ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 5 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit cu autocarul în Vestul României

TIPĂREȘTE

Sub deviza să ne (mai) cunoaştem ţara, vara asta am făcut două excursii mari cu autocarul. Despre cea de 6 zile din Maramureş v-am scris de curând. A fost o excursie solicitantă dar am văzut multe obiective. Despre unele am scris în trecut şi nu le-am postat din nou. Excursia a fost foarte reuşită. Totuşi faptul că am fost singură, într-un grup complet necunoscut mi-a dat oarecare nesiguranţă şi a trebuit să fiu atentă să nu mă împiedic, să urc uşor în autocar, să nu mă pierd de grup, să reţin orele de trezire sau adunare. Experienţe de astea cu mersul single se fac mai la tinereţe ca să-ţi intre în rutină şi să ai timp să te obişnuieşti cu postura. Dacă toată viaţa ai mers în doi şi mental ştiai că ai în cine te sprijini, excursia de una singură mi-a provocat un stres pe care însă l-am depăşit dar cred că ar fi preferabil să nu-l mai repet. De data asta am mers cu o nepoată şi deşi nu a fost necesar să mă ajute, starea de confort psihic a fost cu totul alta. Mi-am adus aminte de ce a spus Mircea Snegur prin anii ´90: ˝Sa ne ţinem de neamuri˝.

Excursia a durat cinci zile şi a costat 800 lei, în această sumă intrând transportul cu un autocar de 3 stele, ghid însoţitor şi o ziaristă profesoară de geografie invitată, cazare în hoteluri de trei stele, mic dejun. Lungimea traseului a fost de 1600km dar a fost oarecum disproporţionat, prima şi ultima zi având de parcurs câte 400 km şi peste, la care s-au adaugat pauzele pentru vizite. Unele excursii au fost opţionale şi s-au plătit separat, de ex. croaziera pe Dunăre cu vaporaşul, 4 ore, 40 lei. Restul opţionalelor au costat până în 5 lei. Am fost bucuroase că nu a fost cuprinsă în preţ cina pentru că la excursia din Maramureş seara ni se dădeau trei feluri de mâncare, porţii mari, pe care nu le puteam mânca. La prânz am mâncat cu grupul fie la restaurante bune, fie la autoserviri, după cum se nimerea. În această excursie am servit de vreo două ori seara caşcaval pane la restaurantul hotelului şi alte dăţi iaurt cu pateuri luate de la patiserii pentru că din cauza programului încărcat, prânzul îl luam pe la ora trei jumătate-patru şi seara nu mai ne era foame.

Prima zi a fost cea mai grea având de străbătut 450 km de la Bucureşţi la Cluj cu opriri pentru vizitare la Alba Carolina pe care am revăzut-o cu drag şi la salina Turda. Frunzărind ce s-a scris în cele 55 de reviewuri dedicate salinei era gata să rămân afară din cauză că destui useri au remarcat podeaua alunecoasă, numărul mare de trepte de coborât/ urcat şi senzaţia de obstrucţie din cauza respiraţiei grele. M-am hotărât în ultima clipă apeland la bastonul pliant pe care-l aveam în poşetă. Am riscat pentru că dacă în extremis n-aş fi făcut faţă şi ar fi trebuit să mă întorc, puteam rata ieşirea nouă spre autocar şi să mă trezesc departe, în oraş. Ar fi fost o prostie să renunţ pentru că n-a fost prea greu. Ne-am cazat pentru două nopţi la hotel în Cluj, cam excentric faţă de centru dar oricum seara n-am mai ieşit.

A doua zi am mers 200 km şi am vizitat trei obiective cu totul noi pentru mine:Grădina Zmeilor din Jibou (un fel de Cappadochia în miniatură), Grădina Botanică din Jibou (construită de un profesor de naturale din localitate; jos pălăria!) şi castrul roman Porolissum,(unul din cele mai bine păstrate din România.) Aici iar era să nu merg când am auzit că e de urcat şi coborât şi vizita dura câteva ore în plin soare. Am sfruntat drumul, am văzut că era relativ drept şi panta nu părea mare şi mi-am zis că dacă n-oi mai putea, după ce m-oi aşeza pe marginea lui să-mi trag sufletul, ştiu cum să ajung la autobuz. N-a fost cazul, efortul n-a fost cine ştie ce iar răsplata a fost pe măsură.

A treia zi am parcurs 325 km şi am vizitat Cetatea Oradea şi centrul istoric al oraşului pe care anterior nu le mai vizitasem. Am rămas plăcut impresionată de cum au fost refăcute atât casele şi palatele, toate monumente istorice cât şi bisericile. M-a impresionat bunul gust şi bogăţia exponatelor din casa-muzeu al lui Octavian şi Veturia Goga. Am dormit la Timişoara.

A patra zi după numai 215 km am ajuns la Băile Herculane unde am şi dormit. Pe drum am vizitat pentru a doua oară centrul Timişoarei, întărindu-mi din nou convingerea că e unul din cele mai frumoase oraşe din ţară şi Muzeul de locomotive de la Reşiţa de care încă nu auzisem.

A cincea zi, am străbătut distanţa Băile Herculane- Bucureşti 390 km, am vizitat cascada Bigar (cea mai cea? de ce n-o fi a Cailor, Duruitoarea, Urlătoarea?), făcând pentru a treia oară o croazieră de patru ore pe Dunăre şi având surpriza să găsesc cetatea Severinului complet refăcută şi intrată în circuitul turistic.

A fost o excursie frumoasă. Am văzut obiective noi, timpul a fost superb, ce mai voiam? Apropo de ˝să ne mai cunoaştem ţara˝- că doar are ce ne arăta-, noi până în 1989 ne-am petrecut timp de 25 de ani toate concediile în România, apoi, după, am alternat excursiile din străinătate cu cele din ţară. Pe AFA 50% din reviewurile scrise sunt din şi despre România şi tot nu pot spune că o cunosc foarte bine. Dând la o parte eşecurile pe care le are ţara noastră, ar fi păcat să nu descoperim măreţia şi frumuseţea ei şi îndepărtând stratul de smoală cu care a fost mânjită să-i vedem strălucirea.

Acum alegeţi ce să spun: ˝Dă-i bice! ˝, ˝Pe cai! ˝ sau ˝Letś go˝?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.09.18 15:16:12
Validat / Publicat: 17.09.18 17:46:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Grădina Zmeilor din Jibou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[17.09.18 17:46:06]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România!, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

iulian68
[17.09.18 17:59:47]
»

mama Michi dar tare activa mai esti! Zau daca nu ii este greu pana si unuia ca mine sa tina pasul! Insa ma bucur ca pot citi articole ale carei autoare esti, care ma relaxeaza si ma captiveaza totodata. Iar de data asta start vot a pornit de la mine! Sarut mana!

MichiAUTOR REVIEW
[17.09.18 18:30:36]
»

@iulian68:Ce crezi că aş putea face altceva după amiezele şi serile? Eu consider AFA o terapie antidepresie pe lângă calităţile recunoscute de socializare, informare, comentarii, recomandări, întâlniri, chestionare, întrebări. Pentru mulţi dintre noi a devenit un modus vivendi altfel nu se poate explica ştacheta an de an mai ridicată. Dacă în 2014 eu am putut lua locul 1 cu 2.4 mil PMA, acestea au crescut an de an ajungând în 2016-2017 la 5.4 mil iar anul acesta cu trei luni jumătate înainte de sfârşitul lui la 3.7 mil. Ca să nu mai vorbim că all time s-au depăşit deja 17 mil. Asta înseamnă muncă şi dăruire cu atât mai mult că nu mai sunt în joc premii materiale .Nu cred că tatăl saitului Cornel a bănuit la început în câte direcţii îşi va întinde AFA antenele şi la ce performanţe se va ajunge.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulian68, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047142028808594 sec
    ecranul dvs: 1 x 1