ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Câteva scurte excursii cu plecare din Valea Cernei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De fapt, doar două, dar mai sunt variante, e suficient să:

* - plătiți taxa de vizitare a parcului național Domogled - Valea Cernei (cam 5 lei de persoană, se poate și cu SMS, și e valabilă pe o perioadă de 30 de zile! aviz celor din Bucegi, de pildă…)

* - priviți unul din multele panouri informative din stațiune și să vă alegeți traseele.

Noi am ales într-una din zile să urcăm spre Cheile Țăsnei, în alta să admirăm scările de lemn ce duc spre cătunul Ineleț. Păcat că nu puteam porni decât relativ târziu la drum, și cum toamna la munte ziua e cam scurtă… nu am dus niciunul dintre trasee până la capăt, deși ar merita cu prisosință. Sper să mai apuc ziua când o să reușesc să le refac așa cum se cuvine.

Bun, revenind la plimbările noastre, o să povestesc mai întâi cum se ajunge la traseul spre Cheile Țăsnei: plecarea e chiar de lângă pensiunea Dumbravă, unde este și o parcare neamenajată destul de mare, pe partea stângă a drumului (cum se urcă spre Baia de Aramă). De aici (Poiana Ţăsnei, km 14), pornesc mai multe trasee, documentate și marcate corespunzător. Cel spre Cheile Țăsnei este de fapt prima parte din traseul marcat cu punct galben spre Vf. Pietrele Albe – Poienile se sus (Ploştinioarele, Medvedului, Porcului, Crovu Mare, Izvernelor şi Beletin) – Cheile Tâmnei – Confluenţa Tâmnei cu Cerna. Traseul pe întregul său este dificil, e nevoie de echipament de munte, apă, ceva energizante etc.

Chiar și partea asta, mai „simplă” și destul de scurtă (estimată la 30’ de către cei care au amenajat traseul) este solicitantă imediat după ce se intră în pădure și se părăsește firul apei, făcând un mic ocol până se ajunge pe zona unde începe poteca aproximativ pe linie de nivel, ce duce fix deasupra abruptului de deasupra cheilor Țăsnei. Peisajul e ceva de vis, mai ales dacă e o zi însorită. Liniștea e spartă doar de susurul apei venind de jos, dintre stânci, și de ciripitul păsărelelor și eventual de șuieratul vântului printre crengile și frunzele copacilor.

Ce aș mai vrea să evidențiez, apropo de acest traseu, sunt câteva „afișe” (foi A4 scrise unele de mână, altele tipărite, care îndeamnă turiștii să poposească la o stână din apropierea Morii dracilor, unde vor fi întâmpinați cu mămăligă cu brânză, caș, urdă dulce, lapte. Și cel mai important - „Câinii NU sunt răi!”

Bun; doar că se apropia deja seara și a trebuit să ne întoarcem, poate în viitor să ajungem și pe la acolo, ba chiar mai departe.

În ziua următoare, am vrut să ajung și eu „la scărițe” - locul pe unde cei din cătunele Ineleț și Scărișoara urcă sau coboară la sau de acasă. Traseul începe ceva mai sus de cel anterior descris, la vreo 20 km de Băile Herculane. Aici e un loc unde ar putea sta cam trei mașini; dacă sunt mai multe… mai mergeți și pe jos, de unde veți reuși să vă parcați. În fine, traseul este și aici bine și frumos marcat (triunghi roșu). Se începe ușor, trecând un pod suspendat peste Cerna, apoi se urcă pe o potecă ce șerpuiește prin livezi de meri, peri și pruni, cu câțiva nuci înșirați de-a lungul ei și nu după mult timp se ajunge la baza peretelui stâncos de unde urcă parcă spre cer o serie de scări de lemn. Lemn bun, tare, de stejar, bine fixate pe stâncile calcaroase și vizibil bine întreținute. De menționat plăcile din lemn, puse pe trunchiurile de copaci din loc în loc, cu îndemnuri și rugăciuni, care ne reamintesc locul nostru pe acest Pământ și mai ales vremelnicia noastră…

Evident că am poposit la baza scărilor, unde am lăsat-o pe iubi să păzească „echipamentul” iar eu am continuat să urc până am ajuns pe muchea abruptului de unde cărarea reîncepe a șerpui prin poieni, pădure și livezi până ajunge în cătun. Doar că eu am făcut doar ceva poze de aici, apoi am revenit - tot din cauza orei care era deja destul de târzie. Dar a fost o zi superbă care abia mi-a deschis pofta să mai revin.

===

Sait web util: domogled-cerna.ro/index.html

PS WM, rog atașați clipul de prezentare: https://youtu. be/dNx-cwvn-dk; mersi!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 23.10.20 00:33:16
Validat / Publicat: 23.10.20 02:14:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

VIZUALIZĂRI: 1051 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Rădăcini... (nu cartea, nici serialul TV)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48700 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX [23.10.20 01:04:02] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sache [23.10.20 05:20:16] »

excelent articol! mai ales acum... mai ales acum cand am pierdut o vara, toamna o pierd oricum, nu am de ales din motiv de serviciu. excelent si filmuletul. ma bucura ' revederea' pe site.

webmaster [23.10.20 08:41:07] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.10.20 09:57:14] »

@Sache:  am pierdut cu toții anul ăsta. Unii o vară, alții pe altcineva... dar trebuie să mergem mai departe, nu-i altă cale.

Mulțam de urări și apreciere.

@WM: mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil [23.10.20 11:59:35] »

Privitor la scările ce urcă „spre cer”,

... Lemn bun, tare, de stejar, bine fixate

pe stâncile calcaroase și vizibil bine întreținute.

Chiar dacă ai făcut această mențiune, privind la pozle și la filmulețele atașate de tine, nu m-aș încumeta să le urc, chiar dacă aș fi mai tânără! Și nu mă gândesc la poziția lor - aproape verticală - ci la rezistența lemnului, chiar dacă este din stejar!

Mi-a plăcut îndemnul scris de ciobani pe acea foaie de hârtie, care invită turiștii la un adevărat festin la stână!

Ultimul articol citit aici, pe AFA, l-a scris - dacă-mi amintesc bine - @mprofeanu, chiar anul acesta. Parcă și ea a comentat ceva despre scările care duc „spre cer” .

Felicitări pentru articol, poze și filmulețe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.10.20 12:23:48] »

@doinafil

Ultimul articol citit aici, pe AFA, l-a scris - dacă-mi amintesc bine - @mprofeanu, chiar anul acesta. Parcă și ea a comentat ceva despre scările care duc „spre cer”.

mprofeanu a scris anul ăsta despre Cheile Nerei și Clisura Dunării, a menționat ceva despre o scară de lemn în articolul ei unde a descris accesul la peștera Ponicova. Pe care era bine să-l fi citit și eu, înainte să vreau să merg acolo și să nu-i găsesc intrarea...

Mulțumesc de aprecieri.

PS lucrez la înălțime și la serviciu, știu să apreciez dacă e sigur să folosesc o structură pentru cățărare - deci eu spun că acele scări nu prezintă un pericol mai mare decât scara spre podul casei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika [23.10.20 14:38:31] »

@doinafil: @webmaster  Ultimul articol scris despre scările de la Ineleț a fost al meu, chiar in aces an, in luna iulie.   Dar al meu nu a intrunit conditiile necesare incadrării la interes editorial crescut.

webmaster [23.10.20 15:21:12] »

@Mika:  Nu le-a întrunit, pentru că (din păcate) a fost încadrat într-o rubrică unde mai era un alt articol recent (2019) despre drumețiile prin parcul național Domogled - Valea Cernei. Asta nu-i scade însă cu nimic valoarea, doar că nu se pot face excepții.

Mikascris / TELEFON [23.10.20 15:26:23] »

@webmaster:  Articolul de fata se refera tot la drumețiile din Parcul Domogled-Valea Cernei. Mai mult decât atat, despre catunele din Valea Cernei nu se mai scrisese nimic pa aici de ceva vreme. Eu nu scriu pentru puncte sau ca să câștig ceva, dar ar fi bine  ca un regulament sa fie corect aplicat.

Admin [23.10.20 19:18:38] »

@Mika:  Citește te rog explicațiile și regulile de aici - în special punctul 2 - Cum se selectează un review ca fiind „de interes editorial crescut” ?

Vei înțelege, cred eu, CLAR că (1) Regulamentul a fost corect aplicat și - mai ales - că (2) diferența, în cazul tău (și, posibil, în altele) o face rubrica în care sunt încărcate / publicate reviews-urile

- dacă ai fi încărcat review-ul în rubrica de față (” Descoperă Valea Cernei” ), review-ul tău ar fi fost selectat ca IEC

- același review, încărcat în rubrica” Parcul Domogled” - NU corespunde criteriilor, regulilor menționate. - ergo: NU a fost selectat ca IEC.

-

Niciun Regulament nu este perfect. Așa cum e, bun-rău, el este însă aplicat întocmai, cât mai riguros posibil  - INCLUSIV în cazul sesizat.

Mikascris / TELEFON [23.10.20 19:26:26] »

@Admin:  Nu prea are importanță unde încarc eu review-ul. Mi s-a întâmplat de multe ori sa îl încarc într-o rubrica (poate cu IEC) și sa fie mutat la reorganizare. Subiectul review-ului este același. Dacă făceam eu o rubrica separata cu catunele din Valea Cernei sigur mi-ar fi fost mutat la reorganizare, asa cum mi s-a mai întâmplat. Repet, regulamentul trebuie corect aplicat pentru oricine, altfel degeaba ne mai pierdem timpul sa scriem pe aici.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lyssys [08.11.20 21:12:55] »

@Dragos:  Am făcut traseul "triunghi roșu"  Stație autobuz (km 25DN67D), Biserica Ineleț - cătunul Ineleț - Puntea lui Stoian, pe 4 octombrie! A durat 5 ore și am făcut... 12800 pași (așa a numărat telefonul meu!) ! (Informație utilă: am fost o "ceată de 4 pițigoi" cu media de vârstă... 60 de ani, eu fiind mezina, așa că se poate!)  

Am ascultat recomandarea unui alt turist, aceea de a trece prin cătun și a coborî pe la  Puntea lui Stoian (este la 2-4 km înainte de punctul de intrare pe traseu de la scărițe). Prietenii noștri, s-au întors tot pe la scări. A fost bine, pentru că ne-au așteptat cu mașina lor până am ieșit și noi - 1 oră - știam că drumul este mai lung! Apoi, ne-am "recuperat" și noi mașina, tot cu ajutorul prietenului. Altfel, am fi mai mărșăluit cei 2-4 km pe șosea...

​Traseul e... o splendoare: potecă prin pădure, după ce-am  trecut prin cătun și am privit cu nesaț, livezile, fânețele, cele câteva gospodării risipite, școala, am mâncat porumbe și am cules nuci proaspăt căzute (de fapt soțul, că el e înnebunit după nuci verzi!). E păcat să vă întoarceți tot pe la scări, partea cea mai frumoasă a traseului este după ce treci de Biserică și cătun.

Am fost multe grupulețe de turiști, majoritatea nu erau la prima vizită acolo (asta spune multe), iar traseul e relativ ușor. Este o drumeție pe care eu o recomand mai spre toamnă, căci mi-e frică de... vipere!

Lyssys [08.11.20 21:51:03] »

@Dragos:  Deși traseul pe Cheile Țăsnei l-am făcut pe 16 august, nici noi nu l-am dus până la capăt - sau măcar până la stână - de frica ploii. Plecasem de dimineață din Severin pe o vreme tare noroasă, ne-a prins și ploaia pe drum, până să intrăm în Herculane, dar de întors, ne-am întors degeaba! O ploaie scurtă ne-a prins la ieșirea din Herculane, după-amiaza târziu, după ce și mâncasem, la terasa Versay!

Foarte frumoase peisajele, destul de abruptă prima parte a traseului, deși eu de coborât mă îngrozesc, nu de urcat, căci genunchii mei mă dor de fiecare dată la coborâre, chit că bețele sunt accesoriile "sine qua non fără de care nu se poate" să plec de acasă!  

PS Traseul la Crucea Albă - Peștera de sub Șerban - Vârfurile Domogled, l-ați făcut? Tot cam abrupt...

PPS Duminica trecută, am făcut traseul Hotel Dumbrava (km 18 DN67D​​) - Biserica Dobraia, dus-întors,   7km, 7 ore, 17100 de pași! Cam mult, 7 ore, dar am făcut și 3 popasuri mai lungi,   pentru că... nu ne-am putut abține, erau prea frumoase locurile!   

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [09.11.20 00:23:52] »

@Lyssys:  păi poate ar fi timpul să mai povestești și aici despre aceste frumoase excursii. A cam trecut ceva vreme de când nu ai mai descris nicio călătorie aici...

Pe traseul spre Crucea Albă nu am fost, nu știu dacă mă mai voi încumeta vreodată, dar dacă o fac, va fi atunci când am o zi întreagă la dispoziție, nu doar ceva mai puțin de jumate.

Cât despre vipere... era una întinsă la soare bine-mersi pe „faleza” din Severin de m-am rugat de ea vreo 5 minute să se care de acolo să n-o calce vreo mașină (în timp ce iubi se baricadase în mașină și striga disperată la mine s-o las în pace)

Nu mă tem de șerpi (mai mă întâlnisem cu altă viperă în Bulgaria, aia a fost și mai aproape de mine, aproape m-a luat prin surprindere), dar îi respect și încerc să îi avertizez că ne apropiem (tropăi, bat cu bețele în pietre cât pot de des), dar sunt și cu ochii-n paișpe, că uneori stau ale naibii nemișcate fix în calea ta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Lyssys, Mika, Sache
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Cernei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059500932693481 sec
    ecranul dvs: 1 x 1