GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica de lemn din secolul al XVIII-lea și noua biserică din Dumbrava
Cu ocazia vizitei făcute la ”Depozitul de armăsari Dumbrava”, impresii aici întâmplător ne-am întâlnit și am intrat în discuție cu preot Mihai Fuioagă, parohul bisericii din sat, alăturate Depozitului de armăsari. Dumnealui, foarte amabil, ne-a invitat să-i vizităm bisericile. Cum ispita era prea mare (o biserică veche din lemn din secolul al XVIII-lea, monument istoric), după ce am vizitat Depozitul de Armăsari Dumbrava, ne-am îndreptat spre biserica mare, impunătoare, pe lângă care deja trecusem în căutarea armăsarilor.
Bisericile sunt situate în satul Dumbrava, pe malul drept al Râului Ozana (Neamț), într-un fel de parc lipit de Depozitul de Armăsari Dumbrava, la 9 km est de Târgu Neamț. În jurul vechii bisericii de lemn este cimitirul satului, iar alături noua biserică. Începem vizita cu biserica veche. Gazdă și ghid ne este părintele Mihai Fuioagă, preotul paroh al bisericii. Dumnealui este de 65 de ani fiu al satului și de 40 de ani preot.
Videoclip făcut de mine: youtube
Din micul pridvor, adăugat bisericii în anul 1939, ajungem în fața unei uși masive (ușa inițială a bisericii). Preotul Mihai Fuioagă ne deschide această ușă cu cheia originală datând din anul 1810 (deci cheia are peste 200 de ani).
Părintele Mihai Fuioagă ne prezintă biserica: biserica este făcută ”în cheotori” din lemn de brad. Este o biserică veche, monument istoric. Se păstrează catapeteasma originală. Picturile din registrul superior al catapetesmei, cu apostolii și proorocii, sunt originale. Din cauza cariilor au trebuit schimbate în regsitrul inferior patru icoane, pe care de altfel și scrie în românește. Pe icoanele originale scrie în ”chirilică” (variantă a vechiului alfabet grecesc). Alfabetul chirilic a ieșit treptat din uz la mijlocul secolului al XIX-lea, și definitiv în 1862 prin legea lui Cuza.
Pe peretele nordic este o pictură mare reprezentând calvarul lui Isus spre locul de răstignire. Deaspra tabloului este scris: ««Zis-a Domnul Isus Hristos: ”Mă vezi omule cum am căzut cu crucea jos pentru tine atunci când mă ducea la răstignire. Dar tu ce faci pentru mine, acum te întreb, o creștine”»»
Biserica are hramul ”Sfântul Vasile cel Mare” (1 ianuarie).
Ulterior, din alte surse, am aflat că biserica ar data chiar din secolul XVIII. Ea ar fi fost oferită localnicilor în anul 1810 de către Mănăstirea Văratec, prin maica Tecla.
După ce admirăm și fotografiem interiorul, revenim în pridvorul bisericii unde părintele Fuioagă ne povestește despre Monumentul Eroilor pe care l-a ridicat în fața bisericii.
”La 23 August 1944 armata română a depus armele, dar armata rusă a continuat ofensiva. În pădurea învecinată de pe Dealul Blebea au fost omorâți mai mulți militari români. Aceștia au fost depuși într-o groapă comună, fără slujbă creștinească”. În anul 1986 părintele Mihai Fuioagă a dezgropat osemintele, găsind 38 de capete. Printre rămășițe era și ”tresa locotenentului Onciu Filip de la Fălticeni”. Osemintele au fost reînhumate creștinește în cimitir, deasupra lor fiind construit un Monument al Eroilor la care sătenii îi omagiază pe cei căzuți.
Videoclip făcut de mine: youtube
Devenită neîncăpătoare, părintele Mihai Fuioagă a ridicat în vecinătatea vechii biserici de lemn, o biserică mare din zid. Noua biserică, cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost sfințită în anul 2012.
Este o construcție frumoasă, elegantă, înaltă de 33 m.
Conduși de părintele Fuioagă, intrăm în biserică. Într-o cameră alăturată pridvorului se găsește centrala termică pe lemne.
Frumoasa biserică a fost construită prin grija părintelui Fuioagă, dar dumnealui, modest și hâtru (urmaș al lui Ion creangă), ne spune:
”- O biserică de țară... ”
Piatra de temelie fost pusă în 1991, iar sfințirea s-a făcut la 20 mai 2012.
Părintele Fuioagă ne povestește amintiri personale, unele legate de vestitul duhovnic Iustin Pârvu (1919-2013) de la Mănăstirea Petru Vodă care a fost unul din cei care l-au călăuzit în viață. De legătura lor sunt legate mai multe întâmplări, unele cu caracter de minune dumnezeiască.
De remarcat faptul că această biserică a fost construită numai cu efortul enoriașilor din parohie. Pictura a fost realizată de către pictorul Mihai Gabor. Sfințirea bisericii (2012) a fost făcută de ÎPS Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la eveniment participând o largă asistență.
Revenim în pridvorul bisericii și părintele Fuioagă ne povestește în pridvor despre viziunea lui:
”- Pravoslavnicii, ca rușii, au în fiecare zi un sfânt al lor, iar românii, nu. Ș-atuncea mi-a venit inspirația. L-am pictat pe Dosoftei (1624-1693, mitropolit al Moldovei). Și vedeți că nu are aureolă, deci nu era canonizat. Și am simțit că va fi canonizat”. Dosoftei a fost canonizat de BOR în 2005. ”Și pe Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, tot la fel, nu-i canonizat. Dar cu Andrei Șaguna am dat (făcut) o mulțime de lucrări. A fost pe jumătate catolic, pe jumătate ortodox”. Cu alte cuvinte, trebuie să urmărim când va fi canonizat și Andrei Șaguna, astfel încât să se împlinească integral viziunea părintelui Fuioagă.
Și pentru-că părintele Fuioagă era atât de amabil și dornic să ne prezinte realizările sale, ne-a invitat să vedem noua casă prăznicar construită în fața bisericii noi (foto, video).
Dumnealui ne prezintă sala având icoanele aranjate tematic: ”Isus Hristos cu Maica Domnului. După aceea vin îngerii, proorocii, apostolii, evangheliștii. După aceea sfinții ierarhi Vasile, Grigore, Ioan. După aceea am trecut la mucenici. ”
Intrăm în bucătărie și vedem o ladă de zestre autentică. Reînvie spiritul lui Ion Creangă și părintele Fuioagă ne spune: ”Uitați și aragaz... curge apa din perete... La o parohie de țară curge apa din perete :) ”
 
Plini de admirație față de realizările unui ”simplu” preot de țară, ne luăm rămas bun de la părintele Fuioagă cu îndemnul să-l vizitați și Dvs. când vă faceți drum prin Târgu Neamț (la Dumbrava ofertă la pachet: Depozitul de Armăsari și cele două biserici)
Trimis de Lucien in 19.06.18 15:16:05
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Lucien: Cred ca bisericile vechi merita vizitate pentru ceea ce reprezinta ele si poate cine stie pentru cat timp vor mai fi in picioare.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc! Bisericile de lemn au un farmec deosebit. În Bucovina (aici suntem în Neamț, Moldova) am vizitat mai multe, unele cu istorii f interesante. La Dumbrava mi-a plăcut de preotul paroh care ne-a fost ghid și care ne-a invitat să-i vedem bisericile pur și simplu din plăcere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Casa Memorială “Visarion Puiu” - Reședința de vară a lui Mihail Sadoveanu de la Schitul Vovidenia — scris în 30.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Popas la Târgu Neamț — scris în 04.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 [Pens. La Răscruce de Vânturi:] Piscina olimpica --- e o gluma — scris în 17.07.19 de pusi din NEAMT
- Jul.2017 Depozitul de Armăsari de la Dumbrava — pe urmele lui Catalan, calul năzdrăvan al lui Ștefan cel Mare — scris în 07.05.18 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou de la Târgu Neamț — scris în 31.12.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Targu Neamt — scris în 05.08.15 de cezarrog din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci (Poiana - Brusturi) și amintirea măcelului din 'Borta Dracului' — scris în 26.04.15 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ