BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Podișul Someșan se află în partea nordică a Depresiunii Colinare a Transilvaniei numită Podișul Transilvaniei. Ca și compoziție a substratului, este aceași rocă întâlnită și în arcul carpatic însă acoperiră cu sedimente astfel, deoarece este înconjurată de munți: Orientali la est, Meridionali la sud și Apuseni la vest, devine depresiune însă, că și altitudine (400 – 600 metri, în medie), este podiș adică zonă de deal. Astfel, alcătuiește forme de relief cu aspect vălurit, acoperit de vegetație, coline armonioase cu pantă lină pe care crește, nestingherită, iarba pe tăpșane sălbatice, asigurând hrana peste iarnă a cornutelor, respectiv fânul.
Se numește Someșan pentru că este străbătut de Someș care își adună apele din bazinul său hidrografic, trăgând debit din 30 de afluenți de stânga și 25 de afluenți de dreapta.
Someșul se formează prin confluența, la 4 kilometri amonte de Dej, a Someșului Mare care izvorăște din Munții Rodnei, de la o altitudine de 1402 metri cu Someșul Mic ce Izvorăște din Munții Apuseni, și se varsă în Tisa, după ce străbate 465 kilometri din care 376 în țară noastră.
Pe malurile Someșului mi-am cheltuit niște zile din viață. Cale lungă, Someșul se tot vălurește pe lângă drumuri județene și naționale, cu multe serpentine și insule până ce iese din țară, prin Satu Mare. De la Bârgău la Roșiori, Someșul este limită de județ între Maramureș și Satu Mare. Dar înainte de asta face o mare buclă vălurită prin Maramureș după ce străbate județul Sălaj pe lângă Jibou, pe lângă Castelul Josika din Surduc, pe lângă Peștera Lii, pe lângă pădurea La Castani și tot așa. Lângă Căpâlna, Someșul trece din Sălaj în Cluj, spre amonte. Trece prin Dej, face graniță între județele Cluj și Bistrița Năsăud, trece prin Beclean, tot adunându-și apele din amonte.
Pe lângă cursul râului este strat sedimentar de aluviuni ce formează lunca Someșului, un teren orizontal și mănos format din aluviuni fertile aduse și duse de apele Someșului. Pe terenul ăsta orizontal sunt multe culturi de porumb, în straturi mai mari sau mai mici de care te împiedici pe unde nu te aștepți: într-un luminiș din codru, în dumbravă, în orice zonă desțelenită ce s-a putut cultiva.
Cea mai mare parte din Podișul Someșean e bogată în vegetație, cu păduri de foioase pe coline și bogată vegetație la sol pe lângă coline astfel că Someșul nu prea îl vezi. Se vălurește mocirlos și fertil pe sub copaci și plante și foarte rar se lasă văzut.
Din loc în loc mai vezi balastiere ce exploatează piatră de râu și tot din loc în loc mai vezi și câte un pod mic peste Someș pentru că Someșul își duce apele blajin și nu furtunos ca râurile de munte pentru că străbate diferențe de nivel mici. În zona asta, totul este blând și blajin și inclusiv și oamenii. Omu-i gospodar, gospodăriile-s îngrijite și prospere, unele, și, în general, în zona asta am întâlnit oameni cum n-am mai întâlnit nicăieri altundeva. Nu știu să explic cum. Numai dacă-i vezi îți dai seama.
Nu-ș ce are locul ăsta dar parcă-i binecuvântat de Dumnezeu.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Zici că ești în rai.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Și una și alta,
Trimis de Mioritik in 19.08.21 23:49:09
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)
@Mioritica:
” Omu-i gospodar, gospodăriile-s îngrijite și prospere, unele, și, în general, în zona asta am întâlnit oameni cum n-am mai întâlnit nicăieri altundeva. Nu știu să explic cum.
O, dar e foarte clar. Chiar dvs ați dat explicația, în prima parte ????. Omu-i frate cu natura, iar
” Ca și compoziție a substratului, este aceași rocă întâlnită și în arcul carpatic însă acoperiră cu sedimente astfel, deoarece este înconjurată de munți
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Descoperind România - Drumuri pitorești — scris în 26.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Excursie în județul Sibiu — scris în 28.03.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2023 O cu totul altfel de excursie în judeţul Arges — scris în 28.09.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Un traseu de excepție: Gura Humorului-Praid — scris în 14.09.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Brăila-Ploiești și retur cu trenul. Amintiri din tinerețe, sau o călătorie în timp — scris în 15.08.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cu trenul prin Romania – spre Ploiești și retur — scris în 13.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Veșnicia de la sat — scris în 19.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ