GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Oraș foarte frumos, dar foarte aglomerat
Am petrecut 2 zile pline în Praga. După vizite similare în Budapesta și Viena, am să fac niște comparații. Din punct de vedere arhitectonic, Praga le depășește cu mult. Găsești aici o aglomerație de monumente, străzi și străduțe pe care nu am găsit-o la suratele ei estice. Nu poți vizita toate cele 4 zone importante în două zile. Noi am reușit să vedem câte ceva din fiecare, dar fără a aprofunda nimic.
În prima zi am urcat la Castel după care am coborât în Mala Strana. De acolo am trecut podul Carol și am ajuns în piața orașului vechi. Ne-am învârtit prin zonă cât am avut timp. A doua zi am fost în piața Venceslas și ne-am întors în orașul vechi. Am vizitat cartierul evreiesc și spre seară din nou piața centrală unde s-a deschis târgul de Crăciun.
Orașul este extraordinar, dar mulțimea de turiști din toate colțurile lumii te doboară. Este un turism agresiv, cu sute de grupuri care mișună pe toate străduțele, în castel, peste tot. Am intrat în castel prin poarta nordică, pe la ora 11, stând la coadă pentru controlul de securitate circa 15 minute. La ieșirea pe poarta sudică am văzut o coadă de câteva sute de metri așteptând să trecă de control. Nu știu când au putut ajunge în castel.
Restaurantele din zonele centrale (Mala Strana, Stare Mesto, Venceslas) erau toate pline atât la prânz cât și seara. Nu găseai un loc unde să stai la o cafea. Piața centrală era plină de dimineața, iar sâmbătă seara era de nedescris. Nu puteai ajunge la nici un stand, fără a te împinge și fără tupeu.
Nu știu cum e în alte perioade în Praga, dar mi s-a părut că la început de decembrie ar fi trebuit să fie extrasezon iar turiștii să fie mai puțini. Orașul în sine e foarte frumos, la fiecare colț găsești câte ceva interesant, dar aglomerația din zonele centrale te demoralizează. Nici în Budapesta și nici în Praga nu am avut probleme în a găsi locuri libere în restaurante în zonele centrale. Aici singurele locații unde mai găseai câte o masă liberă erau în pizzerii. În rest, totul ocupat. Pe străzi, turiști cu valizele după ei găseai de dimineața până seara. Parcă erau în continuă căutare de locuri de cazare.
În concluzie, Praga e foarte frumoasă dar foarte aglomerată. Din păcate, nici sistemul de cumpărare de bilete nu te ajută. La automate poți plăti doar cu monede, așa că trebuie sa cumperi bilete de o zi de la magazile de țigări (Trafik), unde nu găsești întotdeauna. În Budapesta la automatele de bilete poți plăti cu cardul orice fel de abonament. De asemenea, în restaurante nu toate acceptă cardul, deși au POS. Mi-au spus că preferă cash. Ceea ce nu am întâlnit în Ungaria sau Austria.
Sunt atât de mulți turiști încât nu mai există ospitalitate. E doar industrie și în puține locuri am găsit prietenie și ospiltalitate. Am găsit o terasă în centrul vechi cu 4 mese afară, cu scaune îmbrăcate în blănuri și scria pe o tablă că au ”hot drinks”. Cum era spre seară și se lăsa frigul, ne-am așezat la terasă. Am intrat să cerem de băut iar ospătarul ne-a zis că nu servește afară că e răcit, e singur în local și nu are nici haine groase. Așa că ne-am luat tava cu cafele și ciocolată caldă și am am ieșit pe terasă. Nu ne-a deranjat acest lucru, ci modul în care ne-a refuzat inițial.
Trimis de dognean in 05.12.17 20:25:00
- A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dognean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dognean: Felicitări pentru articol.
Am petrecut anul trecut 4 zile în Praga, este un oraș extraordinar de frumos. Vă dau dreptate, două zile sunt prea puține pentru a vizita tot ce oferă acest oraș. Noi nici în 4 zile nu am apucat să vizităm totul.
Ca să scapați de mulțimea de turiști, vizitați orașul după ora 19 (vara) lumea e pe la locale, iar principalele obiective sunt libere. Noi am fost pe podul Karol ziua și dea-bea am văzut câte ceva, am revenit a doua zi pe la ora 19, podul era aproape gol, apoi am urcat spre cetate, am putut văbovii pe la fiecare obiectiv cât am vrut.
Toate cele bune.
Din poze nu pare că sunt aşa de mulţi turişti, să vezi hoarde de turişti în iunie-iulie.
Pe podul Carol vara, nu ai loc nici să treci, iar când se dă ora exactă la orologiu e mai ceva ca la manifestaţie.
”nu mai există ospitalitate. E doar industrie și în puține locuri am găsit prietenie și ospiltalitate.
Confirm. Aceeași senzație am avut-o și eu. Și nu cred că se datorează aglomerației. La Praga se aplică perfect zicala "superb oraș, păcat că e locuit". Senzația de lipsă de ospitalitate și de orice intenție de a se purta măcar neutru, am întâlnit-o din păcate cam la fiecare pas în Praga, începând de la muzee, restaurante, până la oamenii de pe stradă. Parcă venisem acolo să le furăm ceva, nu să le dăm bani. Din păcate nu prea te avertizează nimeni cu privire la acest aspect și senzația neplăcută e cu atât mai acută. De aceea, apreciez faptul că ai adus în discuție problema.
Evident, există și excepții, dar acelea nu fac decât să confirme regula. Noi râdeam că respectivii, adică cei amabili și drăguți, probabil nu sunt cehi, ci slovaci. Apropos de asta, slovacii sunt cu totul și cu totul alt neam. Nici nu se compară cu cehii, sunt drăguți, amabili, primitori.
@RoxanaGRS:
Este mult adevăr în ce ați scris în ecou. Confirm întrucât sunt în cunoștiință de cauză. Am vizitat Praga de 3 ori, câte 3 zile și a 4-a oară, ca oras de tranzit spre Brussels-Paris și cu pauză de o zi în acest frumos oraș.
De fiecare dată am întâmpinat adversități și am multe exemple.
- Ne-am cazat de 4 ori la hotelul Diplomat și de fiecare dată recepționerii erau „acri” Acolo, limba franceză este ignorată, așa că vorbești limba gimnastică. La a 2-a vizită a fost cu noi și mezina familiei, care vorbește fluent limba engleză. A sesizat și ea indolența lor și a spus recepționerului că nu este amabil. Acesta i-a răspuns privind sus în tavan că i se pare. Ea este mai arțăgoasă, nu suportă să fie călcată pe bătături și i-a atras atenția că dacă nu am fi noi, turiștii, din 2 câți sunt la recepție, unul ar deveni șomer. Nici nu a luat-o în seamă ce i-a spus. A 4-a oară, aceleași probleme cu lipsa lor de ospitalitate. Atunci, o altă recepționeră m-a auzit vorbind românește cu soția și s-a apropiat de noi. Vorbea limba română și ne-a spus că este din Rep. Moldova. Mai departe, ea a avut grijă de noi.
I-am spus că vreau să o întreb ceva confidențial și mi-a răspuns că pot vorbi liber că nu înțeleg nimic românește.
Am întrebat-o, de ce sunt atât de „ursuzi” cu noi. Mi-a spus că nu au nimic rău cu românii, dar atenție „s-au săturat” de atâția turiști.
- La coborârea de pe dealul Petrinii, nu știam să butonăm aparatul pentru cumpărarea biletelor. Eram singuri în stație și am cerut sprijinul celui care verifica biletele la intrarea pe peron. Ne-a refuzat cu un gest urât și m-am simțit umilit.
- Pe una din străzile medievale dintre piața Stare Mesto și Podul Carol, soției i s-a refuzat cumpărarea unei înghețate pentru că nu avea monede, ci doar bancnote.
Mai știu si alte exemple, dar dracul nu este atât de negru cum pare. Sunt destui praghezi, oameni adevărați. Noi am fost „pe cont propriu” și relaționam direct cu ei, dar atenție. Acolo, la putere este limba germană, în subsidiar limba engelza. Cât privește limba franceză, nici vorbă.
Dragi cititori, nu priviți numai jumătatea goală a paharului. Praga este o capitală frumoasă și nu o ocoliți, dar fiți diplomați în relațiile cu ei.
”Acolo, la putere este limba germană, în subsidiar limba engelza. Cât privește limba franceză, nici vorbă.
Sincer, nu știu dacă merge germana. Am fost prima dată în Praga în 1986 și într-adevăr germana mergea, în 2010 în schimb mai deloc, engleza la fel, mai deloc, poate doar la hotel și parțial la muzee, la restaurante nu prea, în magazine mai deloc. În schimb, stupoare, mergea limba rusă. Eu nu vorbesc rusește, dar am văzut că prima dată ni se adresau în rusă, probabil din cauza DA-ului nostru.
Praga este într-adevăr un oraș superb, dar în care din păcate nu te simți bine (ceea ce e trist și e păcat), dacă ești pe cont propriu și trebuie să interacționezi cu ei. Dar până la urmă și asta face parte din farmecul unei excursii, să cunoști localnicii, atmosfera locală, obiceiurile etc. De aceea, după experiența extrem de neplăcută din 2010 eu am evitat Praga și am evitat Cehia, pentru că și la Karlovy Vary era același lucru. Adică, mai există și alte orașe și țări, la fel de frumoase, dar mai primitoare. Nu insist asupra experiențelor mele neplăcute vis-a-vis de Cehia, lista ar fi prea lungă și unele sunt chiar de neconceput într-o țară care se vrea europeană.
Faptul că s-au săturat de turiști nu e o scuză. Există și alte orașe, poate chiar mai aglomerate, dar în care localnicii nu se poartă urât cu turiștii.
@RoxanaGRS:
” mergea limba rusă
nu aș recomanda nimănui să vorbească limba rusă în Cehia, iar Praga în mod special nu e bine să spui o iotă în limba lui Cehov.
Asta dacă nu vrei să vezi cum sunt ei când sunt acri cu adevărat!
Și spun asta în deplină cunoștință de cauză - nu doar amfostacolo, ci am și colaborat cu cehi și mi s-a sus clar lucrul ăsta. Chiar dacă unii dintre cei mai în vârstă poate mai au amintiri din școală și ar pricepe ce li se spune, niciodată nu vor răspunde.
@Dragos
, nu intenționam așa ceva și nici n-aș avea cum. După cum am precizat, nu vorbesc limba lui Cehov. Ceea ce m-a surprins a fost faptul ca ei, cehii, ni se adresau nouă în rusă, în magazine și restaurante.
Cât privește atitudinea lor neprietenoasă, cred că la fel de rău ești tratat dacă ești român, neamț, asiatic sau american sau orice altă nație. Poate ceva mai bine, spre foarte bine dacă ești ceh. O discriminare care nu prea le face cinste.
@Mihai18: Nu pot spune ca nu m-am simțit bine în Praga. Dar cred că numărul uriaș de turiști care efectiv ia în stăpânire orașul, face ca serviciile să fie mai slabe și localnicii mai plictisiți și nepoliticoși. Am avut câteva interacțiuni în limba engleză cu localnicii și toți au fost foarte amabili. Ne-au îndrumat să ajungem la castel cu alte tramvaie, pt că linia 22 era în reparație. Sau mi-au spus de unde pot cumpăra abonamente de o zi. În localuri, de asemenea, erau amabili și ne ajutau, vorbind cu ei doar în limba engleză.
@marius gaudi: Am încercat să fac pozele cu cât mai puțini oameni în jur. Dar momentele astea erau chiar rare.
@Dragos:
Referitor la
”„nu aș recomanda nimănui să vorbească limba rusă în Cehia”
Dacă ați deschis acest subiect de discuție, era bine să-l duceți până la capăt.
Fac eu acum acest lucru.
Înainte să fac prima vizită în Praga, am spus unui coleg de serviciu că merg acolo. El fusese deja și mi-a dat un sfat. Să nu cumva să pronunți acolo vreun cuvânt în limba rusă.
De ce cehii fac alergie la limba rusă?
Ei nu uită și nu iartă invazia armatei rusești în Praga, nu-l uită pe Dupcek și nu uită că tancurile rusești au trecut și pe podul pietonal Charles Bridge.
Cu noi, românii, ar trebui să fie mai prietenoși, pentru că am fost singura țară membră a Tratatului de la Varșovia care s-a abținut să participe la invazie.
Sunt conștient că am greșit scriind acest ecou pe un sit turistic, dar este un adevăr istoric și de necontestat.
@Mihai18:
”Dacă ați deschis acest subiect de discuție, era bine să-l duceți până la capăt.
Păi eu am dus-o la capătul suficient pentru acest sait.
Că tu vrei să retrăim vremuri de tristă amintire... e deja altă poveste. Dar eu sper să nu mai apuc din nou, vreodată, ziua când se va mai face turism cu tancul prin Europa.
@Mihai18:
”Ne-am cazat de 4 ori la hotelul Diplomat și de fiecare dată recepționerii erau „acri” Acolo, limba franceză este ignorată, așa că vorbești limba gimnastică.
Nu am ajuns încă la Praga, dar nu văd de ce recepţionerii hotelului respectiv ar trebui să vorbească limba franceză. Când pleci hai hui prin lume, este recomandabil să înveţi măcar câteva cuvinte uzuale în limba ţării/ţărilor vizitate. Te mai scuteşte puţin de datul din mâini.
Tot referitor la nemulţumirea ta, nu pot să nu mă întreb câţi recepţioneri din hotelurile româneşti vorbesc limba franceză.
L.E.
Îţi dau şi un pont: Când alegi un hotel pe booking, găseşti precizate şi limbile vorbite la recepţia acestuia. Poate deveni şi acesta un criteriu de alegere a hotelului.
@Dragos: Eu doar în limba rusă am putut să vorbesc în magazine și la hotel. Și nu s-a uitat nimeni urât.
Praga e foarte frumoasă, își merită titlul de „Orașul de aur”. Din păcate și eu am vizitat-o într-o perioadă aglomerată, cu ocazia Târgului de Crăciun. Si aglomerată, și periculoasă, pentru că acolo unde este lume multă sunt și infractorii prezenți. Mi s-au furat toate actele și banii. Nu știu cum mi-au deschis geanta. De aceea, am un gust amar când mă gândesc la vizita mea în frumoasa Pragă.
@Mihai18:
Păi nu e așa... ? E foarte corect, rușii au fost și ei acolo in 1968 tot în vizită, dar cu tancurile... ! Păi cum sa ii uite!... Și pe urmă au uitat să plece până târziu după 1990...
Cum să nu fie alergici la limba rusă?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ