GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Barajul Dragan (Floroiu) de pe Valea Draganului
Azi, am profitat de ultima duminica mai calduroasa din acest an (cred ca vine iarna, pana la urma) si am facut o plimbare pe Valea Draganului, din Muntii Apuseni, la limita judetelor Cluj si Bihor.
Accesul in aceasta zona se face de pe DN1, Cluj - Oradea, din Cluj pana la baraj fiind in jur de 70 km, din care 25 i-am strabatut pe un drum recent asfaltat, in 2008 cand am fost ultima data era foarte rau, drum care serpuieste prin cateva sate frumoase, de munte si anume: Valea Draganului, Tranisu si Lunca Visagului.
Pe aceasta vale s-au construit foarte multe hoteluri, pensiuni si cabane, daca doriti un loc de cazare aveti de unde alege. Am vazut niste pensiuni foarte frumoase, rustice, cu piscina, pe malul raului...
La iesire din Lunca Visagului drumul urca in serpentine spre Barajul Dragan sau Floroiu, dupa cum mai e numit.
Ajungem sus intr-o parcare, in fata unui bloc imens de beton, pe care accesul e interzis din cauza ca nu are nici o balustrada sau ceva de protectie. Acest bloc a ajutat, cred, la constructia barajului.
Daca acum 2 ani ne-am putut urca pe acest bloc, acum nu se mai poate. De aici ai o panorama foarte buna asupra lacului si a barajului. Ne-am plimbat foarte mult, a fost cald, vantul nu batea deloc, a fost o placere. Mi-a placut ca nu era multa lume, doar cativa au ales sa-si petreaca aceasta zi frumoasa la Valea Draganului. Desi in Cluj era o ceata urata, dupa ce am trecut de Izvorul Crisului, soarele ne-a mangaiat cu razele lui pana la apus.
Zona e cam pustie, nu prea ai ce face in zona barajului, ma refer la cei care vor sa manance sau pur si simplu sa bea o cafea. Sunt in constructie cateva pensiuni, hoteluri, nu stiu ce vor iesi, dar acestea sunt mai sus. Mare curaj au sa construiasca pe aceste vremuri de criza.
Dupa ce ne-am plimbat putin, am luat masina si am coborat la baraj. Barajul Dragan, Floroiu a fost construit in anul 1987 cu scopul de a produce energie electrica si contra viiturilor. Are o inaltime de 120m, iar lacul are doua brate din cauza unei o peninsule, care aproape ca ajunge pana la baraj.
Noaptea, acest baraj este luminat.
Plimbarea pe baraj a fost o placere si o relaxare totala, mai ales ca pe acest lac, cel putin azi, nu au fost ambarcatiuni galagioase, ca si pe alte lacuri si de aceea vi-l recomand si voua. Vara, intradevar, este mai cautat de turisti, dar acum... Nici pe la pensiuni nu am vazut foarte multe masini.
Drumul continua pe langa lac, unul duce spre Vladeasa si celalalt la coada lacului, unde am inteles ca ar fi si loc de campare. Nu cunosc, nu am fost. Dar am urcat pe un drum asfaltat (!), am ajuns si in zona unde va spuneam ca se construiesc pensiuni, tot aici e si Santierul Floroiu, sunt cateva baraci locuite, apoi am intrat printr-o padure de brazi, pana la limita dintre judetele Cluj si Bihor. Acest drum cred ca duce la Barajul Lesu, va povesteam in review-ul din Valea Iadului, de unde vine denumirea de Valea Draganului si Valea Iadului.
Am urcat pe jos, pe un drum stancos, pana la un platou, unde e si o scena din lemn, semn ca aici se organizeaza ceva serbari. De aici am avut o panorama mai buna asupra Masivului Vladeasa si a celorlalti munti din jur. Cat timp ne-am plimbat pe aici au mai aparut si alti turisti dornici de plimbare.
Apoi, deja fiind tarziu, ne-am indreptat usor spre casa, inapoi pe Valea Draganului, o vale frumoasa, cu stanci interesante, o vale nu asa de salbatica ca si Valea Iadului.
Pe drum am observat cum cei care au ales sa-si construiasca, aici, case de vacanta si-au facut si foisoare interesante deasupra raului. Cred ca e o placere maxima, mai ales vara. Erau si multi pescari, pe rau, in zonele mai inguste dintre sate, chiar si un indicator cu o pastravarie.
Poate cuvintele nu v-au convins, dar poate pozele o vor face. Poate veti dori sa va relaxati intr-o zona nepoluata si linistita.
Am sa caut si niste poze facute in vara lui 2008.
Trimis de Alina Morar in 21.11.10 22:16:34
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Morar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@alina
Dece oare apa din barajele de la Kaprun sau celelalte lacuri, aveau culoarea verde turquaz si la noi au o culoare inchisa.
Nu stiu, explica-mi si mie... nu sunt ghetari in zona?
Si eu am observat ca apa din barajele de la Kaprun are o culoare - nu-i zic ciudata - diferita de ce stiam eu ca inseamna o acumulare de apa. La fel si paraul (raul?) care trece prin Kaprun isi schimba culoarea zilnic. Ba era limpede ca se vedeau pietrele de pe fund, ba avea o culoare laptoasa. Altadata era verde. Poate stie cineva si ne explica si noua!
Nu am reusit sa incarc, aseara, toate pozele. Vor urma si altele.
M-au convins si cuvintele, dar mai ales pozele tale excelente. Si de ce nu... o zi in aer curat?
Din nou am ocazia sa-ti daruiesc superbonusul!
Felicitari!
ma bucur cand descoper prin review-urile de pe site imagini extraordinare din Romania... ce loc frumos! fotografiile "imbogatesc"din toate punctele de vedere cele scrise! felicitari! cum se numeste "mititica"din P13?
Catelusa se numeste Maya si este fetita mea dulce
Revad cu placere locuri pe care le-am vizitat in 1988, coborand dinspre Vladeasa si mergand spre Stana de Vale, o zona salbatica in care am intalnit cerbi carpatini si mistreti... atunci, langa baraj nu erau decat o cabana a muncitorilor si o casa a unor crescatori de vaci...
Incredibil ce vreme frumoasa a putut sa fie acolo! Inca o zona in plin avant turistic, care merita a fi vizitata!
Inca o locatie minunata descrisa frumos, avem o tara frumoasa, iar prin partea Ardealului sunt locuri incantatoare.
Felicitari pentru review!
M-ai convins si cu povestea si cu pozele. Felicitari pt. review!
Alina Morar, avem, în jurul nostru atâtea locuri minunate de văzut. Unul l-ai arătat tu, şi nici măcar nu-i departe de Cluj.
Da. Si nici de Oradea nu e departe. Cred ca e la jumatatea distantei, nu? Sau... nu chiar, Piatra Craiului e la jumate, nu?
Oricum, tot pe acolo e.
@cj_99 wmb, aici este totusi un site de turism, nu de mica publicitate.
Ecourile tale au fost sterse şi ai primit un binemeritat cartonaş roşu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Valea Draganului o zona de relaxare aproape de Cluj — scris în 18.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2014 E toamna pe Valea Draganului — scris în 02.10.14 de Elissa din BACAU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Atunci cand tacerea adie... — scris în 22.07.14 de SKC din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 "Titanul" din Apuseni - Barajul Drăganul — scris în 14.09.12 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2009 In mijlocul naturii — scris în 30.12.09 de danoradea din ORADEA - RECOMANDĂ