ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sighisoara - Trepte de istorie

TIPĂREȘTE URM de aici

Sighisoara, un oras istoric, numit asa cum spune prietenul wiki aici

Sighișoara (în dialectul săsesc Schäsbrich, Šesburχ, în germană Schäßburg, în maghiară Segesvár, în latină Saxoburgum / Castrum Sex)

avand prima atestare documentara in 1280 sub numele de Castrum Sex. Cetatea a avut initial 14 turnuri apartinand fiecare cate unei bresle si 4 bastioane. In prezent mai exista 9 turnuri si 3 bastioane, cel mai cunoscut turn fiind Turnul cu Ceas. Mai trebuie sa mentionez ca centrul istoric este inclus in patrimoniul mondial UNESCO si ca pe in aceasta zona nu sunt acceptate masini.

Avand in vedere ca am facut doua plimbari prin Sighisoara una pe seara si cealalta dimineata, am sa povestesc mai degraba circuitul de dimineata cu adaugiri dupa cum este cazul.

Asadar dimineata m-am trezit prima si am pornit voiniceste la drum dar asa, Allegro ma non tropo, ca primul drum insemna sa urc Scara Scolarilor

De aceasta scara imi era groza, cui ii face placere sa urce atatea trepte? cred ca in principiu nimanui si acum ma gandeam ca bine ca au ramas doar 175.

Dar sa revenim, aceasta scara a fost construita in 1642 astfel incat copiii sa poata ajunge si pe vreme rea (fiind acoperita) la scoala din deal si avea initial 300 de trepte. In final din 1849 au ramas 175 de trepte.

Despre aceste trepte am citit doua povesti, una care spune ca treptele sunt grupate cate sase, cu o pauza intre ele reprezentatnd astfel zilele lucratoare si cu pauza dintre ele, iar o legenda ceva mai romantica spune ca daca un baiat iubeste o fata si o saruta si-i spune numele corect pe fiecare treapta pana sus inseamna ca el este alesul ei.

Nu stiu care dintre aceste povesti va place mai mult, cert este ca in serii de cate doua randuri de trepte cu pauza intre ele am reusit sa ajung sus. Daca nu vreti sa ajungeti asa sus sa stiti ca exista si un drum lateral insa care mai este farmecul? Si uite asa am ajuns la:

Biserica Evanghelica “Din Deal” – si care dateaza din secolul XIII, dar si in secolele urmatoare a suferit diverse modificari/ restaurari, te impresioneaza prin felul in care dai ochii cu ea. Dupa ce ai urcat toate acele trepte si ti se pare ca ai ajuns putin mai aproape de cer, ti se infatiseaza si aceasta biserica care este una impunatoare nu numai prin inaltimea sa ci prin constructie in sine si este socotita a fi cea de a treia biserica gotica ca marime din Transilvania. Nu am putut sa o vizitez la ora la care am ajuns eu acolo si nici nu am sa va insir date te pe internet cu numar de nave, inaltimi si alte astfel de date, ceea ce am mai citit insa despre aceasta biserica a fost ca a primit marele premiu Europa Nostra acordat pentru restaurarea și consolidarea structurala, fiind inscrisa si in lista Patrimoniului Mondial.

Tot aici pe Dealul Scolii se afla si Scoala din Deal, actualmente liceul teoretic “Joseph Haltrich” si de asemenea aici se gaseste Cimitirul Evanghelic “Din Deal” pe care as fi vrut sa-l vizitez deoarece am inteles ca sunt niste monumente funerare foarte interesante dar locul era pazit de niste catei care au inceput sa ma latre cand m-am apropiat si am renuntat.

Coborarea din aceasta zona nu am facut-o pe scari ci pe langa astfel incat ai o priveliste minunata asupra orasului dar si asupra unor turnuri.

Urmatorul turn pe langa care am trecut este Turnul Cositorarilor turn construit odata cu zidul in secolul XIV si cu modificari aduse in secolul XV, avand o forma dreptunghiulara la baza, trunchiul in forma pentagonala si ultimul etaj in forma hexagonala.

Ne continuam drumul pe stradute pietruite si pline de farmec, astfel incat aveam senzatia ca o sa-mi apara in cale vreun cavaler in armura luandu-si ramas bun de la o domnita.

Si iata-ne ajunsi si in Piata Muzeului unde in orice directie te-ai uita vezi ceva care sa te incante. Dar sa incepem cu casa Vlad Dracul, unde este montata o placuta pe care scrie “ In aceasta casa a locuit intre anii 1431-1435 domnitorul Tarii Romanesti Vlad Dracul fiul lui Mircea cel Batran”.

Aici se presupune ca s-ar fi nascut Vlad Tepes supranumit si Dracula acest nume primindu-l pentru renumele capatat prin pedepsele applicate.

Si pentru ca locul trebuia sa fie pus in evidenta, aici se geseste acum un restaurant “Restaurant Casa Vlad Dracul”.

In casa alaturata se gaseste o colectie de arme medievale si uite asa am ajuns si la Turnul cu ceas. Acesta este cel mai mare turn al Sighisoarei cu cei 64 de metri inaltime si este o constructie care domina zona. Aici conform unei placute aflate pe unul dintre pereti, pana in 1556 a functionat primaria orasului (la primul etaj). Turnul are o constructive interesanta astfel incat fiecare etaj al lui sa reprezinte ceva, astfel la etajul 3 se disting consolele pe pereti pe o inaltime de 3 metri, urmeaza ceasul si statuetele din lemn (acestea precum si ceasul metallic au aparut in 1677 dupa incendiul din 1676 care distrusese mecanismul anterior al ceasului si care era din lemn), iar etajul cinci este retras in interior fiind inconjurat astfel de un balcon. Pe acoperis se vad 4 turnuri care din ceea ce am citit reprezenta dreptul de judecata al orasului. O alta plecuta montata de o casa lipita de turn ne spune ca din 1899 turnul adaposteste Muzeul de Istorie. S-ar putea spune mai multe despre acest turn si semnificatia statuetelor, a cocosului de pe cupola, insa am sa ma opresc aici. Dupa parerea mea insa, este cel mai interesant turn.

In aceeasi piata se gaseste si Biserica Manastirii, foarte aproape de Turnul cu ceas. Aceasta biserica care a apartinut Manastirii dominicane a fost construita in secolul XIII si demolata la sfarsitul secolului XIX in locul acesteia fiind construit Consiliul Municipal. Forma actuala a bisericii dateaza din 1677. Am citit cate ceva despre ceea ce s-ar gasi in interior, insa cum la ora la care ma plimbam eu prin jurul ei era inchisa am sa va prezint doar ceva poze din exterior.

Si ne continuam plimbarea astfel incat ajungem la Turnul Fierarilor care se gaseste in spatele Bisericii Manastirii si de pe placuta de pe turn aflam ca a fost ridicat in 1631 in locul vechiului turn al barbierilor. Privit din cetate apare ca un turm mic si gras, insa din exterior se vede totusi impozanta acestuia.

Un alt turn de veghe la portile orasului este si Turnul Cizmarilor pe a carui placuta spune ca dateaza din timpuri vechi si ca actuala forma dateaza din 1681. Se pare ca dateaza din 1521 si a tot fost distrus si reconstruit si este cel mai scund dintre turnuri.

Urmand zidul cetatii ajungem si la Turnul Croitorilor care se gaseste in partea opusa Turnului cu ceas, dar si acest turn a suferit in urma incendiului din 1676 si are doua ganduri de acces pentru masini. De altfel pe aici am si intrat in cetate.

Si pentru ca am ajuns de unde am plecat sa spunem cateva vorbe si despre “vecina noastra” Casa cu Cerb numita asa dupa capul de cerb aflat pe coltul cladirii. Din cele citite cladirea este construita in secolul XVII si restaurata la finalul secolului XX mai intai de Ministerul Culturii mai apoi de Fundatia Restauro Messerschmitt. Din ce am vazut din exterior aici este un restaurant si un hotel dar am inteles ca exista aici un centru cultural romano-german, sala de conferinte si de expozitii.

Plimbarea noastra de seara a cuprins o parte din ceea ce v-am prezentat aici, insa plimbarea de dimineata, la ora la care majoritatea dorm a fost cea mai placuta deoarece vezi ceea ce in mod obisnuit iti scapa. Linistea care domnea peste cetate te lasa sa poti simti cu adevarat atmosfera, sa te plimbi in liniste pe stradutele acum inca pustii, am mai intanit o nebuna ca mine care la ora 7 misuna prin oras, sau paron, am intalnit si politia locala plecata la prins de infractori, adica de soferi care nu au dreptul de a parca masini in cetate, ca au facut rondul si au plecat.

Sighisoara este un oras extraordinar pe care l-as fi vizitat ceva mai mult, dar cu care m-am bucurat ca am facut macar cunostinta si atat. Dar i-am promis la plecare ca voi reveni si va invit si pe voi sa il vedeti.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 18.10.17 11:46:07
Validat / Publicat: 18.10.17 12:56:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].

VIZUALIZĂRI: 2193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Sighisoara - Turnul cu Ceas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45650 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[18.10.17 13:09:47]
»

@mishu:

si are doua ganduri de acces pentru masini.

=un gand de venire si unul de plecare?

Cum s-a-ntamplat de-au ramas doar 175 de trepte? Au coborat scoala?

mishuAUTOR REVIEW
[18.10.17 13:34:54]
»

@Zoazore: Macar te-ai distrat, trebuia sa fie scris "Ganguri" dar se pare ca mie imi sunt gandurile in alta parte .

Despre trepte nu am ce sa spun, probabil a intrat locul la apa , de ce esti carcotasa, eu una m-am bucurat ca nu au mai fost toate, vedea-te-as pe tine urcand atatea trepte fluierand, bine ca au fost mai putine.

Multumesc de vizita si ecou, o zi frumoasa.

Zoazore
[18.10.17 13:44:10]
»

@mishu: Fata, am intrebat si io, asa, de sanchi. Iaca, io n-as fi urcat si gata! Destul c-am sarit pragul la Casa -muzeu a lui Brancusi!

maryka
[18.10.17 15:44:54]
»

Mi-am reamintit cu plăcere de vizita noastră de anul trecut, e un loc care îmi place, probabil că e frumos în orice anotimp. Votat cu drag!

krisstinna
[18.10.17 16:45:56]
»

@mishu: Si mie îmi place foarte mult Sighișoara. De-aia am și oprit anul acesta pentru o surtă vizită, îmi era dor

Scările nu le-am mai urcat, eram doar cu domnul C și nu aveam șanse

elviramvio
[18.10.17 18:14:00]
»

@krisstinna:

????????????

elviramvio
[18.10.17 18:18:26]
»

@mishu:

De 175 de trepte te-ai speriat!? Păi dacă erai în Zagreb? Sau în alte părți unde sunt trepte nu glumă? M-ai dezamăgit!!

Sighișoara este frumoasă, mi-a plăcut mereu. Tot ne propunem un drum acolo dar de câte ori zic gata, de atâtea ori râde cineva de mine! Mai mult am fost la Sighișoara bulgarilor decât aici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[18.10.17 19:43:42]
»

@maryka: E un loc la care pana anul acesta doar am visat, citeam articole si-mi imaginam si eu cum ma plimb prin cetate, astfel incat in momentul in care am realizat ca am cazarea in cetate nici n-a mai contat pretul.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[18.10.17 19:47:19]
»

@krisstinna: Daca ai sti cum stateam jos si ma uitam cate trepte sunt si incepusem sa fac calcule, daca urc cate doua randuri de trepte asta cate pauze inseamna si pe masura ce urcam ma uitam inainte si inapoi sa vad cat mai am si cand m-am vazut trecuta si de ultima treapta m-am simtit victorioasa.

Cat despre a scapa de trepte si a ocoli pe drum nu stiu daca sa recomand asta sau nu deoarece fiind piatra cubica si asezata si cu jgheab e destul de incomoda, asa ca si acum as prefera scarile.

Multumesc de vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[18.10.17 19:50:05]
»

@elviramvio: Acum ce sa zic si eu, dar cand le vezi asa gramada te cam sperii de ele, daca le faci insa pe bucati este altceva chiar daca urci mai multe.

Si cel mai bun exemplu imi vine in minte prin antrenoarea de dans a copiilor care facea aerobic cu noi mamicile si facea serii de cate 8 si numara inainte si inapoi si ieseau sute de exercitii, pai daca ar fi numarat continuu mi s-ar fi parut groaznic.

Multumesc de vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[19.10.17 09:43:50]
»

@mishu: Sighișoara este un oraș cu care și eu „doar am făcut cunoștință” acum câțiva ani într-o zi caldă de vară (nu se pun tranzitările spre alte destinații). Atunci am descoperit și eu Turnul cu Ceas, Scara Școlarilor (ce bine că treptele sunt intercalate de acele platforme), Biserica din Deal, Piața Cetății, Primăria, mai multe turnuri de apărare.

Am mâncat atunci o pizza bună la o terasă rustică interesantă pe str. Tâmplarilor (San Gennaro), în apropierea Turnului Croitorilor. Se impune o revenire pe străzile cu parfum medieval ale Sighișoarei.

ANILU
[19.10.17 12:49:56]
»

@mishu: Obligatoriu trebuie să mai ajungi în Sighişoara, pentru a urca şi treptele turnului cu ceas

Merită să urci în turn măcar odată.

Frumoasă plimbare matinală ai făcut... şi nu numai.

Am fost de câteva ori în Sighişoara şi de câte ori ajungeam şi urcăm în cetate am senzaţia că văd alte locuri, tot timpul mai găsim ceva de vizitat.

Anul trecut am fost şi cu sora mea, din suflet ne-a mulţumit că am dus-o să vadă cetatea din Sighişoara, bine vinovat este soţul, el a aranjat lucrurile în aşa fel să ne plimbăm prin zonă.

Sau îţi recomand să mai ajungi când este festivalul medieval acolo sus în cetate... atunci să vezi ce atmosferă este. De obicei se ţine la sfârşitul lui iulie.

Felicitări.

Toate cele bune.

senateo
[21.10.17 20:01:26]
»

Sighisoara are permanent un aer de poveste medievala unde te bucuri sa fii inconjurat de istorie. Din articolul tau afli detalii interesante despre cladirile orasului si povestea calatoriei este placuta. Multumim de review.

mishuAUTOR REVIEW
[21.10.17 20:06:27]
»

@tata123: Sigur Sighisoara ramane pe o lista deschisa, a fost dragoste la prima vedere, dar nu este suficient, va mai continua.

Multumesc pentru vizita si aprecieri, dar si pentru pontul cu pizza.

mishuAUTOR REVIEW
[21.10.17 20:10:26]
»

@ANILU: Cred ca nici nu-ti poti imagina ce bucurie am simtit cand am vazut ca stam in cetate, aveam senzatia ca stam pe undeva pe langa ea, insa sa simti dimineata la prima ora acel aer aparte, sa-ti tiuie pur si simplu linistea in urechi (in fine mai putin cand m-au latrat cainii sus in deal), sa te plimbi pe stradutele inguste si pietruite, cred ca nu puteam visa ceva mai frumos.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[21.10.17 20:12:38]
»

@senateo: Cred ca este un oras emblematic si prin calatoriile lor prin lume multi turisti aseamana diversele orase cu Sighisoara.

Si asta arata cat de impresionati au ramas fata de acest oras.

Multumesc frumos de vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, maryka, mishu, senateo, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10284900665283 sec
    ecranul dvs: 1 x 1