ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Gradina Zoo-Botanica din Shanghai

Ilustrație video-muzicală
Twelve Girls Band - 'Clocks'


TIPĂREȘTE URM de aici

Deschisa pentru public in anul 1954, Gradina Zoologica din Shanghai a devenit un parc cu concept modern cat mai apropiat de habitatul natural al necuvantatoarelor, pentru conservarea vietii in salbaticie si in educatia acestei faune in regim de recreere.

Coincidenta face ca aproape de acest an, s-a deschis si ,,coltul zoologic'' de la Baneasa (vezi impresii) de aceea in acest material nu am sa insist asupra animalelor ce se gasesc la noi si am sa ma rezum asupra celor pe cale de disparitie sau despre animalele care se gasesc pe continentul Asia.

In parcul din Shanghai exista peste 600 de specii de animale salbatice ce ne delecteaza cu ipostaze amuzante si surprinzatoare si peste 500 de specii de plante exotice, care impreuna fac ca aceasta Gradina Zoologica sa fie una dintre cele mai mari din lume.

Toata fauna lumii animalelor si a plantelor se regaseste pe aceasta suprafata de pamant, centralizate la nivel intercontinental.

Am ajuns aici luand metroul de pe Nanjing Road, spre linia 10 sau linia bleu, deoarece metroul din Shanghai are pentru fiecare linie alocata cate o culoare specifica. Se poate ajunge si cu mijloacele de transport in comun: 48,57,91,519,709,739,748,806,807,809,911,925,936,938,941 sau 945.

Orarul de vizita este de la 6:30 pana la 17:00, iar intrarea este de 40 de RMB/persoana, un adult poate include gratuit un copil mai mic de 1,20 metri lungime. Pentru grupuri organizate se face o programare din timp.

La intrare sunt afisate cateva norme zoo care, evident trebuiesc respectate: nu se permite intrarea cu animale de companie, catararea pe gardurile habitatelor sau trecerea peste balustradele de protectie, nu se fumeaza decat in spatiile special amenajate, nu se intra cu materiale pirotehnice sau inflamabile, nu se intra cu nici un vehicul - exceptie fac cele folosite de cei cu dizabilitati, sa se pretuiasca facilitatile acestei gradini zoo- botanice pastrand ordinea si curatenia...

Cum intri, pe partea dreapta se afla un oficiu unde poti sa-ti achizitionezi o harta foarte organizata, explicita si concisa (pret: 1 RMB) ce ofera traseele spre animalele favorite, detaliata in chineza si tradusa partial in engleza. De asemenea au spatiu de depozitare a bagajelor (2 RMB / ora), se pot inchiria carucioare pentru copii, biciclete sau poti alege sa faci un tur cu masinuta pentru 20 de RMB. In dotare exista si o parcare generoasa, un centru administrativ ce include un birou pentru copii pierduti, un post de politie si puncte de informare.

Mi-am inceput periplul din partea dreapta pe langa o plancarda pe care scria ,,Cat de mult stii despre animalele salbatice? Sa invatam despre ele, cum sa le ingrijim si sa le protejam ".

Am intrat in terariile pline cu varani, broaste testoase, cobre indiene, iar langa un mic lac, aligatori originali din China. Se pare ca este cel mai agresiv crocodil, care poate masura aproximativ 6 metri si ajung sa cantareasca si 1000 de kilograme. Ei pot trai atat in apa dulce cat si-n cea sarata. Pe uscat, par greoi, dar in apa se napusteste asupra victimei cu o viteza fulgeratoare, o insfaca bine cu coltii sai uriasi si apoi o taraste in apa, unde o ineaca.

Dragonul zburator, este ultima reptila cu aripi care are atasata pe partile laterale cate o membrana, intinsa la maxim cu ajutorul coastelor mobile, acesta poate plana chiar si pana la 90 de metri printre copaci. Aceste animale traiesc in padurile tropicale din sud-estul Asiei.

Cea mai mare salamandra traieste in China! In medie, ea masoara un metru si poate ajunge si la doi cu o greutate de 60 de kilograme. Aceste animale sunt active pe timpul noptii si isi petrec timpul doar in apa.

Dragonul de Komodo, arata ca un animal preistoric din vremuri demult apuse. De fapt, el este cea mai mare soparla care poate ajunge pana la 3 metri lungime si cantareste in jur de 50 de kilograme. Aste un mancacios iar muscatura acestuia este deseori fatala deoarece glandele din maxilar elimina substante toxice, care provoaca victimei o stare de soc!

Dupa acest Reptivariu am trecut pe langa un bufet si paralel cu cladirea educationala (unde te poti documenta asupra speciilor din parc), am nimerit intr-un loc feeric.

Practic am dat peste o expozitie ce infatiseaza frumusetea lumii marine, intr-un decor cu acvarii speciale expuse in diferite ipostaze (vezi foto).

Am intrat in ,,Tunelul timpului'' ce evoca un scurt istoric despre carasii de aur.

China este patria acestor carasi, in care se spune ca-si au origini inca din anii 220 - 265 in timpul Dinastiei Wei.

De peste 1000 de ani, carasii de aur au trecut prin mai multe etape, azi acestia constau in peste 500 de soiuri care s-au dezvoltat printr-o mutatie a speciei salbatice ,,crucian carp'', iar dupa sute de incrucisari, frumusetea lor a crescut treptat devenind animale ornamentale extrem de pretuite. Culoarea de portocaliu metalizat a ,,pestisorului auriu '' este data de piele, iar acesta traieste in medie intre 10 si 20 de ani. In timpul Dinastiei Ming, aceste ,,creaturi'' erau crescute in iazurile din diferite temple, in bazine de lemn sau de faianta, portelan etc...

Un mare acvariu din sticla a aparut mai tarziu in Beijing, in secolul al XIX-lea, cu modificari in hranirea pestilor foarte asemanatoare tehnologiei de azi.

Acesti pesti argintii au fost denumiti ,,gold fish'' in timpul Dinastiei Qing. La inceputul secolului al XVI -lea, carasii chinezesti au fost adusi si-n Japonia, Europa, Asia de Sud si America, fiind considerati mesageri ai pacii si dezvoltarii.

Acum pestisorii aurii sunt declarati animale de companie in intreaga lume!

Pe langa aceste ,,creaturi'' minunate, alti pesti exotici ne incanta. Scalari imensi, pestele fluture, pestele dragon, xipho, crapul Koi, pestele clovn (peste de apa sarata ce devin legaturi simbiotice cu anemonele), sanitari, pesti tropicali, vivipari, killie si pesti proveniti din Africa foarte dificil de crescut.

Pe langa bucuria pe care o aduc in sufletele noastre, aceste animalute marine au nevoie la randul lor, de iubire si afectiune din partea noastra.

Am continuat traseul intrand pe Aleea volierelor pline cu pasari tropicale, un colt de paradis alaturi de fazani argintii, papagali de Macao, tragopan cu abdomenul rosu, culicul mic (pasari pe cale de disparitie), struti si pasari emu - a doua pasare din lume ca marime care desi are aripi, nu poate zbura! Ca o curiozitate, masculul cloceste oalele, fara sa paraseasca cuibul timp de 8 saptamani! Numai tata emu sa nu fii!!!

Cazuarul (He Tuo), traieste in padurile tropicale fiind singura pasare mare cu casca osoasa pe cap, folosita la croirea drumurilor printre crengi. Face parte din aceeasi familie emu, strut, nandu si alearga cu o viteza de peste 50 de kilometri/ora.

Celebru inca din Antichitate este si paunul asiatic, cu o frumusete iesita din comun. Pe atunci era considerata o pasare decorativa. Masculul este de un albastru metalizat stralucitor dat de cheratina penajului avand o coada impresionanta. Atunci cand se afla o femela in jurul sau, coada masculului se ,,infoaie'' sub forma de evantai. Fiecare pana din coada are un desen multicolor formand un ochi. Acesti ochi ar trebui sa-i sperie pe rivali, nu?

Mi-a atras atentia si o specie de pasare otravitoare originala din Noua Guinee... Pitohuiul, care a fost descoperit abia in anul 1990, cand un cecetator a fost lovit de ciocul acestei pasari si si-a lins rana. Imediat, gura, buzele si limba sa au paralizat. ulterior pasarea a fost analizata indeaproape, iar in penele, pielea si chiar musculatura ei a fost descoperita o substanta otravitoare datorita hranirii cu gandaci avand aceeasi toxina.

Urmand traseul hartii am ajuns la un lac destul de generos plin cu pelicani (aceste pasari arhaice, ramase din era tertiana cu locuri de cuibarit ce s-au redus treptat...), sociabilele pasari flamingo care traiesc in ambele emisfere si are cate 12 pene negre in fiecare aripa, rate salbatice mandarine, lebede albe si negre - toate australiene.

Ratele mandarin au un numar din ce in ce mai mic de exemplare, disparitie considerata a se datora braconajului, defrisarilor si vanarea lor, cunoscut fiind faptul ce rol important au in gastronomia chinezeasca (rata Beijing, o delicatesa culinara traditionala).

Gasca cu gatul rosu, rata cu capul alb, pelicanul cret, rata cu ciuf sunt si ele pasari amenintate cu extinctia!

Pe un alt lac alaturat, ma minunez de cele 7 specii de lebede: lebada muta - un simbol al puritatii si al virtutii care reprezinta erotism si seductie, lebada cantatoare - care fara indoiala este cea ma gratioasa pasare, lebada mica - avand dimensiuni intre 100 si 140 de centimetri, lebada de tundra, lebada cu gatul negru - care are o singura pereche, fiind un simbol al fidelitatii...

Aceasta Gradina Zoologica are o multime de lacuri si iazuri cu zone verzi ridicandu-se la standarde occidentale.

Langa aceste lacuri am descoperit o...roata care pentru 10 RMB/persoana te urca in mers intr-o cabina, si-ti ofera o panorama a acestui parc. Asa am descoperit ca ma aflam langa restaurantul Tianerxuan, situat chiar in mijlocul acestui loc de distractie pentru toate varstele, ce are in dotare si un spatiu de entertainment pentru copii.

M-am intors, dupa aceasta zabovire, intr-o lume a diversitati trilurilor cu alte pasari exotice, in care omul a avut cele mai stranse relatii, servindu-l ca semnalizatori de pericole, vestitori, ca relevare a sufletului prin cantecul lor, adevarati indicatori ai sanatatii ecosistemului, care m-au indrumat spre o grota curioasa.

Dupa ce am iesit din ea... surprize-surprize!

Familii de pinguini imperiali care sub iluzia libertatii, zburdau fericiti atat pe uscat cat si-n ,,rauletul'' ce trece prin habitatul lor, cu pereti de sticla (vezi foto). Cu umbletul lor comic (gen, Charlie Chaplin) sunt indragiti de toti copii. Pinguinii macaroni sunt sufletul show-ului, care au pene aurii deasupra ochilor. Adultii au crestetul capului “impodobit” cu o creasta formata din pene de culoare galben-aurie, care se extind pe cap inapoi, asemenea unei coroane si coboara pana deasupra ochilor. Capul, gatul, obrajii si spinarea sunt negre, abdomenul alb, iar aripile sunt negre pe partile superioare si, in mare, albe dedesubt. Ciocul dezvoltat este maro-portocaliu, ochii sunt rosii, iar la baza ciocului, aproape de ochi, pasarile au o pata formata din piele de culoare roz. Picioarele si labele sunt roz. Masculii si femelele sunt foarte asemanatori, singura diferenta fiind aceea ca masculii sunt ceva mai mari.

Ma uit pe harta si aflu ca ma aflu de-abia la jumatatea parcului... Am pornit dis de dimineata, cu visele inca neterminate, sa vizitez atat aceast parc cat si Oriental Pearl Tower (vezi impresii), aflat in partea cealalta a orasului, in cartierul futurist Pudong.

Recunosc ca in pasi repezi vizitez jaguarii, tigri bengalezi si Sectiunea nutriilor, hornbillilor si vidrelor.

Aici se afla si o societate mondiala, ce intentioneaza prin miscarea lor sa salveze animalele de companie de la abuzurile celui mai feroce animal evoluat: Omul.

Printr-un mic ocol poti ajunge si la restaurantul Luyeguan, dar ma grabeam sa ajung la animalele care m-au facut sa strabat 10000 de kilometrii: ursii Panda.

Sectiunea ursilor debuteaza cu Lasser Panda, cel mai mic ursulet... si cu o atentionare de a nu hrani animalele, deoarece multe dintre ele nu pot digera mancarea umana. Ele au deja diete echilibrate si chiar daca au incredere in tine, nu au abilitatea de a identifica alimentele nesanatoase. Scrie pe toate spatiile lor: ,,Iubeste-ma, dar nu ma hrani! "

In zilele noastre exista 8 specii de ursi in viata, pe care ii vezi aici! Ursul grizzly (maro la culoare), Panda Gigant, ursii polari, ursul negru american, ursul lenes (probabil romanesc!), ursul asiatic negru (ursul ,,luna'') sau ursul malayezian.

Dintre cele 8 pecii, trei se afla in China (ursul brun, panda gigant si ursul asiatic).

Desi ursi apartin ordinului carnivorelor, ursii Panda se hranesc cu mult bambus si alaturi de ursi polari, fac parte din clasa omnivorelor si se hranesc atat cu substante vegetale cat si animale. Ursi Panda Gigant cantaresc in libertate intre 60 si 70 de kilograme si traiesc in jur de 19 ani, iar in captivitate intre 80 - 125 de kilograme si traiesc intre 25-30 de ani. Sunt foarte mancaciosi, conform unui studiu local, se ocupa cu masa timp de 14 ore pe zi!

La sfarsitul anului 2009, conform unui recensamant, s-au stabilit ca mai sunt aproape 1600 de exemplare in natura si 290 in captivitate. Au 7 semne negre pe blanita, in rest domina culoarea alba. Acest urs nu hiberneaza (!) si se gaseste in Provinciile Shanxi, Gansu si Sichuan, unde in timpul verii urca la altitudini mari pentru a se bucura de o vreme rece, iar iarna coboara pana aproape de ses.

A fost expus prima data in 1940, iar un om de stiinta l-a numit ,,ursul-pisica'', nume pastrat si azi in limba chineza. Pare un animal stangaci, dar de fapt este agil si un foarte bun catarator. Din pacate, nu l-am vazut la ,,lucru'' deoarece toti dormeau...

In salbaticie, ei pot folosi copacii mari, nu numai pentru odihna, ci, de asemenea, pentru a scapa de riscuri.

De multi ani, acesti ursi se afla pe lista speciilor in pericol de disparitie.

Ursi ,,Lunii" (moon bears), m-au impresionat cu privirea lor, vesnic mirata (vezi foto). Au avut rol important in practica medicala traditionala din China. Printr-o practica cruda, ursul malaiez este vanat pentru organele sale pentru prepararea remediilor naturiste. Masoara pana la 1,40 metri si cantareste pana-n 60 de kilograme. Poate fi recunoscut cu usurinta dupa segmentul semicircular de culoare auriu - deschis de pe piept, in rest blana sa fiind maro inchis sau neagra. Limba sa are 25 de centimetri si asta il ajuta sa linga delicatesele din scorburi sau alte sparturi naturale.

Din cauza defrisarilor padurilor tropicale, habitatul sau natural scade vazand cu ochii. In salbaticie acesti ursi se ranesc destul de usor, iar severitatea ranilor duc la euthanasierea acestora. De aceea in iulie anul 2000, Fundatia Animalelor din Asia, Asociatia Chineza a faunei salbatice si Departamentul Padurilor din Provincia Sichuan, au semnat un acord pentru salvarea acestor ursi, mutandu-i intr-un centru de salvare in afara Chengdu-ului.

Ceilalti ursi (ursii polari, ursul tibetan etc) impresioneaza publicul printr-o parada pe langa habitatul lupilor, cainilor de vanatoare africani sau al hienelor.

Am iesit pe langa un bufet si m-am oprit la un magazin de suveniruri. Aflasem de la un amic ca daca ar fi sa cumpar un urs Panda de plus, aici ar fi de foarte buna calitate. Am luat un Panda Gigant de 80 de centimetri la pret de 75 de RMB, un pui de ursulet la 20 de RMB si un pinguin imperial de 40 de centimetri, la 35 de RMB.

Am trecut de Gradina Prieteniei (o oaza protectoare in care grijile dispar si unde se promoveaza valorile, sursa vesnica de emotie, bucurie, vindecare, liniste, sustinere) si am ajuns in zona leilor, a tigrilor siberieni - cu urlet inspaimantator, tigri originali din China, gheparzi si aproape de ei porci mistreti.

Un indicator imi arata o scurtatura spre leii de mare, hipopotami lenesi, cerbi lopatari sau cerbi cu smocuri, capre Addax - toate formand un spectacol inedit.

Din acest loc poti sa urmezi trei alei: una duce la zebre si girafe (6 la numar), alta spre elefantii asiatici (5 la numar) si alta spre zona primatelor. Toate acestea sunt flancate pe exterior de animale rare precum: bizoni, capra Oryx, yakul alb, cerbul Sika, camila bactrian, ibex, sambar...

In zona cangurilor si rinocerilor se gaseste restaurantul Zhuyuancun, ce face legatura cu sectiunea cailor (cai salbatici din Mongolia, rasa Przewalski...) si un entertainment pentru copii cu ponei, pe care ii putea calari timp de 15 minute pentru 10 RMB.

Iesirea din aceasta gradina se face prin zona destinata Pavilionului primatelor, o sectiune foarte mare cu spatii locative foarte generoase pentru gorile (vezi foto) - cea mai asemanatoare omului, avand 98% din caracteristicile umane, giboni- adevarati maestrii ai catararii, cimpanzei - cei mai buni acrobati, mandrili, lemurieni - personaje de desene animate, babuini, tamarini etc...

Urangutanii, cei mai mari mamiferi care traiesc in copaci, pot masura pana la 1,50 metri inaltime si au o greutate de 90 de kilograme. Au brate foarte puternice si mai lungi decat picioarele.

Totusi, doua specii mi-au atras in mod special atentia!

Spiridusul minune cu ochi uriasi, are o inaltime de 10 - 15 centimetri. Maimutele numite si tartieri au cele mai lungi picioare dintre primate si pot sari pana la 5 metri atat in fata cat si-n spate. Iar asta nu este tot: in plus, in raport cu dimensiunile corpului, ei au cei mai mari ochi dintre mamifere.

Maimuta nasoasa, au pe fata o monstruozitate de proeminenta! Numele spune totul! Se pare ca nu se nasc asa, la varsta de 7 ani cand sunt pregatiti de imperechere, incepe sa le creasca nasul urias!... Asa da, organ olfactiv!

Din pacate, poluarea, drenarea mlastinilor, defrisarea padurilor, urbanizarea si constructia de drumuri duc la distrugerea sau fragmentarea multor specii in acest lant trofic.

In China se incearca reproducerea acestor habitate naturale, iar aceasta Gradina Zoologica este un reper incontestabil a profesionismului de a centraliza incredibil de multe animale diverse.

Am petrecut mai mult de 6 ore in acest parc si la iesire imi venea sa strig: ... ,,Mai animalelor! In Shanghai si voi contribuiti la promovarea turismului?! "

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 22.07.12 18:24:21
Validat / Publicat: 22.07.12 20:00:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Yiwu ,Hangzhou , Wuzhen , Beijing ,Shanghai ,

VIZUALIZĂRI: 3647 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statia de metrou din zona Gradinii Zoo. este iesirea numarul unu' de pe linia 10 (bleu) !
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

maryka
[22.07.12 20:17:44]
»

Ma bucur ca sunt prima care dau votul cu mare drag pt un rw foarte bun, pt o asa de exotica excursie. Felicitari!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.07.12 20:52:42]
»

DJ Web! Va rog, o melodie... !

Din pacate, nu sunt prea inspirat, asa ca... las la precierea dvs.

Cu mare consideratie, va multumesc!

webmaster13
[23.07.12 00:08:35]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Pami*
[23.07.12 17:35:15]
»

in care poza se vede spiridusul minune?

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.07.12 18:24:55]
»

@Pami:

Din pacate, mai multe fotografii, in special cele de la sfarsitul vizitei, nu stiu unde le-am descarcat in calculator!!!

Despre spiridusul minune sau tartierul, imi amintesc ca nu am reusit sa-l surprind deloc. Era plin de energie si mai tot timpul ne trata cu... spatele.

Trecuse deja 6 ore si aveam in plan sa vizitez in aceeasi zi si Oriental Pearl Tower, aflat in partea opusa a orasului. De aceea nu am mai avut nervii sa-l urmaresc si sa-l imortalizez.

Cand voi gasi celelalte fotografii, o sa le incarc pe site, asa cum am mai facut si la alte rw-uri.

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.07.12 18:27:18]
»

@maryka:

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si ma flateaza faptul ca ma citesti!

Vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda, maryka, Pami*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Shanghai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053854942321777 sec
    ecranul dvs: 1 x 1