ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un galop de sanatate prin Ardeal, Moldova si Maramures

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sa ma prezint!

Eu sunt nana Safta din Certeze. Ati auzit de Certeze, nu? E “Dallas”-ul tarii. e-un sat in care toate casele, si sunt multe case, peste 100, au cel putin 2 etaje, iar masinile scumpe, ohohoo! , alea sunt pe toate drumurile, sunt mai multe decat casele sau cainii din sat. Am venit la Tg. Mures, c-am auzit ca pe-aici e un spital bun. Si pe mine, ma cam dor șalele! Si inima. Cred ca batranetea e de vina. Am venit, sa fac niste bai, sau macar sa mi se spuna, pe unde sunt cele mai bune bai, aici, in Transilvania, in Moldova sau pe la noi, prin Maramures? Am intalnit langa spitalul cel mare, doi barbati simpatici, care-si schimbau niste carti de poezii, ziceau ca-s prieteni si ca scriu reviuri pe doua saituri turistice. Eu nu stiu ce-s alea, dar ii cred pe cuvant, ca vorbeau linistit, ardeleneste. Vor sa ma ajute. Au zis ca ar fi mai bine sa pornim la drum si imi arata ei niste locuri unde ma pot vindeca.

Pornim mai intai prin Transilvania

Ajungem la Sovata. Aici vizitam baile sarate de la Hotelul Alunis si cele de la Hotelul Danubius, care-s mai scumpe dar sunt mai mari si mai frumoase. Domnii le cunosc bine. Pentru 5 zile la Danubius, trebuie sa platesti, pentru o camera cu doua paturi si doua mese pe zi, in luna iunie, 1.270 de lei... “Da, e frumos pe-aicea maica, dar hotelul asta e prea mare pentru mine, ma pierd in el”.

Pornim mai departe, ajungem in judetul Covasna. Peste tot vedem pancarte pe care scrie “Drumul apelor minerale”. Aflu ca acest proiect vrea sa refaca unele zone bogate in ape minerale si sa aduca multi turisti straini. Drumul trece prin Baraolt, Belin, Bixad, Olteni, Malnas, Mărtănuş, Sugas-Bai si Valcele.

Noi poposim la Belin si Valcele. Belinul e un sat lung iar tratamentul se face intr-o cladire in care gasesti un bazin cu apa minerala incalzita cu foc de lemne. Programul e de la 13 la 20. Noi am ajuns dimineata si baza era inchisa dar un fochist inimos, ne-a lasat sa intram. La Valcele, gasesti mai intai o pancarta cu imagini din trecut. Am vazut si o cladire ruinata. Si acolo e un pavilion de tratament la fel ca cel de la Belin, cu acelasi program. Ce nu mi-a placut la Valcele, a fost saracia din sat. Si casele mici si darapanate. Undeva, se statea la coada pentru alocatia sociala. Valcelele nu seamana deloc cu satul meu, chiar daca e statiune balneara. Am intrat in vorba cu cineva. Ne-a zis ca statiunea e “la pamant’, ca nu mai exista vechea baza de tratament si ca au mai ramas doar doua izvoare cu apa minerala. Si ca in sat, sunt 2000 de tigani si de-abia vreo 50 de romani si maghiari.

Ajungem si la Covasna, la un mare sanatoriu de boli de inima sau mai bine zis la un spital de recuperare cardiovasculara. Acolo bolnavii sunt tratati cu mofete, cu bai carbogazoase la vana si cu gimnastica medicala. E-o portiune de drum proasta pana la sanatoriu, era sa si fac infarct cand l-am vazut dar m-am gandit ca daca fac, exista pe-acolo exact medici ce repara inimile oamenilor. Sanatoriul e frumos, mare, curat, mi s-a zis ca mancarea si personalul sunt excelente. Mi-a placut parcul de la Covasna. La Spitalul de recuperare cardiovasculara tariful este cam asa... pacientul e trimis de spitalul sau judetean (sectia cardiologie) si la Spitalul de recuperare cardiovascular Covasna, mai achita o coplata de 10 lei pe zi si 15 lei taxa de statiune. Durata tratamentului minim e de 16 zile.

Ajungem in Moldova

De la Covasna, dupa multe serpentine, trecem in Moldova si ajungem la Targu Ocna. Aici exista o salina si chiar in spatele ei se afla un strand cu apa foarte sarata. Intrarea la bazin costa 16 lei pentru adulti. Parcarea masinii a fost gratis. In jurul bazinului sunt multe sezlonguri si umbrele de soare iar la intrare exista si un mic restaurant. In jurul bailor sunt minunate dealuri inverzite ca pe la noi prin Maramures. Aici problema era insa cazarea, cam departe si drumul pana in orasul Targu Ocna, era un drum cam prost, aglomerat de multe camioane care transportau sare.

De la Targu Ocna, ajungem la Bicaz si de acolo, trecem, pe langa lacul de acumulare, spre Vatra Dornei. Aici, exista doua hoteluri care trateaza bolile de inima, Hotelul Intus si Hotelul Calimani. Am vazut si baza de tatament. La Hotelul Intus, receptionera ne-a spus ca pretul, pentru minimum 10 zile de tratament, este de 130 de lei pe zi, in care aveai inclus totul, cazarea, mancarea si tratamentul. Mai exista si posibilitatea de a avea 12 zile de tratament, prin bilet de trimitere de la medicul de familie si cu cardul de sanatatea “la purtator” (programare in prealabil). Dar, in aceasta perioada, e mare aglomeratie la cele 2 hoteluri de cura din statiune. Cel mai mult mi-a placut la Vatra Dornei, parcul central, cu arbori inalti in care se catarau veverite, cu pavilioane ale izvoarelor ca pe vremea bunicilor, cu multe alei si banci pentru odihna.

Trecem in Maramures.

Pe-aici am mai fost la tratament, cunosteam Ocna Sugatag, baile Costiui dar unul din domni, maramuresean din Borsa, m-a indemnat sa vizitez si pensiunea Holiday. Acolo sunt si bazine acoperite cu apa sarata, ai deci si tratament si casa si masa la un loc. Pretul unei camere, era de 160 de lei pe zi, cu micul dejun inclus.

Ei, si dac-am ajuns aproape de casa, i-am rugat pe domnii mei sa ma duca pana la Certeze. Le-am aratat casa mea si-a omului meu, e cea din mijloc, cea caramizie, cea din stanga, e a baiatului din Italia si cea din dreapta e-a fetei noastre din Spania. Ajungem si la Satu Mare, unde am vazut un strand mare, mare cu multa apa calda. Si multa aglomeratie. Preturile pentru adulti erau de 20 de lei, pensionari-10 lei, pentru copii intre 4 si 14 ani - 10 lei, iar copiii sub 4 ani, aveau gratuitate.

Din nou in Transilvania

Dar baietii nu s-au lasat, m-au dus si la Felix. “Ai auzit de Felix, mamaie? ”... “De motanul Felix? ”... Nuuuu, de statiunea Felix, e cea mai mare din tara. Are cei mai multi turisti, si romani si straini, peste 6000 pe an! ”... Vai, ce frumos era la Felix. Dar coada de la bilete tinea si o ora. Asa ca ne-am dus, “peste drum”, la strandul “1 Mai”, care mi-a placut mai mult. Micut, dragut, multe bazine cu apa calda, cateva mici restaurante.

”Stai mamaie, sa mai vezi o statiune si gata! ”... “Baile Madaras”!... Cum se ajunge la Baile termale de la Madaras? Simplu! Venind de la Oradea, cu 3 km inainte de Salonta se face pe langa benzinaria Lukoil, un drum la dreapta. Baile au 3 bazine cu temperaturi diferite. Un bazin cu apa de 1,2 metri si nu prea cald (28°-30°C), un bazin mare (1,8 m) cu o apa termala potrivita (32°-34°C) si un bazin cu apa termala foarte calda (38°C).

Ei se pare ca voi ramane aici, la Baile Madaras! Ca daca bazinele de adulti or fi prea adanci, fac baie in cel de copii...


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.06.15 09:00:55
Validat / Publicat: 18.06.15 10:11:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 1634 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Trecem din Moldova in Maramures
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[18.06.15 09:44:15]
»

@Web, te rog clipul, mersi...

https://www.youtube.com/watch?v=sUZx7YT4ol8

webmasterX
[18.06.15 10:10:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România!" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04883599281311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1