EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfantu Gheorghe - dragoste la prima vedere (continuare)
Revin cu continuarea... Ramasesem la accesul către plajă, care se face în 3 feluri: pe jos, cu trocariciul sau cu un auto la suprataxă.
Trocariciul - este este format dintr-o mașină de teren și o remorcă deschisă, cu banchete și copertină. Puteți nimeri și o dubă de transport persoane. Avantajul la ultima este că nu vă umpleți de praf pe traseu și nici nu vă lovesc crengile copacilor. Prețul: 3lei/pers.
În sezon, programul acestui trocarici era 08:00-20:00, cu pauză între 14:00-16:00.
Punctul de plecare: lângă părculeț, la Terasa cu Papură, lângă muzeu.
O să vedeți toate mașinile de transport aliniate în fiecare dimineață. Să vă așteptați la un traseu gen Camel Trophy, harcore offroad. Asta și în funcție de suspensiile autovehiculului și viteza cu care vă deplasați. Ideea e... să nu dați cafeaua pe cel de lângă ( :p) și mare atenție la pietrele de la rinchi (pe alocuri zgâlțâiturile sunt ca la un...rodeo pe banchetă :D).
Din ce am observat, aceste mașini nu au ore fixe de plecare/întoarcere și nici nu se pun în mișcare la un anumit interval. Totul se face în funcție de cerere: când s-a umplut (ochi) trocariciul, șoferul pornește.
Varianta pe jos. O puteți aborda dacă doriți să faceți o plimbare și sunteți mult mai matinali decât programul de începere a curselor de trocarici. Inconvenientul acestui traseu ar fi... praful pe care îl ridică mașinile care trec pe lângă voi. Din zona Green Village faceți 15 minute, iar din centru - 25 de minute, în pas alert.
A treia variantă: auto la suprataxă. Pentru 50 de lei, un șofer poate veni să vă ia/să vă aducă de la plajă, în afara orelor de program. Telefonul îl găsiți în punctele de plecare și de sosire ale trocariciului.
Pe plajă puteți întinde cearceafuri, prosoape și corturi în orice loc. Aveți la dispoziție și umbrele+șezlonguri cu 20 lei/buc pentru întreaga zi.
Închei capitolul plajă cu mențiunea că nisipul fin pe care l-am lăudat are și rol de scrub, căci nu se dezlipește deloc de corp până la cazare, sub un duș.
Internetul merge foaret greu. N-am prins 4G nicio secundă, deși am văzut antene și la debarcader și la unitatea militară (la marginea satului). Abia dacă îmi răsărea vreun G din când în când. N-a fost bai. Ne-am luat o pauză. Că și accesul ăsta permanent la informații îți bruiază zen-ul. :p Probabil la anumite cazări cu WIFI o merge mai bine...
Deci, uitați-vă de acasă la vreme, la cum arată localitatea, unde este debarcaderul, bancomatul, supermarketul, pizzeria, plaja, Green Village și luați-vă câteva puncte de reper ca să fiți pregătiți de cum debarcați.
Mergând prin sat am văzut multe case cochete, aranjate, cu flori și răsaduri de legume, cu viță de vie și smochini, dar și case în paragină, unele puse la vânzare, câteva blocuri P+4 lângă debarcader, în centru. Dar per total e ceva pitoresc, inexplicabil de frumos...
Da, este o zonă pe care o recomand. Veniți aici sinceri și umili, întâlniți-vă cu marea și plaja ei virgină, ascultați poveștile localnicilor (în mare parte pescărești, căci aici totul este legat de apă), bucurați-vă de bucatele tradiționale pe care vi le pun în farfurie și arătați-le aprecierea dumneavoastră. Și faceți poze, multe poze! Peste 30 de ani totul va fi schimbat. Copiii lor sunt la facultăți pe la Constanța, pe la București, copii frumoși și deștepți! (Citisem un studiu cu privire la legătura strânsă dintre consumul de pește și activitatea cerebrală.) Cine va mai fi localnic peste o generație, două?
Dar... să las filozofările pentru alte rubrici. ;)
Cafea. Unde beți o cafea bună, dacă nu aveți bucătărie la cazare? La... brutărie, lângă debarcader (unde găsiți și pâine și înghețată). Preț cafea: 3 lei. Programul începe de la ora 07.00. Sau la Pizzeria Carmen, lângă supermarket, începând cu ora 10:00 - la 6 lei/ceașca. Sau direct pe plajă- Lavazza - 7 lei, unde e deschis de la ora 08:00.
Ar mai fi și birturile frecventate de localnici (unul lângă trocarici, în centru;altul lângă bancomat), dar aici nu am încercat. Și pensiunile - dacă stați aproape de vreuna, nu veți fi refuzați.
MASA: Sunt nenumărate variante.
Vă puteți descurca foarte simplu pe cont propriu, pentru că există 2 magazine tip supermarket - cel din centru fiind mai aprovizionat. Dar să fiți atenți la program: 08:00-20:00 cu pauză între 13-16 (cel din centru) și celălalt deschis 08:00-22:00.
Pentru o ciorbă sau o mâncare gătită vă puteți adresa cu încredere localnicilor (sunt numere de telefon peste tot, oferind masă, cazare, meniurile: 25-50 lei/pers). Și pensiunile vă mai pot ajuta la acest capitol. Am văzut, spre exemplu, o ofertă de meniu la 22 lei în Green Village (conținând ciorbă de legume, pulpe pui, cartofi prăjiți, salată).
Ar mai fi și Pizzeria Carmen, frecventată de turiști, unde timpul de așteptare a părut cam mare, dar prețurile au fost ok.
Ceva mai sus ca prețuri, dar și ca servire și pretenții - lângă debarcader - Delta Marină și Cherhanaua Veche.
Oricum, după maxim 2 zile în Sfântu Gheorghe, o să cunoașteți tot satul și o să aveți timp să vă faceți toate poftele.
Contra cost, vi se poate aduce oriunde, la cazare sau la plajă, un meniu pompos dar gustos cu storceag, scrumbie și alte delicatese - 80 lei/pers.
Dacă sunteți cazați la curte și doriți să faceți un grătar, dar vreți să puneți altceva decât pește la sfârâit, neapărat veniți cu carnea de acasă. Puiul e rar... Și porci... De unde să aibă porci? Aici e pește. Porc - de Crăciun. O să găsiți ceva congelat în zonă, dar zic să nu riscați- are minim 6 luni de când e pus la vânzare. :))
De asemnea, vă recomand să vă faceți lista cu ce vă este necesar. O listă asumată. Ofertele din sat sunt... limitate, iar unele produse indispensabile nu se găsesc deloc. Adică... nu vă uitați Autanul, pastilele de țântari, aparatul și nici pastilele pe care le luați zi de zi, pentru afecțiunile pe care le aveți.
Am luat de toate. Dar am uitat ochelarii de soare în mașină, la Murghiol. 3 perechi. Mă gândeam că o să găsesc să cumpăr aici unii... Și am găsit, din aceia de 10 lei pe care ii știm din piața din cartier. Doar că aici se vindeau cu 50. Și exemplele pot continua.
În încheiere, vă spun că ne-am simțit tare bine în acestă zonă și simt că, deși am scris câteva pagini bune, n-am descris-o destul...
Este un loc de suflet, pentru suflet, cu suflet.
Un loc unde nu se uită nimeni ce firmă sunt papucii tăi sau costumul de baie.
Un loc cu liniște, cu mare, cu Dunăre, cu pește, cu borș și pescari. Și cu bărci, și cu păsări, și cu papură, cu miros de apă și de alge, cu apus în Dunăre și răsărit din mare.
Un loc de pe altă lume, pe care parcă îl știam din vise și către care m-aș întoarce cu drag.
:* :* :*
Vacanțe frumoase tuturor!
Trimis de silvia tudoran in 10.06.20 08:16:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SF. GHEORGHE [TL].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvia tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@silvia tudoran: Si continuarea la fel de frumoasa, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: multumesc!
abia astept sa va revad pe toti!
pana atunci sa fiti sanatosi și sa auzim de bine, sa va incarcati pozitiv cu multe experiente frumoase ca sa aveți ce povesti!
@silvia tudoran: Un loc cu liniște, cu mare, cu Dunăre, cu pește, cu borș și pescari. Și cu bărci, și cu păsări, și cu papură, cu miros de apă și de alge, cu apus în Dunăre și răsărit din mare.
Un loc cu Dunăre... (aici, eu visam!) Deși am Dunărea ”în curte”, încă n-am apucat s-o văd!
Locul ăsta e sublim! Parcă vine de niciunde și se duce nicăieri! Atât de multă liniște... Și Dunăre...
Aici nici televizor, nici telefon nu trebuie! Ar profana liniștea, pacea și calmul!
Fabulos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Pe calea apelor, la Sfântu Gheorghe — scris în 14.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 La marea cea mare pe braţul Sf. Gheorghe — scris în 22.09.21 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Sfântu Gheorghe - satul dintre Dunăre și Marea Neagră — scris în 17.10.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Am fost la intâlnirea Dunării cu Marea Neagră! — scris în 29.09.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Scurt dar bun — scris în 18.08.20 de Mirobo din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbare pe Canalul Gorgova brațul Sfântul Gheorghe — scris în 03.09.19 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Sfantu Gheorghe - dragoste la prima vedere — scris în 09.06.20 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ