ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 15.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Excursii prin Valea Ariesului: 2. Peşterile Poarta lui Ionele si Gheţarul de la Scărişoara

TIPĂREȘTE URM de aici

In ziua 2 am avut ca obiectiv Peşterile Poarta lui Ionele si Gheţarul de la Scărişoara, iar, dacă mai avem timp, cascada Pătrăhăuţeşti. La aceste obiective şi google maps ştie traseul.

Cum vii dinspre Albac, în Gârda de Sus există indicator rutier spre peşteri, la dreapta din drumul principal. La un moment dat, drumul se ramifică: la stânga spre Peştera Scărişoara, la dreapta spre Peştera Poarta lui Ionele, sunt indicatoare.

Am luat-o la dreapta şi dupa cca 1 km parcă, dăm de o peşteră pe partea stângă şi cateva maşini parcate. Acea peşteră nu este Poarta lui Ionele ci una banală, puţin adâncă dar înaltă, dar este un ideal punct de reper unde trebuie să laşi maşina. Se trece podeţul şi găsim o căsuţă unde se afla alţi vânzatori ambulanţi. Pe căsuţă este un afiş unde scrie că peştera e mai sus, se urcă pe nişte scări bine amenajate, şi la intrarea în peşteră se cumpără bilete, direct de la ghid, la preţul de 13 lei/pers. Intrarea în peşteră este modernă, prin turnicheţi, iar dacă ghidul este pe traseu cu turiştii, nu aveţi mult de aşteptat deoarece vizitarea nu durează mult timp.

Peştera este impresionantă, nu extraordinară, dar merită vizitată. Traseul este integral pe platforme metalice iar informaţiile povestite de ghid sunt interesante.

După ce am vizitat peştera, am cumpărat câte ceva de la o vânzatoare de acolo, respectiv o jumătate de litru de palincă (avea de prune şi de mere) la preţul de 25 lei (exagerat după părerea mea, 50 lei litrul, dar se pare că toţi au aceleaşi preţuri la orice, indiferent de unde cumperi) şi un borcan cu miere de brad la 15 lei.

De aici aveam opţiunea să ne întoarcem la acea intersecţie şi să mergem la gheţar, sau să mergem înainte prin Cheile Ordâncuşii (2,5 km lungime) şi să facem un ocol ca să ajungem la gheţar. Am hotărât să o luăm înainte, într-adevăr cheile sunt f. frumoase, iar după aceea drumul este frumos dar devine destul de monoton, până la un moment dat în care am ajuns în vârful unui deal. Acolo am oprit deoarece peisajul era minunat, tipic pt. Apuseni, câte o casă ici-colo pe dealuri, căpiţe de fân, o linişte deplină întreruptă doar de ciripitul unor păsări, şi mirosea a fân şi a lapte de vacă. Minunat.

Apoi am ajuns in zona gheţarului, am parcat pe stânga (sunt 2 parcări cu plată, preţ standard pt. zonă, adica tot 5 lei, destul de mici şi aglomerate, am avut noroc şi am găsit un singur loc liber). Tradiţionalii vânzatori ambulanţi erau la datorie şi pe acolo, se merge cam 15 min. pe jos şi ajungem la locul de acces în peşteră unde ne aşezăm repede la coadă.

Biletele se cumpără din căbănuţă (tot 13 lei, cum spuneam, preţurile sunt aceleaşi peste tot) tot acolo este şi o toaletă. Intrările sunt la ore prestabilite, noi nu am ştiut, dar am avut noroc şi nu a trebuit să aşteptăm mult. Imi pare rău că nu am facut o poză cu orarul, dar pot să vă spun că noi am intrat la ora 13,00 iar următoarea intrare era la 13,40, deci se pot calcula orele de intrare cu interval de 40 min. între ele.

Intrarea se face tot prin turnicheţi (deja-vu), câteva zeci de vizitatori o dată, şi apoi urmează coborârea pe scări metalice. Este absolut impresionant avenul pe care se face coborârea, un fel de puţ de 60 m diametru şi 48 m adâncime, la fel de impresionant ca şi peştera. Cred că nu are rost să vă mai spun să aveţi la voi îmbrăcăminte cu manecă lungă, în peşteră nu sunt mai mult de 4 grade.

Vizitarea peşterii se face pe platforme de lemn, traseul este oarecum circular şi se urcă pe aceleaşi scări pe care am coborat. Ghidul ne povesteşte câte ceva la început, după care fiecare face turul peşterii în ritmul său.

La plecare de la peşteră a intrat în vorbă cu noi o persoană care spunea că face transport la peştera Gheţarul de la Vârtop, care am înţeles că e superbă, dar o porţiune de drum este f. proastă şi tocmai de aceea mulţi nu se încumetă să meargă acolo cu maşinile proprii. Regret şi acum că nu am fost interesat şi nu am cerut detalii, probabil ar fi fost o experienţă frumoasă. Omul avea o Dacie 1300 albă papuc, dacă îl vedeţi pe acolo nu faceţi ca mine şi cereţi relaţii! Precizez că tot drumul după ce am ieşit de pe DN este îngust, abia au loc să treacă 2 maşini una pe lângă alta.

Şi cum ne-a mai rămas timp, am mers şi la Cascada Pătrăhăuţeşti, dar asta într-o postare ulterioară şi ultima.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DanSta in 06.08.21 20:31:08
Validat / Publicat: 07.08.21 08:33:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #EXCURSII şi CĂLĂTORII

VIZUALIZĂRI: 420 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanSta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.08.21 08:32:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Valea Arieșului / Țara Moților, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - VALEA ARIEŞULUI / ȚARA MOȚILOR" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

liviu49
[07.08.21 09:28:32]
»

Felicitari pentru acest frumos traseu! Apusenii au fost, sunt si vor fi mereu un punct de atractie pentru adevaratii turisti. Pentru ca la anul, s-ar putea sa ajung, dupa zeci de ani, in Apuseni, aceste informatii imi sunt utile, chiar daca am mai fost pe acolo in 2010. Continua sa scrii si sa descrii locurile vizitate!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[07.08.21 17:09:38]
»

@liviu49: Da, Apusenii au frumusețea lor specifică. Mulțumesc pentru încurajare. Călătorii plăcute vă doresc și vouă.

MioritikPHONE
[12.08.21 19:59:24]
»

Ghețarul de la Scărișoara se află în perimetrul cătunului Casa de Piatră, aflat la cea mai mare altitudine în țară noastră și unde mai trăiesc maxim 15 familii, respectiv mai sunt 15 căsuțe locuite în zonă. Ca să ajungi în cătunul Casa de Piatră mai întâi treci prin cătunul Mununa dar care nu este vizibil din șosea. În afară de localnici, mai sunt și o mulțime de pensiuni noi în zonă și multe oferte de cazare cu numărul de telefon la vedere. Tot se construiește. Evident, și spre ghețar e plin de vânzători ambulanți și bazar din loc în loc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DanSta, liviu49, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061109066009521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1