ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2017
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    97.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Weekend în Munții Apuseni – partea a II-a

    TIPĂREȘTE URM de aici

    A doua zi a weekend-ului în Apuseni a fost și cea mai ambițioasă, în sensul că aveam pe listă multe obiective turistice. Nu eram sigur că vom reuși să vizităm tot ce ne propuseserăm, dar am încercat să bifăm cât mai multe dintre acestea.

    Așadar, am plecat de la Pensiunea ”Piatra Mândruțului” spre satul Gârda de Sus, punctul de plecare spre majoritatea obiectivelor turistice din zonă. Acestea sunt bine semnalizate, în centrul satului sunt indicatoare către acestea. Noi am pornit pe drumul din stânga, spre satul Casa de Piatră, în drumul spre acesta și în proximitatea lui fiind mai multe obiective pe lista noastră.

    Primul dintre obiectivele vizate de noi pentru acea zi a fost Izbucul Tăuzului, cea mai adâncă peșteră scufundată din România. Pentru a ajunge la el am mers pe Valea Gârda Seacă, am intrat pe un drum neasfaltat pe care am parcurs 2,5 km, iar apoi, de la indicator, aproximativ 500 m prin pădure, urmând indicatorul turistic punct albastru.

    Peisajul este deosebit de frumos, am întâlnit mai întâi o cascadă mică, am traversat două punți peste pârâu, apoi la mai puțin de 100 metri am găsit micul ochi de apă. Acesta este înconjurat pe trei laturi de stânci, iar apa are o culoare verzui și este limpede. De aici izvorăște un fir de apă care după mai puțin de 100 m este captat de pârâul Gârda Seacă.

    Izbucul Tăuzului a fost declarat arie protejată în anul 2000.

    Intenționam să ne deplasăm mai departe pe Valea Gârda Seacă pentru a ajunge la peșterile Ghețarul de la Vârtop, Coiba Mare și Coiba Mică. Din cauza drumului care devenea tot mai greu de parcurs cu o mașină cu garda la sol destul de joasă am luat decizia de a ne întoarce. Deși ne-a părut rău, seara am realizat că dacă reușeam să ajungem la cele trei peșteri, nu ne ajungea timpul să vizităm toate obiectivele propuse.

    Peștera Ghețarul de la Scărișoara a reprezentat următorul nostru obiectiv din acea zi. Aceasta se află la altitudinea de 1165 m, are o lungime de 700 m și o adâncime de 105 m. Ea găzduiește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume și a fost declarată monument al naturii în anul 1938.

    Accesul către peșteră se face satul Gârda de Sus, pe Valea Gârda Seacă, se merge pe drumul comunal prin cătunul Munună și se ajunge în cătunul Ghețari. Drumul este îngust dar are o calitate foarte bună, din loc în loc sunt refugii, iar peisajul este foarte frumos.

    Am ajuns într-o parcare neamenajată pe proprietatea unui localnic, unde am lăsat mașina, contra sumei de 5 lei și am pornit pe jos spre peșteră. Am mers aproximativ 1 km pe un drum pietruit și apoi pe o potecă prin pădure, iar în drumul nostru am întâlnit tot felul de comercianți cu plăcinte, clătite, siropuri, pălincă, fructe de pădure, suveniruri, obiecte de vestimentație, etc.

    Ajunși la peșteră am observat mai multe persoane așteptând la intrarea în aceasta, dar și la casa de bilete. În această zonă sunt afișate informații referitoare la programul și tarifele de vizitare, reguli de acces, istoricul și descrierea peșterii. Am avut ceva de așteptat până să achiziționăm biletele deoarece ghidul este și casier. Odată că biletele am primit și un pliant cu informații despre peșteră, din care am mai citit până să începem vizita. Tot din acest pliant am extras mai multe date tehnice pe care le-am inserat în acest review.

    Conform afișelor menționate mai sus, intrarea în peșteră se face în grupuri organizate de minim 10 persoane și maxim 50 (cu siguranță în grupul nostru au fost mai multe), în intervalul orar 10.00-17.00, iar tariful este 11 lei/adult.

    Accesul spre peșteră este restricționat cu ajutorul unei porți metalice cu turnicheți, iar coborârea în aceasta se face printr-un aven cu adâncimea de 48 m și diametrul de 60 m. Pereții avenului sunt acoperiți cu vegetație, iar în apropierea portalului peșterii doar cu mușchi.

    Am început coborârea pe o scară cu trepte metalice prevăzută cu balustradă. Jos, în prelungirea scării metalice este amplasată o punte din lemn care înconjoară de jur împrejur încăperea de la intrare denumită Sala Mare. De fapt, tot turul de vizitare se face pe această punte, care pe alocuri este șubredă.

    Portalul peșterii are înălțimea de 24 m, lățimea de 17 m și face accesul în Sala Mare. Această sală este ”pardosită” cu un bloc de gheață, în mijlocul căruia se înalță o formațiune de gheață de forma unui con. Aflăm că blocul de gheață are un volum de aproximativ 100.000 mc, o grosime maximă de 22,5 m și o vechime de 3800 de ani.

    Turul de vizitare continuă pe puntea de lemn și ajungem la ”Biserică”, o sală mai mică în care s-au dezvoltat numeroase stalagmite de gheață cu înălțimi cuprinse între câțiva centimetri și 7 metri.

    În afara celor două săli amintite, în peșteră mai sunt două care nu sunt accesibile vizitatorilor. Acestea au fost denumite Rezervația Mare și Rezervația Mică și sunt parțial lipsite de gheață.

    În ceea ce privește viața în peșteră trebuie să spunem că există faună cavernicolă, aici trăind câteva specii de insecte (colembole, coleoptere), păianjeni și lilieci.

    Vizitarea peșterii durează în medie 45 minute, 15 minute coborârea, 15 minute vizita propriu-zisă și 15 minute urcarea la suprafață.

    În final câteva sfaturi pentru cei care doresc să viziteze peștera:

    - Atenție la încălțări, treptele metalice devin alunecoase pe măsură ce coborâți, așa că ar fi indicat să vă luați încălțăminte cu talpă aderentă;

    - Luați-vă îmbrăcăminte corespunzătoare, în peșteră temperatura variază între -1 grad și + 4,5 grade Celsius (în Rezervația Mare);

    - O sticlă cu apă v-ar putea fi utilă, în apropiere peșterii nu aveți de unde cumpăra apă, doar alte lichide, unele cu multe grade.

    De la Peștera Scărișoara ne-am îndreptat către Cheile Ordâncușii care sunt ușor de vizitat întrucât drumul este asfaltat. Cheile au o lungime de 4 km și adăpostesc numeroase grote și câteva peșteri, dintre care cea mai cunoscută este Peștera Poarta lui Ionele.

    Accesul către chei este ușor, din centrul localității Gârda de Sus se urmărește indicatorul către Peștera Poarta lui Ionele și Cheile Ordâncușii, fiind de parcurs aproximativ 1 km până la peșteră.

    Peștera Poarta lui Ionele este situată în versantul drept al Cheilor Ordâncușii la o altitudine de 805 m și 30 m față de vale. Peștera este destul de mică, are o singură galerie vizitabilă, cu lungimea de 60 m.

    Aici nu există o parcare amenajată, turiștii parchează mașinile pe marginea drumului într-o zonă în care drumul este ceva mai lat. Din drum se văd casa de bilete, grota Corobana lui Gârtău, precum și un loc de picnic unde turiștii au la dispoziție câteva mese și bănci.

    Am traversat râul pe un pod din lemn pentru a ajunge la casa de bilete, o construcție din lemn pe care sunt mai multe afișe referitoare la regulile și programul de vizitare, prețul biletelor și posibilitățile de campare în zonă.

    După achiziționarea biletelor (10 lei/adult; 7 lei/copil) am traversat un alt podeț din lemn, am urcat ceva mai mult de 100 de trepte betonate prevăzute cu balustradă metalică și am ajuns la intrarea în peșteră. Aceasta se vizitează în grupuri de maxim 50 de persoane în intervalul orar (10.00-18.00).

    Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 15 m, iar în acesta se merge pe o platformă metalică prevăzută cu balustradă. Tot la intrare am observat un firicel de apă care izvorăște din stâncă, acesta fiind captat de pârâul Ordâncușa. În scurtul său traseu acesta reușește să creeze câteva mici cascade până la vărsarea sa în pârâul menționat anterior.

    Galeria principală este străbătută de un pârâu cu debit variabil care acum era secat, iar în capătul peșterii se formează un lac temporar. Faptul că peștera este inundată o anumită perioadă a anului nu permite formarea stalagmitelor și stalactitelor. Etajul superior al peșterii este neamenajat și găzduiește o colonie de lilieci.

    Există și o legendă legată de această peșteră. Se spune că aici se ascundea un haiduc, pe numele său Ionele, care în final a fost prins după ce o fată care îi aducea mâncare a fost urmărită.

    De la peșteră ne-am continuat drumul pe Cheile Ordâncușii spre satul Gârda de Sus, am trecut prin Arieșeni și Vârtop pentru a ajunge la Groapa Ruginoasă, ultimul obiectiv din acea zi.

    Accesul spre groapă nu a fost simplu, la ieșirea din Vârtop spre Oradea este un indicator pe partea dreaptă a drumului care ne informează că sunt 800 m până la acest obiectiv. La intrarea în pădure am întâlnit un marcaj turistic linie galbenă către groapă, pe care l-am urmărit continuu. De altfel, nici nu prea este nevoie de acest marcaj, poteca vă duce singură acolo.

    Am parcat mașina în apropiere și am pornit pe potecă prin pădure urmărind marcajul cu bandă galbenă. Am început să urcăm, la început lin, apoi o porțiune destul de abruptă, după care urcușul iarăși s-a ”îndulcit”. Într-un final am ajuns într-o poieniță de unde se poate observa o șa largă; eram foarte aproape, sub șa este groapa.

    Groapa Ruginoasă este o ravenă uriașă cu tente ruginii care s-a format prin eroziunea torențială, fenomen care lucrează continuu, mărind permanent dimensiunile gropii.

    Știam că traseul durează aproximativ 50 de minute, nu am cronometrat cât am făcut noi până la Groapa Ruginoasă, dar nu mi s-a părut că am făcut atât.

    Acestea au fost obiectivele pe care am reușit să le ”bifăm” în cele două zile petrecute în Munții Apuseni. Mai sunt și altele (ex. Cascada Vârciorog, peșterile Ghețarul de la Vârtop, Coiba Mare și Coiba Mică), până la care accesul durează mai mult sau necesită o mașină cu garda înaltă.

    Munții Apuseni reprezintă o zonă frumoasă a țării, cu multe obiective turistice, un areal turistic recomandat atât în sezonul cald, cât și în cel rece.

    În final vă doresc să aveți parte de drumuri bune și călătorii frumoase!

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 11.10.17 13:38:30
    Validat / Publicat: 11.10.17 18:19:21
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

    VIZUALIZĂRI: 1793 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Pârâul Gârda Seacă
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    Dana2008
    [11.10.17 18:54:33]
    »

    FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate!

    Muntele este fascinant, iar peisajul de la Groapa Ruginoasa cu pădurile la orizont e de vis!

    Călătorii plăcute!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [11.10.17 19:14:42]
    »

    @Dana2008: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Munții Apuseni oferă multe obiective frumoase.

    Să vezi cum e drumul până la Groapa Ruginoasă, dar merită efortul .

    Numai bine și călătorii frumoase!

    mishu
    [11.10.17 20:54:22]
    »

    @costy69: Am mers pe urmele tale cu mare placere si in invidie ca eu inca nu am ajuns acolo. Minunata zona, superbe poze.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    elviramvio
    [11.10.17 21:47:40]
    »

    @costy69:

    La Scărișoara am fost în 1992, îmi amintesc anul pentru că e legat de alt eveniment. Scările erau rele, văd că s-au schimbat. La Ionele n-am fost însă așa că mi-au plăcut pozele tale.

    N-am avut probleme cu apa, ne aprovizionam de la izvoare, era și o fântână pe aproape de peșteră, îmi amintesc că avea un fel de linguroi cum am văzut doar la o mânăstire și cu acela se lua apa.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [12.10.17 09:35:15]
    »

    @mishu: Mulțumesc pentru interesul arătat!

    Invidia în acest caz e de înțeles, zona e frumoasă și poate că acum decizia ta de a veni aici anul viitor este mai puternică. Cu siguranță se va dovedi o alegere foarte bună.

    Numai bine și călătorii frumoase!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [12.10.17 09:44:01]
    »

    @elviramvio: La Peștera Scărișoara puntea de lemn necesită reparații pe anumite porțiuni. Nu e mare lucru și dacă ținem cont de faptul că este unul din cele mai vizitate obiective turistice din zonă, necesitatea este cu atât mai mare.

    La Peștera Poarta lui Ionele totul este bine pus la punct, vizita se desfășoară în condiții decente și de securitate pentru turiști. Și peștera e frumoasă, însă e destul de mică și totul se termină repede.

    Numai bine și călătorii frumoase!

    liviu49
    [14.10.17 11:27:46]
    »

    @costy69: Ca totdeauna, Apusenii raman fascinanti. Cele mai multe amintiri din Apuseni le am din anul 1971, cand in haina militara am batut Apusenii in aplicatii in toate anotimpurile, din iarna pana in iarna. Am mai traversat Apusenii, de la Deva la Oradea, de cateva ori cu camionul cu marfa, dar opririle au fost scurte, doar pentru admirarea peisajelor. Ultima oara intr-o excursie in Apuseni am fost in 2010, cand am ajuns de la Paltinis la Scarisoara, iar de acolo am plecat la Deva. Cand am fost noi, spre pestera se putea urca pe un drum forestier, pe jos, cu masina proprie (cine avea curaj si masina cu garda mai inalta) sau cu un SUV darapanat in schimbul sumei de 15 lei. Eu am vrut sa urcam pe jos, dar ceilalti au obiectat ca timpul e prea scurt (eram cam pe la ora 16) pentru a ajunge in Deva la timp, iar 90 de lei sase persoane nu pre ne inghesuiam sa dam. Asa ca am riscat cu masinile noastre si am urcat cu bine. Pe drum am intalnit mai multe masini oprite pe margine si ne-am cam mirat. La coborare, cand am vazut pe unde am urcat am realizat ca nu prea am avut toata tabla pe casa ca am urcat cu turismele. De fapt daca te opreai in urcare, era foarte greu sa mai poti urca.

    Dar ma opresc cu amintirile pentru a nu plictisi pe cineva. Numai bine si calatorii placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [14.10.17 16:27:26]
    »

    @liviu49: Mulțumesc pentru vizită și vot!

    Poate dacă atunci s-ar fi urcat ușor acum nu mai aveați aceste amintiri.

    Numai bine și călătorii frumoase!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, elviramvio, liviu49, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089101076126099 sec
    ecranul dvs: 1 x 1