BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost la intâlnirea Dunării cu Marea Neagră!
In această vară, având in vedere condițiile impuse de pandemie, ne-am decis să renunțăm la călătoriile pe alte meleaguri și să mergem prin țară, la munte și la mare.
Dacă despre munte v-am tot povestit (și o voi mai face, sper să nu vă plictisesc ????), despre mare am vorbit mai puțin, deși am vizitat-o de câteva ori.
Iubim marea, dar ne plac plajele mai liniștite, mai puțin aglomerate, dacă se poate cât mai sălbatice.
Dar, unde putem găsi așa o plajă in Romania? Până in acest an răspunsul ar fi fost, fără doar și poate, la Vadu și Corbu. Dar, așa cum am văzut cu toții, in această vară se pare că toată lumea a vrut să vadă aceste plaje, așa că ele au fost aglomerate și departe de sălbăticia care le-a făcut renumite.
Ne-am reorientat, și ne-am gândit că ar fi timpul să petrecem o mică vacanță in Delta Dunării, unde eu nu am fost decât intr-o scurtă excursie de o zi, cu ceva timp in urmă. Și, pentru că nu vroiam cu niciun chip să renunțăm la mare, am imbinat cele două dorințe și am mers la Sfântu Gheorghe, unde aveam și deltă și mare.
Cum ajungem la Sfântu Gheorghe?
Din păcate, sau, după părerea mea, din fericire, la Sfântu Gheorghe nu se poate ajunge cu mașina, ci doar cu vaporul sau cu șalupa rapidă, pe care le puteți lua din Tulcea, Mahmudia sau Murighiol. Noi am ales să plecăm din Murighiol, cu șalupa rapidă, la recomandarea proprietarului hotelului plutitor unde am fost cazați.
Din Murighiol se pleacă de la debarcaderul Star 2000, unde există amenajată și o parcare cu plată. Pentru că nu mai erau locuri in parcarea amenajată, nu am lăsat mașina acolo ci am lăsat-o gratuit pe marginea șoselei care nu era prea circulată și unde mai erau câteva mașini parcate. S-a dovedit a fi o idee bună și ieftină, am găsit mașina bine-mersi acolo unde am lăsat-o.
Șalupa rapidă cu care noi am mers avea următorul program de plecare din Murighiol: orele 10.00,14.00 și 18.00. Noi am am optat pentru ora 14.00, șalupa a venit puțin după această oră și după aproximativ 60 de minute ne lăsa la Hotelul Plutitor Egreta 1, unde eram cazați.
Unde stăm?
La Sfântu Gheorghe se poate sta la localnici, in pensiuni sau la hoteluri. Acestea din urmă nu sunt in număr mare, cred că sunt maxim două. Mai sunt și hoteluri plutitoare, amenajate pe ambarcațiuni. La un astfel de hotel am stat și noi, mai exact la Hotelul Plutitor Egreta 1. Mai există și Complexul Green Village, cu căsuțe moderne, unele inșiruite chiar pe malul Dunării.
Ce se poate face in Sfântu Gheorghe?
In primul rând poți vedea comuna Sfântu Gheorghe, care, deși devine pe timp ce trece o adevărată stațiune turistică, iși păstrează incă naturalețea și autenticitatea. Este singurul loc pe care l-am văzut unde animalele umblă pe stradă calme și nestingherite, unde vacile noaptea mănâncă pepenii lăsați de un vânzător in piață iar ziua lenevesc pe plajă lângă mare, unde câinii și pisicile” evoluau” pe scena Festivalului Anonimul, unde caii se intalneau noaptea prin comună in locurile mai puțin umblate, unde poți să mergi cu bicicleta și să o lași oriunde, neasigurată și să nu o” imprumute” nimeni, unde locuitorii trăiesc in timpul anului două sezoane – unul de vară, mai animat, cu ceva turiști și unul de iarnă, extrem de liniștit.
Sfântul Gheorghe are ieșire la mare, aici se poate face plajă, după părerea mea, pe cea mai frumoasă plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre, și una din cele mai frumoase pe care le-am văzut in Europa.
In acest loc din deltă poți să vezi cum apele dulci ale Dunării intâlnesc apele mai sărate ale Mării Negre, poți să faci plimbări cu barca pe Dunăre, să vezi inslula Sacalin sau Caraorman, să faci o plimbare până in Sulina, să pescuiești sau să mergi cu caiacul pe canalele mai liniștite de lângă comună.
Poți admira apusul pe apele canalului Sfântu Gheorghe, poți urmări pelicanii care zboară in amonte pe canal pentru a se lăsa pe urmă” plimbați” de apele Dunării in aval, poți admira egrete, lebede sau alte păsări care se plimbă printre nuferi sau cuibăresc prin tufișurile din deltă sau te poți infiora noaptea când asculți lătratul șacalilor aciuați in pădurile din jurul comunei.
Indiferent dacă iți place să pescuiești sau nu, in Sfântu Gheorghe, ca de altfel in intreaga deltă a Dunării, poți mânca mult pește, gătit in toate felurile, de la banalul pește prăjit la borș sau la gustosul storceag.
Câte ceva din toate acestea am făcut și noi in cele cinci zile petrecute in Sfântu Gheorghe, și, despre ce am văzut, făcut și simțit in aceste zile frumoase voi incerca să povestesc ceva mai pe larg in următorul review.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Locul unde Dunărea intâlnește Marea Neagră, Sfântu Gheorghe este, incă, un loc care iși păstrează naturalețea. Aici poți vedea și frumusețile Deltei și poți, in același timp să lenevești pe o plajă frumoasă, cu nisip fin și cu intrare lină in apă.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Aici distracția inseamnă de fapt relaxare, fie că te plimbi pe canalele deltei sau te bronzezi pe plaja de la Marea Neagră.
Trimis de Mika in 29.09.20 22:26:11
- A fost prima sa vizită/vacanță în SF. GHEORGHE [TL]
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mika: Start vot! Mai mult nu pot comenta acum dacă nu plec de acasa in următorul minut risc sa pierd mașina, am tras puțin cu ochiul și la poze, sunt superbe, dar ma răsfăț cu ele după ce vin de la munca. Felicitări, votat cu mare drag.
Am fost și noi în Deltă, la Sf Gheorghe, acum doi ani. (parcă?!) Pozele din sat (comună?!) mi-au stârnit amintiri frumoase. În prima seară, după ce ne întorceam de la cina luată la o pizzerie, văzând animale pe stradă (vaci, boi, cai) ne-am temut de ele. S-a dovedit, apoi, că degeaba ne făceam probleme, erau blânde, cuminți. E adevărat că nici noi nu le stârneam alungându-le, dimpotrivă, încercam să nu le deranjăm!
În zilele următoare eram obișnuiți cu ele, circulam fără probleme seara târziu, făceau parte din decor.
Aștept să citesc cum e cazarea pe un hotel plutitor! (noi am stat în sat, la o pensiune privată).
@Mika: Deși am bătut România în lung și-n lat în ultimii 10 ani, un sejur acolo unde valurile mării îmbrățișează apele fluviului încă figurează la capitolul restanțe pentru noi. Nu am ajuns nici la Sulina și nici la Sfântu Gheorghe, deși tare ne-ar plăcea să lenevim la soare pe una dintre acele frumoase plaje.
În Delta Dunării am fost de câteva ori în ultimii ani, am făcut și excursii pe canale pornind de la Murighiol, am mers într-o vizită de o zi la Gura Portiței, însă vrem mai mult, așa că într-o bună zi o să vă călcăm pe urme.
Felicitări pentru sejur și pentru articol, fotografiile sunt foarte frumoase!
@Mika: Citit cu atenție și băgat la cap, mi-ar place să ajung acolo!
Locul unde Dunărea întâlnește Marea Neagră este deosebit, așa văd din pozele tale!
@Mika: Gata, de data asta mai pe liniste, din nou articolul dar si pozele care sunt minunate, felicitari, votat cu mare drag.
Frumos loc de întâlnire! Am fost doar o dată în Deltă, 3 nopți la Băltenii de Sus, dar tare am tânjit să mai ajung. Mi-a plăcut tot ce am văzut în poze, este un loc pe care putem să-l notăm liniștiți. Fotogenic tare și Egreta 1.
Și nu ne plictisim de articolele tale despre munte, cum naiba s-o facem? Le așteptăm în continuare....
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Pe calea apelor, la Sfântu Gheorghe — scris în 14.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 La marea cea mare pe braţul Sf. Gheorghe — scris în 22.09.21 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Sfântu Gheorghe - satul dintre Dunăre și Marea Neagră — scris în 17.10.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Scurt dar bun — scris în 18.08.20 de Mirobo din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbare pe Canalul Gorgova brațul Sfântul Gheorghe — scris în 03.09.19 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Sfantu Gheorghe - dragoste la prima vedere (continuare) — scris în 10.06.20 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Sfantu Gheorghe - dragoste la prima vedere — scris în 09.06.20 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ