ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2014
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cerven - cetatea Imparatului Rosu

TIPĂREȘTE URM de aici

... si cum spuneam, ne-am intors pe drumul spre Ivanovo si, urmarind indicatoarele, am facut dreapta, spre cetatea medievala Cherven (se afla la 13 km de Ivanovo).

Pe masura ce ne apropiam, vedeam de sus valea raului Cherni Lom (raul negru), satul Cherven si mai apoi, cocotata pe o stanca, cetatea.

Am parcat gratis in parcarea de la baza stancilor.

Tot aici se afla o terasa, unde poti manca sau doar racori cu un suc sau o inghetata, in timp ce copiii se pot distra catarandu-se in copaci, pe busteni sau franghii, se pot da cu tiroliana, in mini parcul de distractii amenajat chiar pe malul raului.

Am privit in sus si ne-am inarmat cu curaj... aveam de urcat aprox. 235 de scari de piatra, pentru a ajunge la cetatea amplasata pe deal. Urcusul e greoi, dar merita tot efortul. Poteca este asigurata cu balustrade, accesul devenind accesibil tuturor categoriilor de varsta.

La capatul scarilor... o banca, sub un corcodus inflorit... Acolo, am platit in lei (intrarea costa 4 leva). In lei poti plati si suvenirurile pe care le doresti jos, langa terasa.

Am pornit incet pe urmele cavalerilor, a domnitelor, dar si a numeroaselor batalii ce s-au dat aici pentru cucerirea orasului si a cetatii, de-a lungul secolelor...

Ne-am interesat si am aflat ca a fost ridicata inca din vremea tracilor, apoi a fost intarita de romani si de bizantini. A atins apogeul dezvoltarii sale in secolele 13-14. A fost atacata pe rand de tatari, bizantini si otomani, care au si cucerit-o. Au urmat secole de declin, cetatea devenind un oras oarecare. Ne-a surprins intr-un mod placut sa aflam ca, in timpul navalirilor otomane, parte din bulgari, in special negustorii si mestesugarii, au plecat si s-au stabilit la Dunare, denumind noua asezare Rusi (de la numele Imparatului Rosu) -astazi Ruse. O alta parte s-a stabilit la nord de Dunare, intr-un targ de pe raul Vedea, care le va purta numele Rusii de Vede, Rosiorii de Vede de astazi.

Cetatea ste asezata strategic pe dealul ce este impresurat pe trei parti de meandrele raului Lom si priveste de sus actualul sat Cherven.

Am ratacit printre ruine si am descoperit pe rand cladiri administrative, numeroase biserici (una fiind in renovare-biserica nr. 2), turnul de aparare inca f. bine pastrat, inalt de 12m, precum si urmele a ceea ce s-au vrut a fi strazi. Din anul 1965, se sapa la cetatea Imparatului Rosu (nu ma voi repeta, povestind si eu legenda sau realitatea acestui palat, au facut-o altii inaintea mea) si se descopera o adevarata ''imparatie''.

Ne-am tavalit pe iarba printre gaze, fluturi si flori, am urcat in turnul de aparare si am scrutat zarile, am privit de partea cealalta si am admirat peisajul, am alergat soparle (copilul mai mult) si am facut zeci de fotografii (intre timp am incarcat bateriile :)... Nu cred ca exista loc in care sa fi vazut mai multe soparle sau macar tot atatea ca in acest loc.

Am privit de sus satul de la poalele dealului, cu casele sale cochete, ce pareau de jucarii de acolo, precum si oamenii ce-si vedeau nestingheriti de treaba in gospodariile lor.

Am plecat incantati atat de calatoria prin istoria Bulgariei cat si de peisagistica impresionanta ce ne-a oferit-o acest loc.

Si iata cum calatoria noastra de o zi, in care am vizitat atatea locuri frumoase, necunoscute inca noua, s-a sfarsit. Nu putem decat sa va indemnam si pe voi sa o urmati. Pe noi ne-a umplut de liniste, relaxare si frumos, chiar daca am urcat si coborat atatea sute de trepte...

... lasand in urma bisericile rupestre din vecina Bulgaria, ne-am hotarat sa urmam unl alt traseu spiritual, dar de data acesta la noi acasa... urmeaza Cetatuia, Namaiesti, Corbii de Piatra...


[fb]
---
Trimis de sed in 26.08.14 19:30:34
Validat / Publicat: 26.08.14 20:20:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3173 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Viata continua printre ruine...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

lore2016
[23.03.18 16:49:01]
»

buna ziua

unde am putea sa ne cazam o noapte pentru a fi cat mai aproape de toate obiectivele?

Ivanov, Basarabovo, parcul rusenski lom

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
lore2016
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ruse și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.9762101173401 sec
    ecranul dvs: 1 x 1