ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Galati
    ÎNSCRIS: 02.07.12
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUL-2017
    DURATA: 8 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Trasee auto prin Apuseni (2)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Propunere de traseu (2)

    Toate traseele le-am facut cu masina, cateva portiuni mici facandu-le pe jos, datorita unor probleme medicale la picioare.

    Pentru a nu rata vreun obiectiv, te rog sa suni, cu o zi inainte, ca sa vezi daca obiectivul turistic propus este deschis sau nu (acolo unde exista telefon). Ex.: am aflat ca muzeul etnografic din Horea era inchis, pentru ca bibliotecara, care avea cheia, please in concediu!

    Pentru a vedea cat mai multe obiective turistice din zona Apusenilor, fara a alerga ca nebunul, recomand sa se faca o cazare de o noapte la Brad (sau in jurul lui, pensiuni sunt destule), una la Beius (tot de o noapte), ultima cazare fiind undeva la Scarisoara, Albac sau Vadu Motilor, de mai multe zile. Accept cu mare placere orice completare de obiective turistice la lista mea, nu am pretentia ca le stiu pe toate.

    In zona Bradului se pot vedea:

    - muzeul aurului (str. Independenței 3)

    Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în 1896, când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. În cursul anilor la Muzeul aurului de la Brad s-a adunat cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa. Remarcabile sunt exponatele cu aur nativ, originare din munții Metaliferi. Printre formele cele mai spectaculoase sunt steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume. Colecția are peste 2.000 de exponate din aur găsite în minele din țară și din toată lumea. Niciunul din exponate nu a fost prelucrat de vreun meșter aurar sau bijutier, acesta fiind unul dintre elementele speciale care definesc unicitatea muzeului.

    Prog. de vizitare: Luni închis; Marți-Duminică= 9:00 – 17:00

    Contact: tel: 0254.612.300.

    - muzeul de istorie locală şi etnografie (str. Cloşca 2)

    Muzeul a fost deschis in 1988. Are în prezent un număr de aprox. 1.200 de obiecte: costume populare, unelte de prelucrare a lânii şi a cânepii, unelte specifice tuturor meşteşugurilor practicate în Zarand, mobilier specific gospodăriilor ţărăneşti din zonă, obiecte de artă populară, ţesături, etc.

    Muzeograf: D. Cecilia Monica, tel. 0766.720.316

    Prog. de vizitare: pe timpul verii: Lun = închis; Marţi-Duminică= 10:00 – 18:00

    pe timpul iernii: Luni = închis; Marţi-Duminică = 09:00 – 17:00.

    - complexul de monumente de la Tebea (5 km de Brad, spre Baia de Cris, pe stanga soselei este cimitirul, cu parcare in lateral, au o doamna-ghid extraordinara).

    Aici se pot vedea:

    - gorunul (stejarul) lui Horea;

    - mormantul si gorunul lui Avram Iancu;

    - mormintele lui Ioan Buteanu si Axente Sever;

    - gorunii plantati, in 1924, de regele Ferdinand, regina Maria si generalul Berthelot.

    - casa-muzeu “Lada de zestre” din Ribiţa; plecand de la Panteonul Motilor (Tebea) spre Brad, in vreo 2 km o sa vezi indicator spre stanga-Ribita. Dupa inca 1,5 km intri in Ribita. Ca sa vezi casa-muzeu, trebuie sa mergi la primarie (sunt indicatoare), cineva va merge cu tine si-ti va deschide (d-ra Ancuta Florina Faur).

    Gospodăria respectivă a fost construită în anul 1929, după cum reiese din inscripţia aflată pe grinda casei, si a fost cumparata de primarie de la mostenitori.

    - biserica ortodoxa “Sf. Nicolae” din Ribita: se afla in centrul comunei si este construita din piatra de rau (1414). A fost sfintita in 1417. Reprezintă singurul ansamblu iconografic bizantin din Transilvania secolului al XV-lea, păstrat integral. Este declarată monument istoric și inclusă pe lista monumentelor de Patrimoniu European.

    - manastirea Crisan (Vaca): la intrarea in Ribita gasesti indicator si drum asfaltat la dreapta, spre satul Crisan (fost Vaca). Este satul unde s-a nascut Marcu Giurgiu, zis Crisan (de la Crisul Alb, care trece prin apropiere), unul din conducatorii rascoalei de la 1784. Vaca este vechea denumire a satului Crisan. Manastirea este obste de calugari, pe stanga, inainte de a intra in sat. In fata bisericii manastirii se afla un lac artificial, plin de… nuferi!

    - casa memoriala “Crisan”: intri in sat si mergi tot inainte, pe asfalt, pana aproape sa se termine satul. Pe stanga vei vedea o parcare micuta, chiar in dreptul casei memoriale, care se afla in panta. In fata casei se afla bustul lui Crișan, operă a sculptorului Marcel Olinescu (lucrarea a fost realizată în anul 1929).

    Casa în care s-a născut Crisan în 1732 a dăinuit, se pare, până în 1935. Pe locul vechii case a fost ridicată în 1979 o altă construcție care a primit destinația de casă memorială. Clădirea a fost reconstituita după o fotografie publicată de istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Cei care ajung acolo pot vedea arhitectura specifică acelui secol. Clădirea are fundația din piatră, unde este și pivnița, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn, casa fiind acoperită cu paie.

    Crisan a fost singurul dintre cei trei conducatori ai rascoalei de la 1784 care a marturisit, sub tortura. A reusit sa se spanzure, pe 13 ian. 1785, in inchisoarea din Alba Iulia, cu nojițele (curelele) de la opinci.

    Ghid supraveghetor:

    Dorina Maria R., 0761.620.783/ 0254.683.791 (primaria Ribita).

    Prog. de vizitare: vara: Luni= închis; Marţi-Duminică= 09:00-17:00;

    iarna: Luni= închis; Marţi-Duminică= 10:00-18:00.

    - biserica din Crişcior.

    Comuna Crişcior se afla la 6 km de Brad, pe DN 74 spre Abrud. Aici se afla una dintre cele mai vechi biserici romanesti de zid din Transilvania, ctitorie a cneazului Balea (sf. sec. al XIV-lea). Păstreaza fragmente din valoroasele picturi realizate în jurul anului 1410 (probabil de zugravul Mihu), printre care tabloul votiv cu familia ctitorului.

    P.S.1 - cititorule, eu am prezentat succint obiectivele turistice, doar pentru a-ti spori curiozitatea si a te face sa te deplasezi in zona. Netul abunda de date despre ele, pe care le gasesti cu usurinta, sunt sigur.

    P.S.2 - era sa uit: pe traseul Abrud - Beius - Brad sunt foarte putine statii serioase pentru alimentarea cu combustibil.

    La intrarea in Abrud, dinspre Zlatna - Alba Iulia, este un Rompetrol;

    In Campeni sunt trei statii de carburant; mi s-a recomandat doar cea din mijloc, Crisoil Apuseni SRL (e cea mai mare, pe dreapta, cum vii dinspre Abrud, la sosea);

    La Beius am alimentat de la Petrom, Waze-ul m-a dus la el, e intr-o margine de oras.

    In Brad este un Petrom, un Lukoil si un OMV, nu am intrat in ele.

    In rest, mi s-a spus sa nu ma bag, ca o fac pe propria raspundere.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Robotzel* in 09.08.17 15:17:11
    Validat / Publicat: 09.08.17 17:16:43
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII. A mai fost în/la: Prin toata tara.

    VIZUALIZĂRI: 2400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Robotzel*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P13 Casa memoriala "Crisan", din satul cu acelasi nume.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.08.17 17:15:33]
    »

    EXCELENTE și aceste recomandări

    --

    Te rog ai însă în vedere că pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

    Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").

    Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

    sunflower
    [09.08.17 18:56:51]
    »

    Foarte util și instructiv!

    maryka
    [10.08.17 09:19:31]
    »

    Foarte bine povestit. Util și frumos!

    Undeva în șură, am un astfel de fier de călcat rămas de la bunica! Îl mai folosea acum cca 20 ani...

    Robotzel*AUTOR REVIEW
    [10.08.17 12:26:50]
    »

    @webmasterX: Datele scrise de mine (nr. de telefon) se gasesc si pe net, eu doar am verificat daca sunt reale.

    La casa memoriala "Crisan" si la "Lada cu zestre" nu sta in permanenta cineva. Mai mult, la casa memoriala "Crisan" NU ESTE SEMNAL pe Vodafone si Orange.

    Recomandarea mea este sa suni, inainte de a ajunge in satul Crisan, pe nr. de fix de la primarie si sa ceri lamuriri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Robotzel*AUTOR REVIEW
    [10.08.17 12:37:29]
    »

    @maryka: Multumesc, esti amabila. Nu stiu ce gandeste un copil de 10-12 ani, as in ale tabletelor si telefoanelor, privind asemenea obiecte...

    Marele Iorga a spus: "Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii. " Eu cred mult in aceste muzee etnografice locale, scopul lor fiind de a arata, copiilor si nepotilor nostri, istoria locurilor, faptul ca s-a trait si fara mobile...

    maryka
    [10.08.17 13:20:50]
    »

    @Robotzel:

    Sunt perfect de acord, copii au alte preocupări acum, dar părinții pot să-i îndrume frumos pe calea cunoașterii, a descoperirii, a istoriei noastre, a locurilor frumoase, insuflându-le ușor respectul pentru trecut, poate astfel vor aprecia mai mult prezentul și vor privi încrezători spre viitor!

    Cunosc foarte mulți asemenea părinți, care merg împreună cu copii în astfel de excursii.

    Drumuri bune și frumoase să aveți!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    maryka, Robotzel*, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046111106872559 sec
    ecranul dvs: 1 x 1