ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 25.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 10 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

In excursie prin tara

TIPĂREȘTE

In perioada 19-28 iulie am plecat sa-i aratam copilului de aproape 7 ani frumusetile patriei. Fiindca nu mai fusesem in Apuseni si auzisem numai lucruri frumoase despre aceasta zona am decis sa mergem cateva zile la Girda de Sus. Din Bucuresti la Girda drumul este cam lung, asa ca am ales sa facem urmatorul traseu:

Ziua 1: Bucuresti – RM Valcea – Sibiu, cazare in Sibiu la “Sibiu Apartment”, locatie centrala, 2 nopti. Detalii despre cazarea de la Sibiu puteti gasi aici.

Am ajuns la Sibiu in jurul orei 12.30, ne-am cazat si am plecat sa vizitam orasul. Ne-am oprit sa mancam in Piata Mica la “Crama Sibiana” unde ne-am delectat cu mancare traditionala, f buna, portii mari, preturi ok, servire buna. Ne-a placut asa de mult incat am revenit si a doua zi.

In drumul nostru am gasit si un punct de informatii, de unde am luat cateva harti si recomandari privind obiectivele din zona.

In cele 2 zile cat am stat ne-am plimbat prin piete, ne-am fotografiat pe Podul Minciunilor, am vizitat Biserica Ortodoxa, Pasa jul Scarilor, am admirat Casa cu Cariatide, Casa Albastra, Palatul Brukenthal, Primaria Veche, Turnul Sfatului, Casa Luxemburgheza, Zidurile Catatii. M-a impresionat in mod deosebit Biserica Evanghelica, care este una dintre cele mai frumoase si impresionante cladiri gotice din Transilvania. Aici se afla o galerie de 67 de lespezi funerare, unice in Romania. Printre personalitatile inmormantate aici se numara baronul Samuel von Brukenthal si domnitorul Mihnea Voda cel Rau, fiul lui Vlad Tepes. Ne-am urcat si in Turnul Catedralei si pot spune ca a meritat efortul pentru ca panorama este extraordinara.

Ziua 3: Am plecat spre Girda de Sus, traseu prin Sebes-Rapa Rosie-Alba Iulia-Abrud-Rosia Montana-Albac-Girda de Sus.

Rapa Rosie se vede si din departare, dar e mult mai spectaculoasa privita de aproape. Drumul pana la ea este f. prost si are cam 2-3km.

Ne-am oprit la Alba Iulia si am vizitat cetatea, am intrat in Sala Unirii si am ramas muti in fata tablourilor incarcate de istorie. Cetatea este impresionanta, ne-am promis sa revenim, mai ales ca nu am vazut parada de la ora 12.00.

Nu ne-am oprit la Rosia Montana. Cand am ajuns la Girda am aflat de la gazda ca se poate merge in subteran la Rosia Montana la orele 10,12,14. Bine de stiut pentru cei care trec pe aici.

Seara am ajuns la Girda si ne-am cazat la “Casa Danciu”, langa raul Girda, 4 nopti. Detalii despre cazare gasiti aici.

Ziua 4: Dupa micul dejun, am plecat cu masina spre Pestera Poarta lui Ionele, Cheile Ordancusei si Pestera Scarisoara. Primele 2 obiective puteam sa le facem si pe jos, avand in vedere ca pensiunea este la drumul principal, chiar langa indicatorul spre pesteri.

Pestera lui Ionele este acum electrificata si se intra fara ghid, dar cu bilet. De aci am plecat pe jos sa vedem Cheile Ordancusei, aprox 600m. Ne-am intors la Pestera lui Ionele, am luat masina si am plecat spre Pestera Scarisoara. Aici ne-am imbracat mai gros pentru intalnirea cu Ghetarul. Impresionanta!

Ne-am intors devreme la pensiune am luat pranzul si ne-am relaxat in curte pe sezlonguri, copilul s-a jucat fotbal, tenis cu alti copii veniti la pensiune.

Mai pe seara am urcat pe dealul de peste drum de pensiune care era proprietatea gazdei si care era proaspat cosit. O priveliste deosebita asupra comunei, Bisericii si scolii.

Ziua 5: Ne-am dus spre Arieseni, am urcat la Groapa Ruginoasa care mi-a placut mai mult decat Vezuviul. Exact la inceputul urcusului, la adapost de caldura era un localnic cu o taraba care vindea apa, diverse suveniruri si harti ale agentiei GRAI la preturi super ok. Traseul este prin padure, destul de greu, 840m spune indicatorul. Peisajul merita fiecare efort depus!

Apoi ne-am indreptat spre Cascada Varciorog. Am parcat in apropierea indicatorului care spunea ca sunt 3.5km pana la cascada si inarmati cu sticle cu apa am urmat indicatorul. Drumul este usor, o parte pe poteca, apoi prin padure. Pe drum am gasit 3 rulote care ne imbiau cu bauturi reci, porumb fiert, gogosi calde, dulceturi si siropuri naturale. Drumul este forestier, se poate face si cu masina daca ai curaj.

Cascada este deosebita, anul asta nu la fel de spectaculoasa din cauza secetei care a micsorat debitul caderii de apa. Cel putin asa spuneau cativa turisti care veneau in fiecare an aici. Uitandu-ma pe pozele de pe magneti nu pot decat sa le dau dreptate. Dar pentru noi care veneam din Bucuresti prima oara la cascada a fost o bucurie s-o vedem, s-o simtim si s-o auzim.

Dupa cei aproximativ 10km parcursi pe jos ne-am indreptat spre pensiune. In drum ne-am oprit la telescaunul din Arieseni (langa cabana Skypas) care urca sus pe munte. Din pacate nu functiona din cauza unei piese defecte. Am luat nr de telefon al celui de la telescaun urmand sa sunam a doua zi dimineata sa vedem daca functioneaza. Din pacate nici a doua zi nu a functionat telescaunul asa ca am trecut si acest lucru la “to do” pentru data viitoare.

Ziua 6: Am plecat spre Cascada Pisoaia din comuna Vidra pe DN75 spre Campeni. In dreptul Barajului de la Mihoiesti am urmat drumul asfaltat conform indicatorului spre muzeul Avram Iancu aprox 14.5km.

In drum spre cascada ne-am oprit la punctul de informare turistica al comunei Vidra langa care se afla Muzeul Etnografic al comunei Vidra – o casa specific moteasca de la 1800 in care sunt expuse obiecte de mare valoare traditionala specifice zonei si perioadei.

Am oprit in apropierea indicatorului de cascada si am mai mers pe jos cam 500m pana la cascada Pisoaia. Cascada are un farmec aparte si am mai poposit un pic in zona.

In dreptul indicatorului de cascada de la drumul principal se afla Dealul cu Melci. Mergeti incet sa nu-l ratati. In urma cu milioane de ani in aceste locuri era un recif plin de cochilii de melci de mare, care traiau scaldate de apele calde ale Marii Tetis. Este un unicat geologic cu o vechime de 65-70 milioane de ani.

La intoarcere am vizitat Muzeul Avram Iancu care cuprinde Casa Craisorului Muntilor, Biserica, o expozitie - Muzeu si o Biblioteca. In curte se afla un monument cu bustul lui Avram Iancu. Am trait momente emotionante aici, mi-am adus aminte de ce am invatat despre Avram Iancu si ce a insemnat el pentru romani.

Cheile Vaii Morilor se afla si ele in comuna Vidra, am urmat indicatorul, am lasat masina la marginea unui drum asfaltat si ne-am avantat spre Chei. Din pacate n-am ajuns prea departe pentru ca statea sa ploua, asa ca ne-am multumit sa culegem fragute pe drumul de intoarcere.

Pe drumul de intoarcere catre Barajul de la Mihoiesti am vazut ca se lumina, dar nu ne-am mai intors la Cheile Vaii Morilor. Trebuie sa mai lasam cate ceva de vazut si pentru data viitoare.

Ne-am intors la pensiune si am petrecut seara in mod activ langa pensiune.

Ziua 7: Am plecat din Girda de Sus cu promisiunea de a ne intoarce la Casa Danciu. Traseul urmat a fast Deva-Hunedoara-Defileul Jiului-Manastirea Lainici-Petrosani

Am vizitat Cetatea Deva si am admirat busturile gimnastelor olimpice din fata Colegiului National Sportiv „Cetate” Deva.

Am vizitat Castelul Huniazilor de la Hunedoara si la plecare am avut placuta surpriza sa vedem o nunta pe platforma din fata Castelului.

Drumul prin defileul Jiului a fost greoi pentru ca se lucreaza la drum, presarat cu multe stopuri, masini care nu respecta culoarea rosie a semaforului.

Ne-am oprit la Manstirea Lainici si apoi ne-am continuat drumul spre Petrosani unde am ajuns la ora 19.

Cazarea in Petrosani a fost la Pensiunea Ayana, aflata la 5 minute de baza telescaunului care urca in Parang. Mai multe detalii despre pensiunea Ayana gasiti aici.

Dupa ce ne-am cazat am mai avut putere sa urcam un pic mai sus la Hotelul Casa Rusu si sa admiram peisajul si muntii.

Ziua 8: Dupa micul dejun am urcat cu telescaunul in Parang la 1670m. Urcarea / coborarea dureaza fiecare cam 25-30min, timp suficient sa admiri natura si peisajul. Sus sunt cabane, pensiuni, salvamont, se pot face trasee si se construieste de zor.

Am coborat de pe munte si ne-am intors un pic inapoi spre Banita sa vedem Pestera Bolii si Cheile Banitei.

Ghidul de la Pestera Bolii ne-a indrumat perfect catre Cheile Banitei, folosind aceleasi indicatii pe care le-am gasit aici pe site de la “dranal:

“Dupa localitatea Banita, mergand catre Petroșani, este pe stanga o benzinarie dezafectata si un drum tot pe stanga, catre niste tuneluri facute pt calea ferata. Acela e locul. Se trece pe sub o bariera de lemn, pe stanga e o casa (sau ma rog, o groaza de darapanaturi de tot felul) si imediat pe stanga sunt cheile. Nu se gasesc greu. “

Apoi am plecat spre Targu Jiu sa vedem Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului. Ne-am plimbat prin parcuri si ne-am continuat drumul spre Polovragi.

Am ajuns la “Casa din Salcami” din Polovragi la ora 19. Aici aveam cazare 2 nopti. Detalii despre Casa din Salcami gasiti aici.

Ziua 9: Dupa micul dejun am plecat pe jos spre Pestera Polovragi si Cheile Oltetului. Pensiunea se afla la 10 minute de mers pe jos de Manastirea Polovragi, la poalele Muntilor Capatani si Parang intr-o zona superba langa rezervatia naturala de castani comestibili.

Dupa ce am vizitat pestera am mers pe jos prin Cheile Oltetului admirand peisajul. Seara am petrecut-o la pensiune, copilul s-a jucat in curte si ne-am simtit minunat.

Ziua 10: Am vizitat manastirea Polovragi, apoi ne-am intors la pensiune, ne-am luat la revedere de la gazda si am plecat spre Pestera Muierii. Aici intrarea este din ora in ora si nu se fac poze decat contra cost (cel putin asa spune ghidul si este scris pe afise!) Pestera Muierii mi s-a parut mult mai frumoasa decat Pestera Polovragi.

In drum spre Bucuresti ne-am oprit la Maldaresti sa vizitam culele si nu am regretat nici un moment. Sunt impresionante, doamna care ne-a insotit ne-a povestit si ne-a raspuns cu pasiune la intrebari. Dupa parerea mea este un “must see” al Romaniei. Pretul este simbolic, intrarea 4RON/persoana, fotografiatul 5RON.

Urmatorul popas a fost la Costesti sa vedem trovantii – forme ciudate, bizare care se “nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale.

De aici am mers direct spre Bucuresti sa ne pregatim pentru o noua zi, de asta data la servici!

Am ramas cu amintiri frumoase din acest concediu prin tara, avem o tara frumoasa pe care merita s-o descoperim, putin cate putin, in fiecare an, de cate ori avem ocazia!!


[fb]
---
Trimis de andromeda in 31.08.15 16:40:29
Validat / Publicat: 31.08.15 18:46:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 1224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andromeda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Rapa Rosie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[31.08.15 19:13:24]
»

@andromeda - Un adevărat tur de forță, 10 zile pline, în care ați vizitat o multitudine de obiective care au acoperit diverse categorii: monumente istorice (castele, cule, case memoriale), minuni naturale (chei, peșteri, unicate geologice), mănăstiri, etc. Copilul a avut parte de o adevărată carte de istorie - file întregi s-au desfășurat în fața ochilor lui. Presupun că ați ajuns obosiți acasă dar încântați de frumusețile României - felicitări! .

Observație: P20 prezintă trovanți de la Costești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
andromedaAUTOR REVIEW
[01.09.15 12:31:54]
»

@tata123 - aveti dreptate, localitatea e Costesti. In text apare corect. Multumesc,

calatorul
[20.09.16 15:55:40]
»

@andromeda: Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, ca si pentru pozele din aceasta frumoasa excursie prin locuri indragite. Ma bucur sa adaug votul de SB si urarea de vacante frumoase in continuare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andromeda, calatorul, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048470973968506 sec
    ecranul dvs: 1 x 1