GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
II - Freising, unul dintre preferatele mele orașe din Bavaria
Freising este un oras care pe mine una m-a incantat enorm, poate unul dintre preferatele mele orase din Bavaria.
Freising este situat la nord de München și este un oras destul de mic care are aproape 50.000 de locuitori și este bine-cunoscut datorita celor două dealuri: dealul “catedrala” și dealul Weihenstephan. Daca nu ati auzit despre dealul Weihenstephan înainte, este dealul care gazduieste cea mai veche fabrica de bere din lume. Fabrica inca functioneaza din cate am inteles.
Dealul catedrala, așa cum se intelege inca din numele sau are o… catedrala si anume catedrala Freising și castelul Bishop.
Se spune ca Freising este cea mai veche așezare din Bavaria și a fost un centru religios semnificativ în Evul Mediu timpuriu.
Mergand dupa pranz in Freising, vremea era cam racoroasa dar cand am inceput incetisor urcarea catre catedrala am inceput sa ne incalzim.
Sunt si niste scari pe care se poate ajunge sus pe deal, dar noi am preferat sa le evitam si am urcat pe drumul pe care urcau si masinile. Nu mi s-a parut sa fie mai lung drumul si urcusul a fost ceva mai usor de indurat.
Inainte de a vizita catedrala, am mers pana intr-un mic parculet de unde am putut admira orasul Freising (cealalta parte a orasului). Am vazut gara si cateva cladiri interesante. Dupa aceea am ajuns in sfarsit in catedrala si mi s-a taiat respiratia. Sincer, aceasta si cu cea din Ottobeuren mi-au placut cel mai mult. Si-au lasat o amprenta adanca asupra perceptiei mele despre o biserica/catedrala.
Catedrala din Freising
Catedrala Freising, de asemenea, denumita si St. Maria und St. Korbinian, este o bazilica romana. Este co-catedrala a Arhiepiscopiei Catolice din München și Freising. Mormântul Sfântului Corbinian, sfântul patron al episcopiei, se afla in cripta catedralei. In centrul acestei criptă se află una dintre cele mai distinse sculpturi din Europa: așa-numitul Bestiensäule (coloana cu animale), sculptate din piatră în Evul Mediu. Decorarea in stil rococo a interiorului creat în anul 1724 este o lucrare de Damian Asam și Cosmas Egid Quirin Asam. Dupa un incendiu a distrus vechea catedrala iar biserica a fost construită din 1159 încoace și declarata catedrala in 1250
Programul de vizitare:
Zilnic -08:00-12:00 și 14:00 – 17:00 (ora 18 în timpul verii)
O sa va vorbeesc si despre cele mai importante lucruri pe care le-am putut observa in acest loc.
Doar frescele acestei biserici au fost suficiente pentru a-mi lua respiratia. Cu toate acestea si miciile detalii pe care ochiul meu le-a putut observa au facut ca sa percep aceasta biserica altfel…
Așa cum am spus mai înainte, există o poveste interesantă în spatele acestei catedrale, mai ales în cazul în care se ia în considerare diferitele restaurări care le-a suferit de la construcția sa în secolul al 12-lea.
Un alt lucru care m-a impresionat in aceasta catedrala a fost lumina care intra prin ferestrele înalte, arcuite. Efectul este uimitor;
Sunt sigur că acest efect ar fost si mai spectaculos intr-o zi mult mai insorita decat cea cand am vizitat eu catedrala. Lumina sau lipsa luminii a facut ca biserica sa para si mai maiestroasa decat este.
Dintre toate bisericile care le-am văzut până acum și mai ales după ce a aflat mai multe despre istoria bisericii, restaurarile sale și rolul său în istoria orașului, Catedrala Freising rezonează atât ca o bijuterie arhitecturală cat si istorică si cred ca a fost un punct culminant al excursie noastre în Freising.
Următoarea noastră destinație din Freising a fost Marienplatz, care se afla în centrul orașului. Este de fapt o piata… care se mândrește si cu o clădire veche numita Town Hall (Rathaus), adica primaria veche a orasului.
Mi-a placut extrem de mult acest loc… curat, elegant… si desi vremea nu era superba tot m-am simtit bine acolo.
Sambata acolo este o piata de legume si fructe.
De sâmbătă după-amiază până luni dimineață, magazinele din Germania sunt închise (nu toate dar majoritatea), astfel încât localnicii ies si isi cumpara cele trebuincioase: carne, legume, fructe, flori, etc.
In oras am putut observa foarte multi ursi, fie din plastic, metal, lemn, etc.
Unii erau foarte viu colorati, altii mai “posomorati”. Unii ursi aveau chiar si manichiura facuta si erau dati cu ruj.
M-a intrigat acest lucru, peste tot ursi. Mi s-a spus ca ursul este simbolul orasului si cu ocazia aceasta am aflat si o legenda interesanta si de ce ursul este simbolul orasului Freising.
Legenda spune:
Episcopul francez Corbinian a sosit pentru prima dată în Freising, în 724 in drumul său spre Roma. Conform legendei, un urs flămând i- a mâncat catârul. Neavand nici un animal pentru a ajunge la Roma, episcopul a domesticit ursul, care apoi l-a transportat si pe episcop si bagajul sau. Stema orasului Freising înfățișează ursul cu bagjul episcopului Corbinian in spate.
O alta varianta a legendei pe care am auzit-o a fost ca episcopul dorea sa ajunga la Roma si a mers prin paduri si a tot mers iar bagajul sau era atat de greu incat acesta, pentru a reusit sa scape cu viata din paduri s-a transformat in urs pentru a reusi sa-si care bagajul.
Corbinian a fost primul episcop al orasului Freising. Saint Corbinian este considerat încă sfântul patron al Arhidiecezei de Munchen și Freising.
Desi Freising nu este un oras extrem de mare mi s-a parut un oras incantator. Foarte multe magazine cu preturi decente, cafenele, restaurante precum si obiectivele turistice pe care le-am prezentat mai sus au facut ca vizita mea in Freising sa fie una extrem de placuta.
Trimis de GabrielaG in 29.05.16 11:34:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Munchen și împrejurimile, MUNCHEN" (deja existentă pe sait)
Încă n-am ajuns la Freising, dar îl „țin sub observație” de mai mulți ani, de cînd am aflat vechimea fabricii de bere de acolo. Am calculat că am ceva șanse să prind jubileul milenar al berii Weihenstephan, din 2040, care mi se pare un eveniment cel puțin interesant. Să funcționezi neîntrerupt un mileniu, asta da ispravă!
Ca informație practică, aș adăuga că la Freising se ajunge ușor din centrul Münchenului (după bunul obicei nemțesc de a avea gări la kilometrul zero), cu trenul suburban S1, în 50 de minute. Trenuri sînt 2 - 3 pe oră. Berăria e aproape de gară, cel puțin pe hartă, dar detalii din teren nu cunosc, căci n-am fost încă acolo.
@abancor - Multumesc mult pentru informatii. Noi am mers cu masina astfel incat nu aveam idee cum se poate ajunge si in alt mod in Freising.
Nu am vizitat fabrica de bere desi ar fi fost tentant.
Daca ajungeti in zona cu mult drag va recomand acest oras. Nu este mare dar este extrem de frumos.
Curat, totul pus in ordine, localnici prietenosi dar cel mai mult mi-a placut catedrala. M-a lasat fara suflare!
Intr-adevar un loc frumos si care merita vizitat. cat despre catedrala este cu adevarat deosebita si desi ai pus destule poze aici mi-as dori sa o pot vedea si sa-i studiez fiecare coltisor, fiecare arcada, fiecare pictura, iti taie respiratia cu adevarat.
Si daca eu spun asta imi inchipui ce ai simtit tu intrand in ea. Felicitari, un loc frumos si un vot acordat cu mare placere.
@mishu - Va multumesc mult de tot pentru timpul acordat. Intr-adevar Freising este un oras splendid si vremea rece nu m-a impiedicat sa il explorez.
Sincer, nu va pot descrie in cuvinte ce am simtit cand am intrat in catedrala. Nu stiam la ce sa ma astept, nu vazusem poze dar in momentul cand am intrat am spus :"OAU! " De-a dreptul mi se taiase respiratia si practic nici nu mai stiam in ce parte sa ma uit.
Pozele nu "spun" nici macar jumatate din cat ar trebui sa arate. Pe viu este cu totul altfel... dar eu totusi am incercat sa va prezint catedrala prin ochii mei.
La fel de surprinsa am fost si cand am vizitat basilica Ottobeuren. Aceea m-a impresionat si mai mult. O sa incerc sa scriu un articol si despre aceea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Relaxare la spa - THERME Bad Wörishofen — scris în 02.06.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Excursie la Munchen — scris în 08.06.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Iarna la pas prin Munchen — scris în 11.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit cu masina prin Europa (4): La pas prin Munchen si in cautarea halbei de bere de un litru — scris în 17.07.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 O poveste la inaltime – Turnul Olimpia, Munchen — scris în 06.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Turul orasului in gri-albastru - Greyline city sightseeing, Munchen — scris în 04.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 1 Mai muncitoresc... la Munchen — scris în 01.05.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ