ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Sfânta Treime din Ruse: O Bijuterie Istorică și Spirituală a Bulgariei

TIPĂREȘTE

Hram:„Sfânta Treime”

Adresa: Piața Sfânta Treime nr. 5, oraș Ruse, district Ruse

Drum de acces:E70/D2, apoi strada Shipka, strada Tsar Osvoboditel, strada General Parensov

Coordonate GPS:43.847706 / 43°50’51” N – 25.956218 / 25°57’22” E

Telefon:+359 82 824 277

Pagină web: aici

Într-o mică escapadă prin Ruse am ales pe lângă obiectivele cu care eram deja familiarizați și un obiectiv nou, pe care nu îl mai vizitasem anterior.

Am ajuns așadar la Mănăstirea Sf. Treime (Катедрален храм „Света Троица“). Aceasta se află în orașul Ruse mai este cunoscută în bulgară ca și Catedrala „Svetа Troitsa” . Deci biserică/mănăstire/catedrală... dacă schimb termenii, v-ați prins voi de ce.

Locurile de parcare există dar erau ocupate toate, noroc că parcasem în parcarea subterană aflată în centrul orașului. Micuța biserică/mănăstire/ catedrala este foarte frecventată de turiști. La momentul vizitei noastre. O zi de sâmbătă din aprilie, era plin de grupuri organizate de străini (nu erau nici bulgari, nici români, cred că nemți/britanici, ceva de genul).  

Locația are garduri mari, negre, cu porți încăpătoare care erau deschise. Era plin de cerșetori, cam la fel ca la noi...

Din exterior sincer nu m-a impresionat. Nu că nu ar fi amenajată într-un stil foarte interesant, ci mai degrabă din cauza mărimii. Era mică... mică rău și nu înțelegeam de ce. Am aflat ulterior...

În ciuda aspectului exterior mai mic, am aflat că această biserică este cea mai veche clădire DIN ORAȘUL Ruse și a fost construită pe ruinele unei foste biserici din secolul al V-a.

Bisericile nu sunt punctul meu forte când vine vorba de detalierea arhitecturii sau a obiectelor de prin ele. Prefer să scriu 10 recenzii despre o cazare decât unul despre un loc religios. Nu de alta dar mi-e că scriu vreo prostie, așadar dacă am scris ceva eronat, iertare. Voi folosi informațiile găsite pe internet plus cele de la fața locului (iubesc literele alea ale lor...) în așa fel încât să iasă ceva ok.

Clădirea este robustă, fiind compartimentată pe 3 nave, separate de 7 coloane, adânc îngropate în pământ. În spatele intrării a fost construit un cub mare în stil rusesc, iar biserica are cinci clopote.

Locația a fost construită undeva prin 1632. Biserica a fost săpată la 4,5 metri SUB nivelul curții conform cerințelor de înălțime ale bisericilor creștine în timpul dominației otomane. Deci, la prima vedere, templul pare mic, dar când intri înăuntru vezi cât de înalt și de spațios este. A fost construită pe temelia unei biserici vechi pentru că la vremea respectivă era mai ușor să se permită construirea unei noi biserici dacă mai exista un șantier cu o altă biserică mai veche.

De asemenea fiind o perioadă în care construcția de biserici creștine mari și vizibile era restricționată, mănăstirea a fost construită sub nivelul solului, într-o groapă adâncă, pentru a nu atrage atenția.

Există două capele: prima, dedicată Sfântului Alexandru Nevski, construită în 1884 și unde este organizată o expoziție muzeală, iar a doua, dedicată Sfinților Chiril și Metodiu, construită în 1886.

Ca să putem intra am plătit o taxă de câteva leva. Nu plăteai, nu intrai... ghizii care erau cu 20-30 de persoane după ei, se notau într-un carnețel special. Numele lor, numele companiei de turism și probabil nr de turiști. Din asta am înțeles eu că au un fel de înțelegere, probabil plăteau la final de lună sau cine știe... treaba lor!

Când am auzit că trebuie să plătesc intrarea, mhmmm... eram pe cale să renunț dar zic hai să plătim, tot am venit aici, doar nu venim zilnic. Odată intrat aici, am înțeles de ce biserica era așa de mică. Am coborât mai multe scări și am ajuns la demi-sol! Ei bine interiorul bisericii era defapt la demi-sol. Ferestrele pe care noi le vedeam din exterior, erau defapt sus de tot spre tavan, asta în interior.

Prima dată în viața mea când văd așa ceva și am vizitat destule biserici și mănăstiri. Ei hai că asta chiar a meritat, o biserică subterană! Cât de tare? Cum am intrat am observat niște morminte în stânga, probabil ceva personalități religioase, iar în dreapta un loc pentru aprins lumânări.

Iconostasul bisericii și icoanele au fost realizate de un artist necunoscut. Între 1989 și 2000, s-au desfășurat ample lucrări de restaurare aici. Biserica este declarată monument cultural de importanță națională.

Interiorul nu era foarte mare, iar grupurile de turiști venite, au aglomerat și mai tare locația. Ce uimit am fost eu, dar ce uimiți au fost nemții sau britanicii sau ce erau, veniți aici! Toți scoseseră camerele video și filmau tot ce puteau.

 Concluzii

Una peste alta, locația este foarte interesantă, unică aș putea spune din prisma modului în care a fost construită iar dacă frecventați astfel de obiective, nu trebuie ratat dacă sunteți prin Ruse.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 22.05.24 16:57:31
Validat / Publicat: 22.05.24 17:43:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: -
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 764 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Mănăstirea Sfânta Treime din Ruse
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.05.24 17:43:08]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ruse și împrejurimile, RUSE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Michi
[22.05.24 19:30:38]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Am vizitat-o la începutul anilor 90, nu am poze pe net, doar vreo două pe hârtie cu noi în prim plan şi undeva în spate biserica. Mi-aduc aminte precis că am coborât nişte trepte pentru a o vedea.

Altceva reţin despre Ruse şi cu siguranţă nu ştii, pentru că nici în proiect nu erai. Prin anii 70-80 era criză mare de brânză de 28 lei/ kg în România. Am aflat că la Ruse era pe toate drumurile brânză bulgărească. Am mers la Paşapoarte să solicităm o viză pt o zi în Bulgaria. ˝Cu ce plecaţi?¨ne-a întrebat securistul. ˝Cu maşina Dacia 1100˝ am răspuns noi mândri. ˝Pe cine lăsaţi acasă? ˝˝Pe copii, cu bunicii˝ Află că ne-a respins cererea crezând că vom fugi din ţară şi vom mânca brânza în iadul capitalist. Şi aşa cam vreun an n-am prins la nicio coadă un gram de telemea. Ti-am scris, ca să ştii cum era.

iulianic
[23.05.24 07:19:02]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Am vizitat și eu în câteva rânduri catedrala din Ruse. Ca și tine, prima oară am fost surprinsă de dimensiunile reduse ale edificiului văzut din exterior și impresionată de măreția sa atunci când te afli în interior. Un obiectiv demn de a fi vizitat dacă te afli în Ruse.

@Michi: Înainte de '89 și noi am fost respinși de la o banală excursie de o zi în Bulgaria. Eram la mare și se făceau mici incursiuni pe litoralul bulgăresc până la Varna. Eram dubioși pentru că mai fuseserăm o dată într-o astfel de excursie. Acum... "fac un pas și-o săritură" și am și trecut Dunărea la bulgari. Nici nu mai știu de câte ori am fost.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[23.05.24 08:49:46]
»

@Michi: Foarte interesant și mulțumesc pentru completare. Trebuie să fim recunoscători pentru ceea ce avem acum. O banală ieșire din România în ziua de azi, era ceva de neconceput acum 40-50 de ani.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[23.05.24 08:53:59]
»

@iulianic: Mulțumesc frumos pentru vizită, vot și ecoul tare fain!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ruse și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068699836730957 sec
    ecranul dvs: 1 x 1