ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2007
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cea mai frumoasa biserica baroca a Cehiei

TIPĂREȘTE

Cand incepi vizita in complexul castelului Praga, nu uita sa vizitezi si biserica Sf. Nicholas, ale carui dom si turnuri sunt un reper de neratat pe cerul orasului. Este considerata cea mai frumoasa cladire ceha in stil baroc si printre cele mai importante constructii baroce din Europa. Ajunsi aici am aflat ca biserica gazduieste pe langa diferite concerte si receptii, conferinte sau alte evenimente sociale.

Construita pe locul unei biserici vechi din sec 13, lucrarile au inceput in sec 17 si s-au incheiat in sec 18.

Daca am considerat impresionanta catedrala Sf. Vitus, (impresii aici) pentru marimea, prestanta si importanta pe care o are pentru poporul ceh, biserica Sf. Nicholas m-a impresionat profund prin frumusetea sa. Stilul gotic e mai rece, dar barocul, cu decoratiunile sale aurii si de marmura roz, cu dantelariile si “zorzoanele” lui nu se poate sa nu te seduca.

La exterior insa biserica nu impresioneaza prin frumusete, este zugravita simplu in alb, cu domul si acoperisul verde. Iti atrage atentia marimea sa, de 40 metri latime si 60 lungime. Din cele 4 laturi ale sale, nu toate sunt vizibile pe de-a intregul, fatadele nordica si estica dau spre curti interioare si sunt aproape sufocate de casele din imprejurimi.

Fatada vestica are la intrare o scara formata din 3 parti, parter si etaj cu un balcon, si este decorata cu stalpi ionieni si sculpturi ale unor sfinti. Desigur ca statuia sf. Nicholas sta la loc de cinste deasupra tuturor. Statuile mai sunt impodobite cu cruci sau toiage aurite in mainile sfintilor, acestea fiind singurele elemente stralucitoare ale exteriorului.

Pe fatada sudica se afla domul si turnul cu ceas, care e apropape de aceeasi inaltime cu domul. Domul are 80 metri inaltime si e decorat cu statui datand din a doua jumatate a sec 18.

Interiorul este bogat decorat, cum am mai spus, cu multe fresce superbe, ferestrele sunt mari si luminoase si ajuta la crearea unei atmosfere placute. Toti peretii si stalpii sunt placati cu marmura artificiala roz si impodobiti cu decoratiuni aurite.

Bolta naosului e acoperita de o fresca infatisandu-l pe Sf. Nicholas si dateaza din 1760. O alta fresca o ilustreaza pe Sf. Cecilia. Stalpii naosului sunt impodobiti cu satui baroce ale sf. Constantin, Theodosia, Jan Nepomucky si Cyrus, un rege persan. O sculptura a crucificarii [Ukřižovaný] se afla in dreapta prezbiteriului. De-a lungul naosului, pe partea stanga, se mai afla capelele sf. Aloise, Ignac, Mihai iar la dreapta sunt ale sf. Caterina, Francis Xaversky si Jan Nepomucky.

Amvonul are o platforma construita tot din marmura artificiala, ornamentata cu lemn si aur. Se pare ca este considerat cel mai frumos din intreaga Cehie.

In fata celor patru stalpi care sprijina domul se afla statuile rococo ale celor 4 Parinti ai Bisericii-sf. Cyril Alexandrijsky, Jan Zlatoústý, Řehoř Naziánský, Basil Veliký. Deasupra lor planeaza Cele 4 Intruchipari ale Virtutii- Intelepciunea, Moderatia, Curajul si Dreptatea. Alte 8 virtuti sunt plasate si mai sus, intre ferestrele domului. Toate dateaza de prin anul 1760.

Altarul principal si cele secundare

Altarul mare e aurit si decorat multicolor, facut din lemn, iar extensia de marmura cuprinde o sculptura aurita din cupru a sf. Nicholas datand din 1765. Pe laterale sunt cateva grupuri sculpturale cu scene din viata sf. Ignac de Loyola si a sf. Francis Xaversky convertind un pagan, precum si figurile sf. Wenceslas si sf. Vitus. In stanga altarului mare se afla altarul Fecioarei Maria, decorat cu sculpturile sf. Jachym si Anna, sf. Sigmund si sf. Ludmila. In dreapta altarului mare se afla cel al sf. Iosef, decorat cu tabloul infatisand moartea sfantului si statuile sf. Ioan Botezatorul, sf. Adalbert si sf. Prokop. Intr-un mic dulapior se afla ramasitele sf. Ioan de Nepomuck si ale sf. Krispa.

Biserica mai are alte cateva altare de dimensiuni mai mici- cel al sf. Mihail, sf. Ioan de Nepomuck, sf. Ignac de Loyola, sf. Francis Xaversky, sf. Aloise si sf. Catherine. Toate sunt facute din marmura si decorate cu lemnarie aurita in stil rococo.

Capela Sf. Barbara

Aflata in stanga intrarii, capela are o forma ovala si e decorata cu marmura artificiala si aur. Peretii sunt pictati cu scene biblice care o includ pe sf. Barbara. In capela se afla 2 altare- Altarul Sfintei Cruci, pe peretele vestic, facut din lemn si decorat cu marmura artificiala. O coroana aurita pluteste deasupra sa ca un baldachin. Altarul Sf. Barbara e facut tot din lemn si marmura si e aurit. El ilustreaza un sfant care accepta un pocal din mana unui inger.

Capela Sf. Anna

Aflata vizavi de capela sf. Barbara, cuprinde altarul sf. Anna din 1771. In altar se afla o pictura a familiei regale cu sf. Anna.

De-a lungul capelelor laterale se afla camerele de confesiune, vizavi de altarele sf. Mihail si Jan Nepomucky. Sunt pastrate stranele originale care dateaza din prima jumatate a sec 18.

Cele mai valoroase lucrari de arta ale bisericii sunt un set de 10 tablouri infatisand Patimile Mantuitorului, care se afla in galerie: Isus pe Muntele Maslinilor, Isus inaintea lui Caifus, Isus inaintea lui Irod, Isus inaintea lui Pilat din Pont, Biciuirea, Incoronarea cu coroana de spini, Ecce Homo, Crucificarea, Fecioara Maria Indurerata si Plangerea.

Orga

Construita in stil baroc, initial era formata din 3 corpuri. Deasupra sa se afla o fresca a sf. Cecilia, sfanta patroana a muzicii. La aceasta orga se spune ca a cantat Mozart in anul 1787, in perioada cand locuia in Praga. Orga este inca in stare perfecta de functionare, fiind utilizata la numeroasele concerte care au loc aici. Concertele au loc seara, la orele 18, din 31 martie pana in 2 noiembrie cu exceptia zilelor de marti. Pretul biletului pentru concert este de 450 coroane pentru adulti si 300 pentru studenti. Cu 15 minute inaintea concertelor biserica se inchide, asa ca informati-va din timp daca ajungeti dupa-amiaza.

Turnul

Are on inaltime de aproximativ 70 metri si este accesibil publicului. 299 trepte duc la galerie. Turnul slujea drept turn de paza al orasului, in cazul unui incendiu un om urcat aici suna clopotul pentru a avertiza populatia si ridica un steag rosu pe timpul zilei cat timp aredea focul, iar noaptea aprindea o lampa. Acest sistem de avertizare a fost desfiintat in anul 1891. Ce am aflat interesant este ca, pe timpul erei comuniste, turnul a fost folosit ca punct de observatie de catre Serviciul Secret de Stat care monitoriza de aici ambasadele tarilor vestice.

Dintre cele 4 clopote originale aflate in turnul cu clopot a mai ramas doar unul. Turnul este deschis pentru vizitare zilnic din aprilie pana in octombrie de la 10-18, iar din noiembrie pana in martie doar sambetele si duminicile de la 10-17.

Biserica este deschisa zilnic, din martie pana in octombrie intre orele 9-17 iar din octombrie pana in februarie intre orele 9-16. Dupa cum am putut observa, timp de iarna fiind, biserica este incalzita, nu e foarte cald dar se simte diferenta fata de aerul rece de iarna al Pragai. Biletul de intrare costa 60 coroane pentru adulti, 30 studenti iar copiii sub 10 ani intra gratuit, ultimul tur al bisericii se organizeaza cu 15 minute inaintea inchiderii, sau cu 45 minute inaintea inceperii concertului.

Am Fost Acolo si mi-a placut foarte mult, asa ca va recomand cu mult drag o vizita la aceasta biserica atunci cand ajungeti in Praga.

Mai multe informatii gasiti aici:

prague.net/st-nicholas-cathedral

pragueexperience.com

aviewoncities.com/prague


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 21.07.11 16:20:19
Validat / Publicat: 21.07.11 17:49:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2895 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica sf. Nicholas- vazuta de la distanta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin
[21.07.11 18:18:00]
»

Articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

Marian Preda
[22.11.11 19:54:51]
»

Un RW deosebit care merita un... bonus!

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066910028457642 sec
    ecranul dvs: 1 x 1