ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj
ÎNSCRIS: 21.08.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2008
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Praga - vreau sa mai merg acolo...

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Buna tuturor,

As putea incepe cu... "a fost odata..."

Praga e un oras atat de fermecator... am sa va povestesc traseul pe care l-am avut in cele 3 zile petrecute in Praga si sper sa va convinga si pe voi ca merita sa ii faceti o vizita. Am sa incerc sa pun accentul pe lucrurile care mie mi se par surprinzatoare... si vedem ce iasa...

Am sa incep cu momentul in care am ajuns: la ora 11 intr-o dimineata de miercuri. Ne-am cazat, ne-am odihnit si prima seara am fost doar la ceva cumparaturi. Dumul lung si-a pus amprenta...

Excursia noastra incepe in a 2a zi. Dupa micul dejun am luat metroul si in momentul in care am ajuns din nou la suprafata ne-am trezit in fata statuii lui St. Wenceslav, in fata Muzeului National. Am vizitat muzeul, nimic iesit din comun dar frumos amenajat.

De acolo am pornit la pas spre Piata din orasul Vechi: Stare Mesto Namesti. Prima oprire a fost la St Henrys’ Tower iar apoi la Powder tower, unde am si urcat. Numele ii vine de la faptul ca in trecut a fost un depozit de praf de pusca. Powder tower e asezat langa Municipal House deci 2 obiective dintr-o lovitura. :))

Continuand am ajuns in "stare mesto namesti" care gazduieste printre altele Ceasul Astronomic sau “Orloj”. La fiecare ora la ferestrele lui isi fac aparitia cei 12 apostoli. E un fel de mini-spectacol. Povestea din spatele ceasului e destul de interesanta: se spune ca mesterul ceasului, creatorul lui s-ar fi aruncat in mecanismele ceasului si astfel si-a gasit sfarsitul. Motivul gestului sau era razbunarea pe autoritatile care l-au orbit imediat ce ceasul a fost terminat pentru a nu mai putea reproduce mecanismul. Le-a luat mai mult de un secol urmasilor sai sa repare mecanismul stricat, intratat era de complex. Figurinele din jurul ceasului reprezinta Mandria, Lacomia, Moartea si Pofta. Orlojul e “atasat”de Old Town Hall deci nu va fi greu de localizat.

E imposibil ca fiind in piata orasului vechi sa nu observati cele 2 turnuri ale "Tyn Church" sau "Church of our Lady of the Tyn". Pe fatada bisericii se observa o "emblema" de metal. De aici ii vine si numele... Biserica este frumoasa si in interior dar exteriorul ei este cel care reprezinta o emblema pentru Praga si probabil il recunoasteti pe multe vederi sau postere.

Dupa ce am hranit porumbeii din piata :), am luat-o inspre cartierul evreiesc. Recunosc ca am avut asteptari foarte mari si regret sa spun ca am fost dezamagita. Pretul de la intrare piperat, dar eu sustineam cu ardoare ca merita vizitat. Erau 2 pachete: unul cuprindea cimitirul si cele 5 sinagogi aditionale, si un alt pachet cuprindea doar Old New Synagogue. Evident noi vroiam sa vedem cimitirul si Old New Synagogue. Impreuna cele 2 pachete ne-au costat cat toate celelate muzee la un loc: 1000 de coroane.

Povestile din spatele cartierului mi le amintesc si acum. Cimitirul evrreiesc adaposteste mormintele a peste 100000 de oameni ingropati pe 12 straturi. Hitler vroia sa foloseasca acest loc pentru a scapa de toti evreii si apoi sa il proclame: "muzeul exotic al unei rase disparute". Ce m-a socat a fost spatiul foate mic in care se presupunea ca sunt ingropati atat de multi oameni.

"Old new synagogue" este cea mai veche synagoga activa din Europa. Initial s-a numit "new" si era singura sinagoga din cartier. Cand a fost construita cea de-a 2a, nu i se mai putea pastra denumirea de "noua" si astfel a devenit "veche". De aici... numele ei actual. Celelate sinagogi gazduiesc fie obiecte de cult specifice ritului iudaic, fie numele evreilor ucisi de nazisti. Preferata mea este "Spanish synagogue". E foarte frumoasa, mare, relativ noua.

Din cartierul evreiesc am plecat inspre cel mai renumit monument din Praga: Karluv Most sau podul lui Carol. Este strajuit in ambele capete de catre un turn. Pe partea dinspre orasul vechi este, evident: “Old Town Tower” iar pe martea dinspre Mala Strana strajuieste ”Lesser Tower”.

Dintre toate povestile din Praga, cea a podului Karol imi place cel mai mult. Cosnstructia podului se presupune ca a inceput in 1357, pe data de 9 iulie la ora 5:31. E foarte usor de retinut: 1-3-5-7-9-7-5-3-1. :) Data a fost aleasa de catre un astrolog al vremii care a prezis ca e cel mai bun moment pentru a incepe constuctia unui pod rezistent. Fiind reconstruit dupa ce inundatiile au distrus podul vechi s-a incercat gasirea unor metode care sa confere rezistenta sporita podului. Se presupune ca in timpul zidirii s-au folosit si oua de unde a rezultat o criza de oua in vremea respectiva. Podul este impanzit de 30 statui. Una dintre ele o veti recunoaste cu siguranta pt ca are un loc care e extrem de sclipitor. Se spune ca daca iti pui o dorinta si atingi acea statuie atunci te vei intoarce la Praga. Evident… toata lumea vrea asta deci e coada la atins statuia si la facut poze cu ea. :) cea mai cunoscuta statuie de pe pod il reprezinta pe St Jan Nepomuk, fost confident al reginei care si-a gasit sfarsitul aruncat in apele Vltavei pentru ca a refuzat sa ii dezvaluie regelui secretele primite in timpul spovedaniei de la regina. Initial statuia nu avea coronita de stele. Ea a fost atasata ulterior pentru ca se spune ca in locul in care Jan Nepomuk a atins apa aparea in fiecare seara o coroana de stele. :)

Aceasta a fost doar prima zi de pelerinari, a doua a sejurului…

A treia zi am pornit din Mala Strana (am ajuns cu metroul si dupa ce am localizat noul Starbucks :) am pornit la drum). Am vizitat St Nicolaus Church. Mi-a placut extrem de mult. Are in interior niste statui impresionate. Eu o recomand cu incredere… e altfel….

De aici am inceput urcarea luuunga spre Prague Castle. Este cel mai mare castel din lume conform Cartii recordurilor. Este si resedinta presedintelui Cehiei ca fapt divers, dar asta nu impiedica sau restrictioneaza accesul turistilor in cladirile, bisericile si palatele care il alcatuiesc. E nevoie de o jumatate de zi pentru al vizita tot. Noi am inceput cu St Georges Basilica, am continuat cu muzeul din incinta palatului, apoi Golden Lane (straduta mea preferata cu casute mici pe dinafara si mari in interior), am ajuns la Dalibor Tower si la sfarsit am vizitat si St Vitus Cathedral.

Despre Dalibor Tower sau Daliborka pot sa va spun ca ii vine numele de la primul prizonier inchis aici si care a primit de la un trecator o vioara. Acea vioara i-a salvat viata. Se spune ca Dalibor canta atat de frumos incat trecatorii se opreau sa il asculte si ii aruncau mancare si bautura. Asa a supavietuit in timul in care a fost inchis. Un compositor ceh, Smetana parca, a si compus o opera care este inspirata de Dalibor si care ii poarta numele.

St. Vitus Cathedral – e impresionanta. E imensa, plina de vitralii colorate… coplesitoare. Gazduieste in interior, printre altele, mormantul de argint al St. Jan Nepomuk (statuia de care vorbeam mai sus); e usor de recunoscut si am sa atasez si o poza. Se poate urca si in turn, daca timpul o permite si ofera privelisti minunate ale orasului.

Dupamasa ne-am plimbat prin gradinile palatului, pe langa Ball Room si Orangerie pana la Queen Mary’s Palace. Apoi am parasit palatal si ne-am indreptat spre Loretta.

Loretta e o manastire frumoasa, dar care era deschisadoar pana la ora 18.00 – noi nu am putut-o vizita asa incat ramane pelista noastra pentru viitoarele excursii. Ne-am indreptat apoi spre manastirea Strahov, situate aproape de Loretta. Aici la momentul la care am ajuns noi se desfasura o slujba si a fost atat de frumos sa ascultam orga si sa vedem ritualul. La Strahov exista si o biblioteca foarte veche, pe care recunosc ca as fi dorit sa o vizitez dar care la momentul respectiv era inchisa.

Am continuat inspre Petrin Tower, o copie mult mai mica a celebrului Eiffel Tower. Aici se putea urca si se putea plati bilet pentru un labirint cu oglinzi care deformau. Eu nu am intrat in schimb sotul meu s-a distrat copios… :)

Am coborat cu funicularul si am zis ca sa ne rasfatam… mancam la un restaurant pe malul Vltavei. Aici ne-am luat teapa: am ales un restaurant plin de oameni, cu farfurii mari… parea promitator. Ei bine farfuriile alea mari erau doar de impresie pt ca mancarea era foarte putina. Am plecat de acolo flamanzi si mai saraci cu 40 euro. :(Si apoi, evident, pe langa toate terasele pe unde treceam erau turisti cu farfurii suprapline de mancare. Deci… se poate si sa nu luati teapa. :) Noi am fost doar … norocosi. Am revenit la hotel dupa o alta zi minunata in Praga…

Ziua 4a – am rezervat-o unei plimbari la ZOO si cumparaturilor. In drum spre ZOO am fost jefuiti, deci atentie mare in mijloacele de transport in comun. Noua ne-au luat doar un portmoneu cu medicamente … dar si acum sufar dupa el … :) La ZOO mi-a placut ca aveau activitati in functie de ore ceea ce facea vizita mai palpitanta: de ex: ora 10:00 – exercitii cu elefantii; Ora 11:00 – hranim tigri… si asa mai departe. Am mancat tot la ZOO si a fost mult mai ieftin ca la restaurant si mult mai bun. :)

Cumparaturile le-am facut din Orasul vechi. Sunt multe stradute pe langa Stare mesto Namesti. Ne-am luat halbe de bere traditionale si tot felul de nimicuri. :) Cu Praga evident… Sticla de Boemia mi s-a parut peste mana, ca pret .

Ca fapt divers – pe o straduta langa Piata din Orasul Vechi am mancat cea mai buna inghetata din Praga. Excelenta! Daca vedeti vreo Gelatterie de 20 mp … incercati. :)

Ca un sumar al excursiei noastre:

-Ziua 1: Stare Mesto – Orasul vechi + ceva din Nove Mesto (Teatrul, Rudolfinum)

-Ziua 2: Mala Strana (palatul, Strahov, Nicolaus Church)

-Ziua 3 – ZOO

Sunt lucruri pe care evident nu le-am vazut – dar ce am scris mai sus s-a vizitat lapas, mers relaxant, deloc obositor. Plus ca am avut parte de o vreme minunata si asta face ca Praga sa mi se para unul din cele mai frumoase orase pe care le-am vizitat pana acum!

As mai merge acolo… :) Sper sa fie valabila treaba cu statuia… :))


[fb]
---
Trimis de mh_iulia in 13.08.11 15:29:36
Validat / Publicat: 13.08.11 16:42:01
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3708 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mh_iulia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Praga - National Museum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.08.11 16:28:58]
»

Articolul, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[13.08.11 17:11:49]
»

Melodia atasata se poate schimba!

mh_iuliaAUTOR REVIEW
[13.08.11 17:15:49]
»

Multumesc. Nu ma asteptam...

dorgo
[28.08.13 20:44:42]
»

@mh_iulia, pe langa tot ce-ai scris, la Praga, daca mancarea era cam scumpa, berea mi s-a parut excelenta...

mh_iuliaAUTOR REVIEW
[29.08.13 09:54:32]
»

@dorgo: sunt perfect de acord!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mh_iulia
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061153173446655 sec
    ecranul dvs: 1 x 1