ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.03.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rezervatia de stejari multiseculari de la Breite (Sighisoara) - valoare unica in Europa

TIPĂREȘTE

In vara anului trecut a avut loc o campanie de promovare a Rezervatiei de stejari multiseculari de pe Platoul Breite – Sighisoara (poate au fost mai multe, dar eu doar de una am auzit, la un post de radio). Nu am avut timpul si ocazia sa-l vizitam atunci, dar zilele trecute, avand drum prin Sighisoara, am oprit sa vizitam rezervatia.

Rezervatia contine peste 600 de arbori cu varste cuprinse intre 100-800 de ani, Sighisoara mandrindu-se astfel nu doar cu o cetate medievala ci si cu o padure medievala, ea existand chiar inaintea construirii cetatii! Este “cel mai mare, reprezentativ si bine conservat habitat de pajiste impadurita cu goruni si stejari multiseculari din sud-estul Europei”.

Este foarte usor de ajuns, la iesirea din Sighisoara spre Medias, imediat dupa Hula Danes (apx. 4 km de Sighisoara), un indicator ne indruma pe un drum forestier de 2 km spre Rezervatia de stejari multiseculari Breite.

Intalnirea cu batranii arbori a fost interesanta. Stateam langa supravietuitorii tuturor evenimentelor care au avut loc in trecut in aceste locuri, ei asistand si veghind orasul, de la ridicarea cetatii pana in prezent!

Trecand prin mijlocul lor nu poti sa nu te infiori gandindu-te cate au vazut acesti arbori! Ei au fost martori muti la razboaie, au fost loviti, incendiati, bombardati, dar unii dintre ei au reusit sa supravietuiasca!

In aceasta perioada, cand crengile copacilor sunt golase, platoul mi s-a parut ca are un aer misterios. Multi dintre ei sunt scorburosi, deformati si trecand printre ei, le simtim puterea si rezistenta, chiar daca doar “ne privesc” tacuti. Ne simtim atat de mici!

Unii dintre ei au murit, dar au ramas in picioare.

La intrare pot fi vazuti doi arbori batrani, cazuti la pamant, dar lasati in locul in care s-au prabusit pentru a nu deranja habitatul vietatilor care s-au adapostit in ei. Sunt mentionate diverse plante si animale: soparle, serpi, ciocanitori, lilieci, alge, licheni, insecte, etc.). Fiecare arbore este un microcosmos pentru alte vietati.

Un panou ne prezinta harta turistica a rezervatiei, care ne ajuta sa descoperim frumusetea platoului si identificarea unor puncte de interes de-a lungul traseului. Sunt 13 puncte. Cel mai batran arbore din rezervatie este mentionat la punctul 6. El are peste 700 de ani si o circumferinta de 7.1 m. Din pacate, nu sunt evidentiate pe traseu aceste puncte de interes si nu stiu daca noi le-am identificat corect. Nu stiu nici daca am vazut cel mai batran arbore din rezervatie, mentionat la punctul 6 pe harta, dar dintre cei vazuti, nici unul nu mi s-a parut sa aiba o circumferinta mai mare decat stejarul multisecular din Casvana, despre care am scris aici. Poate ar fi mai bine ca cei care viziteaza rezervatia sa aiba harta traseului. Cei interesati pot printa harta de pe site-ul rezervatiei.

De-a lungul plimbarii intalnim multe trunchiuri uscate, foarte multi stejari murind “in picioare”. E ca un « cimitir al stejarilor ».

Pe platoul Breite avea loc in trecut “Sarbatoarea Primaverii”, obicei care se reia din 2010. Acest platou este mentionat in istorie inaintea aparitiei orasului Sighisoara. Multe din grinzile de lemn folosite in cetate, la constructii, provin de pe platoul Breite. In aceste locuri s-au facut sapaturi arheologice descoperindu-se diverse monede din epoca romana si un cimitir la poalele dealului.

Platoul era o zona mlastinoasa, motiv pentru care s-au realizat santuri de drenaj pentru a putea transforma terenul si a-l face propice cultivarilor agricole. Aceste santuri au avut o influenta negativa asupra stejarilor, desecand platoul si punand in pericol viata stejarilor, precum si a unor plante si animale rare din rezervatie. Pentru a “repara” platoul, s-au inchis cateva din santurile de drenaj si s-au creat balti temporare, cu durata de viata mai lunga, oferind conditii prielnice pentru amfibieni, reptile si insecte acvatice, precum si pentru plante care au nevoie de umezeala.

Pe platou au fost identificate 121 de specii vertebrate, toate protejate, dintre care 8 specii de amfibieni, trei specii de reptile, 27 mamifere (lup, urs brun, pisica salbatica).

Fauna este si ea deosebita, amintesc aici un fluture rar. El isi depune ouale doar pe o anumita planta, din care se hranesc viitoarele larve. Dupa un timp, apx. 2-3 saptamani, ele cad pe pamant. Un anume soi de furnici le gasesc si le duc in musuroi, unde stau peste iarna pana la metamorfoza.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, rusii au aruncat in aer 60 de stejari, dorind sa pregateasca terenul pentru construirea unui aeroport. In prezent zona este complet lipsita de stejari.

Nu am gasit mentiunea daca platoul e inclus in patrimoniul UNESCO sau nu, dar in 2001, cand pe Platoul Breite s-a dorit amplasarea proiectului Dracula Park, UNESCO a intervenit, renuntandu-se astfel la idee.

Regulile de vizitare sunt clare si simple, astfel concepute incat sa nu deranjeze animalele si plantele care se gasesc aici. Intrarea este libera si se permit grupuri de maxim 10 persoane.

De asemenea, suntem avertizati asupra pericolului in caz de furtuna, deoarece arborii atrag traznetul. Exista si pericolul de a fi loviti de crengi, existand anual 2-3 arbori care se rup cu totul si foarte multe crengi mari, uscate cad la pamant, de aceea e bine sa nu ne asezam la umbra arborilor.

E un loc superb, in mijlocul naturii, avand o frumusete aparte, accentuata de factorul emotional care rezulta din varsta arborilor, iar daca va aflati in zona, merita cu siguranta vizitat.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 07.03.11 14:55:33
Validat / Publicat: 07.03.11 15:49:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8340 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Rezervatia de stejari multiseculari de la Breite, Sighisoara - puncte de interes din rezervatie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

cosminp
[07.03.11 16:13:35]
»

inresant acest cimitir al stejarilor, dar poate ca ar fi bine sa inceapa o intinerire a lor.

in plus, daca se continua in stilul clasic de ignoranta romaneasca, in curand nu cred ca va mai exista aceasta rezervatie, iar daca da cineva din mana in directia aceea, se va face o autostrada chiar pe-acolo, fara sa-i pese nimanui.

biancutaAUTOR REVIEW
[07.03.11 17:11:32]
»

Din pacate, @cosminp, se pot intampla multe. Deocamdata rezervatia se afla in custodia Fundatiei Mihai Eminescu Trust, patronata de Printul Charles al Marii Britanii. Pe site au un plan de management in care sunt stabilite diverse teme si obiective.

Site-ul rezevatiei este: click aici

cosminp
[07.03.11 17:53:02]
»

in aceasta situatie, cred ca se va mentine. noroc cu ei.

RobertCodescu
[08.03.11 08:35:22]
»

Daca e vorba de Sighisoara, cum ma stii "sensibilos" NU ma pot abtine sa nu votez mai ales ca vorbim de un review FOARTE atractiv!!!

dorgo
[08.03.11 13:38:40]
»

@Biancuta... am vizitat platoul de mai multe ori, si dupa scandalul "facem sau nu Dracula Parc pe Breite". Si ministrul turismului, dl. Agaton a investi acolo, in acea societate pe actiuni, au investit multi romani acolo (care apoi si-au primit banii inapoi), primarii sighisoarei Stefanescu si Dorin Danesan chemau lumea prin mass media sa investeasca in "Dracula Parc", in contract era precizat ca nici o crenguta moarta din acei arbori aproape milenari nu va fi atinsa... loc era destul... un teleferic avea sa lege platoul cu cetatea Sighisoara... s-ar fi reparat soseaua plina de crevase pana la platou... s-ar fi zburat precum cu telegondola Constantei, deasupra urbei... ecologistii din Sighisoara s-au opus insa... "distrugem rezervatia! ", tunau ziarele... in perioada acumularii de fonduri pentru parc, s-au dublat preturile la locuinte si terenuri, sighisorenii isi frecau mainile... cateva sute de locuri de munca aveau sa apara, intr-un oras aproape mort economic, ar fi reinviat totul, comertul, hotelurile, barurile, transportul, restaurantele, etc... ce tara din lumea asta mai are un conte Dracula? ... Publicitatea o aveam deja facuta... suntem Tara lui Dracula...

Acum? , avem intr-adevar un platou, cu arbori batrani ca si in padurea Mociar de langa Reghin, unde n-ai nici macar o placuta care sa-ti spuna ca acei codrii au fost plantati pe vremea cand Columb si Magelan porneau sa cucereasca lumea... n-ai nici ghid, nici pliante...

De platoul Breite? ... putin stiu de el, si ecologistii consilieri locali regreta acum c-a trecut trenul afacerii pe langa ei si Branul le-a suflat afacerea Dracula, nimeni nu distinge un arbore de 100 de ani de unul de 600 de ani... asa ca las pe fiecare sa decida cum ar fi fost mai bine... sa fii sarac si fudul si sa te dai mare ecologist... c-avem si nou un codru milenar in plus... sau bogat si fericit c-avem un Dracula Parc unic in lume plus un codru milenar langa el...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[08.03.11 15:01:15]
»

@dorgo, si eu m-am bucurat cand am aflat de Dracula si mi-a parut tare rau cand s-a renuntat la idee. E adevarat insa ca si platoul trebuia protejat. Ei insa au schimbat complet locatia, alegand alt oras. Eu cred ca puteau lasa proiectul la Sighisoara, dar in afara rezervatiei, sau daca nu, in alta parte a Sighisoarei. Daca ramanea undeva in apropiere, se promova, odata cu Parcul Dracula si rezervatia, se putea institui o taxa (modica, dar daca turisti erau, era ceva), iar pentru fanii Dracula era bine ca aveau de unde alege. Ar fi avut un itinerar Sighisoara - Bran - Bistrita Pasul Tihuta pe care sa-l strabata in "cautarea" lui Dracula. Dar e doar parerea mea, nu cunosc multe detalii.

Despre rezervatie nici eu nu stiam, cu toate ca trec pe acolo de cand ma stiu, de cateva ori pe an.

La fata locului sunt anumite informatii, este si un punct de informare turistica, dar acum inca nu e sezon. Am inteles ca ar fi si paznici. Situatia cred ca se schimba complet prin aprilie - mai.

Pe unul dintre panouri am citit ceva in legatura cu dimensiunile arborilor. (poza 11). Se mentioneaza acolo ca cei mai multi stejari au intre 350-450 ani, dar sunt si altii mai varstnici. Inaltimea lor este intre 16-35 m, iar circumferinta intre 400-600 cm. Eu din aceasta grupa am vazut aici stejari, pe cel mai mare mi-e clar ca l-am "ratat". E adevarat ca nici vremea nu ne-a permis sa ne abatem de la drum. In alte conditii probabil ca se pot observa mult mai multi stejari, inclusiv pe cel mai batran.

cosminp
[08.03.11 16:09:39]
»

@biancuta,

iar circumferinta intre 400-600 m.

sa fie oare circumferinta in centimetri?

dorgo
[08.03.11 16:26:19]
»

@Biancuta... la Breitre ecologistii au mai pus panouri, probabil vara mai duc pe Breite si grupuri de turisti ce viziteaza cetatea, la Mociar insa unde exista stejarii mult mai frumsi si desi decat cei de la Breite (P18 si P19), soseaua Reghin-Gurghiu trece chiar prin inima codrului, sunt mii de arbori, n-ai loc sa te stercori printre ei... cat despre "Dracula Tour", care a cam decazut si el, tatal lui Vlad Tepes s-a nascut la Sighisoara, (Casa luiVlad Dracul) iar Vlad a acopilarit la Sighisoara, la Bran a dormit si el o noapte sau doua, laTihuta, nici nu cred c-a trecut, a trecut pe-acolo Bryam Stocker prin codrii infioratori ce l-au inspirat in crearea romanului sau celebreu, iar la Snagov luia Vlad i-au taiat capul... asadar... pentru niste stejari in agonie (vezi PO18 si PO19), care mai stau in picioare pana la primul fulger sau furtuna mai serioasa, Sighisoara poate sa-si puna cenuse-n cap... azi-maine nici trenul n-o sa mai opreasca in Sighisoara...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[08.03.11 17:29:16]
»

@cosminp, daca am vedea asemenea arbori, ar fi un miracol! La 600 m circumferinta ar trebui sa aiba spre 200 m diametru, nici nu ne-am da seama ca sunt arbori, ar fi ca niste ziduri! Sper ca-ti dai seama ca a fost "din graba", bineinteles ca e vorba de cm.

@dorgo, eu sunt de parere (ca si multi altii) ca se pot face mai multe! Dar din pacate reusesc doar cei care au pile mai mari!

cosminp
[08.03.11 17:32:33]
»

@biancuta, eram sigur ca eroarea s-a produs din 'tastatura', tocmai de aceea am spus-o.

dorgo
[08.03.11 20:34:15]
»

@Cossminp... singurul arbore care intrece arborii seculari de la Breite sau Mociar si cei cativa arbori din Codrii Vlasiei, pe dupa care domnitorii nostri isi piteau ostenii cand ne invadau turcii si tatarii, este arborele de Sequoia, care are un diamentru de cativa metri la baza, o inaltime ametitoare si traiseste chiar si peste 1000 de ani... o astfel de rezervatie exista la Red Tree Wood Lane, langa Los Angeles in California... si cand te gandesti ca imensul arbore de Sequoia porneste dintr-o samanta ceva mai mare decat bobul de grau. El este echivalentul testoaselor de Galapagos, ca longevitate, in lumea vegetala...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ela7
[05.11.11 23:39:54]
»

Felicitari! Am fost de cateva ori in Sighisoara (doar in vara asta, de trei ori!), i-am indemnat pe toti sa-si ia actiuni la Dracula Park (DP), am crezut cu adevarat in acest proiect, dar NICIODATA nu am fost pe Platoul Breite si nici nu mi-am "aprofundat" cunostintele despre el.

Vreau acum sa raspund celor care sustin ca Dracula Park trebuia sa fie construit pe Platoul Breite, caci oricum nu sunt decat niste copaci prea batrani ca sa mai conteze. Total gresit! Daca acolo s-ar afla un singur stejar secular, si el ar trebui protejat, daramite o padure intreaga?!?!

Fratilor, eu cred ca Platoul a fost ales special ca locatie pt. DP, ca sa existe un motiv sa nu se realizeze la Sighisoara. In final, nu s-a mai construit nicaieri. Pai, in afara de romani, cine ar fi avut interesul sa se construiasca un astfel de parc in RO? Nu realizati cati turisti, atrasi de mitul Dracula, ar fi sosit aici (insotiti de valuta aferenta) ? Pai, cum, sa scada numarul de turisti in restul Europei, pt ca ei se duc "gloata" in amarata aia de RO si ii sporesc nivelul economic? Asa ceva se comporta ca un aspirator: absoarbe cat se poate de mult. Deci, Europa ne-a dat in cap! Si noi, ca de obicei, am cedat!!! Pai, ne stricau ceva milioane de euro, lire sterline, dolari, "bagati" la buget??? Pai, daca "n-a vrut muschii lu' nenea Charles"??? Ce, parca am contat vreodata noi, romanii, in Europa!!! Pacat! Mare pacat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cosminp, dorgo, ela7
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059540987014771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1