ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 31.08.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Valea Cernei - un obiectiv turistic aproape uitat

TIPĂREȘTE

• Am căutat pe AFA un topic legat de Valea Cernei, dar spre surprinderea mea nu am găsit nici o referinţă. Atunci am intrat pe „Herculane”, acolo unde eram sigur că voi găsi ceva legat şi de V. Cernei.

• In opinia mea între entităţile geografice Valea Cernei şi Herculane este o mare diferenţă. Poate dacă spui Heculane, spui Domogled (şi invers), dar Valea Cernei reprezintă un areal foarte mare, zona Herculane fiind doar o mică parte.

• Nu vreau să vorbesc de Herculane pentru că în opinia mea această locaţie turistică a ajuns o mizerie, un simbol al dispreţului administraţiei locale faţă de ceea ce înseamnă istorie şi conservarea monumentelor istorice. Dacă centrul vechi moştenit de la Imperiul Habsburgic şi Austro-ungar a fost lăsat într-o dezolantă paragină, în lunca lărgită a Cernei la sud de Herculane au „crescut” o puzderie de pensiuni, claie peste grămadă, fără nici o noimă arhitecturală, cu ogrăzi mai mari sau mai mici, dar obligatoriu întinse până la firul apei. Şi asta în condiţiile în care străzile din zona Herculane şi-au păstrat lăţimea şi aspectul din sec. XVIII care permitea trecerea fără probleme a două trăsuri nobiliare una pe lângă cealaltă fără probleme.

• Herculane mai înseamnă şi „ţigănia” kitschioasă şi suprapopulată de la „7 Izvoare” pe care din fericire nu cred că o mai întâlneşti altundeva în ţară. Cu ceva ani în urmă ceva similar mai găseai pe la Călimăneşti-Căciulata sau prin Satul de Vacanţă de la intrarea în Mamaia.

• De accea spun că Valea Cernei este cu totul altceva atunci când ne referim la porţiunea între Cerna Sat şi „7 Izvoare”. Aici peisajul natural şi rural a rămas incredibil de bine conservat, ceea ce conferă locurilor respective un farmec deosebit.

• Pentru cine are curiozitatea şi răbdarea să descopere Valea Cernei în sus, măcar până la Cerna Sat, dar şi micile văi laterale (care abundă în fenomene carstice) care conduc către cătunele aflate pe platourile înalte după primul rând de creste care mărginesc Cerna, va fi o binemeritată întoarcere în timp.

• Din păcate (şi acesta a fost motivul care m-a determinat să scriu aceste rânduri) asfaltul pe drumul care urmează Cerna (DJ 66A şi DJ 67D) este tot din timpul Imperiului Austro-ungar.

• In 2011 s-a asfaltat complet şi impecabil DJ 67D între Baia de Aramă şi confluenţa cu V. Cernei. Ruta Tg. Jiu – Peştişani – Tismana – Baia de Aramă – Herculane este deosebit de pitorească şi aşa cum spuneam asfaltul este perfect. Nu reuşesc să-mi explic de ce lucrările de amenajare pe DJ 67D s-au oprit exact la intersecţia cu DJ 66A şi de doi ani de zile nu s-a mişcat nimic pentru a astupa gropile care conduc în aval spre Herculane. Singurul lucru care-mi vine în minte este că în acel punct se trece graniţa din judeţul Mehedinţi în Caraş-Severin, iar politrucii care compun Consiliul Judeţean CS nu au găsit de cuviinţă să aloce fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor pe acest drum. Având în vedere că de atâţia ani CJ CS nu a găsit fonduri pentru restaurarea centrului istoric din Herculane, ce rost ar fi avut să investească în singurul drum care trece prin Herculane.

• In această vară şi toamnă, şoseaua prin Defileul Jiului este închisă traficului auto 3 zile pe săptămână (marţi, miercuri, joi). Ca urmare dacă aţi parcurs Transalpina din Transilvania în Oltenia şi vreţi să vă întoarceţi în Ardeal, vă recomand ca în loc de Valea Oltului să încercaţi: Tg. Jiu – Baia de Aramă – Herculane – Caransebeş – Haţeg – Deva. E posibil ca acestă rută să vă ducă prin locuri pe care nu le-aţi văzut încă.


[fb]
---
Trimis de ebirsan in 20.08.13 21:52:24
Validat / Publicat: 20.08.13 23:01:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

VIZUALIZĂRI: 2785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Valea Cernei la intersectia DN 67D cu 66A
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.08.13 22:37:05]
»

@ebirsan:

De accea spun că Valea Cernei este cu totul altceva atunci când ne referim la porţiunea între Cerna Sat şi „7 Izvoare”.

Pledoaria dvs ne-a convins. Am mutat articolul, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Valea Cernei» (nou-creată cu această ocazie pe sait)

Rămâne de studiat dacă această rubrică să rămână la Herculane (înclin să o păstrăm aici, din motive de "practicitate" - accesul înspre Valea Cernei se face majoritar din zona Herculane, în opinia mea) sau s-o mutăm în altă secțiune geografică (de exemplu aici)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ebirsanAUTOR REVIEW
[20.08.13 23:14:42]
»

@webmaster: Buna ziua,

M-am uitat si eu initial la review-ul cu pensiunea din Cerna Sat si m-am gindit sa atasez review-ul acolo. Pe urma m-am gindit ca va fi mai greu de gasit acolo pt ca locatia respectiva este in mod normal accesata de cei care fac drumetii montane, iar rindurile mele se refera la un traseu auto.

- poate dupa ce se va termina drumul de la Cimpu lui Neag la Cerna sat si vom avea o noua trasalpina.

Asa ca deocamdata cred ca mai bine lasam review-ul la sectiunea Herculane, acolo unde va cauta toata lumea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.08.13 23:37:37]
»

Cred că unde pomeniţi DJ67D sau 66A e vorba de DN. A căror finanţare este la centru, deşi e defalcată pe regionale. Oricum, 66A trece prin HD, GJ, MH şi CS şi va fi, după eventuala modernizare, care să sperăm că nu va atîrna de 4 consilii judeţene, un drum cu adevărat turistic şi pitoresc.

ebirsanAUTOR REVIEW
[21.08.13 00:02:12]
»

@abancor: DJ sau DN, pt. turistul auto e mai putin important.

- Am fost in august 2011 pe Baia de Arama - Herculane si atunci se asfalta si erau aproape de intrarea in V. Cernei.

- Dupa 2 ani am constatat ca nu s-a continuat cu asfaltarea si la vale spre Herculane. Pe undeva este cam aceasi situatie de "inghetare" in ultimii 2 ani a lucrarilor la drumuri ca pe transalpina intre Oasa si Obirsie sau de la Obirsie la Rinca (lasat fara marcaj si parapeti).

- drumul de la Cimpu lui Neag la Cerna sat stagneaza si el de vreo 3-4 ani. Acolo inca se cearta pt avizele de mediu, asa ca o sa mai dureze ceva ani pina-l fac accesibil pt autoturisme non 4x4.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero
[21.08.13 09:07:09]
»

gasesc aici un rew. deosebit prin aspectele pe care le prezinta si trebuie sa recunosc ca il gasesc obiectiv si din pacate f. realist. nu am apucat sa scriu insa si eu m-am intors acum cateva zile de la Herculane de unde am plecat dupa o scurta sedere de o zi/noapte trista, dezamagita si infuriata.

Zona adevarata, cu incarcatura istorica a statiunii este o ruina iar zona "comerciala" o mizerie de nedescris, un peisaj frumos in miros de mici, manele, fel de fel de pensiuni construite haotic cu preturi fara acoperire, pietari cu marfa indoielnica etc. Astept sa-mi mai treaca furia pentru a scrie ceva din experienta mea dezamagitoare din Herculane.

Despre drum ne-am intors pe aceasi ruta adica Orsova, Turnu Severin deoarece soseaua este buna si nu mai vroiam sa mai acumulam si alte momente dezagreabile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[06.10.15 15:40:47]
»

suprebonus

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, amero, Dan&Ema, ebirsan
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Cernei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047004222869873 sec
    ecranul dvs: 1 x 1