ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Galati
    ÎNSCRIS: 02.07.12
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUL-2017
    DURATA: 8 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Trasee auto prin Apuseni (4)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Propunere de traseu (4)

    Astăzi îţi propun un traseu spre cascada “Vălul Miresii’, mergând pe “TransUrsoaia”.

    În Albac, cum vii dinspre Câmpeni-Vadul Moţilor (DN 75), dai de un indicator la dreapta (DN 1R) care-ţi arată că în 7 km dai de localitatea Horea, locul de baştina a lui Vasile Ursu Nicola, zis Horea (pentru ca horea= cânta frumos din fluier), principalul conducător al răscoalei moţilor din 1784. Drumul este asfaltat, fără probleme.

    Înainte de a ajunge în centrul localitaţii, un indicator (la stânga) îţi va arăta pe unde poţi ajunge în satul Fericet, locul în care s-a născut Horea şi locul unde este casa memorial Horea. Cam după 3-4 km de drum asfaltat în primavara lui 2017 (se mai lucra la sistemul de scurgere) ajungi. Drumul are o pantă destul de accentuată, cu multe serpentine. Partea proastă e că are lăţimea unei maşini; ce se întamplă dacă te întâlneşti cu o căruţă care coboara (nu mai vorbesc de un autoturism), nu ştiu ce poţi face. E drept ca sunt făcute, din loc în loc, refugii. Noroc că zona este puţin locuită şi circulată.

    Casa memorială este pe Dealul Fericetului (sus, pe culme), pe stânga. Daca este închisă, baţi la uşa locuinţei aflată 10 m mai la vale (e singura), acolo e cheia, şi va veni un bunic să-ţi deschidă. Nu costă nimic vizitarea, dai cât vrei pentru nepoţii care se joacă afară.

    Casa în care s-a născut Horea nu mai există, acolo a fost ridicat în 1934 un obelisc, pe care se poate citi anul nașterii (1730), anul când a fost prins (1784) și anul când a fost tras pe roată (1785). Obeliscul a fost dezvelit în anul 1934, iar bustul lui Horea, din fața muzeului, realizat de sculptorul Romulus Ladea, în 1967. Lângă casa memorială există un frasin bătrân, despre care se spune că a fost plantat chiar de Horea. Zona este şi un punct de belvedere extraordinar. Daca prinzi o zi însorită, cum am prins eu, îţi bucuri ochii cu priveliştile de jur împrejur. Dupa ce ai terminat aici, cobori încet şi cu grijă, ajungi în Horea şi cauţi (întrebi pe localnici) muzeul etnografic. Eu nu l-am vizitat pentru că era închis.

    A fost înființat în 2006 și își are sediul într-o casă veche, situată pe partea dreaptă a râului Albac, legătura dintre cele două maluri realizându-se printr-un pod acoperit. Exponatele muzeului, în număr de peste 380, au fost donate de 180 de familii și conțin haine, scule și obiecte care au fost folosite în viața de zi cu zi de comunitatea acestei zone.

    Prog. de vizitare: Luni - Vineri: 9:00-16:00

    Chiar în centrul comunei, înainte de a trece un pod, pe stânga este “Căsuţa din poveşti”, o pensiune (are trei camere) cu un restaurant construit deasupra pârâului Valea Arăzii (interesant de văzut). Netul îţi mai spune că în Horea ar mai fi şi o “casă moţească” de vizitat; localnicii întrebaţi nu ştiau de aşa ceva, îmi pare rău că nu am întrebat la primărie.

    După ce ai terminat cu comuna Horea, îi spui lu’ prietenu’ Waze să te duca la Beliş (sau, mai simplu, îi spui să te duca direct la Răchiţele, la cascada “Vălul Miresei”). Ai cam 70 km de drum asfaltat prin pădure, drum care este numit “TransUrsoaia”, datorită asemănării cu mult mai celebrele TransAlpina, TransFăgăraşan sau TransRarău şi datorită faptului că străbate pasul şi pădurea Ursoaia (înainte de Poiana Horea). O să faci ochii mari când o să treci prin satul Mătișești, care aparţine de comuna Horea; acelaşi drum îngust, de cel mult doua autoturisme, şi cu foarte multe serpentine. În rest, drumul e ok, ca lăţime. După Mătișești vei da de satul Poiana Horea; undeva, în apropiere, au fost capturaţi Horea şi Cloşca de un “comando” de noua moţi trădători. În pădure sunt captate 12 izvoare, câteva fiind la şosea, cu băncuţe şi foişoare pentru odihnă. Când se termină pădurea vei da, pe stânga, de barajul Beliş-Fântânele; asta înseamna că eşti cam la 1000 m altitudine, în m-ţii Gilăului, pe Someșul Cald. La intrarea în Beliş tre’ să faci stânga, spre Bălcești, Dealu Botii (dreapta), Răchițele. În Răchițele, un indicator te va anunţa că, daca faci stânga, pe un podeţ mic şi îngust, mai ai doar 5 km pâna la cascada “Vălul miresei”. La un momentdat asfaltul se termină, continuând un drum pietruit. Dacă ai bun simţ în tine, laşi maşina aici (sau mai mergi 10-15 m, pana face o curba la dreapta soseaua, e loc mai mult pentru parcare) şi mergi cam un sfert de oră pe jos, un drum ok; dacă ai şoric în loc de piele, urci cu maşina până la cascadă…

    Cascada “Vălul Miresii” măsoară peste 30 de metri. Iarna, când peretele stâncos îngheaţă, zona cascadei este un loc excelent pentru escaladă pe gheaţă. Legenda spune că, demult, o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agăţat pe stânci. Acolo, nuntaşii s-au oprit şi au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, însă, numele de „Vălul Miresei” vine de la asemănarea puternică dintre forma cascadei şi celebra piesă vestimentară purtată de femei în ziua nunţii. Rămân la părerea că, pentru a vedea o cascadă în toată splendoarea ei, ar trebui s-o vizitezi toamna, când debitul de apă este bogat.

    La întoarcere, dacă nu te-ai plictisit de atâtea muzee etnografice, te poţi opri şi în Albac, la primărie (când vii de la Horea şi ieşi in DN 75, faci stânga şi, în 20 m, tot pe stânga, este primăria, ai parcare vis-à-vis, la o crâşmă), urci la etaj şi rogi să vină cineva cu cheia. Muzeul (de fapt o cameră, la etajul unei construcţii din lemn, la 10 m de primărie) conţine obiecte folosite de moţi de-a lungul timpului, în gospodărie.

    Si uite-aşa a mai trecut o zi!


    [fb]
    ---
    Trimis de Robotzel* in 17.08.17 15:12:47
    Validat / Publicat: 17.08.17 17:26:24
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII. A mai fost în/la: In lun si-n lat! :)

    VIZUALIZĂRI: 3495 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Robotzel*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Cascada “Vălul Miresii”, in toata splendoarea, in singura secunda cand s-a bagat o singura persoana in fata mea. :)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    sunflower
    [17.08.17 17:54:18]
    »

    Sunt ca o poveste fără sfârșit acești magnifici Munți Apuseni, ascund atâtea comori și atâta frumusețe...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Robotzel*AUTOR REVIEW
    [08.09.17 13:33:19]
    »

    @sunflower: Toate zonele tarii (inclusiv golasii munti ai Dobrogei) ascund povesti, comori si frumuseti incomensurabile. Totul e sa ai rabdare, sa le cauti, sa le descoperi; daca te duci ca prostovanu', intr-un loc, numai ca sa-l bifezi, fara sa citesti inainte despre zona..., mai bine stai acasa! (parere personala, evident)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Robotzel*, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053123950958252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1