ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O excursie cu împliniri şi lipsuri şi câteva sugestii

TIPĂREȘTE

În luna august am făcut o excursie de patru zile cu următoarea rută: Bucureşti- Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu-Băile Herculane-Orşova-Drobeta Turnu Severin, în total 800 km. Ţinta noastră era Cazanele Dunării. Cum ne-am abătut de la traseul principal să mai vedem una-alta, am mai făcut cca 100-120km. Despre obiectivele vizitate în această excursie cât şi despre cele două cazări excelente am scris în câteva reviewuri. Pentru cei care n-au avut timp sau interes să le citească, vă prezint în continuare o sinteză, cu plusuri şi minusuri, modeste sugestii, cine ştie? poate inspir pe cineva să urmeze acest traseu superb, evident în cunoştinţă de cauză, corectând omisiunile pe care le-am făcut eu. Spun asta pentru că cei care eventual veţi face această alegere sunteţi oameni tineri. De la înălţimea vârstei mele de supra-senioară consider că eşti tânăr până la 65-70 de ani dacă nu te laşi copleşit de vârstă. Poate vă va tenta să mergeţi per pedes sau veţi urca o oră-două pentru a întâlni peisaje sau obiective care-ţi taie răsuflarea. Ca circumstanţe atenuante pentru noi au fost canicula cu 37 grade şi vârsta, mai precis invers. Pe scurt:

- La schitul Iezer, cca 30 km de Râmnicu Vâlcea, pe drumul de la Olăneşti, ar fi trebuit să urc cei 500m pâna la grota Sf. Nectarie. M-a demobilizat o doamnă ca apoi să văd o cucoană grasă de peste 60 de ani coborând (e adevărat cu răsuflarea tăiată dar era grasă-grasă). În plus am fi putut merge cu maşina pe un drum forestier până la mănăstirea Pătrunsa şi apoi 1.5 km pe jos până la schitul Pahonie, ambele lăcaşuri fiind aşezate în locuri deosebit de frumoase. Am fi consumat max 3 ore dus-întors dar noi ne grăbeam la cazare.

-Oraşul Râmnicu Vâlcea îl consider ratat pentru că am vizitat doar Arhiepiscopia Râmnicului Vâlcea şi restaurantul Hanul Haiducilor (f. bun, preţuri medii spre mici). Dacă aş fi luat din timp legătura cu Mireille- şi doar ştiam că e din Râmnic- probabil că ea ne-ar fi propus un tur de oraş şi la cultura ei ar fi ştiut ce să ne arate. Ştiind că stăm doar câteva ore, n-am vrut s-o deranjez.

- Cazarea în Râmnicu Vâlcea la Vila Victoria - vezi impresii o consider excelentă şi la preţuri moderate.

- La Târgu Jiu am văzut cum arată centrul (ok!) şi ce era mai important: Ansamblul Monumental Calea Eroilor realizat de Ctin Brâncuşi. Mi-a plăcut noua amplasare a Coloanei Infinitului (poate nu e nouă dar noi am mai fost în Tg. Jiu acum vreo 30 de ani)

- Pe drumul de la Târgu Jiu la Baia de Aramă, am ratat casa memorială Ctin Brâncuşi de la Hobiţa (doar 3 km de la şoseaua principală) şi mănăstirea Tismana pe care o văzusem cu mult timp în urmă. Păcat! Nu ştiam că a fost ctitorită de Sf. Nicodim, acelaş care a ridicat şi mănăstirea Vodiţa de lângă Orşova pe care am vizitat-o în această excursie.

- Pe valea Cernei am mers pe un drum prost vreo 20 km (păcat de frumuseţea peisajelor) apoi pe centura Băilor Herculane cu prejudecata că staţiunea e jalnică şi mai bine am să rămân cu impresia din 1979 când alături de Băile Felix era regina staţiunilor balneo şi trebuia să dai şpagă pentru un bilet la tratament. Poate dacă aş mai fi rezervat o noapte intermediară în Băile Herculane am fi avut timp să facem ceva din Valea Cernei, trasee uşoare aşa cum a descris Ţestosu. Pe afa sunt multe reviewuri de la trasee dificile până la unele uşurele, scrise de Noi doi, Ebirsan, DanTal74 şi alţii care vă pot îndruma ce puteţi face într-o zi.

- La Orşova am văzut din scurt ca timp dar complet, muzeul hidrocentralei Porţile de Fier, mănăstirea Sf. Ana, mănăstirea Vodiţa dar marea mea neîmplinire este că n-am apucat să văd Biserica Catolică. Cum ziua era încă lungă, dacă m-aş fi programat la croazieră la ora 16 am fi avut timp să vedem totul pe îndelete. Nu pot să nu vă transcriu de pe internet din saitul ATACD, al asociaţiei turistice a Cazanelor Dunării:. CATEDRALA ROMANO CATOLICA - Orsova - este considerata o capodopera arhitecturala a sec. xx, reprezentand totodata o pagina unica in istoria orasului, biserica fiind puntea de legatura dintre minoritatile din Orsova (germani, cehi, maghiari, etc...). Biserica este unica in Europa, elementele sale specifice fiind forma de cort a interiorului si acoperisul in forma de cruce. Constructia bisericii a avut loc intre anii 1972 - 1974 sub supravegherea arhitectului Hans Hackelmann, in timpul preotului Johann Marcovity Dispune de o orga electronica, dar si de o orga mecanica veche, la acestea fiind acompaniat serviciul religios, dar sustinandu-se si concerte. Serviciul religios este tinut in patru limbi : germana, ceha, maghiara si romana Friza de tablouri reprezentand "Drumul Golgotei" a fost pictata de Gabriel Popa, in maniera moderna In Catedrala Catolica din Orsova sunt pictati in imagini religioase : revolutionarul bolsevic V. I. lenin, gimnasta Nadia Comaneci, fostul beatles John Lennon si actorii romani Florin Piersic si Ana Szeles. Ca să mă consolez, cred că fiecăruia i se întâmplă ca într-o excursie să nu vadă tot ce-şi propune.

- La Cazane, pe lângă croaziera pe Dunăre pe care am preferat s-o facem cu nava Dierna- mai ieftină şi mai sigură, - bine ar fi fost să facem o tură de 15-20 km să le fi văzut şi de sus de pe DN57. Cei mai temerari şi mai pregătiţi ar putea coborâ în peştera Veterani.

- Cazarea şi restaurantul de la Drobeta Turnu Severin vezi impresii, le consider excelente iar la restaurant gătit bine, porţii mari, preţuri mici.

- În Drobeta Turnu Severin n-am apucat să vedem nimic. Ar fi trebuit să vedem muzeul regiunii Turnu Severin care e altul, nu pe cel pe care l-am văzut la hidrocentrala Potţile de Fier şi în care e înglobat piciorul podului lui Traian construit de Apolodor, cetatea Severinului, castrul roman, situl arheologic Hinova (doar era în drumul spre Bucureşti). Ar mai fi trebuit o zi.

În concluzie, cu toate părerile de rău semnalate aici, a fost o excursie foarte frumoasă şi suntem mulţumiţi că am putut s-o facem. Probabil că dacă am mai fi stat o zi-două, altele ar fi fost performanţele. Citind ce şi cum scrieţi, cât de multe vedeţi în ţară şi în străinătate, cât de bine se descurcă chiar doamnele singure din care unele sunt trecute de prima tinereţe, sunt sigură că veţi completa modestele mele reviewuri – în total şase- cu altele mai complete şi mai interesante. Vă spun eu, merită!


[fb]
---
Trimis de Michi in 19.09.15 20:30:07
Validat / Publicat: 19.09.15 23:43:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 1075 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[20.09.15 09:20:28]
»

Excelenta sinteza de luat ca ghid ceea ce voi si face, sunt de pe acum sigur ca voi folosi candva recomandarile impartasite de Dumneavoastra, vesnic tanara si vivacea doamna Michi.

Respect si sanatate Dvs si sotului

MichiAUTOR REVIEW
[20.09.15 10:04:40]
»

@Dan&Ema - Mulţumesc, n-ai grijă că şi eu mă inspir din excursiile tale.

Dan&Ema
[20.09.15 10:15:22]
»

Sarut mana!

tata123 🔱
[21.09.15 10:02:39]
»

@Michi - Ați avut parte de o excursie frumoasă cu multe obiective vizitate. Chiar dacă au rămas locuri și monumente la care nu ați reușit să ajungeți călătoria a fost plină de peisaje deosebite și amintiri din tinerețe. Drobeta Turnu Severin are câteva obiective frumoase, menționate în articol - Muzeul cred că nu s-a deschis încă. O călătorie cu autoturismul pe șoseaua de pe malul Dunării, până la fortificația Tricule, v-ar fi oferit o altă perspectivă asupra zonei - totuși excursia pe apă lasă amintiri de neuitat. Fiecare oraș ori zonă are foarte multe de oferit, din punct de vedere turistic, istoric și religios - noi nu avem timpul necesar să le vedem pe toate într-o singură excursie.

P. S. La Mănăstirea Iezer e vorba de grota Sfântului Cuvios Antonie de la Iezeru - Vâlcea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[21.09.15 11:51:19]
»

@tata123 - Nu că ai dreptate, ai foartă multă dreptate. Chiar primăvara asta am fost într-o croazieră la insula Eghina unde în cinstea Sf. Nectarie Taumaturgul s-a ridicat o biserică monunentală iar la noi la Şinca la bucăţica din moaştele Sf. Nectarie este un adevărat pelerinaj, credincioşii punându-şi speranţa în vindecarea de cancer. La reviewul despre schitul Iezer scrisesem Antonie Schimonitul dar ..în fine, mulţumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[23.09.15 09:26:20]
»

Asa mi se pare si mie, mereu ar mai fi trebuit cate o zi macar sa mai vad cate ceva din locurile pe unde merg. De aia imi place sa merg cu masina mea si nu cu autocarul, sa imi stabilesc singur traseele, desi uneori ratez locuri importante din lipsa de timp sau poate chiar din necunostinta. Insa lipsa orelor fixe ma binedispune, orarul de vacanta ma relaxeaza, placerea unor locuri noi descoperite ma face sa zabovesc mai mult decat planul orar fix. Dar nu ma consider nici tren nici avion si parca de aia ma plimb, ca sa vad, sa simt si sa ma bucur de locurile vizitate. Si daca ramane ceva de vazut pentru altadata, cu atat mai bine, mai avem ce vedea si atunci. Alegeri inspirate si vacante frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038808822631836 sec
    ecranul dvs: 1 x 1