ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Trei biserici din Centrul Vechi al Pragai

TIPĂREȘTE

In articolul de astazi o să vă povestesc despre cele mai importante trei biserici din Centrul Vechi al Pragăi.

Piaţa Centrală a vechiului oraş Praga, este una din cele mai vechi şi vestite locuri publice ale capitalei cehe. Poate cea mai frumoasă construcţie din această piaţă este biserica Tyn.

Turnurile bisericii Tyn se observă din depărtare şi seamană foarte mult cu turnurile unui castel din poveştile cu prinţese şi vrăjitoare. La o privire atentă se observă că cele două turnuri clopotniţă nu sunt egale, cel din drepta este un pic mai mare şi mai gros, reprezentând bărbatul iar cel din stânga reprezintă femeia. Acest fapt era un aspect caracteristic arhitecturii gotice din vremea când a fost construită biserica. Turnurile au o înălţime de aproape 80 de metri. Intrarea în biserică este ferită parcă de privirile oamenilor, ca să ajungem la intare am dat ocol bisericii dar nu am vazut poarta, abia când am vazut nişte turişi că intră prinr-un coridor, i-am urmat şi noi şi aşa am dat de poarta de la intarea în biserică.

In locul unde este amplasată această biserică, au fost pe rând, trei biserici, toate dărâmate din diferite motive. Prima biserică a fost construită în secolul al XI-lea şi era o biserică romanică, acesta a fost dărâmata iar în locul ei a fost construită o altă biserică în stil gotic timpuriu, ridicată în cinstea Maicii Domnului în anul 1256. In secolul al XIV-lea s-a început ridicarea actualei biserici în timpul domniei lui Carol al IV-lea, în stil gotic. La inceputul secolului al XV-lea biserica era aproape terminată, mai lipseau turnurile, o parte din faţadă şi acoperişul. Acoperişul a fost terminat în anul 1450, iar faţada şi turnul din nord la scurt timp după aceasta, în anul 1451. Turnul de sud a fost terminat abia în anul 1511. Această biserică a aparţinut huşiţilor până în anul 1626 când după lupta de la Muntele Alb (batălia de la Muntele Alb este prima luptă a Războiului de treizeci de ani, razboi desfăşurat între Protestanţi şi Catolici), blazonul acestora de pe faţadă a fost dat jos şi înlocuit cu sculptura Maicii Domnului.

Dar problemele acestei biserici nu s-au oprit aici. In anul 1679 biserica a fost afectată în urma unui incendiu, declanşat de fulgere. In urma incendiului a fost afectată bolta centrală a bisericii, aceasta fiind înlocuită cu una mai joasă, construită în stil baroc.

Biserica este formată din trei nave. Pe altarul principal al bisericii care datează din anul 1649 este pictată Inălţarea la cer a Maicii Domnului. In interiorul bisericii îşi are mormântul marele astronom danez Tycho Brahe. Amvonul este o lucrare din secolului al XV-lea, a fost decorat de către Josef Hellich, care a executat figurile pictate ale liderilor bisericii, și de Eduard Veselý, care a creat figurile sculptate din lemn ale sfinților protectori cehi. Tot in interior se afla una din cele mai vechi orgi din Praga. Am plecat încantaţi de la acestă biserică.

O altă mare biserică ce se află în Centrul Vechi al Pragăi este biserica Sfântul Nicolae. Biserica se află în spatele clădirii vechii primării la o distanţa de vreo 50 de metri faţă de aceasta. Biserica Sfântul Nicolae este menţionată pentru prima dată în anul 1273 şi a avut rol de biserică parohială. In anul 1635 biserica a intrat în posesia ordinului benedictin şi la scut timp, biserica a ars într-un incendiu. Benedictinii au început reconstrucţia ei în anul 1727, iar lucrările au fost terminate în anul 1735. Impăratul Iosif al II-lea i-a alungat pe benedictini din biserică în anul 1761 şi a închis biserica. Toate decoraţiunile interioare din biserică au fost vândute. Clădirea rămasă goală a fost transformată în hambar, iar apoi în arhivă. Abia în anul 1871 la cererea Biserici Ortodoxe Rusă, biserica a revenit la menirea sa de biserică, dar de data aceasta ca biserică ortodoxă. Din anul 1920 biserica se transformă din nou din biserică ortodoxă în biserică huşiită.

Biserica are două turnuri laterale verzui, nu prea înalte, şi un turn central mai gros. Cupola este construită în stil baroc. In interior, biserica are picturi viu colorate, personajul principal fiind Sfântul Nicolae. Din epoca ortodoxă a bisericii a rămas un superb candelabru din cristal. Oraga ocupă şi ea un loc important, chiar dacă nu este aşa de mare ca alte orgi, având doar 2500 de tuburi, aici au loc pe timpul verii diferite concerte de muzică clasică şi religioasă. Biletele pentru concert se vând la uşa bisericii. In momentul vizitei noastre un cuplu de asiatici au venit îmbrăcaţi în mire şi mireasă şi au făcut poze în interiorul bisericii, apoi şi-au făcut o ieşire triunfală pe uşa bisericii dând drumul la porumbei. A fost frumos, dar nu am înţeles de ce au venit până la Praga îmbrăcaţi aşa şi au făcut acest spectacol (nu s-au cununat, doar au făcut poze şi momentul cu porumbeii).

Chiar dacă nu se află în Piaţa Centrală a Pragăi cea de-a III-a biserică se află în apropierea centului, la 5 minute de biserica Tyn, această biserică se numeşte Sfântul Iacob.

Biserica Sfântul Iacob a fost construită în anul 1232 în stil gotic, dar şi acestă biserică a fost distrusă de un incediu. A fost reconstruită în anul 1739 în stil baroc. Biserica face parte dintr-un întreg ansamblu de clădiri care compun mănăstirea franciscană cu acelaşi nume. Biserica are trei turle, trei clopotniţe, una dintre acestea se aflată în turnul cel mai mare al bisericii care măsoară 60 metri. Turnul de pe faţada unde se află şi uşa de la intrare în biserică este mai scund şi măsoară 50 metri.

Biserica este format din trei nave, despărţite de stâlpi care se unesc cu ajutorul unor arcade de pe tavan. In biserică sunt 21 de altare, fiind a doua ca marime din Praga dupa biserica Sfântul Vitus. Altarul principal este decorat cu freşce care descriu uciderea Sfântului Iacob prin decapitare. Lângă altarul principal se află o statuie din lemn a Maicii Domnului care datează din secolul al XV-lea şi despre care se spune că are puteri miraculoase. Bucurându-se de o acustică foarte bună în aceasta se ţin multe concerte de muzică clasică şi religioasă. Orga bisericii datează din anul 1702 şi este una dintre cele mai bune din Cehia.

Tavanul bisericii este construit în stil baroc, având pictate freşce care reprezintă şcene din viaţa Fecioarei Maria. Corul este separat de nava centrală. Naosul este deasemena decorat cu picturi care reprezintă pe Sfântul Francisc şi Crucificarea lui Isus.

In acestă biserică a avut loc slujba de înmormântare a regelui Carol al IV-lea, acesta fiind îngropat în Catedrala Sfântul Vitus.

Dacă ajungeţi în Praga nu rataţi vizitarea acestor trei biserici.

Vă doresc concedii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 18.10.16 22:57:31
Validat / Publicat: 19.10.16 08:27:49

VIZUALIZĂRI: 3096 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 biserica Sfantul Nicolae din Stare Mesto
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70150 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[19.10.16 08:48:10]
»

@zlatna: Un inceput de zi frumos, primul vot si un articol foarte frumos. Durerea mea este ca si tu si @Traian Leuca v-ati pus in gand sa ma omorati cu zile, nu pot sa merg peste tot iar Praga asa imi este in dorinta.

In fine, sa continuam cu aceste 3 biserici cu adevarat frumoase, sunt uimita de cate ori vad astfel de locuri si stau si ma intreb de unde atata daruire sa construiesti ceva atat de frumos.

Cat despre cuplul de asiatici, poate ca stateau in zona , sau erau in luna de miere si poate faceau un circuit si se pozau in tinuta festiva in mai multe locuri, uite asta este o idee buna.

Ca un fapt amuzant, eu am o colega care din diverse motive (cred ca de sarbatoare sau lipsa local) nu a putut face in aceeasi zi si cununia religioasa si masa la restaurant astfel incat la interval de 2 saptamani a avut cele 2 evenimente. Cine nu stia, vazand pozele ar fi zis ca sunt facute in aceeasi zi. A fost mai obositor asa insa amuzant in final.

Felicitari, mi-a mers la suflet, votat cu mare placere.

Mihai18
[19.10.16 09:16:23]
»

Ca să fiu în ton cu Reg. AFA cât și recentul review al colegului nostru @ Tata 123, scriu acest ecou care are semnificația unei recomandări și cred, utilă vouă vizitatorilor.

Astfel, în P-1 din prezentul review se observă în prim-planul fotografiei o mulțimede turiști, majoritatea cu fața spre stânga, unde este ceasul astronomic. Aceștia așteaptă ritualul, la fix și în fiecare oră oferit de ceas, care chiar merită văzut. Uneori la sfârșitul ritualului, turiștii chiar aplaudă.

Cât despre acest review, scriu că este f. bun și deși am în total 10 zile în Praga, din conținutul său am aflat noutăți pentru mine. Mulțumesc @ Zlatna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Utube
[19.10.16 11:42:05]
»

Bună ziua, scriitorule!

Citit şi votat cu mare satisfacţie şi interes. Informaţiile sunt foarte utile şi binevenite şi eu le apreciez foarte mult deoarece doresc să vizitez Praga.

Situaţia cu mirele şi mireasa se încadrează foarte bine în obiceiurile ciudate, inventate în ultima vreme printre care probabil că ai auzit şi tu de moda "trash the dress". Cine ştie ce modă va mai veni?

Din foto, zona centrală pare cam aglomerată. Este aşa tot timpul sau se întâmplă doar în anumite perioade ale zilei, dacă ai cunoştinţă? Personal mă irită aglomeraţia, de aceea am întrebat.

Felicitări pentru articol.

O zi deosebită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[19.10.16 12:45:29]
»

@mishu: Multumesc pentru vizita si vot. Trebuie sa mergeti la Praga pentru ca este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, si nu a fost prea afectat de cele doua Razboaie Mondiale.

Asiatici sigur nu erau localnici, pentru ca pe multi i-am vazut pe urma facand poze unor obiective turistice din oras. Pe langa acest cuplu, am mai vazut si altele care pozau in centru, o fi o moda la asiatici.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[19.10.16 13:13:49]
»

@Mihai18: Multumesc pentru vizita si vot. Este corect ce ati spus despre multimea din poza P-1. Si eu aflu noutati in articolele colegilor scrise din locuri pe unde am umblat si eu, si ma bucur cand le citesc.

Colegul @tata123, cred ca se referea la ecourile scrise doar asa de dragul de a fi scrise si pentru a acumula voturi.

Va doresc o zi placuta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[19.10.16 13:19:16]
»

@Utube:

Multumesc pentru vizita, vot si aprecieri.

"Din foto, zona centrală pare cam aglomerată. Este aşa tot timpul sau se întâmplă doar în anumite perioade ale zilei, dacă ai cunoştinţă? Personal mă irită aglomeraţia, de aceea am întrebat".

Lumea este adunata in acel loc pentru ca era ora fixa iar in fata este Ceasul Astronomic, iar la ora fixa este un intreg spectacol.

Dupa spectacol, lumea se disperseaza prin intreg centrul si nu mai sunt comasati intr-un singur loc. Dar sa stiti ca principalele obiective turistice din Praga sunt destul de aglomerate.

O zi placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Utube
[19.10.16 14:16:11]
»

@zlatna: Mulțumesc pentru răspuns.

O zi deosebită!

Mihai18
[19.10.16 14:26:07]
»

@Utube: Vă pot răspunde și eu deoarece 10 zile am trăit în Praga, de-a-lungul a 4 excursii. De pe internet știu că Praga face parte din cele 4 capitale europene care trebuie vizitate.

Dacă Praga este aglomerată? Da și nu. Depinde de obiectivul turistic ales. După părerea mea, cel mai vizitat este Charles Bridge (Podul Carol). Dacă nu știți să ajungeți la el și întrebați un trecător, recomand să-i spuneți Carluv Most. Este lume mută pe pod, de dimineața până seara târziu, chiar și în zile ploiase.

Frecventată mult este și zona Stare Mesto (Piața Primăriei Vechi) care are în centru statuia lui Jan Hus și unde mai sunt Biserica Tin, Biserica Sf. Niclae și ceasul astronomic, cred că este unic în Europa. Nu uitați să intrați și în magazinul Boemia Cristal.

Aglomerate sunt și străzile medievale dintre Stare Mesto și Podul Carol, dar sunt frumoase.

Nu ratați o vizită pe Dealul Petrini, acela unde veți întâlni o copie a Turnului Effel, văzută de departe și urcați în el (cu liftul sau pe trepte, cca. 400). Este bine să aveți bani în modede pentru că la coborâre plata este numai cu monede, la un aparat (eu am pățit-o). Acolo să mergeți doar în zile senine și recomand să coborâți pe jos. Drumul este foarte frumos și nu prea lung, durează cca. 30 minute.

În Praga transportul public este foarte bine pus la punct. Eu nu am folosit deloc mașina.

Cu multă plăcere vă răspund la întrebări. Vă doresc o călătorie reușită la Praga și neapărat zile senine. În timpul uneia dintre excursiile mele, care a fost de 3 zile, tot atâtea a plouat. În rest, am avut senin 100%. Evitați anotimul iarnă pentru că acolo este mai frig ca la noi.

Cu bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mihai18, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066044807434082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1