ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 2 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Doua trasee spre Tara Hategului si Muntii Retezat

TIPĂREȘTE

M-am hotarit sa scriu acest articol pentru ca, pe de o parte am citit recent pe AFA un CMR unde acest review ar fi fost un raspuns detaliat foarte potrivit, dar pe de alta parte pentru ca am parcurs dusul si intorsul catre Tara Hategului altfel decat in trecut si a meritat si de data asta.

Din start, ideea a fost sa vizitam si cate ceva pe traseu si sa alegem rute diferite pentru dus si pentru intors.

Accesul clasic de la Bucuresti catre Tara Hategului se face fie via Ramnicu Valcea - Targu Jiu – Petrosani – Hateg, fie via Ramnicu Valcea – Sibiu – iesire catre DN66 – Hateg. Rutele sunt comparabile ca timp si distanta de parcurs – 400 km in 5,5 ore.

Dar sa va povestesc cum am ales noi sa mergem. Intre ele este o varianta superba si ea si mai racoroasa, printre cele doua optiuni de mai sus, legatura fiind pe ruta Brezoi – Petrosani.

Varianta dus

Bucuresti – A1 – centura Pitesti – DN7 – centura Ramnicu Valcea – DN67 – Horezu – Bumbesti Pitic – DJ665D – Pociovalistea – DN67C – Huloba – DC9 apoi DJ665 – Aninisu din Deal – Crasna – Musetesti – Tetila – DC3 – Bumbesti Jiu – DN66 – Petrosani – Valea Jiului – Hateg

Ruta masoara 370 km si se parcurge in 5 – 5,5 ore, timp de condus efectiv.

Am sa va punctez cateva pit stop-uri dragi mie de pe aceasta varianta 1, unde m-am oprit acum sau alte dati si subvariante posibile.

Pana la Ramnicu Valcea nu ne-am propus vreo oprire, iar despre imprejurimile orasului voi povesti pe varianta de intoarcere.

De la Ramnicu Valcea spre Horezu veti trece pe langa Ocnele Mari, unde se poate vizita Salina Ocnele Mari vezi impresii, dar cum drumul e lung si ne asteapta alte surprize, noi am trecut vajaind pe aici.

Un popas la Horezu sa admirati ateliere de olarit si calcati pragul magazinelor, care vand ceramica specifica zonei, puteti face. Noi am sarit si aceasta optiune, de data asta.

Din Horezu se formeaza o subvarianta, mai spectaculoasa decat varianta urmata de noi pe portiunea Horezu – Aninis. Este vorba de DJ655 care strabate Vaideeni, Polovragi, Baia de Fier si Novaci, pe un drum paralel cu DN67, dar mai pe sub poalele muntilor, cu multe curbe, spectaculos. Obiective pe traseu sunt Pestera Polovragi, Manastirea Polovragi si Pestera Muierilor.

Noi am urmat waze-ul care ne-a spus ca vom castiga ceva timp daca ramanem pe DN67 pana in Bumbesti Pitic. Abia aici am cotit dreapta din DN. Toata bucata de drumuri judetene si comunale prezentata in subtitlu parcurge o zona superba de sate de la poalele Muntilor Parang, de care veti fi incantati. Imi imaginez ce feerie de culori trebuie sa fie pe aici toamna cand incep sa cada frunzele ruginii. Starea drumurilor este foarte buna, asfaltate unele recent, cu mentiunea ca sunt lucrate de mantuiala fara rigole, trotuare, margini de drum si alte sisteme de protectie necesare atat de mult intr-o zona unde suvoaiele produc o eroziune puternica cand ploua sau inghetul dezghetul continua accentuat fenomenul de eroziune inceput de ape. Dar momentan drumul e brici.

Si ajungem in Bumbesti Jiu, de unde ne incadram pe Valea Jiului. Dupa atatea perioade in care aceasta sosea a fost inchisa, acum am circulat bine si fluent pe sinusosidala limba de asfalt. Pe la jumatatea defileului (in care se practica si rafting, aviz amatorilor!) intalnim pe dreapta intr-o curba Manastirea Lainici.

Petrosani-ul il traversam cu atentie la radare pe soseaua cu doua benzi pe sens, care are si doua giratorii. La 6 km nord de Petrosani este musai o oprire! Un indicator pe dreapta soselei, inainte sa inceapa serpentinele, va conduce in cateva sute de metri catre Pesteara Bolii. Pentru noi a fost un must see. De ce? Puteti citi aici vezi impresii. Pestera Bolii este usor accesibila tuturor turistilor, se plateste 10 lei pentru intrare, pestera este iluminata si amenajata, aici organizandu-se inclusiv concerte.

Revenim in DN66 si nu inaintam mult caci, dupa circa 1 km mai facem o oprire in dreapta soselei. Aici este acel obiective wow, numit Cheile Banitei descris de mine aici vezi impresii. Este vorba de un canion, de neratat, care poate fi parcurs cu atentie de oricine cand nivelul apei este mic (sub 80 cm adancimea maxima). Incaltari alese special pentru aceasta experienta de parcurgere a canionului prin apa trebuie sa luati in considerare.

Intre cele doua obiective este Muntele / Dealul Banitei pe care a fost construita o cetate dacica, ruinele acesteia dainuind pana astazi, accesul fiind destul de greu prin hatisuri pe poteci improvizate si abrupte.

Din zona acestor ultime obiective, pornesc si poteci catre sudul Muntilor Orastiei, acolo unde sunt cele mai clare dovezi ale obarsiei noastre romanesti, cetatile dacice, cu baza mare la Sarmizegetusa Regia vezi impresii.

DN66 continua spre nord-vest catre Hateg. Soseaua este strajuita la vest de Muntii Retezat si la est de Muntii Orastiei, strabatand o zona de depresiune joasa.

Localitatile Pui, Ohaba de Sub Piatra si Santamaria Orlea sunt puncte de plecare catre Muntii Retezat. In Hateg din DN66 se formeaza catre vest (stanga cum am venit) DN68 catre Caransebes, sosea care strabate Sarmizegetusa (romana) si Portile de Fier ale Transilvaniei.

Tara Hategului

Tara Hategului este o bucatica de Romanie care mi-a ramas la suflet fiind una din regiunile cele mai ofertante din punct de vedere turistic din tara noastra. Cateva articole bune am scris despre Tara Hategului. Doua dintre ele sper sa fie ghiduri utile daca veti ajunge in zona vezi impresii si veziimpresii." target="_blank">vezi impresii

De neratat sunt Sarmizegetusa (Ulpia Traiana) – cetatea si muzeul, Biserica din Densus, Geoparcul Dinoazurilor, Biserica din Santamaria Orlea si Rezervatia de zimbri de la Slivut.

Varianta intors

Hateg – DN66 – Calan – intrare in A1 langa Simeria – A1 – pe langa Sebes (AB) – A1 - centura Sibiu – DN7 – Valea Oltului - centura Ramnicu Valcea – DN7 – centura Pitesti – A1 - Bucuresti

Ruta masoara 410 km si se parcurge tot in 5,5 ore.

Dar sa vedem pe unde ne mai oprim. Zona dimprejurul Hategului am povestit-o extra, asa ca bagam forja, traversam Calanul, de unde este alta cale de acces catre dreapta la cetatile dacice, trecem pe langa Hunedoara, poarta de acces catre Tinutul Padurenilor, o zona in dezvoltare turistica remarcabila despre care am, scris aici vezi impresii. Negresit si Castelul Corvinilor din Hunedoara este un obiectiv bine cunoscut al locului vezi impresii.

Langa Simeria mai sunt doua obiective interesante. Parcul Dendrologic din Simeria aflat in Lunca Muresului si Arsenal Park. Ultimul ofera distractie in aer liber in cel mai mare parc – muzeu militar, cu cea mai lunga tiroliana din tara. O prezentare gasiti aici vezi impresii.

Si acum sus pe autostrada A1. Dar nu pana la capat. La Sebes (AB) , ne dam jos de pe A1 pentru ca e musai de vizitat Rapa Rosie. Povestea vizitei mele la superbele formatiuni de eroziune rosietice o puteti citi aici vezi impresii.

Daca vreti sa nu va mai urcati pe autostrada pana la Sibiu, va puteti abate putin la Cetatea Calnic (AB) vezi aici vezi impresii.

Iar daca timpul este ingaduitor cu Dvs. nu evitati fosta capitala culturala europeana – orasul Sibiu – dragostea mea. Cel putin o plimbare in zona pietonala in Centrul Istoric al orasului merita sa faceti dupa traseul urmator vezi impresii.

Dupa Sibiu, aglomeratia in trafic se face mai bine simtita cu cat ne apropiem de Valea Oltului, care desparte catre est Muntii Fagaras si Cozia de Muntii Lotrului si Capatanii catre vest. Este impresionant ce defileu a sapat Oltul intre munti, dar cine nu stie aceasta sosea? La jumatatea defileului, in Brezoi se formeaza la dreapta, DN7A pe Valea Lotrului, catre Malaia – Voineasa – Obarsia Lotrului – Petrosani, un drum spectaculos catre traverseaza muntii, alternativa la cele 2 cai prezentate aici de mine. Despre zona Malaia, care a crescut superb in ultimii ani, puteti citi aici vezi impresii. Intre Brezoi si Calimanesti va propun un obiectiv minunat, aproape la botul calului, Cascada Lotrisor, la 3 km de drumetie usoara din sosea. vezi impresii

Iata-ne si la bifurcatia unde soseaua continua fie prin Calimanesti, fie pe centura statiunii. Sa o luam pe centura si sa ne oprim imediat dupa baraj. Aici strajuieste peste ani Castrul roman Arutela vezi impresii.

Era cat p-aci sa omit tocmai poate cel mai cunoscut obiectiv al zonei: Manastirea Cozia.

Dupa scurtul popas la Arutela, dupa ce soselele se reunesc…

inainte de Ramnicu Valcea, pe dreapta este un obiectiv ce ar putea fi evidentiat si promovat mai bine: Muzeul Satului Valcean vezi impresii. In aceasta ultima tura, m-am oprit din nou la ele, dar nu am mai scris un articol. Adaug aici ca pot fi vizitate si de aproape coborand din locul unde se termina drumul de-a dreptul sau pe poteca localnicilor.

Suficient sau mai vreti?

Stiu, v-am obosit! Nu trebuie sa vizitati toate o data. Tara noastra e frumoasa si ofera atatea locuri faine pe care dupa ce le vizitam putem scrie AmFostAcolo.

Sa ne revedem cu bine, sanatosi! Vacante faine tuturor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Daca va divulg ca nu am povestit decta pe jumatate ce puteti vedea pe aceste rute, ce parere aveti?


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ne-am oprit la dus la Pestera Bolii si in Cheile Banitei, iar la intoarcere la Rapa Rosie si la Piramidele din Valea Stancioiului, pit stop-uri exceptionale, in care ne-am relaxat si bucurat maxim de creatia naturii.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 11.08.20 16:25:28
Validat / Publicat: 11.08.20 17:38:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA. A mai fost în/la: am atasat link-uri

VIZUALIZĂRI: 5272 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Cetatea Calnic (AB)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

micutzuPHONE
[11.08.20 19:07:29]
»

Salut. Citit si votat cu mare drag. Un ghid mai mult decat complet pentru aceasta destinatie.

​Daca imi permiteti, as vrea sa mai mentionez un singur obiectiv pe acest traseu, manastirea Hurezi. Situata pe un drum lateral la cativa km de intrarea in orasul Horezu.

​Toate cele bune.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[11.08.20 19:55:30]
»

@micutzu:  ​​

​​Multumesc pentru conpletare. ​​Binevenita si potrivita pentru ca e tot ""in drum​​"". In zona Subcarpatilor Olteniei sunt de altfel mai multe oviective ce pot fi inserare mai mult sau mai putin ""in drum"". Sunt cule si manastiri / biserici interesante. ​​

Multumesc de aprecieri, lectura si ecou. ​​

Numai bine! ????

Aurici
[11.08.20 23:03:39]
»

De curând, un coleg își dorea să plece în vacanță prin România, dar se tot pierdea în toate direcțiile și nu știa încotro. Am deschis maps și ne-am uitat împreună ca să vedem dacă îl pot orienta puțin. Uitatul nostru s-a prelungit o grămadă pentru că harta era plină de obiective, care mai de care, și am tot sărit de la unul la altul, argumentând cu poze și amintiri ca să poată să se decidă el. Și cu toate că zic mereu că mai avem o grămadă de văzut, am constatat că am și bifat grămezi, mai ales că nici nouă nu ne place să ne ducem și să ne întoarcem pe același traseu.

Citind articolul tău, sunt la fel de bucuroasă să constat că din tot ce ai menționat, doar Peștera Bolii și Cheile Baniței, care sunt de mult pe listă, Cetatea Calnic și Castrul Roman Arutela îmi sunt necunoscute. ​ 

Mari norocoși suntem! ​

Numai bine, drumuri fructuoase în continuare. ​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.20 08:24:29]
»

@Aurici:  ​​

Scriind, punand la cale acest articol, am realizat cate obiective sunt "pe drum" si pana la urma cat am colindat in ultimii ani. ​​​​

Tara Hategului ramane pentru mine o atractie, o regiune superba a Romaniei. Pesteana, Cetatea Colti, Drumul Roman, Malaiesti, Cetatea Regala a Hategului, drumul catre Rausor si Gura Zlata si uite asa ne apropiem de munte...

​​Imi amintesc cand veneam in zona cu trenul prin defileul Jiului​​. Coboram la Ohaba de sub Piatra sau la Lupeni pentru a porni in Muntii Retezat sau la Petrosani pentru start Parang. Acum circulam cu masina si avem mai multa flexibilitate si comoditate. ​​

Scrie si tu despre o tura doua (circuite​​) sa mai descopar si eu ce n-am vizitat. ​​

Oricum, a propos de ultimele tale scrieri, voi tinti si vizitarea Drobetei.

​​Multumesc de lectura si ecou! ​​

Drumuri faine si voua, numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiPHONE
[12.08.20 09:39:41]
»

@Dan&Ema:  superbe trasee mai ales ca le-am  facut de mai multe ori si tot n-am văzut  tot despre ce ai scris

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.20 09:50:48]
»

@Michi:  Sarut mana, mama Michi, multumesc de ecou! Numai bine! ????

anamaria86PHONE
[13.08.20 15:32:35]
»

@Dan&Ema:  Foarte bun si cuprinzător articol, mulțumesc! Urmează să mergem si noi, vreau sa va intreb daca acum, în pandemie, ati mers la Arsenal sau nu? Ma tentează o zi la aqua park (sa ne mai si hodinim,   ca suntem ardeleni ????), dar nu stiu  daca e ok, daca nu e prea aglomerat, daca se respecta distanta... Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[13.08.20 17:04:20]
»

@anamaria86

La Arsenal Park am fost acum cativa ani sunt linkurile articolelor. Mie mi-a placut maxim. Nu stiu cum functioneaza acum pe periiada pandemiei, va recomand sa va interesati.

Eu cand am fost era destul de aglomerat.

Daca va pot oferi mai multe informatii imi puteti scrie si pe PM. Multumesc pentru aprecieri! Si pentru lectura si ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
anamaria86PHONE
[13.08.20 18:00:19]
»

@Dan&Ema:  Multumesc! La telefon si zic ca respecta normele impuse de pandemie, dar nu pot fi sigura. Cred totusi ca vom încerca, sper sa nu fim nevoiți să plecăm din cauza aglomeratiei.   O seara bună!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[13.08.20 21:49:32]
»

@anamaria86:  seara faina!

tata123 🔱
[18.08.20 09:57:51]
»

@Dan&Ema:  Două variante de drum încărcate de frumuseți naturale, obiective istorice, religioase și culturale. DJ665 care șerpuiește pe sub munți a fost reabilitat acum câțiva ani și e o variantă pitorească de plimbare în Oltenia de sub Munte.

Aș adăuga câteva obiective, dintre care unele presupun mici abateri de la drumul principal: casa-muzeu „Maria Lătărețu” (com. Bengești-Ciocadia, sat Bălcești), Mănăstirea Crasna (vezi impresii) ​, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj - localitatea Curtișoara (vezi impresii), castrul roman de la Bumbești-Jiu și fabulosul Defileu al Jiului (vezi impresii). Și multe altele...

Mulțumim pentru această sinteză! Călătorii frumoase! Numai bine! ​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[18.08.20 11:40:30]
»

@tata123:  ​​

Si eu multumesc pentru completari! ​​​​

O zona pe care o cunosteam doar partial - Oltenia de sub munte. ​​

Bine, niciodata nu ​​voi sustine ca stiu o zona perfect, ca-n palma intrucat fie ca descoperi singur, fie ca te ajuta altii, inclusiv localnici de multe ori, poti afla lucruri noi. ​​

Sa tinem ochii deschisi si urechile ascutzite! ​​

Mulumesc, numai bine! ????

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anamaria86, Aurici, Dan&Ema, Michi, micutzu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047467947006226 sec
    ecranul dvs: 1 x 1