GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Divoka Šarka – Şarka Salbatica, razboiul dintre sexe, si o rezervatie naturala
Legenda rezervatiei naturale cunoscute sub numele de Divoka Šarka, in romaneste Şarka cea Salbatica, isi are izvorul in negura timpurilor. In secolul 6-7, nimeni nu stie exact, Praga asa cum o stim si unde o stim inca nu exista. Primele triburi de cehi se instalasera la periferiile capitalei de azi, si mai ales de-a lungul unei vai abrupte, aproape ca o trecatoare prin inima muntelui. Erau organizati intr-o societate matriarhala, in frunte cu Printesa Libuşe, prooroaca si prima regina a cehilor. Maritata cu taranul Otakar Premysl, in cuplu ea era Numero Uno, iar privilegiile femeilor cehe reflectau acest lucru. La moartea Libuşei, Printul Premysl s-a hotarat sa recupereze diferenta de statut, si a decazut femeile din multe drepturi. Indignate, acestea si-au parasit barbatii si s-au organizat intr-o societate a femeilor razboinice, in frunte cu Vlasta. Razboiul intre femei si barbati a fost lung si brutal. Femeile pierdeau teren incet incet in fata barbatilor pe care lipsa de sex si de gulas cu galuste ii facea tot mai agresivi. O analiza strategica a situatiei le-a dus pe femei la concluzia ca trebuie sa actioneze la varf. Printul Premysl era bine pazit, dar numarul 2, faimosul luptator Ctirad (se citeste Țtirad) era relativ vulnerabil. Vlasta a desemnat-o pe razboinica numarul 2, Šarka (se citeste Şarka) ca fiind cea mai potrivita pentru aceasta operatie de gherila.
Cum a reusit Šarka sa-l ademeneasca pe Ctirad si sa-l puna intr-o situatie vulnerabila? O varianta este ca i-a dat mied (bautura alcoolica din miere) cu ulciorul pana l-a imbatat si-a adormit. Alta varianta este aceea ca s-a legat goala de un copac undeva pe unde stia ca va trece voinicul si acesta nu a rezistat chemarii unei domnite la ananghie. Cert este ca Ctirad a murit de mana Šarkai.
Legenda nu are insa un sfarsit feminist. Desi initial socat de moartea lui Ctirad, Premysl si-a revenit rapid si a facut macel printre razboinicele care au refuzat sa se intoarca la pat si cratita. Šarka insasi si-a pus capat zilelor. Pragmaticii sustin ca a fost de preferat sa se sinucida decat sa cada in mainile lui Premysl mai ales ca ii ucisese cel mai bun razboinic. Romanticii sustin ca s-a indragostit de Ctirad in scurta lor intrevedere si nu a putut trai cu constiinta faptei sale. Si intr-un caz si in altul, legenda spune ca s-a aruncat de pe una din culmile ascutite de bazalt ale stramtoarei. Nu se stie exact unde, dar o stanca a fost denumita in cinstea ei "Divci Skok" sau "Saritura Fetei".
In timpurile moderne, la Divoka Sarka se ajunge cu masina sau cu unul din autobuzele care merg spre aeroport, de exemplu 119 luat de la statia Dejvicka (linia verde de metrou). At mai fi tramvaiul, dar liniile sunt acum in reconstructie.
Coborati la statia cu acelasi nume – Divoka Sarka – unde troneaza un McDonald’s. La acel nivel se vad doar niste coline usoare, nimic nu tradeaza valea. Exista multe drumuri, dar pentru a va infiora de coloarele inguste de roca amenintatoare si de izvoarele energice trebuie sa coborati. Un drum asfaltat cu meandre coboara adanc in inima muntelui. Treceti un podet, si va gasiti intr-o stramtoare ca in Lord of the Rings. Puteti merge ore in sir, cu paraul involburat cand pe o parte, cand pe alta, cu pomii maiestuosi si vegetatia luxurianta, cu mirosul vegetal curat si verde. Aleile sunt populate de plimbareti, calareti, ciclisti si caini (cu stapan). Uneori, un ochi ager zareste o caprioara, o vulpe sau un sarpe. Cladirile sunt rare, dar exista un strand cu doua piscine cu apa din izvor, extrem de rece chiar si in toiul verii. Mai exista un han care se numeste Divci Skok sau Saritura Fetei, dupa stanca cu acelasi nume botezata in cinstea Sarkai. Au bere buna, filtrata si ne, si gustari tipice – toba, carnati, supa de usturoi, branza marinata. Un popas, fie la dus fie la intors, merita. Dupa ce treceti de han mai intalniti ferme cu cai si fara, si cateva vile particulare bine pazite, cu proprietari suficient de bogati sa-si permita o asemenea locatie si suficient de pustnici sa se izoleze aici. Nu ratati trunchiurile sculptate de studentii de la Academia de Arta, un mod placut de a da viata unui trunchi mort.
Nu e o atractie turistica propriu-zisa, dar daca stati mai multe zile si vreti sa scapati de multime si de galagie pentru o jumatate de zi, este un loc ideal. La intoarcere, in cinstea lui Ctirad si a Sarkai, beti un lichior de miere (medovina).
Trimis de Pragheza_Gotica in 19.08.13 22:29:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pragheza_Gotica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Aşa mai vii de acasă. Aşteptam o poveste de la tine ca ai cam lipsit de vreo lună încoace. Ce-mi place să citesc poveşti şi legende din Praga! Mai că mă faci să mă urc în maşină şi să dau o fugă până acolo... Glumesc. E prea departe.
Felicitări pentru review! Sper să nu urmeze o pauză prea lungă. )
@ariciu: E, ce sa-i faci, mai merge omul in vacanta, ca e summertime and the weather is high... : -)
Ma bucur ca ti-a placut, aveam partea istorica scrisa de ceva timp, si pozele din iulie, le-am finisat acum.
Vor urma si altele, nici o grija, fii pe faza!
@webmaster: Melodie pentru acest review, cel putin in seara aceasta m-a inspirat:
http://www.youtube.com/watch?v=5vUDmFjWgVo
Cea mai valoroasa interpretare live a acestei piese, ever! God Bless Mark Knopfler
---
Rezolvat
@Pragheza_Gotica: dupa minunata descrie a rezervatiei, aici ti s-ar potrivi o adaptarea cvasi-eminesciana
"m-ambuibati cu cifre reci, sau cu iambi suitori sau cu versul antic, eu raman intotdeuna ceea ce mi-a placut sa fiu-un romantic! "
@dorgo: Multumesc! Stiam eu ca se gaseste odata si odata cineva sa-mi aprecieze stilul.
In plus, este o poveste frumoasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ