GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din sudul Moscovei ne-am mutat in partea de est pentru a vizita palatul Kuskovo, una dintre primele resedinte de vara ale aristocratilor rusi, comparabila cu o resedinta imperiala.
Pentru a ajunge aici, am coborat in statia de metrou Ryazansky Prospect, de unde am mers cu autobuzul 133.
Este inchis in zilele de luni, marti si in ultima miercuri a fiecarei luni, iar programul de vizitare este intre orele 10-18 (orar de vara).
Pentru a nu rata, intrarea’’ ar fi indicat sa intrebati soferul care este statia in care trebuie sa coborati, deoarece autobuzul merge de-a lungul parcului palatului, insa intrarea in acesta este situata cam la mijloc, nu la extremitatea parcului.
Ansamblul Kuskovo cuprinde pe langa gradini, Marele lac si palat, pavilioanele: Casa olandeza, Casa italiana, Oranjeria, Grotto, Menajeria si o biserica.
Pentru a vizita fiecare din pavilioane, se plateste separat, iar pentru a vizita doar palatul, 250 ruble/persoana. Pe site-ul oficial, museum@kuskovo. ru, citisem ca Grotto este inchisa pentru restaurare, insa realitatea era cu totul alta. Aproape tot parcul cu ale lui pavilioane era transformat in santier, pavilioanele fiind greu de identificat, fiind acoperite de schele.
Palatul era si el in proces de restaurare pe exterior, insa interiorul, desi prafuit la propriu, se vizita. A apartinut contelui Peter Borisovici Sheremetev si a fost construit intre 1769-1775, pe locul unui vechi conac, intr-o zona care fusese folosita in special pentru vanatoare. Palatul a fost destinat exclusiv receptiilor si aspectul, precum si decorul sau au fost pastrate aproape intacte inca din secolul al XVIII-lea.
Datorita lucrarilor din exterior, nici interiorul nu era foarte bine pus in valoare. Cateva incaperi mi s-au parut mai, aratoase’’, insa pentru a fotografia in interior trebuia platit suplimentar, ceea ce mi s-a parut deplasat, in conditiile in care datorita disconfortului creat de lucrarile de restaurare, interiorul nu avea aceeasi, stralucire’’.
Vestibulul deschide interioarele palatului si are peretii vopsiti imitand marmura.
Anticamera, sala de receptie, este decorata cu elemente specifice celei de a doua jumatati a secolului al XVIII-lea: un semineu rafinat si un cuptor cu dale multicolore demonstreaza tendintele europene si traditiile rusesti.
In camera tapiseriilor, se gasesc busturile sculptate ale lui P. B. Sheremetev si V. A. Sheremeteva de o parte şi de alta a semineului, iar despre tapiserii, in informatiile afisate scria ca peisajele tesute, par a fi cele reale, reprezentand iazul si parcul, care pot fi vazute prin ferestre’’ (in situatia de fata mi s-a parut hilar, pentru ca pe fereastra se vedeau schelele).
In camera purpurie de receptie, cu tapiserii de culoarea zmeurii, exista diverse detalii decorative, cum ar fi parchetul mozaic in forma de stea, candelabrul elaborat, rame aurite ale tablourilor si oglinzi, un portret al imparatesei Elisabeta realizat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de un pictor rus necunoscut. Tot aici exista portretele Ecaterinei cea Mare, precum şi ale lui Pavel Petrovich şi al soţiei sale, Maria Fedorovna, realizate de renumiti pictori ai vremurilor.
Dormitorul de stat imita dormitoarele aparute in palatele rusesti din secolul al XVIII-lea, insa acesta nu a fost folosit niciodata ca si dormitor. Cu decorul imprumutat din Franta, a servit drept sala de receptie.
Cabinetul deschide seria camerelor folosite in scop personal, biroul fiind realizat in memoria imparatului Petru I.
Dressing-ul folosit de doamne si domni pentru a-si face toaletele in timpul receptiilor, are in centru o masa cu oglinda in rama de portelan, un recipient pentru barbierit emailat si un ulcior cu maner sub forma de dragon.
Biblioteca, nelipsita in palate, contine raritati si pastreaza doar carti legate de stiinta si arta.
Dormitorul a fost proiectat pentru odihna, portretele familiei Sheremetev subliniind natura intima a interiorului.
Galeria cu picturi, specifica perioadei Ecaterinei a II-a, acopera peretii camerei cu imagini din Kuskovo, aranjate pe culori, teme, dimensiuni.
Sala de dans era centrul artistic al palatului, aerul festiv fiind dat de argintiul oglinzilor completat cu albul si auriul peretilor.
Camera destinata divertismentului avea mese pentru sah si jocul de carti.
Camera de biliard are o masa de biliard realizata in Anglia in 1770.
Sala de mese este sala desemnata de familia Sheremetev pentru mesele festive.
In exteriorul palatului, Casa olandeza reprezinta o casa tipica olandeza de la sfarsitul sec. al XVII-lea, ridicata in memoria lui Petru cel Mare.
Casa italiana este construita in stilul unei vile italiene din sec. al XVII-lea.
Grotto, despre care credeam ca e in renovare, este un pavilion conceput initial ca un loc de odihna in zilele calde de vara, semanand cu o pestera subacvatica - Regatul lui Neptun. Probabil ca restaurarea acestuia s-a finalizat, dezvaluind un pavilion de poveste, din caramida, cu coloane albe, alternativ circulare si patrate, acoperit cu o cupola verde semi-sferica, inalta, incununata cu un vas in forma unei fantani arteziene.
Deasupra intrarii principale se afla un cartus care simbolizeaza victoria apei asupra focului. Ferestrele si usile sunt decorate cu grile delicate din fier forjat asemanatoare algelor marine, realizate de mesteri din satul Pavlovo in secolul al XVIII-lea.
Interiorul este frumos decorat cu imitatie de marmura verde, sculpturi, coloane corintene, scoici din Mediterana, stuc colorat, sticla si nisip.
Menajeria cuprinde cinci cladiri mici din piatra, folosite in secolul al XVIII-lea ca adapost pentru lebede si alte pasari, insa nu este cea originala. Ceea ce am vazut este o replica, ce a fost construita in anii 1980 dupa desenele si planurile care s-au pastrat.
Apropiindu-ne de ora inchiderii, ne-am indreptat spre portile parcului, cu regretul ca am ajuns in mijlocul unui santier in lucru si nu pe un taram de poveste, singurele cladiri care nu erau in proces de renovare fiind Grotto, Casa italiana si Menajeria.
Vremea mai putin prielnica ne-a fortat sa ne indreptam spre metrou, insa, am transformat dezavantajul, in avantaj si am incheiat prima zi in Moscova, vizitand cateva din statiile renumite pentru frumusetea lor, despre care voi scrie ulterior.
Trimis de geani anto in 04.09.19 17:46:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Povestea celor 10 oua Fabergé gazduite de Palatul Armurilor din Kremlin — scris în 06.10.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Parcul VDNH din Moscova — scris în 28.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Izmailovsky Kremlin — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Metroul moscovit, obiectiv turistic — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Kremlin - Armoury Chamber — scris în 15.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Piata Rosie si catedrala Sfantul Vasile Blajenii — scris în 07.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Moscova - Palatul de lemn al tarului Alexei Mikhailovich — scris în 01.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ