ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2017
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 12.09.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Slanic Moldova - munte, aer curat si… siguranta

TIPĂREȘTE

In Slanic Moldova te poti simti bine in orice anotimp. Ajuta si faptul ca localitatea este la capat de drum intr-o vale adanca, scutind turistul de zarva si aglomeratia traficului pe care il intalnesti in alte statiuni.

Asezat pe cursul raului Slanic, la poalele Muntelui Nemira, oraselul pastreaza un usor parfum elegant, specific tuturor statiunilor de munte ce exista de pe la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20. Cladirile vechi refacute cu respectarea arhitecturii initiale, (pe cat se poate), chioscul din parc in care canta fanfara, toate aduc un plus de valoare statiunii. In Slanic te inconjoara de cum ajungi un val de lene blanda si o tihna usoara, ceasurile zilei capatand aici, alte dimensiuni.

Poate cei mai tineri ar incadra-o, din start, la categoria “pentru pensionari”.

Nici gand de atmosfera plictisitoare zilele trecute cand, atrasi de zapada pufoasa, am tras o fuga pana la Slanic. “A trage o fuga la Slanic”, este pentru cei din judetul nostru (drumul dureaza o ora si un pic de la Bacau si mult mai putin din celelalte localitati) o practica folosita des, fie pentru a scapa de arsita verilor, fie pentru a te bucura de o zapada curata, fie pentru a simti mirosul proaspat de primavara sau pentru a nu rata momentele cand padurea isi schimba culoarea.

In zilele acestea, zapada era destula, iar statiunea mai plina de viata ca niciodata. Schiori pe partie, patinoarul plin, si orice panta, cat de mica, transformata in derdelus. Restaurante cu specific romanesc pline si plimbareti o multime.

Statiunea balneara este separata de orasul Slanic, mai bine zis este dincolo de acesta. Punctul central il constituie parcul, plin de flori vara, si Cazinoul – cladire de pe la 1894, dupa cum ne zice o placuta prinsa de zidul acesteia. In alte perioade de timp, aici functionau un cinematograf, o biblioteca, o sala de billiard, o cofetarie si un restaurant. Acum toate usile erau incuiate. Cine stie ce ganduri si planuri au actualii proprietari!

In jurul parcului sunt vile si hoteluri mai noi sau mai vechi, terenuri de tenis si locuri de joaca pentru copii. Parcul se termina in drumul ce duce la o cascada. De fapt sunt doua drumuri: unul auto, pentru cei comozi sau neobisnuiti sa mearga pe jos, si unul pe la izvoare.

Pe acesta din urma il recomand cu caldura. Este mult mai frumos, este usor de parcurs si nu foarte lung. Sunt 11 izvoare de-a lungul unui drumeag umbros, amenajat pe langa raul Slanic. Izvoarele nu sunt numerotate in ordinea crescatoare, astfel incat primele sunt nr. 1 si 3 iar ultimul nr. 2. Exista o harta la intrare, ce cuprinde informatii atat despre componenta sarurilor din apa cat si pentru ce cure sunt recomandate.

Apa curge cu program la unele dintre ele. Gustul apelor este fie sarat fie cu o cantitate destula de minerale care sa te duca cu gandul la ceva oua stricate. La izvorul nr. 2 odata cu apa (aici nu este program) sunt antrenate si gaze care, daca apropii un chibrit sau o bricheta, iau foc, dandu-ti impresia ca arde apa. Flacara nu este mare, dar face deliciul copiilor.

Pe traseu sunt alei pietruite, trepte, locuri de plaja, podete, o pastravarie cu restaurant, dar si banci pentru odihna. Drumul trece in ultima parte prin padure si intotdeauna ma opresc sa admir un copac ce creste chiar pe marginea unei stanci, dar care de ani si ani a gasit puterea sa-si ancoreze bine radacinile in putinul pamant din jur, astfel incat sa reziste furtunilor. Cateodata si plantele pot fi exemple de urmat.

Drumul se termina la Cascada. Nu e mare, dar spectacolul apei admirat de pe pod e unic. Aici, este un restaurant cu specific romanesc, unde iti poti reface fortele pentru intoarcere.

Daca vreti totusi sa beti apa minerala de Slanic, trebuie sa stiti ca exista un izvor cu apa ceva mai “gustoasa”, in apropierea drumului ce duce la izvoare. Acesta nu are numar ci nume: “ 300 de scari”. Si asta pentru ca, imediat de langa el, pornesc trepte, care duc prin padure pana sus departe. Temerarii ce se incumeta sa urce le pot numara sa vada daca chiar sunt 300. Traseul este marcat si trebuie sa se stie ca scarile alterneaza cu portiuni de pamant, asa ca trebuie timp rezervat incercarii. Si incaltari corespunzatoare.

Va spuneam ca Slanicul este intr-o depresiune adanca, inconjurat de paduri de fagi si brazi. Datorita asezarii, vantul bate rar si domol, dar cand ploua in Slanic atunci o face gospodareste, ploaia fiind uneori marunta si monotona, ca in poeziile lui Bacovia (si el din partea locului). Cand ninge, ninge cu fulgi mari si desi, domol si tacut ca in basmele bunicilor. Serile sunt racoroase caci soarele trece repede pe dupa culmea muntelui.

Sunt mai multe posibilitati de a ajunge in Slanic Moldova: daca vii din Ardeal atunci avem drumul ce trece prin Brasov, Tg. Secuiesc, Pasul Oituz (cu ceva serpentine serioase), Onesti- Tg. Ocna -Slanic Moldova. Dupa Pasul Oituz, cand se deschide muntele, pe stanga este un popas de luat in seama – “Poiana Sarata”- puteti gasi acolo cei mai grozavi mici, proaspeti si suculenti. Dupa ce treceti de Onesti spre Tg. Ocna veti vedea pe dreapta niste culmi golase si parca suparate. Nu creste nimic pe ele pentru ca in subsol, nu foarte adanc, sunt minele de sare. Salina Tg. Ocna este si baza de tratament.

Se poate veni din Ardeal si pe drumul Miercurea –Ciuc- Comanesti- Slanic. Dar aici, avantajul unui drum mai frumos si mai usor este diminuat de 30 de km de sosea destul de prosta, inainte de Comanesti, intre judetele Harghita si Bacau.

Daca vii din Muntenia, atunci drumul E85 (excelent, cu 4 benzi) este rezolvarea pana in Adjud. De acolo alegi varianta spre Onesti – Tg. Ocna si Slanic.

Inainte de Onesti, la Borzesti, este stejarul legendar dar si biserica ridicata de Voevodul Stefan cel Mare.

Pentru cei din Moldova, e simplu: Bacau – Onesti – Tg. Ocna – Slanic.

Merita sa vedeti Slanicul si ma bucur ca pentru 3 zile, acesta va fi punctul zero pentru membrii AFA! De ce statiunea prezinta siguranta? Va las sa va lamuriti din fotografii …

Ca sa intelegeti mai bine ceea ce am spus mai sus, anexez poze din Slanic facute de mine in diferite perioade din an.


[fb]
---
Trimis de Elissa in 26.01.17 13:34:39
Validat / Publicat: 26.01.17 16:38:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 4402 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 E vara in parcul Slanicului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

mishu
[26.01.17 16:57:47]
»

@Elissa: Avand in vedere ca asa cum ai spus tu

Merita sa vedeti Slanicul si ma bucur ca pentru 3 zile, acesta va fi punctul zero pentru membrii AFA!

, am citit cu mare placere articolul si m-am bucurat sa vad poze atat vara cat si iarna.

Imi pare rau insa ca nu putem sa ne bucuram si de prezenta ta la aceasta intalnire (sau ma insel?).

Felicitari insa pentru articol, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[26.01.17 17:38:42]
»

Articolul a fost selectat ca "altfel de MiniGhid AmFostAcolo" pentru această destinaţie.

elviramvio
[26.01.17 18:36:58]
»

@Elissa:

Foarte util articol pentru noi. Poate vii la intalnire sa cunoastem darnica autoare.

crismis
[26.01.17 19:04:50]
»

@Elissa: Foarte frumoasa prezentare a unui loc caruia si eu i-am simtit magia! Am citit despre Cazinoul din Slanic Moldova ca este scos la vanzare. Doar 400000 de euro trebuie sa scoti din tescherea ca sa devii fericitul proprietar al acestei bijuterii! Si de data asta nu am atasat cuvantului "doar" ghilimelele obisnuite pt ca se pare ca pretul chiar reprezinta un chilipir! Eu, una, ma bucur nespus cand aflu ca o cladire veche a fost cumparata de cineva, ma gandesc ca astfel i se da o sansa la o a doua tinerete, altfel s-ar alege praful si pulberea de ea! Sper sa renasca si Cazinoul nostru intr-o zi, indiferent ce utilitate i se va gasi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[26.01.17 19:09:42]
»

@Elissa: Felicitari pentru articol! L-am citit cu maxim interes mai ales ca in curand va fi centrul lumii AFA. Sunt curios sa revin aici dupa foarte multi ani

Zoazore
[26.01.17 19:54:04]
»

@Elissa: Un singur cuvânt: SUPERB! Păcat că nu-l pot face audio, să-l folosesc pe timpul celor 3 zile!

Îmi amintesc cu drag cele două săptămâni de practică de la Tg. Ocna. Noi îi ziceam Teleseterme! Doar că pe-aici, pe la noi, e mult mai frumos!

ElissaAUTOR REVIEW
[26.01.17 20:43:38]
»

@mishu: multumesc pentru vot. Nu eram hotarata sa vin, dar cred ca maine ma inscriu. Asa ca ne vom vedea.

ElissaAUTOR REVIEW
[26.01.17 20:51:04]
»

@crismis: prezentarea ta intrece cu mult articolasul meu. Stiu locurile descrise de tine de o viata, dar parca le-am aflat acum. Ma bucur ca ne vom intalni. Multumesc pentru vot

crismis
[26.01.17 20:54:48]
»

@Elissa: Si eu ma bucur ca ai hotarat sa vii! N-o sa regreti, ai sa vezi!

ElissaAUTOR REVIEW
[26.01.17 21:21:54]
»

@Zoazore: multumesc pentru vot. Sper ca vremea va fi de partea noastra in martie

ElissaAUTOR REVIEW
[26.01.17 21:25:04]
»

@elviramvio: Vin! Multumesc pentru vot.

mishu
[26.01.17 21:25:51]
»

@Elissa: Nu pot decat sa ma bucur, vei fi una dintre vedetele intalnirii avand in vedere acest articol.

ElissaAUTOR REVIEW
[26.01.17 21:28:19]
»

@mishu: E prima oara cand particip la asa ceva. Habar n-am cum o sa cunoastem intre noi, dar cred ca va fi frumos

mishu
[26.01.17 21:30:40]
»

@Elissa: Stai linistita, si pentru mine e prima data ????, dat vom primi ecusoane ????si vom reusi cat de cat sa ne cunoastem. Eu am ratat anul trecut intalnirea si am regretat un an intreg, asa ca da-i cu mult curaj inainte. Vei cunoaste acolo oameni minunati... eu sunt o astfel de oama ????asa ca nu mai sta pe ganduri si inscrie-te, va fi o superintalnire.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[26.01.17 21:47:53]
»

@Elissa:

Super. Vezi ca e boala frumoasa cu bataie lunga, iti vei dori si anul viitor sa fii la intalnire, eu sunt la a doua.

Mihai18
[27.01.17 09:13:41]
»

Am citit reviewul și mi-a plăcut. Frumoase sunt și fotografiile. În consecință, l-am votat cu convinvere.

O completare la review, care trebuie scrisă. Stațiunii Slănic Moldova i se mai spunea și „Perla Moldovei” Și eu am vizitat zona și bazați-vă pe ce a scris Elissa.

Referitor la P-1, cu panoul pe care scrie „Localitate fără criminalitate” Aceasta îmi amintește de o altă asemenea situație. Când Elissa era la prima tinerețe, la intrarea în orașul Pitești, venind dinspre București, era o pancardă pe care scria „Pitești. Orașul cinstei și onoarei”

Pancarda a avut viață scurtă, fiind contrazisă de realitățile acelor vremuri. Să vedem cât timp va rezista pancarda din Slănic Moldova. Rog pe cetățenii din Pitești să nu se supere pe mine pentru că bune cât și rele se petrec și în alte localități din țară cât și în afara ei.

Elissa, îți doresc să te simți bine la apropiata întâlnire AFA

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ElissaAUTOR REVIEW
[27.01.17 09:32:51]
»

@Mihai18: multumesc pentru vot. Nu am spus si "Perla Moldovei " pentru ca prea mult s-a folosit acest termen intr-o perioada cand statiunea murea. Dar se pare ca a renascut precum Pasarea Phoenix. Cat despre panou, eu il stiu de prin 2012. Sper sa nu fie pur si simplu uitat

ElissaAUTOR REVIEW
[27.01.17 09:36:29]
»

@Dan&Ema: multumec pentru vot. Sper ca revenirea la Slanic sa fie o surpriza placuta

Mihai18
[27.01.17 17:44:37]
»

Am trimis pt. dv. un PM referitor la reviwurile pe care le-ați scris despre Istanbul.

ela52
[02.06.17 17:07:12]
»

Am fost 5 zile la Slănic Moldova, un sfârșit de săptămână prelungit de aniversarea a 45 de ani de la terminarea liceului și am fost plăcut surprinsa de aspectul stațiunii. Nu mai fusesem de vreo 15 ani pe acolo. Curat, îngrijit, liniste, mâncare gustoasa. Despre cazare voi scrie separat, pensiunea la care am stat merita ocolita de turiști. Însă am văzut multe locuri de cazare în care raportul pret - servicii e bun.

ElissaAUTOR REVIEW
[06.06.17 17:15:03]
»

@ela52: nu exista pădure fără uscături. Fiind așa o aniversare îmi închipui ca nu ai ales singura cazarea. Mă bucur ca impresiile au fost bune per total

ela52
[06.06.17 18:35:36]
»

@Elissa: Așa este, dar stațiunea în sine merita revăzută pentru linistea și relaxarea pe care le oferă. O voi face în curând.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, ela52, Elissa, elviramvio, Mihai18, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Slănic Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083638906478882 sec
    ecranul dvs: 1 x 1