ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 1

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Orata, manastirea unei mari iubiri

TIPĂREȘTE

In ultima zi de stat in Pojorata ne-am hotarat sa vizitam cateva obiective din imprejurimi si daca ne ramane timp sa lenevim un pic dupa -amiaza. De lenevit nu s-a mai pus problema pt ca am plecat destul de tarziu de la pensiune cu destinatia Fundu Moldovei, unde scria pe un indicator ca ar fi o biserica - monument istoric, pe care nu stiu cum, am ratat-o. Ne-am continuat drumul convinsi fiind de faptul ca ne-o indruma Dumnezeu pasii undeva si asa a si fost pt ca in localitatea Botus am facut la stanga si dupa 3 km de drum de tzara am ajuns la Manastirea Orata.

Discreta, asezata intre dealurile impadurite de codrii seculari, intr-o liniste deranjata doar de susurul paraiasului din apropiere. Intram in curtea plina de flori si ne intampina o maica blajina ce ne destainuie din tainele acestui loc. Manastirea poarta numele paraiasului ce curge in apropiere si este ctitorita de un localnic - Traian Pomohaci - ce a dorit construirea unui locas de cult din prea multa dragoste pt sotia sa plecata prea repede dintre cei vii. Eu as spune ca din prea multa dragoste pt Dumnezeu de vreme ce toata viata lui si-a dedicat-o ridicarii acestei biserici.

Sa revin la datele istorice - in 1948 se pune piatra de temelie, este lucrata in lemn de mesteri din Botus numai in zilele de post, in 1953 este terminata dar de-abia in 1954 este sfintita manastirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului - 15 August. Numai ca odata cu pogromul comunist se interzice oficierea slujbelor, calugarii sunt goniti, chiliile demolate si in anul 1960 este inchisa. Dar ctitorul manastirii nu a stat degeaba, a umblat dupa aprobari si in 1975 reuseste sa porneasca reparatiile bisericii impreuna cu familia si cativa localnici. Interiorul este captusit cu carton presat pe care si astazi poate fi admirata pictura naiva ce da un aer autentic. La mirarea mea maica imi spune ca pictura a fost savarsita de nepotul ctitorului care a muncit 2 veri la ea, ziua mergand la coasa iar noaptea pictand. Mai tarziu pictorul a ajuns diacon si a continuat sa picteze si sa sculpteze pt manastire. Pana la caderea comunismului se oficiau doar cate 2-3 slujbe pe an apoi a fost redeschis schitul aici vietuind 3 calugari. Unul dintre ei a fost si ctitorul manastirii care a trecut la cele vesnice la scurt timp dupa ce a fost calugarit.

Din 1994 este transformata in manastire de maici dintr-un motiv pe care nu m-am putut abtine sa nu-l cercetez. Am intrebat-o pe maica - observand ca nu este singura manastire trecuta de la calugari la maici si mi-a raspuns la fel de calda si rabdatoare ca pana atunci ca din lipsa de vietuitori, adica sunt mai multe femei decat barbati. Am cumparat ceva suveniruri, am mai facut cateva poze si am iesit cu parere de rau ca nu putem ramane mai mult. Maica ne invita la masa dar ne cerem scuze ca nu putem ramane pt ca tocmai ne umplusem "ghiozdanelele" la pensiune. Ne conduce la masina dandu-ne sfaturi pt drum, spunandu-ne ca mesterii din Botus au construit undeva in Belgia o biserica identica cu cea din lemn si sotul meu face o ramarca demna de cartea recordurilor: "Am pierdut toata vara batand Bulgaria si uite ce frumuseti ratam sa vedem in tara noastra! Gata de la anul nu mai pupi iesiri in afara decat dupa ce ma satur de Romania! "

Si stiu ca mai sunt multe de vizitat la noi!


[fb]
---
Trimis de ninaa in 21.10.10 15:54:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4591 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ninaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Curtea manastirii Orata.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[21.10.10 16:27:18]
»

Mutat la rubrica "Descopera Pojorita" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

ninaaAUTOR REVIEW
[21.10.10 16:34:01]
»

Eu nu am vrut descopera Pojorata, am vrut o rubrica pt Manastirea Orata pt ca nu avea si cred ca merita macar atat, nu? Chiar insist pt mutarea ei acolo unde era. Locatia manastirii nici macar nu e Pojorata, eu am ales-o pt ca era punct de plecare.

valimi
[21.10.10 16:41:37]
»

Ei, pe-asta am ratat-o, de-ar sti sotia mea ca era aproape de Fundu Moldovei, prin care am trecut, as fi bifat-o sigur.

Puncte de la mine!

sandu.53
[21.10.10 19:59:02]
»

spune-mi te rog cat de bun este drumul acela de 3 km mai ales toamna? felicitari pt. acest review sensibil si pentru fotografiile excelente!

anadragusin
[22.10.10 02:35:23]
»

Imi place foarte mult poza cu numarul 4. Felicitari pt. ca ati descoperit acest loc minunat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, ninaa, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pojorâta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06112813949585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1