GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fiind prezent în Sofia pentru 2 zile la un forum internațional, am zis că e păcat să nu văd/vizitez câteva dintre atracțiile turistice ale orașului în puținul timp avut la dispoziție.
Am avut noroc că, organizatorii forumului, au cazat invitații la Shareton Sofia Hotel Balcan, aflat în ''buricul'' Sofiei, lucru care mi-a facilitat incursiunea mea turistică.
Pentru vizită aveam două variante: Turul gratuit al Sofiei - organizat pe bază de voluntariat de o asociație non-profit, sau turul tot gratuit organizat de mine. Am optat pentru a doua variantă din două motive: ghizii primului tur explicau doar în engleză - nu mă descurc prea bine, și doi trebuia să aștept cca 2 ore până începea turul de seară (ora 18).
Am procurat de la recepția hotelului o hartă - gratuit - și după ce mi s-a explicat de către personalul de la recepție cum să procedez pentru a bifa cât mai multe obiective am purces la drum.
Primul obiectiv : Catedrala Sf. Nedelya - Света Неделя - Sf. Duminică situată în Piața Sveta Nedelya - 42.696814,23.32089.
Inițial - prima atestare pe la 1578 - aici a fost o biserică dedicată Sf. Mucenic Kyriaki (în greacă domn, sau duminică în slavă). La jumătatea secolului al XIX-lea, episcopia din Sofia și parohia orașului Sofia au decis să construiască o nouă mare catedrală. Donațiile au început să se strângă la începutul anului 1853, biserica veche a fost demolată în primăvara anului 1853, pentru ca în luna mai să înceapă construcția noii catedrale care a fost finalizată în anul 1863. De-a lungul timpului a suferit mai multe renovări, ultima fiind în anul 1925 fiind necesară din cauza atentatului de la 16 aprilie 1925, reconstrucția/renovarea durând în 1927 și 1933.
Atentatul din 1925 este considerat de unii ca fiind unul din cele mai mari atentate din istorie - atentatul a fost pus la cale de membrii Partidului Comunist Bulgar. Biserica a fost aruncată în aer în timpul slujbei de înmormântare a generalului Konstantin Georgiev. Cca 150 persoane - majoritatea personalităti politice au fost ucise, peste 300 fiind rănite. Tragedia putea fi mai mare, însă pentru că la slujbă a fost foate multă lume, s-a luat decizia ca sicriul să fie scos afară din biserică, astfel ca mulți au asistat la slujbă afară astfel încât cupolele nu s-au prăbușit peste cei adunați în jurul sicriului, reușind să scape.
De aici, am luat direcția PalatuldeJustiție, aflat pe B-dul Vitosha 42.695319,23.32089. Coordonatele GPS nu sunt chiar așa folostoare pentru acest obiectiv pentru că de curând autoritațile de la Sofia au decis închiderea circulației auto pe bulevard - de la Palatul de Justiție în sus - acesta fiind în plin proces de amenjare, la finalizarea lucrărilor accesul va fi doar pietonal. Pe bulevard se găsesc restaurante, cafenele, terase, multe magazine de firmă și nu numai, un fel de Calea Victoriei la noi - comparația aparține baiatului de la recepție.
Construcția clădiririi Palatului de Justiție a început în anul 1929 - se dorea o clădire care să gazduiască toate instanțele de judecată din Sofia - fiind finalizată în anul 1940. Clădire are patru etaje (plus două etaje subterane), se intinde pe o suprafata de 8.500 de metri pătrați și are 430 de spații, din care 24 de săli de judecată, o bibliotecă și o sală de bancă, în total cca 48.000 de metri pătrați. Aici nu am intrat deși intratul nu cred ca era interzis, dar pozatul la interior sigur nu era permis.
A urmat clasica plimbare și aruncat cu ochiul la vitrinele magazinelor de bulevard, pe urmă cale întoarsă către urmatorul obiectiv pe listă Rotonda St. Georgi situată exact în spatele hotelui Sheraton 42.696898,23.322889 , într-un fel de curte interioară.
Rotonda St. Georgi este o Rotondă - construcție circulară cu acoperișul în formă de cupolă - din cărămidă roșie, fiind considerată cea mai veche clădire monument din Sofia, care datează de pe vremea romanilor. Rotonda datează de pe vremea împăratului Constantin Cel Mare - secolul IV- care a stat de multe ori în Sofia (pe atunci Serdica). În secolul al 6-lea, în timpul domniei împăratului Justinian cel Mare Rotunda a fost transformaăa într-o biserică - prima pictură datează din acea vreme.
De-a lungul timpului acoperișul a fost refăcut de două ori - fiind distrus odată de un cutremur, iar a doua oară în timpul asediului trupelor lui Krum asupra Sofiei (Serdica pe vremea aceea).
În timpul domniei Sultanului Salim I, rotunda a fost transformată într-o moschee, numită GYUL-djamasy. După eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană (1396-1878) Rotunda a fost abandonată până în anul 1915, când Rotunda a fost restaurată fiind eliminate toate elementele decorative ale moscheiei - picturile și tencuiala interioară au fost înlăturate, minaretul a fost dărâmat.
Urmatorul obiectiv bifat a fost Moscheea Banya Bashi, aflată în imediata apropriere a Central Mineral Bath - de aici i se trage și numele - pe bulavardul Knyaginya ''Maria Luiza'' - 42.699564,23.322327. Aici nu am intrat, am nimerit în timpul orelor de rugăciune - 13.30; 15.30; 20.45 - dar nici nu îndrăzneam să mă descalț la intrare :).
Moscheea a fost construită în 1576 - - materialul de bază folosit cărămida - și a fost ''botezată '' Banya Bashi datorită poziționării sale lângă băile minerale. Cupola are un diametru de cca 15 de metri, fiind singura moschee rămasă în Bulgaria care are cupola susținută pe o bază conică. A fost proiectată de arhitectul Mimar Sinan, care de asemenea a proiectat și Moscheea Selim în Edirie și Moscheea Albastră din Istanbul - Turcia.
Aici am luat o mică pauză preț de o țigară, aveam deja cca 3 km perpedes, parcul aflat în spatele moscheei era frumos, verdeață multă si am admirat o clădire care nu era de loc ‘’semnalizată’’ și despre care am aflat când am ajuns în țară ca erau Sofia Public Mineral Baths.
Bon…. după o pauză bună, am pus setat busola pe 42.696908,23.324138, piața Atanas Burov pentru următoarele obiective: Palatul Prezințial și Muzeul de Arheologie bifând pe drum Palatul guvernului și Palatul Parlamentului. Muzeul era închis din păcate pentru că a doua zi urma să se desfășoare nu știu ce eveniment și se făceau pregătirile necesare.
Am tras două trei poze cu garda de la Palatul Prezidențial și am pus cap compas pe Biserica Sf. Sofia, cu doua mici opriri pe drum pentru poze. Prima oprire: National Artistic Gallery – fostul Palat Regal, aflată pe strada Knyaz Aleksandar Batenberg – 42.696185,23.326812. Galeria de Artă a fost înființată în 1936 fiind mutată în Palatul Regal abia în 1946 după abolirea monarhiei. Palatul Regal a fost construit în două etape: Prima etapă pe timpul Knyaz-ului Alexander Battenberg și a doua etapă pe timpul cneazul (mai târziu Țarul) Ferdinand.
A doua oprire: Biserica Rusească - "Sv Nikolay Chudotvorets" aflată pe bulevardul Tsar Osvodobitel – 42.695404,23.328762. Biserica Sv. Nicolay a fost construită pe locul unde în trecut era Moscheea Saray, distrusă în 1882 după eliberarea Bulgariei de jub jugul otoman. Inițial a fost biserica oficială a Ambasadei Rusiei. Ca și alte biserici rusești pe care le-am văzut are cele cinci cupole acoperite cu aur. Construcția a început în 1907, iar biserica a fost sfințită în 1914.
În apropriere se află un parc – vis a vis de Biserica Sf. Sofia - unde vă puteți ’’trage sufletul’’ sau puteți cumpăra ceva antichități – după părerea me de necunoscător unele simple kitsch –uri, altele prea scumpe.
Biserica Sf. Sofia situată pe strada Paris 42.696579,23.33109, este o biserică bizantină construită în secolul VI pe locul unui vechi teatru roman, fiind a doua cea mai veche biserica din capitala Bulgariei. În secolul al 14-lea, biserica a dat numele orașului, cunoscut anterior ca Sredets. În secolul al 16-lea, în timpul ocupației turcești, biserica a fost transformată în moschee: frescele au fost distruse și s-au adăugat minarete distruse de un cutremur în secolul 19. Nu am reușit sa o văd și la interior, programul de vizitare fiind numai până la ora 18.
La cca 150m se află Catedrala Alexander Nevsky a doua ca mărime din Balcani, dupa Sf. Sava din Belgrad.
Catedrala a fost ridicată în memoria soldaților care și-au pierdut viața ăn războiul ruso-turc. Catedrala este construită în stil neo-bizantin, avand cca 53m înălțime, 3170mp putând primi până la 10.000 de persoane. În total are 12 clopote, la interior fiind decorată – pardoseala - cu marmură italiană policromă. Cupola are o înălțime de 45m, la baza ei fiind înscris cu litere de aur textul rugăciunii Tatăl nostru.
În drum spre Sofia University "St. Kliment Ohridski" m-am oprit preț de câteva poze în piața Narodno Sabranie la Monumentul Tarului Eliberator - Pametnik na Tsar Osvoboditel.
De aici m-am indreptat către ultimul obiectiv vizat Teatrul Național – Ivan Vazov aflat pe strada Dyakon Ignatiy – 42.694746,23.326028.
Teatru a fost fondat în 1904 inițial numit pur și simplu Teatrul Național, ulterior Krastyu Sarafov, 1952 -i 1962, pantru ca zi să poarte numele scriitorului Ivan Vazov. De-a lungul istoriei clădirea fost refăcută de doua ori: în 1923 după un incendiu și în 1945 fiind afectată de bombardamentele din al doilea război mondial. S-au respectat planurile inițiale încă de la început dorindu-se să semene cu teatru din Viena.
Aici am pus punct turului meu hartă gratuit în Sofia, dar sunt convins că mai sunt și alte obiective de descoperit.
Dacă aveți ocazia să ajungeți în Sofia vă recomand și vizitarea următoarelor obiective turistice: Biserica Boyana, Zlatnite Mostove , Mausoleul Eroilor Români de la Grivița, Pleven Panorama - Plevna
Trimis de Nasshu in 21.04.13 13:17:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nasshu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Muzeul Național de Istorie al Bulgariei — scris în 28.01.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Sofia by night — scris în 28.01.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Mereu la răscrucea istoriei, Sofia — scris în 07.11.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Apr.2014 La pas prin Sofia — scris în 22.03.15 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Tur Gratuit Sofia — scris în 14.09.11 de diana-s din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Sofia - interesanta si foarte placuta! — scris în 03.12.10 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Plimbare de neuitat spre cota 1600+ - Vitosha — scris în 16.11.10 de crissu din BUCURESTI - RECOMANDĂ