ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Timisoara — „Mica Viena” a Romaniei

TIPĂREȘTE

Am dedicat Timisoarei o zi, in drumul nostru catre nordul tarii, prin urmare, ce poate fi mai potrivit decat o plimbare prin zona centrala a orasului, unde sunt concentrate obiectivele cele mai interesante si vizitate.

Cazati in apropierea centrului orasului, am pornit la pas, pe malul raului Bega, incepand cu Parcul rozelor, amenajat ca si Gradina regala de trandafiri inca de la sfarsitul sec. al XIX-lea, aceasta exportand trandafiri in intreaga Europa. In perioada primului razboi mondial parcul a fost distrus, reamenajat in 1928, iar in 1934 a primit denumirea de rozariu, fiind cel mai mare din SE Europei, la acea vreme. In cel de la doilea razboi mondial parcul a fost distrus din nou si reabilitat in perioada 1954-1955, cand aici se construieste si un amfiteatru in aer liber, unde se desfasoara si in ziua de azi evenimente, concerte, festivaluri. Acesta cuprinde pergole si pavilioane de lemn vopsite in alb, care contrasteaza cu trandafirii in culori vii. Aici se desfasoara, incepand cu luna mai si terminand cu septembrie, festivaluri, cum ar fi„Ziua Trandafirului’’„, Festivalul inimilor” „, Ruga Timisoarei” .

Din aceasta locatie se poate continua plimbarea de-a lungul malului Begai sau cu vaporasul, in regim de transport public sau de agrement, in weekend statia de plecare fiind Catedrala Mitropolitana.

Noi ne-am plimbat pe mal, pana la Parcul Central si Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, simbolul orasului. Impresioneaza atat prin arhitectura care imbina stilul bizantin cu cel moldovenesc, cat si prin dimensiuni, turnul cel inalt avand 83,7 metri. Acest loc are o poveste impresionanta: in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, nemtii au bombardat Timisoara, iar din cele 6 bombe care erau destinate Catedralei, doar una a explodat, producand pagube minore.

Piata Victoriei a luat nastere la inceputul secolului XX, pe locul unde, anterior, se aflau fortificatiile vechii cetati si a devenit pietonala la sfarsitul anilor 1980.

Are forma unui dreptunghi, pe laturile mici ale acestuia aflandu-se Catedrala Mitropolitana, respectiv Palatul Culturii (cladirea Operei). Cladirea Palatului Culturii este sediul Operei Nationale Romane, a Teatrului National Mihai Eminescu, Teatrului Maghiar de Stat si Teatrului German de Stat. Cladirea avea fatada in stil Renaissance, insa in urma a doua incendii mari, au ramas intacte doar aripile. La momentul vizitei noastre, acesta era in renovare, fiind acoperit de schele.

Pe cele doua laturi lungi, gandite ca locuri de promenada (Corso si Surogat), se afla cladiri al caror stil preponderent este cel baroc vienez (de aici si numele de„mica Viena” ), dar si neo-bizantin si Art Nouveau: Palatele Lloyd, Neuhausz, Merbl, Dauerbach, Hilt, Szechenyi, Loffler, Palatul Camerei de Comert, o parte dintre ele fiind in proces de renovare. In zona centrala se afla un parc, cu Fantana cu pesti si Lupoaica cu puii (o replică a Lupei Capitolina, daruita Timisoarei de catre municipalitatea Romei).

Castelul Huniazilor (exista si aici, nu doar in Hunedoara), cea mai veche cladire din oras, se afla in apropierea Pietei Libertatii si găzduiește Muzeul Banatului. A fost construit in anii 1443-1447 de catre Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea. In fata acestuia, este amplasat un felinar cu inscriptii in patru limbi, ce aminteste ca Timisoara a fost primul oras din Europa care a beneficiat de un sistem de iluminat electric stradal.

Legatura dintre Piata Victoriei si Piata Libertatii, se realizeaza prin strada Alba Iulia, unde se afla si Fantana Infratirii, in forma de cub, pe ai carei pereti sunt gravate sute de prenume. Aceasta a fost contruita pentru a celebra parteneriatul dintre Timisoara si orasul german Karlsruhe. Tot aici se gaseste o cupola formata din umbrele multicolore, amplasate aici inca din 2016, pentru a inveseli centrul orasului care se afla in reabilitare.

Piata Libertatii sau Piata Rosie, numita asa datorita pavajului rosiatic, este nucleul in jurul caruia s-a dezvoltat orasul, in perioada medievala, aici aflandu-se piata centrala a cetatii.

In centrul pietei se inalta una dintre cele mai frumoase sculpturi din oras, Monumentul Fecioarei Mariei si a Sfantului Ioan Nepomuk.

Piata Unirii, cea mai veche piata a Timisoarei este cea care mi-a placut cel mai mult, cu o suprafata impresionanta, de forma ovoidala, delimitata de importante obiective, precum Domul romano-catolic, Palatul baroc (Muzeul de Arta), Catedrala ortodoxa sarba, Casa Brück, Casele Canonicilor, Casa cu Lei, Fantana cu apa minerala.

Pe langa Domul romano-catolic, care domina piata, aici se afla un monument in stil baroc ridicat in cinstea Sfintei Treimi, intocmai ca acele„coloane ale ciumei” , intalnite in Austria si Germania. Monumentul este format dintr-o coloana, in varful careia se afla statuile ce simbolizeaza Sfanta Treime, adica Tatal, Fiul si Duhul Sfant, care tin coroana cereasca deasupra capului Fecioarei Maria. Pe laturile monumentului sunt reprezentate simbolic cele trei calamitati care au lovit orasul in secolul al XVIII-lea: razboiul, ciuma si foametea.

De aici ne-am indreptat spre Bastionul Maria Theresia, un alt monument in stil baroc, cu o insemnatate aparte, deoarece este cea mai mare bucata de zid apartinand vechii cetati a Timisoarei, care avea in total 9 bastioane si 3 porti. Daca rolul bastionului a fost unul defensiv, astazi acesta s-a schimbat, fiind pasaj de trecere pentru masini si pietoni. Aici se gasesc si spatii comerciale, restaurante, o librarie si Sectia de Etnografie a Muzeului Satului.

Am cautat si am gasit Ceasul floral din Parcul civic, insa am aflat ca acesta nu functioneaza de ceva zeci de ani, iar parcul este in proces de reamenajare.

In alta ordine de idei, in drumul nostru catre hotel, am descoperit o fantana cu apa potabila amenajata pentru locuitorii din zona si am aflat ca nu e singura. E de apreciat faptul ca in oras exista 94 fantani publice forate, amplasate in diverse cartiere, piete, calitatea apei fiind verificata periodic de catre DSP.

Concluzionez spunand ca Timisoara e unul dintre cele mai frumoase orase, cu istorie impresionanta si aer boem, supranumit si„orasul rozelor” , pe care mi-as dori sa il vizitez in perioada festivalului Timfloralis, organizat la sfarsitul lunii aprilie a fiecarui an (mai putin in perioada pandemiei), atunci cand Piata Victoriei explodeaza de culoare, iar zanele florilor imprastie magie si parfum intr-un paradis al florilor.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 17.10.20 11:11:51
Validat / Publicat: 17.10.20 12:17:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 1392 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, impresioneaza atat prin arhitectura care imbina stilul bizantin cu cel moldovenesc, cat si prin dimensiuni, turnul cel inalt avand 83,7 metri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Timișoara și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061960935592651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1