ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Mereu la răscrucea istoriei, Sofia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Un oraș pe care l-am ocolit de multe ori pur și simplu din cauza prejudecăților, anul acesta ne-a fost loc de popas o noapte în drumul spre Salonic, ales special pentru a cunoaște mai bine cultura și câteva din valorile vecinilor bulgari, un popor pe care îl admirăm pentru multe calități dar în special pentru felul cum respectă trecutul neamului său și a locurilor pe care s-a așezat definitiv acum multe secole.

Sofia de azi, capitala bulgarilor, am constatat anul acesta că este un loc ce merită văzut și revăzut în cazul nostru căci am stat aici doar o noapte și am avut doar puține ore de plimbare.

Vă spun de la început că este un oraș balcanic despre care am constatat cu plăcere dar și cu durere, depășește capitala noastră în construcții vechi renovate dar și în modul în care poți interacționa cu localnicii. Întâmplarea a făcut probabil ca ori de câte ori am cerut o indicație, să ni se răspundă în engleză, chiar într-o surprinzător de frumoasă franceză.

După ce ne-am cazat la hotel Bon Bon despre care v-am povestit, am plecat să vedem câteva din obiectivele istorice și turistice de neratat, ținta fiind Catedrala Nevski. În drum spre catedrală am poposit câte puțin și pe la alte obiective.

Statuia Sofia este ridicată în apropierea stației de metrou Serdica, pe locul unde în perioada roșie era statuia lui Lenin, în zona istorică a cetății decopertată de mai mulți ani. Reprezintă o femeie, Sf. Muceniță Sofia, purtând pe cap o coroană imitând un zid de cetate, în mână dreaptă ține coroana de laur iar în stânga bufnița, simbolul înțelepciunii și garantul statului de drept. Statuia a fost ridicată cu prilejul împlinirii mileniului statului bulgar. În fotografii arată mai bine, în realitate e cam nereușită dar este un simbol al bulgarilor!

Biserica Sf. Petka al Șelarilor este o bisericuță mică situată chiar în inima orașului antic, alături de ruine decopertate. Este ușor de recunoscut, zidurile sale sunt din cărămidă și piatră divers colorată și sunt alături de ruinele vechii cetăți Serdica. Aici se fac mereu slujbe și se crede că ar fi fost îngropat eroul Vasile Levski.

Biserica Rotonda Sf. Georgi este cel mai vechi monument bine păstrat din Sofia, având încă în stare bună sistemul hypocaust. A fost descoperită datorită bombardamentelor din 1944. Se pare că a fost ridicată în perioada de maximă strălucire a Imperiului Roman.

A cunoscut o perioadă bună și în timpul lui Constantin cel Mare, cel care a creat un întreg complex creștin și a lăsat aici inscripția “Serdica-Roma mea”, apoi devine baptiseriu unde s-au botezat masiv localnicii după Edictul din Niceea.

Distrusă de huni, transformată în moscheie, este restaurată pentru cultul creștin abia în 1915 când vechile picturi sunt scoase la lumină de sub stratul de ipsos pictat cu flori. Azi este locul unde se oficiază regulat în cultul ortodox dar cu reguli bizantine, în slavona veche și cu muzica bisericii vechi, bizantine.

Serdica, resturi ale vechii cetăți ce avea 4 porți, au fost scoase la iveală în 2011 când au început lucrările la metrou și din 2012 sunt acoperite parțial cu sticlă pentru protecție. Rotonda era parte a complexului.

Mânăstirea Sf. Duminică / Sveta Nedelya, una din cele mai frumoase și mai greu încercate lăcașuri de cult bulgare, aici în anul 1925 au fost ucise peste 193 de persoane și alte aprox. 500 au fost rănite într-un atentat pus la cale de partidul comunist bulgar. Aici trebuia să moară și țarul Boris al III-lea, acesta a întârziat la ceremonia funerară a unui general dar au murit foarte mulți membri ai guvernului iar biserica a fost distrusă.

Lăcaș vechi cunoscut sub mai multe nume de-a lungul timpului, amintit ca Biserica Domnului sau Kiriaki în 1578, a suferit mai multe schimbări arhitectonice. Dacă prima a fost construită din lemn de un pescar macedonean, cea pe care o vedem azi este de la jumătatea sec. XIX, cu modificări și refaceri până în anul 2000. Are 11 clopote, 8 donate de un principe rus în sec. XIX, două dăruite de Serbia și unul făcut de bulgari. Este unul din simbolurile Sofiei destul de vizitat de turiști. Vizita este gratis, fotografiatul se plătește 5 leva pe chitanță. Din fața bisericii este o frumoasă vedere spre muntele Vitosa.

Palatul de Justiție, locul unde își desfășoară activitatea Curtea de Justiție înființată în 1878, o clădire impunătoare ce are laturi pe trei străzi, intrarea principală fiind pe bld. Vitosa, a fost construit în sec. XX numai cu arhitecți, ingineri și muncitori bulgari, după planuri bine întocmite care să asigure un flux ușor al proceselor juridice. Intrarea principală, treptele, sunt păzite de doi lei imenși. Alegerea leului nu este întâmplătoare, leul în heraldica bulgară are un dublu rol, al vechimii și forței vechilor bulgari, al legăturilor statului cu Europa occidentală și cu renașterea națională, simboluri explicate mult mai pe larg la un eveniment cultural bulgar în capitala noastră.

Monumentul Țarului Eliberator este ridicat în onoarea țarului Alexander al II-lea, cel care este venerat drept eliberatorul Bulgariei de sub Imperiul Otoman în războiul din 1877 - 78, când și armatele noastre conduse chiar de regele Carol I au avut o mare contribuție. Monumentul este realizat din granit șlefuit, o parte donat de România și este opera unui sculptor italian, Arnoldo Zocchi care a câștigat concursul la care au participat 31 de sculptori din 12 țări în anul 1900. Piedestalul reprezintă soldații ruși și voluntarii bulgari conduși spre victorie de zeița Nike. Pe cal este țarul care ține în mână o hârtie, de fapt declarația de război împotriva otomanilor.

Biserica Rusă cum o numesc locuitorii sau Biserica Sf. Nikolay Mirlikiiski (făcătorul de miracole) a fost construită în 1907 pentru misiunea diplomatică rusă de aici, după un proiect al unui arhitect celebru. Are aspectul unei biserici rusești mai mici, este vizitabilă gratis dar fotografiatul interzis. Chiar merită un popas pentru arta bisericească deosebită. Istoria ei este mai lungă.

Se pare că prima biserică ridicată aici a fost în sec. XIII de Kaloian și familia sa iar locul pe care este construită actuala a păstrat ceva din ruinele palatului lui Constantin cel Mare. Despre construcția acestei biserici în sec. XX alături de ambasada rusă, sunt câteva povești pe net, interesante istoric, mai ales că sfințirea ei a durat destul de mult, orgoliile clerului rus fiind nemăsurate. La subsol sunt moaștele sf. episcop Serafim. Este deosebit de frumoasă cu șindrila verde și cupolele aurite de curând și cu un iconostas deosebit pictat. Mie mi-a plăcut mai mult exteriorul decât interiorul. Această bijuterie ar merita un articol separat având în vedere istoria și arhitectura ei dar mai ales implicarea statului rus, dar…. ????

Biserica Sf. Sofia este considerată cea mai veche construcție ridicată special pentru creștinii din Serdica de către împăratul Iustinian, deci este contemporană cu cea din Istanbul. Transformată și ea în moschee i-au fost adăugate minarete care, un fapt destul de curios, au fost păstrate când biserica s-a reconstruit, la început de sec. XX. Este cea de la care s-a schimbat și numele orașului în Sofia pentru că aici a fost mitropolia celui de al II-lea țarat bulgar. Am văzut-o pe dinafară, era închisă publicului la ora când am ajuns noi.

Catedrala Alexander Nevski, vecină cu Sf. Sofia, locul la care ne-am dorit cel mai mult să ajungem, este ridicată după terminarea războiului ruso-turc și are ca patron spiritual principal pe Sf. Nevski. Este unul din locurile vizitate de turiști de toate națiile și religiile.

Muzeul de Arheologie este de peste 100 de ani în clădirea recondiționată a moschei Kodja Mahmud Pasha ridicată prin sec. XV. După eliberarea Bulgariei a fost aici bibliotecă și tipografie, în timpul războaielor a fost spital și apoi muzeu. Azi muzeul are artefacte valoroase descoperite pe teritoriul Sofiei și al întregii Bulgarii, reunind atât colecții romane, cât și trace dar are și o colecție foarte mare, de aprox. 300 000 de monede, una din cele mai valoroase din lume.

Palatul președinției bulgare este astăzi în una din clădirile construite în perioada comunistă, în anii 1950 și care fac parte dintr-un complex numit de bulgari Largo, un grup de clădiri din care făcea parte și sediul PCB. Intrarea principală este prin Piața prințului Alexander Battenberg. Este o clădire monumentală, nu deosebită căci are aspectul acela al arhitecturii sovietice dar am zăbovit mai mult în fața ei pentru că am nimerit la schimbarea gărzii soldaților îmbrăcați în uniformele de acum un secol și jumătate, pasul de defilare amintea cumva de cel rusesc.

Palatul Regal, o clădire începută de otomani, terminată cu unele transformări în stilul vienez după 1880, apoi locuința oficială a prințului Battenberg - primul conducător, propus de ruși, după războiul ruso-turc - apoi ocupată de comuniști. Azi este împărțită la două instituții demne de vizitat, Galeria Națională de Artă și Muzeul Etnografic.

Biserica celor șapte sfinți am văzut-o de la distanță, afară era întuneric deja și nu prea avea rost să mai traversăm pentru a ajunge acolo deși este un lăcaș interesant. Este clădită în timpul lui Suleiman Magnificul cu destinația de o mică geamie, transformată apoi în biserică în anul 1901. Numele i-a fost dat după sfinții Kiril și Metodiu și cei 5 discipoli ai lor.

Bulevardul Vitosha, numele este dat de muntele ce se vede frumos la unul din capetele lui, este strada celor împătimiți de târguieli, unde toate brandurile cunoscute se întâlnesc la fiecare pas. Și tot aici sunt multe cafenele, terase, baruri, magazine cu suveniruri și locul de adunare pentru localnici și turiști, astfel că greu am găsit o masă liberă spre seară.

Sofia este un oraș cu o istorie veche de cam 7000 ani, aici a fost o primă așezare neolitică apoi, în sec. IV Î. Hr. pe aceste meleaguri au poposit celții care au migrat atunci în mare parte din Europa. Tracii i-au asimilat cumva și noile culturi, triburi, s-au numit “serdi”, în care obiceiurile trace au fost dominante. În sec. I triburile serdi se așează în zona de azi a Sofiei pentru că aici existau atunci și sunt și azi multe izvoare termale.

Romanii i-au cucerit, au numit cetatea Serdica după numele triburilor, apoi au venit popoarele migratoare și bulgarii ce au schimbat numele în Sredet. Hunii au fost cei care au distrus cel mai mult cetatea creștină, culmea, supusul lor rus este venerat azi de bulgari! Otomanii au ocupat și ei câteva secole zona și de aceea azi Sofia în zona istorică are încă ceva clădiri cu arhitectură specifică.

Cetatea Serdica a fost dorită de toate marile puteri care s-au perindat prin zonă căci are o poziție geografică excelentă la intersecția unor vechi drumuri comerciale și militare iar zona este una mănoasă, cu un munte frumos alături, cu zeci de izvoare termale care n-au secat nici azi, plus că prin oraș trece râul Vladaya, cam secat după cum părea de la Podul cu Lei din apropierea hotelului unde am stat.

Cam scurtă vizita noastră în Sofia dar ne-am făcut o idee, am luat în calcul un alt popas în care să vedem și alte locuri frumoase cum ar fi teatrul vechi Ivan Vazov, băile de la izvoarele minerale termale care au adus faimă locurilor de-a lungul mileniilor, apoi bisericile istorice cu legendele lor frumoase și pe care nici turcii nu le-au dărâmat, ceva muzee și galeria de artă, multe altele despre care am primit recomandări și însemnări pe harta pe care ne-au dat-o cei de la hotel. Și neapărat pentru o cină la unul din localurile ascunse prin gangurile vechi, recomandate a avea mâncăruri tradiționale balcanice mult mai bune decât cele din zona pietonală.

Sofia în zona centrală nu este nici pe departe un loc de evitat, chiar am circulat bine deși era aglomerat, localnicii ne-au răspuns mereu cu amabilitate. Cartierele din afara centrului prin care am trecut la plecare, au însă acel aspect atât de comun țărilor foste comuniste, familiar nouă chiar din București.

Zona istorică este destul de mică astfel că obiectivele importante pot fi atinse într-un timp rezonabil, doar exteriorul cam în 2 ore de pas alert fără pauză de bere! Turiști străini suficient de mulți, chiar la terasa unde am cinat așteptau să se elibereze mesele. Este un oraș în care un popas eu zic că este necesar celor ce tranzitează Bulgaria pentru a-și face o idee despre un loc puțin promovat la noi, ba chiar blamat. Plus că Sofia nu se limitează doar la centrul istoric sau doar la zona urbană, săpați pe net și vă convingeți că merită vizitată.

 

Webmaster, dacă se poate youtube.com/watch?v=d3_q3ozJQZ0 / Welcome to Sofia

Mulțumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 07.11.17 22:02:11
Validat / Publicat: 07.11.17 23:56:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Biserica Rusă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.11.17 23:55:33]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvioAUTOR REVIEW
[08.11.17 00:25:25]
»

@webmasterX:

Mulțumesc.

webmaster
[08.11.17 07:52:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvioAUTOR REVIEW
[08.11.17 09:58:39]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult.

Am nevoie de o pilă mică la cine trebuie să îndrepte niște poze la articol. Mulțam fain.

O zi frumoasă cu petreceri faine!

maryka
[08.11.17 10:26:02]
»

Foarte frumos prezentat! O destinaţie ce nu mai trebuie ocolită aşa cum făceam până acum! iar pozele edificatoare!

mishu
[08.11.17 14:26:05]
»

@elviramvio: Nu puteam sa ma abtin sa nu dau SB-ul chiar daca am deschis un articol de cateva ore.

Cred ca atunci cand avem putin timp la dispozitie ne structuram bine de tot informatia si reusim sa fructificam bine timpul.

M-am bucurat de ceea ce am vazut si am citit, este un oras unde mi-ar placea sa ajung, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[08.11.17 19:47:23]
»

@elviramvio:

Zona istorică este destul de mică astfel că obiectivele importante pot fi atinse într-un timp rezonabil, doar exteriorul cam în 2 ore de pas alert fără pauză de bere!

= păi da, că spre deosebire de noi, bulgarii fac monument din orice pietricică mai altfel!

Și știu să facă turism de toate felurile!

Acum va trebui să revii pentru o vizită mai amanunțită a capitalei Bulgariei vecină și prietenă, dar mult mai înțeleaptă ca noi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[08.11.17 22:18:36]
»

@maryka:

Mulțumesc Marika. Așa este, noi care iubim bulgarii și Bulgaria, în drum spre Grecia ocoleam Sofia de teama aglomerației. Acum am descoperit că este un oraș destul de comun ca trafic- când traversezi zilnic de două ori Bucureștiul, ca soțul meu, esti obisnuit cu aglomerația. Sunt convinsă că vom mai poposi acolo, totul e să vină vara mai repede!

O seară bună să ai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[08.11.17 22:25:06]
»

@mishu:

Mulțumesc, adică mi-ai făcut cinste de ziua ta cu un sb știind că nu mă omor după bere! ????????

Timpul, o mare problemă și în vacanțe când vrei să vezi multe, știi bine. Am ajuns destul de târziu la Sofia așa că muzee ioc dar măcar mi-am făcut o idee despre oraș. Și am mâncat oarecum balcanic, binișor, la o terasă.

O seară bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[08.11.17 22:29:53]
»

@Zoazore:

Mă speriasem, credeam că te-ai luat de textul meu că zic fără bere! Tocmai în zona istorică!

Pentru chestia cu turismul, ei bine da, aici am o mare admirație pentru felul cum gestionează trecutul, pietricele, tumuli dar în special lăcașurile de cult de orice fel, inclusiv moschei, toate adevărate pepiniere de intelectuali.

Somn ușor, să te visezi în pas alert pe Vitosha!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, maryka, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sofia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08637809753418 sec
    ecranul dvs: 1 x 1