GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mi-am dorit foarte mult sa ajung pe aceasta insula. Am inceput sa citesc despre ea din iarna. Imi pare rau ca am plecat prea repede (21 iunie), timpul ne-a sicanat.
Insula este muntoasa si atrage ca un magnet norii din toate partile. De aceea, am avut si 2 zile in care nu am facut deloc plaja. Dar sa o iau cu inceputul.
Am plecat cum am spus, pe 21 iunie dim. la 4, ca sa nu scapam feribotul din Alexandropoli, nu aveam nici rezervare. Bineinteles ca am stat la vama la Giurgiu (aproape o ora), dupa cum stim noi ne gasim vara sa facem lucrari.
Am mers pe varianta noua pe la vama Makaza - drumul foarte bun (il recomand), au fost 2 puncte de vama - am stat o ora. Probabil in plin sezon este mult mai aglomerat, dar si punctele de vama mai multe. Pe la ora 12 eram in Alexandropoli in port, plecarea feribotului era la ora 18. Orasul este superb, vesel plin de lume si merita vizitat.
Feribotul a facut 2 ore, astfel ca la ora 21 eram in Kamariotissa, portul insulei.
Am avut cazarea in Kamariotissa- si ma bucur ca a fost asa, altfel trebuia sa fim tot timpul in masina.
Insula este superba. Poate ca nu se compara cu Zakhinthos, Lefkada, Lesbos mai cosmopolite- dar aceasta insula atrage prin altele.
Insula este in cea mai mare parte muntoasa, iar apa din numeroasele izvoare de munte face mici cascade care cladesc mici lacuri de o frumusete de neegalat. Din Therma, un orasel care are ape termale se porneste spre aceste cascade - 4, prima fiind dupa 40 minute de mers. Celelalte 3 sunt la intervale de 40 minute si tot mai greu de mers - se urca in munte.
Apropo, esti informat pe harta ca pe insula este un singur drum care o inconjoara. De fapt exista un drum principal (foarte bun, dar ingust), dar si unul secundar - mai vechi. Orasele nu sunt chiar orase, de ex. Therma are doar 2 stradute, la fel Palaiopoli. Majoritatea tavernelor, magazinelor se afla in port - Kamariotissa (de altfel aici se desfasoara si "viata de noapte ". Kamariotissa - nu are chiar plaja - este o portiune de plaja unde trag ambarcatiunile - si este cu pietre, nimic amenajat. Plaja cea mai buna este Pacha Amos - care are ceva nisip dar si pietre. Noi am plecat spre ea, dar am ratat drumul - indicatoarele sunt in greaca, astfel incat in loc sa coboram spre mare, noi tot urcam, am ajuns la aprox. 1200 m, a inceput ploaia si am renuntat.
Dar, spre Therma - la 13 km, am gasit o plaja cu un bar, super draguta, curata cu sezlonguri si umbrele. In fiecare zi poti face un traseu, un obiectiv, un orasel.
In Palaiopoli - exista un muzeu arheologic unde se afla statuia Nike din Samothraki (orig se afla la Luvru), din pacate era in lucrari cu fonduri europene (trebuia finalizat in 2013 m nu au reusit). Tot aici, mergand in munte pe niste alei pietruite si cu leandri pe margine ajungi la Sanctuarul marilor zei (semana foarte mult cu templul lui Apollo din Roma). Pe scurt, este vorba de un cult legat in principal de protectia la pericolele celor care calatoresc pe mare. Acest lucru a facut insula celebra in antichitate. Initierea in misterele care faceau parte din acest cult nu a fost limitata la o anumita rasa sau pozitie siciala, putea proteja orice om, femeie, copil in orice zi a anului, oameni de diverse natiuni, atat liberi cat si sclavi. Ar fi foarte mult de povestit, este super interesant. In aceasta zona exista si o mare varietate de plante din specii rare - am inteles ca este protejat de o organizatie europeana. Partea impunatoare a muntelui Saos o reprezinta pantele abrupte, care taie insula de la noed la vest si de la sud la est.
Merita vazuta capitala Chora, care se afla in munte. Stancile de la intrarea in Chora sunt ruinele unui castel din sec. XV, construit de Gatelluzzi -pe vremea cand insula era sub ocupatie genoveza. In Chora, te bucuri de o plimbare pe alei inguste, cu pietre, casute de piatra cu o multime de flori. Oriunde te duci, esti sigur ca gasesti o cafea de "casa", poti gusta dulciuri traditionale - smochine salbatice, nuci, gutui, toate intr-un sirop delicios. Exista o brutarie traditionala - unde se face paine de casa dar si niste rulouri crocante de paine. Nu mai vb de bomboane de ciocolata, baclavale, cataif... Cand ajungi sus (tot orasul este construit in amfiteatru), gasesti castelul cu o priveliste ce iti taie respiratia - in departare se vede marea. Castelul este inchis... se lucreaza la restaurarea lui (de vreo 2 ani), la fel muzeul folcloric. Se poate vizita biserica Adormirea Maicii Domnului construita in 1875.
Ar mai fi atat de multe de povestit... Mancarea este buna, sanatoasa si mai ieftina decat pe alte insule. O portie de creveti, calamari sau melci - este 6 euro.
O caracatita la gratar 8 euro. Va recomand taverna Karydies, mergi in munte aprox. 8 km - dar merita. Intr-o atmosfera de vis, se afla aceasta taverna care are 25 feluri de preparate din capra - cu gutui, zuchini, tomate, vin..., pretul max. 8 euro. Masa insotita bineinteles de bonus - deserturi si un rachiu super bun.
Recomand cu placere aceasta insula - pentru relaxare si mai ales pentru atmosfera.
Trimis de maria.enescu in 21.07.15 20:01:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maria.enescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.47430000 N, 25.52520000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@maria. enescu - Foarte bun articolul, despre o destinație mai puțin cunoscută... Oricum, este pe listă .
Mai țineți minte cât a costat ferry?
@maria. enescu -
”Am avut cazarea in Kamariotissa- si ma bucur ca a fost asa, altfel trebuia sa fim tot timpul in masina.
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@webmasterX - Legat de cazare, am spus ca, m-am bucurat ca am stat in Kamariotissa. Cazarea a fost la pensiunea Thanasis Matsas- a fost ok, curat, s-au schimbat lenjeriile din 3 in 3 zile... Sunt 6 camere la etaj, in capatul holului au o chiuveta cu ustensile de bucatarie si un arzator pentru cafea. Pensiunea are o gradina frumoasa, cu un mic foisor. Cam aceste conditii sunt la toate pensiunile. Cred ca cea mai buna cazare este la Niki Beach - hotel cu piscina si
demipensiune. Dar problema pentru acest hotel si chiar celelalte care nu aveau masa asigurata, era ca, trebuia de fiecare data cand mergeai la masa sa te urci in masina.
Cele mai multe taverne erau in port in Kamariotissa. Hotelurile erau pe marginea soselei principale, cam singure si nu aveai alta posibilitate decat sa mergi cu masina intre5-15 km. Asa cum am spus, in Kamariotissa pe strada principala (practic pe faleza din port) sunt tavernele (una langa alta), magazinele si un market cu preturi bune.
Bună,
Ai putea să-mi spui, te rog, cât costă ferry din Alexandroupoli și câte curse sunt pe zi?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 In bocanci la piscinele naturale din insula Samothraki — scris în 18.07.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Chora, capitala ascunsă in munți — scris în 10.07.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Samothraki - un vis implinit — scris în 21.06.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Rusalii în Samothraki (II) — scris în 04.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Rusalii în Samothraki (I) — scris în 02.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Vacanta de o saptamana in Samothraki (partea II, ziua 6-9) — scris în 27.06.17 de Sosorina din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Vacanta de o saptamana in Samothraki (partea I, ziua 1-5) — scris în 26.06.17 de Sosorina din BUCUREşTI - RECOMANDĂ