ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Ruse, mica Vienă de la marginea Dunării

TIPĂREȘTE

Oriunde ai călători, acel lucru devine o parte din tine într-un fel.

– Anita Desai

Desi majoritatea planificarilor mini-circuitelor cu tur-retur in aceeasi zi le facem spontan, in aceeasi zi cu plecarea, aceasta chiar a fost planificata din timp... cu o zi inainte ce-i drept. ????

Ca tot au scos bulgarii toate restrictiile (desi nu erau o problema pentru ca suntem "dozati"), parca este mai placut cand treci prin vama "ca prin branza". Asadar am planuit de vineri sa plecam sambata (de dimineata) in orasul Ruse pentru o mica plimbare si cateva cumparaturi (chestii care nu se gasesc la noi... sunt destule).

Asadar am setat initial ca si destinatie, parcarea subterana aflata aproape de centrul istoric, mai exact parcarea de aici. Stiam de ea de data trecuta cand am parcat si a fost super ok. Costa 1 leva/ora. La -1 ne arata ca mai erau doar 5 locuri dar la -2 mai erau 22. Stiti ca eu am o problema cu masina si cu parcatul ei, asa ca evident am parcat la -2 unde era aproape pustiu. Atentie, limita de inaltime este de 2,15 metri.

Cu aceasta ocazie am avut ocazia de a circula pe noua "autostrada nemteasca". Este vorba de drumul express DN 5D, inaugurat anul trecut in Decembrie, poreclit "autostrada nemteasca" datorita faptului ca a fost construit din beton rutier, cu utilaje din Germania. Soseaua are 6 km si ocoleste orasul Giurgiu, ajungand direct in vama cu Bulgaria (intersectia cu Petromul din vama pentru cunoscatori).

Asadar daca veti avea de mers prin Bulgaria, Grecia sau chiar... Turcia, probabil ca veti merge si voi pe aici cat de curand. Aceasta mica portiune ajuta la reducerea timpilor de parcurgare a traseului Bucuresti - Vama Giurgiu. Nu cu mult dar ajuta, macar nu mai trecem prin oras.

Am plecat cred ca pe la 8 de acasa, iar la 9:16 eram deja in vama. Ca niciodata de cand merg la bulgari, nu am prins coada, deloc deloc. Erau 2-3 masini inaintea mea la incasarea taxei de pod (15 lei la dus) si 3-4 masini la verificarea actelor (pe partea bulgara) unde se facea control 2 in 1 adica in ghiseu era 1 bucata vames roman si 1 bucata vames bulgar.

Atat la plata taxei cat si la verificarea actelor am stat cateva minute, de vis comparativ cu alte iesiri unde am petrecut 30-40 de minute pentru aceeasi taxa si acelasi control. ????

De data aceasta, bazandu-ma si pe informatiilor colegilor de pe aici, NU am mai platit vinieta de BG pentru ca am circulat doar in orasul Ruse. Plecand din vama, waze m-a pus sa merg pe E85 ca sa evit aglomeratia din oras, pentru a ajunge in centrul vechi. Initial m-am panicat crezat ca doamne fereste poate ies din oras si ma ia BG Toll la intrebari dar uitandu-ma la "granitele" Ruse-ului de pe google maps, am vazut ca este inclus si E85 in oras. Daca poate cineva sa imi confirme ca e ok si am dreptate, sa nu ma trezesc cu vreo amenda. ????

Despre orasul Ruse... cred ca toata lumea a auzit de el, chit ca nu a fost pe aici. Este primul oras in care intri odata ajuns in Bulgaria. Are o populatie de 144.000 de locuitori (cam cat orasul Bacau din Romania ca si comparatie) si o suprafata de 127 km patrati (cam cat Baia Mare). Pentru "calatorii" de serviciu, adica cei care obisnuiesc sa isi faca vacantele in Bulgaria, Grecia, Turcia, aceasta locatie este una uzuala, frecventata de cateva ori pe an.

Desi multi doar tranziteaza orasul Ruse, acesta, in ciuda aparatelor, are multe de oferit. Cladiri istorice, locuri frumoase, un parc deosebit si multe altele. Vorba aia... sa vedem padurea de dupa copaci.

Nu cred ca este un secret pentru nimeni faptul ca bulgarii o duc ceva mai rau ca noi, lucrul asta se vede atat fizic mergand la ei cat si prin studierea datelor oficiale, a salariului minim, etc. Drumul in Ruse mi se pare groaznic. Sa nu incepeti iar sa ma certati si sa-mi spuneti ca este asfaltul ca in palma, ca NU E! La nevoie scot filmarea camerei de bord si o urc undeva si ne uitam impreuna!

Intr-adevar sunt si portiuni ok prin oras dar in multe cazuri, terasamentul lasa de dorit. Nu poti merge cu mai mult de 40-50 la oras. Mai pui si limitatoarele pentru reducerea vitezei din preajma trecerilor de pietoni plus trecerile de pietoni inaltate cu asfalt care sunt prost semnalizate si e deja un challenge pentru orice sofer. ????

Am sesizat totusi ca au inceput lucrarile pe anumite bulevarde importante din oras. Se lucra de zor, fiind prezenti mai multi muncitori si utilaje, in marile intersectii pe care le-am traversat.

Cu toate acestea bulgarii au aproape acelasi numar de kilometri autostrada ca Romania, peste 800 de kilometri, insa in conditiile în care suprafata tarii vecine este de două ori mai mica. Aproximativ 400 de kilometrii au construitdoar în ultimul deceniu. Astfel, tara noastra, este de doua ori mai putin dezvoltata decat teritoriul din sud, din punct de vedere al infrastructurii rutiere. Asadar la acest capitol ne bat la fund pe romaneste. ????

Revenind la orasul Ruse, acesta nu trebuie subestimat. Ruse a fost fondat de imparatul roman Vespasian in perioada 69-79 sub denumirea de Sexaginta Prista ("Portul celor saizeci de nave"). In Evul Mediu regiunea Ruse a fost printre zonele cele mai dezvoltate ale statului bulgar.

Va vine sa credeti sau nu dar Ruse este al cincilea oras din Bulgaria (un fel de Constanta noastra) si cel mai mare oras din tara situat pe malul fluviului Dunarea. Se afla la 320 km distanta de capitala Bulgariei (Sofia) si la 203 km de Varna. Mai este numit si "mica Viena", datorita arhitecturii antice unice.

Ruse este un mare centru industrial. Unul dintre primele parcuri industriale din Bulgaria fiind construit aici. Orasul este faimos pentru cladirile sale conservate de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului ХХ. Exista si o lista cu peste 250 de monumente. Cele mai multe dintre atractiile orasului se afla in centrul orasului Ruse (opera, hoteluri, restaurante, cafenele, magazine de suveniruri, muzee, repere arhitecturale, teatru), practic pe unde ne-am plimbat noi...

Aproximativ 200 de cladiri din Ruse se afla pe lista patrimoniului arhitectural si istoric. Pe strada principala a orasului este "Aleksandrovska", un ansamblu arhitectural al cladirilor in neo-baroc, Neo-Rococo si alte stiluri arhitecturale.

Ruse este cel mai activ si autoritar centru cultural din partea bulgara a Dunarii si gazduieste mai multe evenimente culturale importante in fiecare an. In ciuda aparentelor, este un oras modern, cu o viata de noapte destul de activa, avand multe cluburi de noapte si o multime de restaurante care satisfac cam toate gusturile, oricat de pretentioase ar fi acestea.

____

Revenind... am parcat masina in acea parcare subterana si am luat-o la pas. Erau aproape 20 de grade, putin racoare dar soarele ajutat de cerul senin, isi facea simtita prezenta din plin. Parcarea este fix la marginea centrului asa ca ajungem in centru in 2-3 minute dupa ce traversam o straduta.

Prima data observam pe partea dreapta, cladirea primariei sau Municipality Hall Ruse cum zice Google. O cladire destul de mare si impunatoare construita in anul 1985 avandu-l ca arhitect pe Alexander Georgiev Barov. Este construita intr-un stil de arhitectura brutalista, socialista a fostului bloc de est. O adevarata capodopera de harta ce merita "absorbita" vizual minute bune.

Chiar in fata primariei era montata o scena care a gazduit Zilele Orasului Ruse pe 6 mai. Cred ca urma sa fie desfiintata avand in vedere ca 6 mai fusese cu o zi in urma. Sau poate ca urmau si alte concerte peste weekend.

Schimband unghiul vizual, exact in dreptul primariei, se afla fantanile. Va spun sincer ca apa din bazine era foarte curata si era o adevarate oaza de racoare, binevenita mai ales in zilele toride ce vor veni. Cativa porumbei se bucurau din plin de fantani si "aterizau" in centrul lor pentru a se "alimenta" cu apa.

Lasand in spate primaria, cum ne uitam spre piata, pe partea stanga avem cladirea teatrului, de o arhitectura deosebit de interesanta. Aceasta este foarte discutata si apreciata de cei mai multi vizitatori. Tot aici se organizeaza frecvent spectacole, intalniri internationale si tot felul de evenimente, inclusiv in fata teatrului cu evenimente gen "street art".

In coltul diametral opus, mergand prin piata, am zarit "Dabunbe Plaza Hotel". O locatie cu o cladire interesanta, un hotel de 3 stele in "buricul targului" ca sa zic asa, cu aproape 1500 de recenzii pe google si o nota medie de 4.3 ceea ce este foarte bine.

Nu pot sa nu mentionez vizitarea Monumentului Libertatii ce troneaza in centrul acestei piete imense. Are o inaltime de aproape 18 metri si a fost finalizata la inceputul anului 1909! Structura este una piramidala iar personajul statuii reprezinta o femeie ce tine o sabie in mana stanga in timp ce arata cu mana dreapta directia de unde au venit eliberatorii nationali. In doua din cele 4 colturi regasim doi lei. Unul dintre ei rupe lanturile cu gura iar celalalt apara scutul libertatii. Celelalte 2 colturi sunt brazdate de doua tunuri.

Cata insemnatate si cat de actuale pot fi aceste monumente, acum dupa mai bine de 100 de ani tinand cont de aceste vremuri tulburi in care traim. ????

In spatele Monumentului Libertatii este o sfera decorata cu flori unde puteti face poze. Toate spatiile verzi sunt decorate cu flori foarte frumoase iar in fata monumentului atat pe stanga cat si pe dreapta sunt 2 banci ce imita o carte. Unul dintre locurile mele preferate pentru fotografii este cel de langa scrisul cu "PYCE" unde se afla si o inima confectionata dintr-o cusca metalica foarte interesanta.

Tot de la acest monument vine si numele acestei piețe, mai exact... Piața Libertății! O alta cladire marcantă aflata in Piața Libertății, pe care am admirat-o ceva mai multa vreme este cea aflata in capatul opus al pietei, paralela cu cladirea primariei mentionata mai sus. Este vorba de Cladirea Tribunalului (Palatul Justitiei). In fata cladirii este si o fantana ceva mai mare care din pacate nu functiona cat am fost noi prezenti.

Desi am mai fost de cateva ori pe aici, nu am stat sa exploram ceva mai mult orasul, asa ca acum am profitat de ocazie dar si de faptul ca nu prea era lume asa ca am luat-o tot inainte cum s-ar zice. Mai exact pe strada Alexandravska cu directia Parcul Mladezhki. Undeva la 1 km ca si distanta si 10-15 minute de mers pe jos. O adevarata placere, mai ales ca tot acest traseu este inchis circulatiei masinilor, strazile fiind lasate special pentru promenada pe toata aceasta distanta de 1 km, exceptand 2-3 stradute cu care ne intersectam si sunt circulate de masini. Insa exista treceri de pietoni iar soferii bulgari sunt foarte amabili si te lasa sa treci in majoritatea cazurilor (spre diferenta de turci de exemplu... ????).

Am observat la ei foarte foarte multe telefoane publice, cu cartele, cum erau si la noi pana acum cativa ani. Insa nu cred ca mai este functionala reteaua, majoritatea fiind vandalizate, fara receptoare, pline de graffiti sau tot felul de stickere.

Asadar ne plimbam pe aceasta alee principala ticsita cu magazine de tot felul... bijuterii, haine, jucarii, hoteluri si ocazional cate un chiosc cu vafe sau gogosi. Daca as face o paralela as spune ca se aseamana cumva cu promenada de la Brasov sau de la Sibiu dar nu chiar la nivelul nostru adica ceva mai modest. Lipsesc insa cu desavarsire simigeriile sau magazinele cu specific asemanator. Nu am vazut nici macar una, cel putin nu deschisa. Desi era sambata si roiau destul de multe persoane pe aici, am observat multe magazine inchise!

Daca vreti sa schimbati bani, gasiti cateva case de schimb valutar inclusiv in centru pe aceasta alee principala. Ca si exemplu:

1 euro la cumparare 1.93 leva / la vanzare 1.96

1 dolar C 1.82 / V 1.86

10 x ron C 3.8 / V 4.1

Eu am scos leva cu cardul ING, de la un ATM gasit intr-un mall iar cursul a fost foarte bun, defapt acelasi dat de BNR vineri, adica 2.5304

Traversam Bulevardul "Tsar Ferdinand" si ajungem in zona supermarketului CBA. Aici zona era ceva mai animata si mai agitata. Cam pe tot parcursul plimbarii am intalnit foarte multe pisici. Pare ca erau hranite de localnici. Am vazut in mai multe locuri boabe de pisici dar si caserole cu apa.

Imediat dupa market pe stanga o toneta cu inghetata algida isi astepta clientii. Vis-a-vis cativa bulgari vindeau legume... ceapa, usturoi, salata, etc. Traversam intersectia cu strada Mostova, mergand in continuare pe drumul principal care este pietonal. Pe partea stanga acum incep blocurile, iar pe dreapta raman case cu tot felul de magazine. Insa si pe stanga la parterul blocurilor sunt banci sau saloane de infrumusetare.

Pe ultima sectiune a pietonalei descoperim un fel de bazar. Multe tarabe cu haine, bijuterii, articole hand-made, jucarii, dulciuri, etc. Aici era ceva mai multa agitatie insa preturile mi s-au parut cam piperate.

Traversam din nou si ajungem in parcul Mladezhki. Parcul era destul de ingrijit, iarba fiind taiata insa se vedea ca nu a mai fost reabilitat de ceva vreme dar nu-i condamn... era cam in stadiul in care se afla parcul Carol din Bucuresti. Si aici zona era destul de animata, fiind prezent si un restaurant exact la intrare pe dreapta (Restaurant cu specific pescaresc din cate am vazut eu) plus un loc de joaca pentru copii. Tot aici se afla si cladirea Filarmonicii, construita in acelasi stil precum cladirile din centrul orasului.

Dupa ce ne plimbam prin parc, ne intoarcem spre centru de unde am plecat, pentru a ne mai plimba si admira cladirile din zona. Daca vreti sa mancati, gasiti foarte multe restaurante in zona Piata Libertatii. In rest depinde doar de buget, pretentiile culinare si gusturi.

____

Ne intoarcem la masina cu biletul primit la intrare, mergand spre un automat de plata (aflat cum intri la -1 pe dreapta). Parcarea a costat intr-adevar 1 leva/ ora. Am gasit masina in siguranta, fara probleme, exact cum imi place mie. ????

Dupa ce ne mai plimbam putin prin oras, mergem spre vama. La fel ca la dus, nici acum nu am prins coada absolut deloc. Nu era nici o masina la coada. Am platit 2 euro taxa de pod si ne-am intors in Romania. Partea de pod de pe partea romaneasca este refacuta de curand, asfaltul fiind foarte ok, in schimb partea bulgareasca este deplorabila. S-au format sleauri de asfalt si sunt si foarte multe gropi si damburi mai ales in preajma rosturilor de dilatatie, asadar grija mare cum traversati podul, mai ales pe timp de noapte.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 08.05.22 22:24:55
Validat / Publicat: 09.05.22 06:56:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4139 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Vizita de o zi in Ruse
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu [09.05.22 08:17:45] »

@⭐ValentinB_88⭐: Avand in vedere cat de aproape este de Bucuresti, poate fi considerat un loc de iesire potrivit. Cat despre

NU am mai platit vinieta de BG pentru ca am circulat doar in orasul Ruse

, nu stiam, este o informatie utila si daca stam sa socotim distanta si taxa de pod, iese mai ieftin sa faci o excursie de o o zi la Ruse decat la mare .

Acum, sa nu dea lumile cu pietre, zic si eu, mai facem variatie de peisaj . Este interesant, chiar daca orasul nu pot spune ca m-a impresionat de cate ori am ajuns pe acolo, insa poate fi luat in calcul.

Sa va fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.

MarinaCoscris / TELEFON [14.05.22 13:24:19] »

@⭐ValentinB_88⭐: foarte interesant articolul. Avantaj cei din Sud că pot merge relativ repede în Bulgaria, chiar și pe litoralul de la ei. De la noi, e mai complicat pentru numai o zi sau un week-end.

Se vede ca nivelul de trai e similar cu la noi și totuși ei au reușit sa restaureze castelul de la Balcic, noi nu pe fratele din Mamaia; la ei litoralul e mult mai atractiv decât la noi și lista poate continua.

M-a amuzat sa văd și la ei "tarabele" improvizate din cutii de carton pe cqre se vand diverse verdețuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ruse și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071861982345581 sec
    ecranul dvs: 1 x 1