ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2012
DE kmy
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Jilava [IF]
ÎNSCRIS: 08.09.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Prima zi in orasul plin de legende Praga

Ilustrație video-muzicală
Bedrich Smetana - Vltava


TIPĂREȘTE

Praga! Acest minunat oraș nu credeam că o să am așa curînd ocazia de a-l vedea... Știam din povestirile prietenilor virtuali @Diaura, @ileanaxperta, @Sanziana, @magdalena, @monicutza, @brugner, @cristi_an3000, @Chloe cît de frumoasă, cît de bogată și ce bine se mănâncă acolo, că abia așteptam să ajung.

Am facut rezervările exact pentru a-mi sărbători ziua mea de naștere și 10 ani de la căsătorie și iată-ne pentru cinci zile cu biletele achiziționate din luna martie pentru avion și cazare, în centrul orașului, lîngă Turnul Primăriei.

Transportul spre și în Praga

Am aterizat dimineață la ora 7, după o călătorie ușoară făcută cu liniile aeriene cehe. Să nu vă așteptați la un meniu copios pe avion. Am beneficiat de două pachețele de biscuiți și ceva de băut. Subțire rău! Din aeroportul Ruzyne ne-am cumpărat un tichet pentru trei zile (ăsta era maximul) care acoperea toate mijloacele de transport în comun (autobus, tramvai, metrou, funicular) de 310 czk (1 euro=25 czk). Am luat autobuzul 119 de la aeroport spre oraș. Am coborît în stația Dejvicka de unde am luat metroul pînă în Náměstí Republiky. Pentru un abonament de o zi trebuia să plătești 110 czk.

Din aeroport se poate lua și taxiul. Aeroportul Ruzyně din Praga se află la 20 km de centrul oraşului. Pentru aproximativ 600 CZK, taxiurile galbene AAA din aeroport vă vor duce în centrul oraşului. Plătiţi la ghişeul de informaţii, în sala de sosiri a aeroportului şi veţi primi o chitanţă pe care să o daţi şoferului de taxi. Microbuzele CEDAZ oferă curse la fiecare jumătate de oră între aeroport şi Náměstí Republiky. Biletul costă 130 CZK şi poate fi achiziţionat de la şofer sau de la ghişeul din terminalul sosiri.

Dar cel mai ieftin mijloc de transport spre centru rămîne tot cu transportul public. Autobuzul 119 care face cursa de la aeroport la staţia de metrou Dejvická este modern, curat și foarte rapid. Are afișaj electronic și poți vedea traseul pe un PLC și totodată este anunțată fiecare stație ce urmează. Dacă nu vreți să vă luați abonament puteți să cumpăraţi un bilet de călătorie cu 32 CZK de la ghişeul informaţii transport din sala de sosiri sau de la automatul din staţia de autobuz a aeroportului. Acest bilet include și bagajul, dar și dacă aveți animale de companie.

Tichetul abonament se validează o singură data la urcare în primul mijloc de transport în comun, apoi pină la expirarea lui nu se mai taxează. Dacă-l introduceți de două ori în aparatul de taxat își pierde valabilitatea. Am văzut destui controlori, în special la ieșirea de la metrou (cînd se schimbau liniile). Deci aviz amatorilor care circulă fără bilet!

Ce mi-am propus sa vad la Praga?

- Podul Carol cu toate statuile și turnurile lui,

- Piaţa din Centrul Vechi, Ceasul Astronomic și turnul lui,

- Complexul medieval al Castelului Praga - în complexul de cladiri care alcatuiesc castelul puteți vedea Catedrala Sfantul Vitus (cel mai important punct de reper din oras unde puteti vizita turnurile, muzeul si galeriile de arta), Golden Lane, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul Gheorghe.

- Mănăstirea Loreta, locul preferat de pelerinaj al baroanei Beligna Katherina von Lobkowicz în anul 1626. Mănăstirea Loreta este o copie fidelă a casei Madonei din Loreta, Italia.

- Piaţa Wenceslas şi Muzeul Național (este inchis pentru renovare din 2011 pană în 2015! - am aflat la usa lui)

- Cartierul Evreiesc cu sinagogile lui.

- Casa Municipală, o cladire construită in stilul arhitectural “Art Nouveau” şi care găzduieşte cea mai mare sală de concerte din Praga și restaurantele de la parter și subsol.

- Cartierul Lesser (Malá Strana) cu Biserica Sf. Nicolae,

- Dealul Petrin şi Funicularul Petrin, de unde veți avea parte de cea mai frumoasă priveliște asupra orașului și veți fi încîntați de frumusețea gradinilor de flori (bujori de toate culorile, trandafiri, iasomie sau liliac – depinde de perioada în care vă aflați. Aici mai puteți vedea Observatorul Astronomic și turnul Petrin. ?

Acestea au fost obiectivele pe care voiam să le bifez la Praga în cele cinci zile și m-am bucurat că mi-a reușit performanța să văd mult mai mult decît mi-am propus.

În prima zi, de la stația de metrou Náměstí Republiky, cu bagajele după noi (două trolere mici), am luat-o la pas pe străduțele pavate cu marmură și piatră cubică și am rămas plăcut impresionată de grandoarea, măreția și frumusețea clădirilor ce se vedeau în fața ochilor. Ne-am plimbat pe străduțele întortocheate de pe Stare Město, am admirat vitrinele magazinelor cu marionete din lemn, bijuterii din aur, argint cu tot felul de pietre și cristalurile zwarovski și de Boemia de toate culorile. Am trecut pe lângă diferite clădiri cu diverse blazoane și mi s-a scrîntit gîtul admirând și fotografiind arhitectura barocă.

Și astfel tot cu capul pe sus, picioarele mi-au ajuns pe Podul Carol. Era 8 dimineața, ora noastră, cînd am pășit pe pod. Nu era aglomerat, la ora aceea fiind doar cîțiva asiatici care se fotografiau de zor pe lîngă fiecare statuie. Podul are 516 metri lungime, 10 metri lățime și se sprijină pe 16 arcade (le-am numărat în picturile diverșilor pictori ambulanți care deja se postaseră).

Incepeau deja să vină vînzătorii ambulanți de suveniruri, cîntăreții și trubadurii, pictorii și desenatorii. Podul avea un farmec aparte, farmec ce derivă din contrastul dintre arhitectura gotică și opulența barocă a celor 26 de statui ce străjuiau marginile lui. Statuile nu sunt cele originale, se vedea asta și din materialul din care erau făcute, dar și din faptul că ele erau înnegrite artificial (unele erau în renovare și de aici mi-am dat seama). De remarcat este că vedeai la tot pasul lăcățele prinse în grilajele de pe marginea podului sau pe unele statui. Statuile amplasate de-a lungul balustradelor înfăţişează de regulă sfinţi precum Sf. Vit, Sf. Lugard, Sf. Francisco de Xavier şi bineînţeles Sf. Ioan Nepomuk, care se pare că, a fost aruncat în Vltava chiar de pe acest pod. Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiuit şi omorât, fiind aruncat în Vltava, deoarece a respectat secretul împărtăşeniei şi nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soţia regelui. Între statuia Sf. Ioan Botezătorul şi cea a Sf. Norbert, există o cruce despre care se zice că ar marca locul în care Sf Ioan Napomuk a fost aruncat în apă. Legenda spune că dacă atingi crucea şi-ţi pui o dorinţă, aceasta se va îndeplini.

La baza statuii Sf. Napomuk se află deasemeni două basoreliefuri din bronz care sunt galbene și lustruite acolo unde au fost atinse de turiștii ce-și pun dorințe și sunt dornici de a se reîntoarce în Praga.

De pe pod am fotografiat și moara de apă de pe insula Kampa. Se spune că aici erau mai multe mori de apă ce erau puse în funcțiune de Pîrîul Dracului. Acum se mai vede doar moara Jupînului și superbele tufe de trandafiri ce coboara spre apă. Acestei zone I se mai spune și Mica Veneție a Pragăi, dar nu am văzut gondola ci niște bărci urîte galbene ce nu m-au inspirat la o plimbare.

Tot din stănga podului se vede și ecluza pînă în apropierea căreia ajungeau și întorceau vaporașele de croazieră. Am lăsat plimbarea cu vaporașul pe altă zi, deoarece la ora aia erau 16 grade și nori amenințători.

După plimbarea pe podul Carol, (doi români trecură podul înainte și înapoi și ăia eram noi doi), ne-am întors pe Stare Mesto și ne-am îndreptat spre primăria veche să admirăm Turnul cu ceasul astronomic- considerat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa. Turnul Primăriei are vreo 70 de metri și este construit în stil gotic.

Construit în Evul Mediu, orologiul conţine trei părţi principale: aria centrală înfăţişează două cercuri şi indică poziţia soarelui şi a lunii în zodiac, cadranul-calendar, cu medalioane care reprezintă lunile anului şi în sfârşit partea de sus unde se găsesc cocoşul de aur şi ferestrele la care apar și se rotesc figurinele celor 12 apostoli care anunţă pe rând fiecare nouă oră.

În fiecare oră la baza turnului cu ceas se strâng turişti care privesc siluetele de apostoli care se mişcă, precum si personajele gesticulând – întruchipări ale Morţii, Vanităţii, Lăcomiei şi Păgânismului. Moartea este reprezentată de un schelet care la fiecare nouă oră sună dintr-un clopoțel în timp ce apostolii se plimbă prin fața ferestrelor. După ce ferestrele se închid încep să bată clopotele apoi, pe rind la fiecare din cele patru fațade ale turnului cîntă un trompetist și la final face cu mîna mulțimii adunate la baza turnului pentru a admira spectacolul.

După turnul cu ceasul astronomic ne-am dus să mîncăm ceva în Orașul Nou, de fapt pe bulevardul pietonal din Piața Wenceslas. În partea de sus a pieţei se află un obiectiv de care praghezii sunt foarte mândri. Este vorba de Muzeul Naţional, o clădire acoperită cu o cupolă de sticlă, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea. Piața Wenceslas este un centru comercial agitat, cu multe magazine de firmă, întîlnite și pe la noi dar cu prețuri muuuuult mai mari (nu știu ce salarii au praghezii, dar eu nu am reușit să – mi cumpăr nimic, decît doar niște mici suveniruri pe care am dat vreo 1000 lei noi.

În prima zi am mers pe Na Prikope și am mîncat la o baghetărie, urmînd să luăm cina la un restaurant pe care pusesem ochii mai prin zona ceasului.

După ce ne-am potolit foamea am mers la hotelul la care am facut rezervare din luna martie.

Hotelul Best Western Meteor Plaza este în apropierea Turnului sau Porții Pulberăriei. Aproape este și stația de metrou Namesti Republiky, dar și marele centru comercial PALLADIUM. La 100 m de hotel se află Casă Municipală care adăposteşte cea mai mare sală de concerte din oraş, având o capacitate de 1200 de locuri. Orchestra Simfonică din Praga îşi susţine de obicei concertele în Sala Smetana, şi tot aici mai sunt organizate diferite concerte de muzică folk.

Între Turnul Pulberăriei și Turnul Ceasului Astronomic se intinde o străduță care e plină de magazine de suveniruri – cristale swarovski și de boemia de toate culorile, muzeul sexului, muzeul torturii, muzeul figurilor de ceară dar și magazinul de ciocolată belgiană cu muzeul ciocolatei. Despre toate astea în alt rewiev.

După ce ne-am cazat la Best Western Meteor Plaza, am facut un tur rapid al camerei și al hotelului, pe care-l voi prezenta separat, apoi am plecat să mai colindăm un pic centrul vechi.

Cea mai importantă atractie a centrului, dar si a intregului oras o reprezinta Vechea Primarie si Ceasul Astronomic. Astfel că dupăamiază ne-am propus să trecem să vedem mai pe îndelete ceasul astronomic.

Ne-am postat la o terasă din fața ceasului și astfel am așteptat ora exactă. Am comandat și ceva de mîncare că se făcuse destul de târziu și astfel cu cea mai dulce bere pragheză băută pînă atunci am așteptat baterea din aripi a cocoșului de aur.

Între timp m-am documentat și am aflat că ceasul astronomic a fost construit in anul 1410 de catre ceasornicarul Mikulas în colaborare cu Jan Ondrejuv, profesor de matematică și astronomie la Universitatea Charles din Praga. 80 de ani mai tarziu, maestrul legendar Hanus a reconstruit ceasul si conform legendei, consilierii l-au orbit, pentru a nu mai putea vreodată să construiască un orologiu mai măreț decat cel din Praga. Povestea mai spune ca îniante să moară, maestrul Hanus a distrus in mod voit orologiul, astfel incat nimeni să nu îl mai poată repara vreodata. Deasemenea, l-a blesmat, în așa fel încât cei care vor incerca să îl repare să înebunească sau să moară. Figurile celor 12 apostoli, care binecuvantează orașul la fiecare oră au fost adăugate recent, în timpul reparației majore care a avut loc în 1865. Atît ceasul, cît și intreaga Primărie au suferit prejudicii majore in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. In ultima zi a războiului, centrul orașului a fost ținta artileriei naziste si întreaga clădire a vechii primarii a fost arsă. Din fericire, totul a putut fi reconstruit si figurile celor 12 apostoli au înlocuit sculpturile lui Vojtech Sucharda.

Cele 4 figurine de pe fața turnului, de o parte și de alta a cadranului sunt simbolurile societății medievale ale orașului Praga; figurinele de pe partea stângă înfățișează Vanitatea admirându-se în oglindă și Avarul stând cu punga sa plină cu bani în mînă. Pe partea dreapta este infățisată Moartea – sub forma unui schelet - sunând din clopoțel si un cîntăreț cu mandolina sa.

De o parte și de alta a cadranului cu medalioanele cu zodii poți vedea în partea stîngă un cronicar și un inger aurit și cam înarmat, iar în partea dreaptă un astronom si un filozof.

Turnul ceasului este decorat cu arme si diferite simboluri ale regalitatii. Există, de asemenea, un cocoş care cântă deasupra celor două ferăstruici prin care se perindă apostolii.

Cadranul de deasupra arata cele mai importante evenimente astronomice: miscarea soarelui, fazele lunii, anotimpurile, echinocțiile, zilele si zodiacul. Eu nu am putut descifra ce arătau limbile ceasului, doar am presupus.

În vîrful turnului pe cele 4 laturi se află 4 cadrane de ceas. Doar acolo poți vedea ora exactă. După ce scheletul termină de sunat din clopoțel și cele două ferestre ale celor doisprezece apostoli se închid, cocoșul bate din aripi și cîntă de trei ori, apoi încep să bată clopotele și spectacolul se încheie cu sunetul unei trompete ce se aude din cele patru laturi ale turnului.

La final întreaga lume adunată la baza turnului aplaudă frenetic, iar cei din turn flutura stegulețe și eșarfe.

Pentru un bilet de 105 kzc poți urca în Turnul Primăriei și să privești mecanismele ceasului pe interior. Se poate urca și cu liftul pînă la etajul II al primăriei, apoi se ia un al doilea lift circular în care nu încap mai mult de 4 persoane. Scara este în spirală în jurul casei scărilor liftului circular. Spre capăt, aceasta se îngustează atît de tare că nu are loc decît o persoană, iar scara are semafor pentru a atenționa persoanele cînd să urce sau să coboare.

De la inaltimea turnului ai o imagine spectaculoasă a întregului oraș. Pentru 1 euro sau coroane monezi poți admira întregul oraș prin telescop și mai ales ai o priveliște inedită asupra castelului Praga, catedralei TYN, Bisericii protestante Sf. George si a multor alte atractii ale minunatului oras.


[fb]
---
Trimis de kmy in 13.06.12 20:12:33
Validat / Publicat: 13.06.12 23:21:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8518 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Praga - in spate se vede turnul Petrin de pe dealul cu acelasi nume
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

sunflower
[14.06.12 08:54:24]
»

La multi ani si din partea mea! Superb cadou de aniversare!

cristina65
[14.06.12 12:54:07]
»

F frumos review, Kmy, felicitari. Si un maaaare la multi ani pt cele doua aniversari! La cat mai multe!... : -)

P. S. Superbe fotografii... : -)

webmaster13
[14.06.12 15:20:17]
»

melodia postata se poate sterge/schimba!

kmyAUTOR REVIEW
[14.06.12 18:07:47]
»

@sunflower: multumesc pentru urari.

@cristina65: multumesc pentru urari, fotografii mai multe sunt pe facebook. Vor urma si alte impresii si fotografii pentru toate cele cinci zile.

Am avut ce vedea in toata perioada asta!

camelia preda

Marian Preda
[14.06.12 21:07:08]
»

@kmy:

Eu iti ofer cadou... superbonusul! )

La multi ani!

kmyAUTOR REVIEW
[14.06.12 22:52:54]
»

@webmaster13: superba melodia! multumesc!

guesswhoo*
[15.07.12 17:10:29]
»

buna ziua! foarte frumos reviewul! eu o sa plec peste 2 zile in Praga. te rog poti sa imi spui unde este mai bine sa schimbam banii? in Romania sau acolo? si in Praga unde gasim un curs mai bun? am vazut ca ati fost in iunie in vacanta, asa de frig era? in poze oamenii au geci de iarna. multumesc mult

krondia*
[15.07.12 18:33:47]
»

@guesswhoo, dacă vei schimba cumva în Praga, să aveţi mare grijă la casele de schimb din centru, au curs prost şi tot felul de comisioane: pentru sumă mică, mărunt etc. Eu nu am găsit coroane din ţară şi am schimbat la un mic magazin micuţ recomandat de ghida locală puţin mai de parte de centru unde primeau inclusiv lei şi cursul era chiar convenabil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kmyAUTOR REVIEW
[17.07.12 06:37:35]
»

@guesswhoo: noi am plecat cu banii pe card si am schimbat la ATM. In unele locuri am platit direct in euro. Nu am avut curaj sa schimbam la casele de schimb, cu toate ca ne racolau diversi romani de-ai nostri promitindu-ne un curs bun. Am preferat sa platim comision la banca decat sa plangem dupa bani. Pentru excursii afara, am un card special dedicat si nu umblu cu prea multi bani dupa mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina65, guesswhoo*, kmy, Marian Preda, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056230068206787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1