortificatiilor de aparare si a unui rezervor de apa, dar ploaia care sta sa inceapa si durata traseului de aprox 4 ore pana in Bojentsi, ne-a facut sa renuntam. De data asta! 

Oricum am zis ca daca nu reusim sa ajungem in drumetie pe poteca, tot ne vom duce cu masina pana acolo pe o varianta ocolitoare pe la Gabrovo.

De la Dryanovo am plecat spre Tryavna, unde am re-vizitat muzeul Daskalov, Muzeul Scoala Veche si am reusit sa vizitam si Muzeul Casa Raykov, pe care data trecuta l-am gasit inchis.

Pentru masa de pranz ne-am oprit tot la Starata Loza, unde mai mancasem si data trecuta.

Singura bila neagra, “biluta” as spune, a fost pentru aceasta locatie, este ca terminasera painea, atat cea traditionala, a casei (care seamana cu o briosa) cat si lipiile, avand numai paine feliata, tip toast.

Dupa masa, a urmat o pauza de bere nefiltrata, de casa, (am luat chiar si la pachet, avand posibilitatea de a comanda si pentru acasa fiind dotati cu recipiente PET, de 1l, in acest scop) la beraria Tryavna, situata imediat langa Casa Raykov, urmata de savurarea unei cafele la nisip. Pretul unul pahar mare de bere (330ml) este destul de mare comparativ cu o bere “ obisnuita”, de 2,9 leva, dar eu zic ca merita fiecare”banut”. Eu cel putin am devenit suporter al berii amber, ei mai avand in sortiment si blonda, dark si si ceva cu aroma de fructe.

Dupa ceva vizite prin magazinasele din zona, ne-am urcat in masina si…... a inceput ploaia, ploaie care nu ne-am mai lasat decat in apropierea “casei”, cand am ajuns la Arbanasi.

A treia zi inainte de plecarea spre casa, am rezervat-o plimbarii prin Arbanasi, satul fiind un adevarat muzeu in aer liber, cu casele vechi, cu arhitectura specifica, inconjurate de ziduri groase din piatra, ca niste mini fortarete. Am vizitat si Muzeul Casa Konstantaliev, aceasta fiind una din cele mai vechi case din sat, datand din secolul al XVII-lea fiind si una dintre cele mai bine conservate si bogat decorate case din Arbanasi.

Vizitand aceasta casa muzeu, te intorci oarecum in timp si vezi modul de viata al locuitorilor, cu obiceiuri si datini.

Chiar daca pretul de intrare este un pic mai ridicat fata de muzeele din Tryavna, unde orice intrare este 2 leva, aici biletul de intrare este 6 leva, dar merita din plin, zic eu.

Ca un rezumat al mini-vacantei, in 3 zile petrecute la VelikoTarnovo, poti vizita o multime de locuri interesante:

-Veliko Tarnovo cu cetatea, bisericile, centrul vechi

-Arbanasi cu ale lui case pitoresti, manastiri si muzee

-Dryanovo (30 km distanta din Arbanasi) cu manastirea, muzee, pestera Bacho Kiro

-Tryavna (15km de la Dryanovo) cu multitudinea de muzee si cu centrul vechi

-Drumetii in imprejurimile Veliko Tarnovo (cascada si canionul Hotnitsa, canionul Emen si cascada Momin Skok, cetatea Nikopolis ad Istrum)

Plus multe alte locatii interesante de care stiu, dar nu am putut inca ajunge :), sau altele pe care nu le-am descoperit inca :):):).

Consider ca este o alternativa de weekend foarte buna la Valea Prahovei

Sunt doar 180km din Bucuresti pana la Veliko Tarnovo, iar Tryavna, Dryanovo, Emen, Hotnitsa sunt la nu mai mult de 45 de km de Veliko Tarnovo.

Se poate ajunge usor si pana La Gabrovo, Etara sau Bojentsi.

Nu incerc sa fac o reclama gratuita zonei Veliko Tarnovo, in detrimentul frumusetilor din tara noasta (si pot afirma in cunostiinta de cauza ca avem o tara cu multe zone frumoase, deosebite, o mare parte din ele reusind a le vizita, strabate, auto si/sau la picior), dar e normal a evidentia ce e frumos indiferent unde ar fi.

Va doresc vacante si calatorii cat mai reusite!


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 06.05.15 15:56:42
Validat / Publicat: 06.05.15 18:08:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 14782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Cascada Momin Skok, din canionul Emen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmaster69
[06.05.15 18:14:15]
»

@Testosu -

ne-am cazat la Complex Izvora

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

webmaster
[06.05.15 20:57:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismis
[06.05.15 21:37:55]
»

Frumoasa destinatie! Ma pregatesc s-o abordez si eu peste vreo 3 saptamani, profitand de ziua libera de Rusalii!

Multumesc pt tips-uri!

Testosu'AUTOR REVIEW
[06.05.15 22:01:48]
»

@crismis: Vacanta reusita, de pe acum! Si vreme buna!

Aurici
[07.05.15 11:16:41]
»

@Testosu - Cu toate ca si noi suntem fani zona Veliko si imprejurimi si credeam ca nu prea ne-a scapat mare lucru, ne-ai oferit niste tips-uri care m-au facut sa pun articolul la favorite. Multumim pentru informatiile utile.

Testosu'AUTOR REVIEW
[07.05.15 11:25:22]
»

@Aurici - Cu placere! Sincer, ma bucur daca reusesc sa fiu cat de putin de ajutor cu vreo mica informatie.

Nu prea am eu rabdare in a scrie si in a dezvolta informatiile, dar macar incerc sa le punctez.

Aurici
[07.05.15 11:35:03]
»

@Testosu - Pentru mine nu este util un rw foarte dezvoltat. Ma intereseaza sa aflu informatia (ponturile), cu o scurta descriere si localizare si cand ceva mi se pare important, ma duc eu si dezvolt, ca surse sunt destule, Slava Domnului. Expunerea ta a fost perfecta pentru mine.

Testosu'AUTOR REVIEW
[07.05.15 11:42:57]
»

@Aurici - Exact asta caut si eu printre articolele de pe AFA. Informatia!

Si eu consider ca articolele prea elaborate, stufoase ingreuneaza obtinerea informatiilor utile. Partea literar-artistica o caut de obicei pe/prin alte surse, pe net sau aiurea!

Aurici
[07.05.15 11:52:43]
»

@Testosu - Subscriu. Mai ales ca am regasit prin rw-uri informatii neadevarate sau denaturate. Oamenii se documenteaza prea mult si cand transmit la randul lor, nefiind acolo, in toate locurile despre care vorbesc, interpreteaza si uneori deruteaza De aceea prefer sa ma duc la alte surse ptr informatii detaliate depre un obiectiv. Dar informatiile de baza sunt de mare pret si le caut pe AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Hsilva
[17.05.15 13:16:57]
»

@Testosu - Frumoasa destinati! Despre drum, despre acei*haiduci* ai drumurilor se mai vorbeste!? Este necesar sa pleci in coloana cu mai multe masini? Din pacate eu am fost acum 20 ani cu un aurocar si se vorbea f. urit de Bulgatia... mai este ceva adevarat? Cu multumiri si vacante placute!

Testosu'AUTOR REVIEW
[17.05.15 13:55:37]
»

@Hsilva: noi am fost si singuri si ne-am dus pe tot felul de drumuri secundare/judetene. Am lasat masina in camp, sau la marginea padurii. Asta atat pe langa Veliko Tarnovo/ Tryavna cat si prin zona Kaliakra/ Tuleynovo/ Bolata. Acum nu cred ca mai este ce a fost in trecut. Dar nu pot spune ca poate fi 100% sigur. Se poate intampla ceva oriunde si in tari considerate foarte sigure.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
daf434
[24.06.15 02:10:08]
»

Am vizitat toate locurile astea minunate pe care le-ai descris atat de bine si de frumos...

Eu si sotul meu ne declaram fani "inraiti" Arbanassi!

Este un loc de care nu ma satur niciodata... Sunt indragostita de acest satuc mirific. Am fost de 6-7 ori pana acum si avem deja rezervare pt iulie la Arbanaski Han... Abia astept...

Adooor Arbanassi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[24.06.15 07:18:06]
»

@daf434: da e fain. Incearca si Bojentsi. S-ar putea sa-ti placa. . Nu am avut inca timp sa scriu despre el. Am fost acum vreo saptamana

daf434
[24.06.15 10:02:30]
»

E de multa vreme pe lista!

Asteptam impresii "calde"!

deliapt
[11.08.15 15:14:16]
»

Buna,

care e treaba cu vipera?

Dragoș_MD
[11.08.15 15:49:53]
»

@deliapt - treaba cu vipera este că e un șerpălău care face parte din fauna locului. Cu puțin noroc, te poți întâlni cu unul. Eu am avut parte de o astfel de întâlnire de gradul 3 prin pădurea de pe malul râului Devin, de lângă stațiunea cu același nume din Rodopi. Doar că aia era fără corn. Avea doar o chiflă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
deliapt
[11.08.15 15:53:58]
»

Si eu care vedeam destinatia impreuna cu copiii...

Dragoș_MD
[11.08.15 16:04:31]
»

@deliapt - păi și ce crezi că nu se poate? Reptila e relativ inofensivă dacă se respectă câteva reguli de bun simț în orice excursie la munte (chiar și la noi sunt vipere!) - bocanci de piele înalți în picioare, încheiați până sus; un toiag în mână cu care se bate în pământ (sau pietre) la fiecare câțiva pași - șarpele simte vibrațiile și se va feri din drum; la vederea unuia (lucru totuși relativ rar), stați liniștiți și pe cât posibil cât mai departe de locul unde se află. În niciun caz să nu fie agresat cu pietre, bețe etc. că abia atunci devine periculos! Și nu în ultimul rând, să ai mereu la îndemână camera foto, în poziție pregătită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[11.08.15 16:10:54]
»

@deliapt: am intalnit ce e drept acea vipera dar nu consider ca e un traseu periculos, exact cum a zis si @Dragos. Noi am fost iarna cand ele sunt cam amortite chiar daca afara erau vreo 20 grd. Vara cand e si foarte multa lume pe traseu nu cred ca le vei intalni

deliapt
[11.08.15 16:20:32]
»

Da. dar copii sunt mici. 3 ani. pana ii explic eu toate regulile... si nu stiu cum as reactiona si eu in fata cu reptila...

irinad
[08.11.15 08:20:14]
»

@Testosu - Intenţionez să petrec la sfârşitul lunii noiembrie un week-end în zona Veliko-Târnovo şi articolul tău mi-a fost de mare ajutor în a mă decide asupra a ceea ce se poate vizita aici! Mulţumesc!

crismis
[08.11.15 13:55:37]
»

@irinad: De retinut ca toate obiectivele turistice din Veliko si Arbanasi se viziteaza gratuit joia. Din pacate insa, unele sunt inchise iarna, de exemplu bisericile medievale Sf. Petru si Pavel si Sf. Gheorghe din Veliko. Oricum, zona e foarte ofertanta si nu ai nici o sansa sa te plictisesti, indiferent de sezon. Vacanta minunata!

Testosu'AUTOR REVIEW
[08.11.15 15:18:53]
»

@irinad: sincer ma bucur daca am putut fi de ajutor cu o mica informatie. Daca mai pot furniza o cat de mica lamurire, nu ezita in a intteba.

Vacante reusite!

irinad
[08.11.15 16:23:55]
»

@crismis - Mulţumesc, sfatul tău e de reţinut, din păcate pontul cu ziua de joi, deşi e foarte bun, nu mă va avantaja, deoarece voi ajunge într-o sâmbătă. În ceea ce priveşte bisericile medievale ce sunt închise iarna, e puţin cam neplăcut, dar sper să găsim noi ceva de făcut!

irinad
[08.11.15 16:28:53]
»

@Testosu - Mulţumesc pentru disponibilitatea ta, desigur, nu voi ezita să-ţi solicit şi alte lămuriri, stai să aprofundez ca să ştiu ce să întreb!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, daf434, deliapt, Hsilva, irinad, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072241067886353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1