GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Praga a fost punctul cel mai asteptat din circuitul nostru de capitale din centrul Europei. Am gasit un oras frumos, cum stie deja toata lumea dar pentru noi nu a avut acel "je ne sais quoi", poate si pentru ca asteptarile erau deja foarte mari. Vremea din septembrie, foarte calda ne-a permis sa strabatem centrul vechi al orasului si castelul Praga in amanunt dar si parcurile. Am stat intr-un cartier destul de indepartat de centrul vechi desi cu mijloacele de transport, schimbam un autobuz si un metrou, faceam circa 30 de minute. Transportul simplu de inteles si rapid, costul unui bilet incepand de la 24 de coroane, 36 sau unul de 24 h -110 coroane, pe care le gaseam la marketuri sau in statii.
Am inceput evident cu o familiarizare cu orasul vechi, piata cu vestitul orologiu, unde la ore fixe vezi grupuri-grupuri de turisti alergand sa prinda parada de papusele ce trec pe la geam. Spectacolul strazii este mai interesant decat parada in sine :)). Am urcat prin labirintul de strazi trecand pe langa biserici, berarii, zeci de magazine de suveniruri si cohorte de japonezi pana la castelul Praga. Am strabatut celebrul pod Carol, pe care ulterior l-am vazut si luminat noaptea de pe malul Vltavei-merita, e poate mai frumos asa. Merita sa va opriti pe drumul spre castel sa admirati si orasul din diferite puncte nu doar sa faceti o poza rapida (cum am vazut ca face majoritatea). Intrarea la castel ne-a costat 350 de coroane de persoana, am achizitionat un ghid in limba engleza dorind sa intelegem ceva din ce vedem- de altfel o investitie buna te poti opri sa citesti exact la fata locului.
Din cele aproximativ 7 puncte marcate pe bilet unde puteam intra am inceput cu catedrala Sf Vitus. Impresionanta. Cel mai mult ne-au placut vitraliile pictate de Mucha. Desigur altii pot gasi interesante altarele, mormintele, basoreliefurile din lemn etc. Continuam cu expozitia despre istoria castelului Praga- cum a inceput, artefacte etc-istorie curata, admiram ca stiu sa se puna in valoare. Mai departe a fost asa numita "strada a alchimistilor Golden Lane". Extrem de aglomerata dar foarte frumoasa pentru ca nu cred ca poti sa-ti inchipui ca cineva a locuit acolo pana nu intri in ele :)). Acum in fiecare din ele exista un magazin de suveniruri iar la nr. 22 unde a locuit Kafka -o mica librarie. Spre iesire, pentru cinefilii pasionati casa in care a locuit un regizor de film ceh (cred ca era Kaza) unde pe langa obiectele folosite de acesta puteai sa vizionezi un film. Tot pe aceasta alee daca urci la etaj, pe un coridor lung exista o expozitie de armuri si o camera de tortura... pentru pasionati:D. La iesire turnul Daliborka cu inchisoarea... merita vazuta pentru a intelege evul mediu si din alt aspect. Ideea este ca pentru castelul Praga va puteti aloca macar o jumatate de zi- este mai mult un oras in oras.
Am continuat cu o plimbare seara pe malul raului sa vedem orasul luminat. Din nou la picioarele podului Carol sute de japonezi facand poze de nu mai puteai vedea peisajul. A doua zi am vrut sa vedem si altceva si am urcat cu funicularul pe dealul Petrin dupa ce am asteptat civilizat la o coada undeva in jur de 20 de minute. Domnul care ne lasa sa intram nu stia o boaba engleza, asta deducand din conversatia acestuia cu o doamna ce vroia sa stie daca biletul de autobuz pe care il are este valabil. Da este valabil abonamentul de 110 coroane si biletul de autobuz indiferent de suma, doar sa fie in timpul alocat pe bilet dupa validare.
Desi sotia mea a fost sceptica cu privire la escapada de pe dealul Petrin i-a placut enorm, poate pentru ca sus este o gradina impresionanta de trandafiri de toate culorile si marimile. Nu am urcat si in turn, dar ne-am informat asupra preturilor de intrare -undeva in jur de 125 de coroane de persoana si se poate urca si cu liftul, evident mai platind cam 60 de coroane. Am coborat pe jos prin parc deoarece panorama e foarte frumoasa si plimbarea relaxanta. Profitand de ultima seara in Praga am facut ceea ce face orice turist -am mers din nou in centrul vechi dupa suveniruri-maruntisuri in cazul nostru. Am ajuns seara pe la ora 18.00 in piata principala unde distractia de abia incepe-baieti care cantau, statui vii etc. Am stat cred doua ore ascultand un tip cantand fantastic -il cheama Vincent van Hessen-poate il gasiti pe net, apoi un alt muzician cu pian ce canta melodii la cerere. Seara a fost extrem de reusita poate si datorita charismei celor doi cantareti, a fetei care a cantat cu ei, din public si f talentata si a multimii de oameni care s-au oprit doar ca sa simta spiritul praghez-ceea ce am cautat si noi in cele doua zile.
Un simplu sfat-plecati cu bani (coroane) de acasa. E greu sa gasesti un exchange bun si fara comision si de obicei se iveste de undeva un baiat descurcaret care se ofera sa va schimbe bani-niciodata sa nu faceti asta doar daca vreti sa fiti pacaliti.
Am cautat un oras romantic, am gasit un oras frumoas dar devenit prea comercial.
Alte destinatii vizitate in Cehia: Lednice-Valtice, castelul Karlstein si Cesky Krumlov - urmeaza review-uri.
Trimis de Valentinp3 in 14.09.14 21:52:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Valentinp3); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ne-ai introdus din nou in atmosfera romantica a acestui oras deosebit.
Imi plac si pozele, extraordinar de clare.
Ai punct si Superbonus de la mine pentru poze. Mi-a venit sa o sterg de la birou drept in centrul orasului... pentru ca pot... si mai ales pentru ca dupa un week-end mizerabil a iesit in sfarsit soarele.
Pentru review drept sa-ti spun, imi va sari iar in cap toata banda de frenemies dar am sa mentionez totusi doua puncte dureroase:
1. Ceea ce numesti tu "piata centrala" este "Piata Orasului Vechi".
2. Si mai important - Praga NU E pe Dunare my friend, raul se numeste Vltava sau Moldau in germana. Confunzi cu Bratislava, aceea este pe Dunare.
@Pragheza_Gotica: Multumim pentru precizari si da aveti dreptate ne recunoastem greseala.
In articol este scris corect dar in fotografii ne-am zapacit din pricina oboselii si a motivului ca in aceeasi seara am scris si review-ul despre Bratislava pe care va invitam sa-l cititi
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ