GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Astăzi, în reviewul de stă să-l scriu, suntem copii cuminți, rămânem în Românica, nu mai umblăm, fleaura, prin Croația sau mai știu eu pe unde! Vă dau o pauză, promit că, de săptămâna viitoare vă duc prin Austria și prin Italia. Aferim!
Acuma vă duc în inima Moldovei, la Slănic Moldova.
Ca să nu mă acuzați de alte alea, vă spun că Slănic Moldova este o stațiune în care principala preocupare este să te plictisești cu stil! Nu sunt rău și nici ironic, dar această stațiune, recunoscută îndeobște pentru apele ei ciudate, cică tămăduitoare, nu oferă, ca distracție, mare lucru! Vara bagi kilometri, plimbându-te-n sus și-n jos pe lângă Slănic, iarna tot așa, doar că mai puțini kilometri, că, deh, e zăpadă!
Dacă te duci în grup mai mare, principala distracție va fi făcutul grătarului și studiul efectelor lichidelor cu grade alcoolice asupra gândirii omenești. Zic și io, cei care nu sunteți de acord cu mine nu mă înjurați de mamă, că e moartă! Aaa, nici de tată, că e mort și el, sunt un copil orfan, care vreți să mă ajutați cu ceva sume de bani vă pot da un cont bancar unde să depuneți și să tot depuneți, mult mai repede decât pot eu cheltui, vă prindeți? Acuma, sigur, mă înjurați! :)
Slănic Moldova este genul de stațiune boierească, cam cum îmi închipui eu că erau pe la sfârșitul secolului al XIX, pe vremea când Caragiale era în vogă.
Localitatea este plină de construcții de la sfârșitul secolului de-l spusei sau de la începutul ăluia de după el și, datorită nepăsării, în unele situații, asta se vede : clădiri dărăpănate alături de altele, mult mai aspectoase.
Natura a fost darnică cu localitatea, peisajul este de nu se poate, vara, iarnă, toamnă, mă rog, oricând vreți voi.
Aș spune, însă, că felul românesc de-a face turism, acuma, de după 1990, este cel care-a dus această stațiune de râpă!
Am citit ce-au scris alții care-au fost pe-aici, multă lume încântată, ceea ce e de bine, deci potențial turiști români, sunt. De ce nu s-or mișca lucrurile în sensul dorit, asta nu poci să vă spui, dar, care sunteți curioși, adresați-vă Mamei Omida, poate că ea are răspunsul!
Iarna lui 2012, când am fost acolo, Slănicul era superb! Zăpada căzuse, noian, peste stațiune și era, în multe locuri neatinsă, chiar și pe unde ar fi trebuit atinsă, pe șosea, de exemplu! Eram în timpul săptămânii, nu erau nici cine știe ce de turiști, deci, ca să părem mai mulți, am împărțit grupu-n două.
Vara, lumea se plimbă, urcând până la păstrăvărie sau, mai sus, până la camping. Iarna te duci nu neapărat pentru păstrăvi ci, ca să ai ce face!
Am bântuit stațiunea aia peste tot, distracția acolo însemna tot vreun bar sau restaurant. Pârtie de schi nu am găsit, cu sania te dai pe unde poți, ghiciți cine trage sania în familia mea? Right!
Așa că, după cum v-am zisără mai sus, preocuparea principala s-a rezumat la făcutul grătarelor (mare invenție focul, mulțumim Prometeu!) beutul lichidelor de le-am adus cu noi (nu, nu mă refer la răcoritoare sau cafea, ori apă plată, yeac!).
A doua zi am mers la izvoarele tămăduitoare. Las de-o parte apele sulfuroase, nu mă-nnebunesc după gustul de ouă clocite, dar, miracol, am găsit un izvor cu apă sărătuț-acrișoară, ca zeama de varză, numai bună după dezbaterile îndelungi de le-avusesem în seara și noaptea precedentă! Vreau să spun c-am băut apă de aia, acră mai mult decât sărată, cam cât dai unui vițel, într-o zi călduroasă!
Pe urmă, ne-am întors și am luat-o de la capăt, iar grătar, iar apă de la izvor! :)
Bine, fiind mulțișori, ca și grup, până la urmă ne-am simțit bine, mai ales când ne-am bătut cu bulgări, ba am jucat și fotbal, fetele cu băieții și, da, normal, au bătut fetele! Eu am fost portar, cred c-am blătuit meciul!
Nene, ca să n-o mai dau de gard, cunosc Slănicul de pe vremea când veneam iarna, în cantonament și băgam pante (niciodată n-am înțeles de ce eu, portar, trebuia s-alerg ca-nnecatul, câte 15 km pe zi, pentru că, ERAM PORTAR și, culmea, nu eram nici titular?!) și chiar pot aprecia că era mult mai frumos înainte decât acum, în prezent.
Cazări se găsesc fără mari probleme, sunt muuulte pensiuni, cu prețuri de la "decent" la "tupeu", cu pensiune completă, demipensiune sau magazine alimentare de un' să-ți iei parizer, de ăla bun, de Tulcea. Dacă mă-ntrebați pe mine, eu vă recomand Slănicul dar, dacă nu trebuie să urmați vreun tratament, veniți, fraților, cu gașcă cât mai mare, ca s-aveți ce face! Și, nu, nu vă spun numărul izvorului cu apă acră, descoperiți-vi-l voi!
Io cam atâta avusei să vă spui despre localitate, acuma-nchei, spre marea bucurie a voastră.
Vă urez s-aveți un uichend haios, relaxant, chiar și la Slănic Moldova! :)
Trimis de Yersinia Pestis in 09.10.14 18:45:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
În nota obişnuită, adică excelent!
Nu ştiu cum ai nimerit tu acel izvor cu gust sărat-acrişor. Eu am nimerit unul (cred că era nr. 2), am sorbit o gură şi mi-a fost atât de rău, încât am fost foarte aproape de 112.
@traian. leuca - Ăla, e izvorul nr 2, mi se pare că e primul la intrarea în sectorul izvoarelor. Dacă-mi aduc bine aminte, are un minunat gust de ouă stricate, dacă bei de-acolo e caz de targă!
Ăla cu apă sărată e cel de la poza 7. Bine, noi voiam săă ne dregem, de-aia ne-a plăcut apa.
Iar ultimul izvor, are gust de apă cu gaz lampant, dacă dai foc, ai să vezi că apa arde. Chair am crezut că o fi vreo scurgere din conductele de la sonde!
Nu am fost în Slănic Moldova și nici nu știu dacă voi ajunge prea curând, dar m-am delectat citindu-ți review-ul și mi-au plăcut pozele în care ai surprins stațiunea în plină iarnă.
@Rodel - Păi, dacă nu locuieşti prea departe de zonă, eu zic că poţi încerca un week end. Staţiunea este frumoasă în toate anotimpurile. Grăbeşte-te, omul poate strica mult mai repde decât poate natura repara! Mersi de laude, o să mi se urce la cap!
@gaby905: pai ce să fac, daca m-ai indatorat?!
@căpcă1 - Mamaaaa ce pofta de "iarna pe ultita" mi-ai facut... Peste doua luni vin acasa, asa ca sper sa am noroc de asa ceva, mi-e dor, mi-e dor, mi-e dor!!
M-ai innebunit cu portaria ta!! (nu porcaria). Ca fi-miu, pana acum cateva luni o tinea una si buna ca el o sa fie portar la nationala Spaniei. Dar fara sa joace la nicio echipa, asa, direct la nationala. Acu' se gandeste la tradare, poate are mai multe sanse la noi.
Ia vezi, tu, care ai pile peste tot, fa cumva sa nu-mi ploua mult in weekend (azi plec in sud, olé!) si sa am la iarna zapada acasa, pe ulita.
Weekend placut si Domniei voastre, drept multumire pentru acest articol haios!
@alinaro: Eh, asta cu portăria a fost long time ago. M-am chinuit vreo 3 ani prin"C" și, pe urmă, tata, cu multă pedagogie, mi-tras vreo doi Dumnezei și m-am pus cu burta pe carte. Ce vrei, pedagogie proletară! Càt despre ploaie, sorry, caut-o pe Romica Jurcă, ea are planificarea intemperiilor Oricum, weekend plăcut, mai ales că Spania oferă multe șanse! Aproape că aș putea deveni invidios! Săr'mâna!
@căpcă1 - Acuma, sincer, Slanic Moldova este statiune, daca poate fi numita asa , de babe.
Iarna sau vara, acolo esti mort!
@căpcă1 - Am fost la Slanic Moldova cu vreo 15 ani in urma si am amintiri frumoase de acolo. C-o fi fost de vina compania prietenilor, c-o fi fost zapada multa si curata, c-o fi fost vinul fiert, nu mai stiu... Placut review, rascolitor de aduceri aminte.
@Lumipumi - Da, ești mort, dar, ești un mort sănătos!
@dannaa - e clar, nu mai știi pe cine să dai vina pentru că te-ai simțit bine la Slănic Moldova! Pentru melancolie, cred că de vină este vinul, fie el și fiert
daca nu deranjez, as face o propunere - monumentul eroilor si manastirea De pe Măgura Ocnei, cum ieși din târgu ocna spre Slănic moldova intr-o curbă trebuie sa te abati la dreapta si sa ataci Dealul Magura Ocnei!
In ceea ce priveste Slanic Moldova, am in plan 2 zile acolo iarna aceasta, dar sa cada zapada ca mi-am luat haine de sezon ”!
@vali crintea: Scrie, deci, just do"it! Ai și subiecte!
@căpcă1: asa a zis si Heliade Radulescu "scrieti baieti, numa scrieti"
Asadar, la cat mai multe plimbari si relatari pe urma lor...
@Lumipumi: am avut emoții, mi-era frică să nu spui" scrie-ți" ????
@căpcă1: neah, ou fi eu fată de polițist da' nu mai sunt blondă
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2022 La Slănic, așa-ntr-o doară — scris în 14.02.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2021 Stațiunea Slănic - 'Perla Moldovei' — scris în 14.06.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Biserica Romano-Catolică - Slănic Moldova — scris în 08.06.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Traseul 300 de trepte — scris în 24.09.20 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Slanic Moldova — scris în 02.09.19 de ioanaf11 din BRAşOV - nu recomandă
- Nov.2018 Candva 'Perla Moldovei' — scris în 18.11.18 de iulix_73 din BARLAD - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Stațiunea Slănic Moldova - trasee turistice și alte informații — scris în 11.10.18 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ