ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    MAR-1990
    DURATA: 7 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Moscova - istorie, arta si cultura

    TIPĂREȘTE

    Din filmul "Aleksandra/Moscova nu crede in lacrimi"

    Pe vremea cand din Romania nu putea oricine sa vada occidentul si una din putinele optiuni era fosta Uniune Sovietica am fost intr-o excursie de 2 sapamani acolo.

    Traseul a cuprins; Chisinau, Odesa si Moscova. Trebuia sa ajungem si la Leningrad unde imi doream foarte mult sa vizitez Ermitaj-ul dar din nu stiu ce motive nu am mai ajuns si am stat mai mult la Moscova, in plus avand onoarea sa fim cazati la cel mai mare hotel de la acea vreme. (pe vremea aceea nu se dadeau explicatii cad programul unei excursii se schimba).

    Desigur din cele trei orase cel mai mult m-a impresionat capitala tarii. Pentru mine totul era imens, bulevardele, parcurile, muzeele, opera, magazinele si desigur hotelul Cosmos la care am stat. La vremea aceea era cel mai mare si mai occidental hotel de la ei. Acolo am vazut o frantura de occident. Imi amintesc ca desi era luna martie si la ei era f. frig in camere era insuportabil de cald. Si am cautat caloriferul sa opesc caldura…dar nu erau calorifere. Incalzirea se face prin……. pereti. Ferestrele nu se puteau deschide, intreaga fatada fiind din sticla. Daca imi amintesc bine, hotelul fusese construit dupa planurile unui architect francez.

    Ce sa va spun; eram incantata; dimineata si la pranz mancam in unul din restaurante unde se servea masa tip bufet deschis, iar seara in alt restaurant a la carte. In incinta hotelului erau magazine, baruri, cafenele, salon de masaj, coafor, parcari subterane si poate si altele pe care nu le-am vazut eu. Si ce era minunat era ca aveam camera la etajul 15 de unde aveam o panorama a centrului Moscovei.

    Doua zile le-am petrecut vizitand Kremlinul si Piata Rosie cea mai mare din Rusia si poate cea mai cunoscuta din Europa.

    Kremlinul se intinde pe multe hectare si este un ansamblu de catedrale, biserici si cladiri civile. De-a lungul timpului, aici se desfasurau cele mai importante sarbatori si evenimenete religioase, incoronari ale tarilor si inmormantari.

    Mie personal cel mai mult mi-a placut fosta cladire a armureriei, ce avea cam 150 de ani dar care era si este acum muzeu. Aici erau expuse lucrurile personale ale fostilor tari; vesela, imbracaminte, mobile si trasuri, tronuri, bijuterii si coroane. Fantastic, cata bogatie adunata intr-un loc.

    Desigur nu putea lipsi din program Catedrala Sf Vasile, cel mai cunoscut simbol al Rusiei ortodoxe, (pe care ne-m dus sa o admiram si seara fiind spendid luminata. ), Mausoleul in care era expus trupul imbalsamat al lui Lenin (primul conducator sovietic), si Catedrala Bunei Vestiri.

    Apoi dupa atata istorie am facut o plimbare prin Parcul Gorki – este cel mai cunoscut dintre numeroasele parcuri ale Moscovei... am admirat cladirea Teatrului Balshoi.

    Cu metroul m-am plimbat nu atat din nevoia deplasarii, cat pentru a admira cateva statii. O capodopera arhitecturala; fiecare statie este decorata altfel. Prima linie de metrou din Moscova a fost inaugurate inainte de al dolea Razboi Mondial.

    Spuneam la inceput ca atunci, la Moscova am vazut o frantura de occident; primul restaurant fast food McDonald’s din Uniunea Sovietica s-a deschis la Moscova chiar in acele zile. Erau cozi immense, iar oamenii plateau o suma enorma pentru un meniu. Intr-o tara comunista, gustul occidentului era un lux, si luxul costa.

    Cu siguranta ca toate acele lucruri exista si azi la care s-au adaugat altele de genul mall-urilor si cluburilor de noapte.

    Merita vizitat acest oras; abunda de istorie, arta si cultura.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 21.12.09 22:42:13
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9316 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Moscova - Catedrala Sf. Vasile
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2350 PMA (din 7 voturi)

    ECOURI la acest articol

    32 ecouri scrise, până acum

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [21.12.09 23:03:28]
    »

    Pozele atasate nu imi apartin. www. destinatiieuropene. ro

    Dragoș_MD
    [22.12.09 11:49:15]
    »

    M-ai cam "scutit" sa scriu un review intreg, asa ca vin doar cu cateva adaugiri personale:

    In apropierea Kremlinului si pietei rosii este monumentul eroului necunoscut, o flacara ce arde permanent in memoria bravilor lor ostasi, cazuti intru inrobirea altor popoare si preamarirea maritei URSS. Un soldat sta acolo de paza tot timpul si schimbarea garzii (asta e valbila la toate monumentele pazite) este inca o atractie, mai ales pentru nostalgici. Dar... nu asta este principalul farmec al acelui loc, ci faptul ca, indiferent de vreme si de vremuri, TOATE cuplurile care vor sa se casatoreasca trec mai intai pe acolo si depun un buchet de flori, imbracati la costume de gala, adesea insotiti de tot 'alaiul'.

    Alt loc interesant de vizitat este ulita Starai Arbat (Arbatul Vechi), un fel de Lipscani moscovit. (Imi pare ca afost si ceva carte sau film cu titlul asta...)

    Banuiesc eu ca ai stat la hotelul Inturist, hotel (de fapt lant hotelier in intreaga URSS) destinat exclusiv turistilor straini si construit in asa fel incat sa fie cat mai greu contactul direct cu localnicii (de aia nu se deschideau geamurile! ). Avea KGBiste pe fiecare palier, ca sa nu mai vorbim de portari, hamali, ospatari si receptioneri. Ba chiar avea si un micut birou de militie! de obicei 'invizibil' ochilor turistilor. Cat despre microfoane, nici nu poti sti pe unde NU erau... Dar intr-adevar: conditiile oferite erau aproape luxoase (propaganda lucra cu spor! ) si serviciile aproape fara cusur.

    Ca amintiri personale din Moscova as mai vrea sa povestesc doar despre o intamplare oarecum amuzanta:

    Eu am fost in capitala URSS (ca inca nu se destramase! ) in iarna 1990 - primavara 1991, dar cu o singura exceptie doar in tranzit, pe Sheremetievo, spre Riga. Exceptia a constat in greva colegilor de la TAROM din decembrie 1990, multumita carora in loc sa revenim in tara la data stabilita, am ramas 'rataciti' pe acolo cam 4-5 zile. Prin interventii la nivele relativ inalte cu chiu cu vai ni s-au gasit cateva locuri la o cursa AEROFLOT chiar in ajunul Craciunului... am ajuns acasa la timp ca sa le pun copiilor cadourile sub brad! Dar nu asta e intamplarea cu pricina; asta v-am povestit ca sa aveti o vaga idee despre conditii si starea de spirit avute in acele zile. Numai de turism nu ne ardea noua, mai ales dupa o noapte (prima) petrecuta pe bancile aerogarii cu mormanele de bagaje pe langa noi... Apoi cineva s-a indurat de noi si ne-au dus la hotelul AEROFLOT, unde am stat pana in ziua plecarii. Era tot un hotel cu circuit inchis, dedicat in special echipajelor lor si ale altor companii aeriene partenere, doar ca nu avea la fiecare nivel 'paznic'... sau nu la vedere... Asaaa... intr-una din seri, eram la masa (aveau un restaurant undeva la unul dintre etaje foarte dragut si cu mancare excelenta si groaznic de ieftina) cu un coleg si mai zaboveam la "un pahar de vorba", cand veni chelnerita pa langa noi cu chef de voba. Nu stiu daca era o metoda de interogatoriu sau de adunare de informatii sau pur si simplu un gest firesc de apropiere umana, dar eu cel putin am luat-o drept o incercare fireasca de a sta de vorba cu oameni care vin dintr-o tara unde tocmai se schimbase cu 180 de grade regimiul. Biata femeie era total debusolata de 'perestoika' lui Gorby si de faptul ca nu se mai traia la ei ca in urma cu doar cativa ani. A fost tare mirata (nu mai vorbesc de gesturile disperate pe care le facea catre pereti, urechi si gura... ) de faptul ca i-am spus sincer parerea mea, si anume ca relativa lor bunastare se datora exclusiv inrobirii restului popoarelor din fostul "lagar comunist", pe foamea si frigul indurate de noi. Era destul de greu sa o fac sa priceapa ca tot acel 'bine' al lor a fost doar staniolul in care era invelit un mare *****... Chiar as fi curios, ce-o mai fi facand acum, dupa 20 de ani? Am stat atunci mult de vorba, chiar si dupa ora inchiderii. A fost o seara chiar placuta, afland multe unii despre altii.

    Dragoș_MD
    [22.12.09 18:36:48]
    »

    Aaaa, mi-am amintit inca doua amanunte legate de Arbat: cantaretii de pe strada si artistii plastici ambulanti. Sunt la tot pasul si extrem de pitoresti.

    Старый Арбат [wikipedia]

    poze: Fântâna Turandot din Strada Arbat in Moscova

    Strada Starai Arbat

    Arbatul iarna

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [22.12.09 19:46:10]
    »

    Asa este povestea cu miresele. Am vazut si eu cateva... in timp ce la noi este o superstitie potrivit careia doua mirese e bine sa nu se vada, acolo nu au nici o teama de ghinion. In plus am aflat de la ghid ca in toate orasele este la fel. Era defapt o " directiva " socialista... un alt mod obligatoriu de a omagia soldatii, eroii.

    Si in privinta hotelului totul este adevarat referitor la angajati. Eram constienti de permanenta supraveghere. Dar nu ne deranja... eram curati si sinceri turisti. Totusi hotelul era (si mai este) Cosmos.

    Ar mai fi multe de povestit. Deadreptul ciudatenii pentru zilele noastre. Imi amintesc cum intr-o seara pe strada, doi militieni au ridicat un barbat beat ce zacea langa un zid. Am intrebat ghidul ce va pati betivul si am aflat ca "va fi dus la o sectie, unde va fi spalat si tinut pana isi va reveni. Nu se cade si nu face cinste comunismului, ca cetatenii tarii sa fie murdari si sa zaca pe strazi". Ar fi fost mare grozavie ca un turist din occident sa vada asa ceva. Si cu siguranta militienii insarcinati cu treaba asta aveau mult de lucru. Doar e cunoscuta pofta mare pentru votca a rusilor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dragoș_MD
    [22.12.09 20:31:11]
    »

    Adică ăsta -> acest hotel - Poza hotelului

    Tot din lanţul Inturist; a fost construit prin 1980, ca să găzduiască delegaţiile de la Olimpiadă, apoi cedat lanţului susmenţionat...

    PS: apropo de mirese, un alt lucru deosebit la ruşi faţă de restul lumii: poartă verigheta pe mâna dreaptă!

    PS2: ce NU v-a spus nenea ghidu' despre bietu' alcoolist: a doua zi urma să plătească şederea acolo la preţ de hotel!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [22.12.09 21:28:26]
    »

    Nu stiu rusa...dar da , asta e hotelul. Uitasem de statuia din fata.

    Costi
    [23.12.09 15:47:21]
    »

    @Diaura

    "Intr-o tara comunista, gustul occidentului era un lux, si luxul costa. "

    Asta mi-a adus aminte de bancul cu rusul care, prin anii '70, trecând pe lângă un hotel de lux din Moscova, vede în faţă parcată o limuzină cu număr american. Atunci, scoate un cuţit, se apleacă, îl înfige în rota maşinii şi... fssss. Îşi apropie nasul de gaura făcută, inspiră puternic şi strigă extaziat: Ce vânt de libertate!!!

    Eu am fost la ruşi în 1986, vreo două săptămâni, pe traseul Kiev, Volgograd, Leningrad, Moscova şi pot să spun că, în afara controlului vamal foarte drastic şi la intrarea şi la ieşirea din URSS, nu i-am simţit că m-ar fi urmărit, sau mai ştiu eu ce...

    Probabil ştiau că-şi fac ai noştri bine treaba, dar pe ăştia îi ştia tot grupul.

    Sunteţi amândoi (şi dragos6) un pic răutăcioşi privind tradiţia mireselor de a merge să depună flori la unul din numeroasele monumente ale soldatului necunoscut.

    Nu este, cum spui,

    "... o "directiva" socialista... un alt mod obligatoriu de a omagia soldatii, eroii. ", dovadă fiind faptul că fac asta şi acum, când nici la ei nu mai este socialism.

    E drept, este şi ceva influenţă comunistă în acest obicei, dar explicaţia este mai complexă.

    În al doilea război mondial, URSS a pierdut peste 20 de milioane de oameni, militari şi civili, astfel că, practic, după război nu a existat familie care să nu aibă pe cineva pierit pe front, mulţi dintre aceştia nefiind nici măcar identificaţi.

    Aşa că, în acest mod, noile familii, proaspăt întemeiate, au luat obiceiul de a merge la monumentul soldatului necunoscut, ca un gest de pietate faţă de, în primul rând, membrii propriilor familii, dispăruţi în "Marele Război pentru Apărarea Patriei", cum îi zic ei.

    Evident, gestul este probabil datorat şi faptului că nu prea mai aveau biserici şi nici educaţie religioasă, ca să meargă să pună o lumânare...

    Oricum, tradiţia se păstrează şi astăzi.

    Referitor la Kremlin, mă surprinde că niciunul dintre voi nu şi-a amintit de clopotul-ţar, cel mai mare clopot din lume, care nu a bătut însă niciodată.

    Pentru detalii, mergeţi aici

    De asemenea, eu îmi aduc şi acum aminte de magazinele Zum şi Gum, care mai există şi acum, dar am citit că sunt foarte scumpe.

    O ultimă problemă, pe care nu mi-o pot lămuri:

    Citesc în caseta tehnică a review-ului:

    Diaura

    din [Bucuresti]

    varsta [20-30 ani]

    DATE SEJUR:

    mar 1990

    DURATA 7 zile

    TIP: [FAMILIE CU COPII]

    Făcând o socoteală simplă, rezultă că la data excursiei, tu erai unul dintre copii. Câţi ani aveai atunci? Oricum, nu mai mult de 11 ani, că altfel nu iese calculul. Asta ar explica şi de ce amintirile sunt atât de "fuzzy".

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Maria Smeu
    [23.12.09 15:56:02]
    »

    In februarie 1989, am fost si eu intr-o astfel de excursie socialista, cand am vizitat Kiev-Leningrad-Moscova. Prezentarea ta mi-a reamintit impresiile pe care mi le-a lasat aceasta calatorie: spatiile largi, cladirile deosebit de frumoase, puse in valoare de reflectoare imense pozitionate spre fatade, astfel incat noaptea era de-a dreptul feeric (in comparatie cu bezna de la noi din acea vreme). Despre cat era de cald in orice locatie (hotel, restaurant, magazin, autobuz sau tren) ce sa mai spun...stiu ca, desi ne indopau rusii cu trei mese pe zi, am revenit in tara cu 5 kg. mai putin decat aveam la plecare, cu atat mai rau cu cat sunt o persoana slaba. Pentru toate frumusetile vazute, mai ales in Leningrad, ar fi bine de repetat experienta.

    Dragoș_MD
    [23.12.09 16:31:16]
    »

    Inca odata ma acuzi de ceva fara rost... Unde vezi tu rautate in faptul ca am descris un obicei, o traditie moscovita? ! Esti chiar culmea!!! Nu am spus ca e comunista, nu am spus ca e aiurea, doar am pomentit-o pentru ca viitori vizitatori ai acelor locuri sa stie despre ce e vorba daca vor vedea cumva pe acolo un alai de nunta.

    Zau, nu-ti inteleg atitudinea...

    Si e pacat, ca si tu spui povesti frumoase despre locurile vazute in lumea asta larga. De ce nu reusesti sa vezi cu aceeasi simpatie/empatie si oamenii din jur?

    Totusi ai dreptate intr-o privinta: am vrut chiar sa spun despre marele clopot din fata Kremlinului, dar si de marele tun care este acolo: "Tunul Împăratului realizat de Andrei Şciohov" (care n-a tras nici ala vreo ghiulea! ), dar m-am lasat furat de alte amintiri si am uitat...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [23.12.09 17:12:16]
    »

    @dragos6

    Ecoul de mai sus era pentru mine?

    Dacă da, trebuie să-ţi atrag atenţia că citeşti superficial.

    Ecoul meu era adresat userului Diaura, scrie sus, la început, aşa cum scrie şi la acesta. În privinţa răutăţii, este a doua oară când constat că-ţi lipseşte proprietatea termenilor. Eu am spus că sunteţi "un pic răutăcioşi", asta nu înseamnă că v-am acuzat de răutate.

    Şi-mi pot sprijini afirmaţia cu un citat din ce spuneai:

    "... monumentul eroului necunoscut, o flacara ce arde permanent in memoria bravilor lor ostasi, cazuti intru inrobirea altor popoare si preamarirea maritei URSS"

    Nu crezi că ai fost "un pic răutăcios" luând în zeflemea un simbol important al unui popor?

    Închei urându-ţi:

    La mulţi ani!

    sănătate şi gândire pozitivă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dragoș_MD
    [23.12.09 18:09:14]
    »

    As zice mai degraba realist decat rautacios... pentru ca simbolul dezrobirii lor e in acelasi timp al inrobirii multor altor popoare... Si nu numai eu il vad astfel; cum explici atunci demontarea statuilor omniprezentului Lenin din mai toate orasele care au scapat de sub aria de ocupatie sovietica? Sau schimbarea numelor de strazi (gen Dzerjinski, Lenin, etc)?

    Deci a fost parerea mea sincera, nu o desconsiderare a unui simbol. Daca romanii ar fi crezut in aceste simboluri, si le-ar fi "respectat" in continuare, inca am mai avea secera si ciocanul pe drapel!

    Sanatate si tie si restului cititorilor acestor randuri, Craciun fericit si calatorii frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [23.12.09 19:48:26]
    »

    @dragos6

    Dă-mi voie să nu fiu de acord cu acest mod de a pune problema.

    Este ca şi cum noi ar trebui să lăsăm în uitare soldaţii români morţi în războiul româno-bulgar, doar pentru că acum recunoaştem că acel război a fost o greşeală.

    Dar greşeala nu a fost a acelor soldaţi, ci a celor care le-au dat ordin să meargă la război... iar ei s-au dus şi au căzut la datorie, cu convingerea că-şi slujesc patria.

    Aşa şi cu soldaţii ruşi, ei şi-au dat viaţa cu convingerea că o fac pentru patria lor.

    Iar cei care au luptat în al doilea război mondial chiar au murit apărându-şi patria şi nu pentru înrobirea altor popoare.

    Sau, ce-ar fi acum să nu mai punem o floare la mormintele soldaţilor germani, pentru că au luptat împotriva celor români! ?

    Oricum, ei s-au împăcat demult unii cu alţii şi îşi dorm somnul de veci alături, fără vreo urmă de supărare. Când spun asta, mă gândesc la modul cel mai concret la cimitirul eroilor de la mine din oraş, unde mormintele soldaţilor români sunt alături de cele ale celor germani, deşi la un moment dat ei s-au aflat pe poziţii diferite. La zile festive şi pe mormintele româneşti şi pe cele germane se pun flori...

    Deci, nu trebuie să amestecăm simbolurile comuniste, sau ale oricărei dictaturi, cu cele aproape de sufletul unui popor şi care nu se schimbă după cum vin şi pleacă vremurile.

    Dumnezeu să-i odihnească pe toţi, pentru că au murit pentru patria lor şi să le dea celor care ne conduc (mă refer la toată omenirea) mintea de pe urmă, ca să nu mai trebuiască să moară şi alţii, mai ales pe pământuri străine.

    Crăciun fericit şi gânduri bune tuturor!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [23.12.09 22:54:31]
    »

    Domnilor... va rog... sa nu ne mai ceratm... si mai bine un CANTECEL VESEL DE CRACIUN SA CANTAM!

    Craciun fericit... multe calatorii frumoase si sa va intoarceti acasa sanatosi si fericiti din toate colturile lumii!

    P.S. Povestea cu varsta am gresit-o si la review -ul despre Odesa. Am crezut ca trebuie mentionata vasta pe care o aveam cand am facut excursia. Si impresiile, bune sau rele... erau cam de la acea varsta.

    Dragoș_MD
    [03.01.10 13:05:35]
    »

    Un mp3 de aici. Pe 'trilulilu' e la adresa: http://www.trilulilu.ro/missesparker/6194d36a801215

    Melodia din "Moscova nu crede in lacrimi" ("Москва слезам не верит") - vezi aici sau aici, film care in septembrie 2009 tocmai a implinit 30 de ani, si care in 1980 a luat Oscarul pentru cel mai bun film strain, ar ilustra cel mai bine acest review.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Admin
    [03.01.10 13:57:09]
    »

    Adaugat melodia propusa ca ilustratie muzicala a acestui review.

    Parafrazand textul unei reclame, as spune "Nostalgia e (tare) buna".

    magdalena
    [28.01.10 13:00:52]
    »

    Diaura, si eu am fost cazata la acelasi hotel ca si tine! Si daca imaginile tale sunt aproape la fel de proaspete ca atunci este pentru ca Moscova este atat de fascinanta incat este imposibil sa nu iti intre in piele si sa o uiti...

    Hotelul Cosmos mi s-a parut fabulos, si eu am stat la un etaj superior, 12 daca nu ma insel, tin minte ca zburase o camasa pusa pe sarma in balcon! Si mai tin minte ca existau lifturi pentru etaje cu sot si altele pentru etajele fara sot si fiecare etaj avea o receptie proprie.

    Restaurantul avea mai multe sali denumite astfel incat sa iti sugereze ca esti in « cosmos »... , mancarea a fost exceptionala. Am ramas uimita de faptul ca la mesele acoprite de fete de masa pana in pamant aveam diferite feluri de apa, suc, paine de mai multe sortimente, pentru noi romanii era ceva desprins din povesti...

    Am vazut si eu mirese in Piata Rosie... , cand stateam la coada sa intru in Mausoleu.

    Ceea ce am vazut eu in Moscova atunci, vizavi de hoteluri, restaurante, magazine, abia in zilele noastre vezi in Romania….

    Chiar ca trebuie repetata o asemenea experienta!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [28.01.10 20:04:19]
    »

    Spuneam ca cel mai mult mi-a placut fosta cladire a armureriei, cu obiectele personale ale tarilor. Intr-o vitrina la mare loc de cinste era tronul tarilor. Din nu stiu ce lemn, bogat ornamentat cu pietre peretioase si semipretioase. Mi-a socat faptul ca pe partea unde se statea erau o multime de pietre mari semipretioase; rubine, safire si ce or mai fi ele acolo... mari... cea mai mare cat un ou de gasca... si am intrebat ghida; " nu ii deranjau pietrele pe tar cand statea pe tron? ". Nu, a venit raspunsul, " pentru ca pe tron avea o perna din catifea... uite cea de jos de langa tron... " Chiar nu intelegeam de ce sa ai pietre valoroase intr-un loc unde te-ar deranja, iar apoi sa le acoperi...

    Asta am gandit o secunda pana am vazut perna respectiva... era la fel de " brodata" cu pietre... ce senzatii...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    geruladacul
    [03.08.10 23:27:06]
    »

    Dragos, faci cam multe comentarii "ciudate". Unii oameni au incercat sa iti atraga atentia. Foarte bine au facut.

    Legat de verighete: rusii poarta verighetele pe mina dreapta. Biserica ortodoxa rusa le pune pe mina dreapta in tumpul cununiei. Iar pe timpurile sovietice cind ZAGS sau starea civila, pe romaneste, a incercat sa scoata biserica din viata oamenilor, verighetele se punea la starea civila mirilor, dar tot pe mina dreapta. In unele biserici din Romania verigheta tot pe mina dreapta se pune. Si mai sunt unele tari in lume cu acest obicei. Ca un fapt divers, eu tot pe mina dreapta o port pe a mea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dragoș_MD
    [03.08.10 23:56:56]
    »

    @geruladacul, vrei te rog să defineşti "ciudate"?

    geruladacul
    [04.08.10 14:39:00]
    »

    pentru Dragos

    Pentru a putea vorbi despre ceva mai mult decit la nivelul superficial pe care il faci, ar fi trebuit sa petreci mai mult timp pe plaiurile sovietice, sa fi invatat limba rusa etc. Poate ca asta ai si facut, nu stiu, dar comentariile tale sunt foarte superficiale si rautacioase.

    Focul vesnic de la mormintul soldatului decunoscut are un scop, un sens si multe dintre delegatiile oficiale straine care vin la Moscova considera obligatorie depunerea unei coroane de flori. Tu ii numesti pe acesti oameni nostalgici. Nostalgici dupa ce?

    Costi are dreptate. Fiecare soldat asculta niste ordine si murea cu gindul ca si-a indeplinit ordinul si datoria fata de tara sa. Multi, nu numai rusi/sovietici, au murit nu in tara lor si sunt ingropati in paminturi straine din toate tarile.

    Eu stiu foarte multe orase din Rusia care au inca strada Lenin si monumente ale acestuia. Acuma este mult mai usor sa privesti in urma si sa treci peste anumite etape ale istoriei. Pentru unii oameni comunizmul a fost ceva bun, pentru unii - rau si foarte rau. Regimul capitalist actual pentru unii este bun, pentru altii rau si foarte rau.

    Putin a spus-o: "Cine uita Uniunea Sovietica nu are inima, dar cine vrea sa o refaca nu are cap".

    Iar ciudat mi se pare ca incerci sa descrii si sa excplici anumite lucruri pe care inca nu le intelegi in totalitate. Nici legat de obiceiurile de acolo, nici de cum erau organizate hotelurile pentru straini.

    De obicei, erau mai multe hoteluri pentru straini intr-un oras mare, vorbim de Moscova. Iar legat de Olimpiada, in iulie au fost 30 de ani de la acest eveniment.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dragoș_MD
    [04.08.10 15:23:32]
    »

    raspuns tipic gen "Ion Iliescu"... intrebarea mea era clara: "defineste te rog "ciudate"".

    incerc insa sa dau cateva detalii fata de nedumeririle tale:

    - am stat cateva luni in URSS (inca nu se destramase);

    - am invatat limba, scris si vorbit (am dat si examene pe care le-am trecut cu note mari);

    - nu am nimic cu simbolul "eroului necunoscut". asta insa nu ma poate impiedica sa vad armata sovietica drept ceea ce a fost intotdeauna: o armata de cucerire si de opresiune. (vezi Ungaria '56, Cehia, Afganistan, RDG si zidul Berlinului - doar cateva exemple...) eu, personal, as pune oricand flori la mormintele eroilor aliati (francezi, englezi si americani) desi ne-au bombardat de ne-au facut varza, insa prin fata cimitirelor sovietice ocolesc pe celalalt trotuar! nu soldatii sunt de vina, e drept! si daca ar fi doar cimitire simple, poate alta ar fi viziunea mea. dar asa, e vorba de un simbol: armata sovietica. cei ce ne-au adus pe tancuri un nou regim (ale carui consecinte inca le suferim!), cei ce au jefuit tara asta de teritorii (Basarabia, Bucovina de nord si Tinutul Hertei dar si Insula Serpilor) si de resurse pana prin anii 60...

    nu iarta-ma, e prea mult!

    stii ce se spune: "cine isi uita istoria, merita sa o repete"!!! n-ar fi pacat?

    daca astea tie ti se par "ciudate"... ma rog, e dreptul tau, ca doar acum e democratie si putem avea cu totii o parere, dar asta inseamna ca daca vrei sa o combati pe cea a altcuiva, sa aduci argumente, nu doar un sir de vorbe mari... dar goale.

    Iar ciudat mi se pare ca incerci sa descrii si sa excplici anumite lucruri pe care inca nu le intelegi in totalitate. Nici legat de obiceiurile de acolo, nici de cum erau organizate hotelurile pentru straini.

    esti te rog amabil sa spui care sunt lucrurile ce nu le-am inteles? si daca ai putea, macar acum, la batranete, sa mi le explici, sa nu mor ignorant, ti-as fi chiar recunoscator.

    cat despre hotelurile pentru straini, chiar ca nu stiu exact cate si in ce locuri erau microfoanele, dar faptul ca erau permanent supravegheate de NKVD/KGB/cum le-o mai fi spunand acuma, e cert! si evident ca erau mai multe! n-a spus nimeni pe aici ca ar fi fost doar unul!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    geruladacul
    [04.08.10 15:35:48]
    »

    Nu stiu cit de batrin esti, dar o iei intr-o directie stranie: si referitor la ce nationalitate aveau cei ce au venit pe tancuri, si referitor la Moldova dintre Prut si Nistru (Basarabie este o inventie ruseasca pentru a-i pierde urma). Francezii, americanii, englezii erau aliati cu sovieticii atunci, in Afganistan astazi este armata americana, dar si cea romana, Bucovina si Herta sunt acum la unii mult mai rau ca rusii, dar asta este o alta tema de discutie.

    Incearca sa vezi lucrurile in ansamblu, de sus. Nu te uita dintr-o singura directie.

    Felicitari pentru cunostintele de limba rusa, intotdeauna am vrut sa ii citesc pe Tiutcev, Esenin, Puskin in original.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dragoș_MD
    [04.08.10 16:03:40]
    »

    Basarabia este o inventie ruseasca

    aha... si marmota inveleste istoria in staniol... eu stiam totusi ca este o provincie romaneasca istorica, asemeni Banatului, Ardealului etc. Sau si alea sunt inventii unguresti/bulgaresti si mai stiu eu de-ale cui?!?

    Wikipedia

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    geruladacul
    [04.08.10 16:39:25]
    »

    Inca o dovada ca nu prea stii istorie, sau o stii de la televizor. Sau faci pe prostul si ingorantul. Basarabia ca denumire este o inventie ruseasca. Au gasit acest nume pentru teritoriul Moldovei dintre Prut si Nistru, ca sa nu ii spuna Moldova. Astfel puteau sa o anexeze mai usor. Basarabia nu este o provincie romaneasca. Basarabia este, de fapt, partea Moldovei dintre Prut si Nistru iar Moldova in integritatea ei este o provincie romaneasca. Eu as merge mai departe si as spune ca Moldova ar trebuie sa fie pina la riul Bug spre est, sudul la Marea Neagra. Dar iar o sa spui ca este o parere gen Ivan Iliescu. Cu toate ca nu stiu ce alte cunostinte si deprinderi ai primit aflindu-te pe teritoriul URSS, chiar si daca era pe punctul de a se destrama

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Admin
    [04.08.10 16:59:12]
    »

    gerluadacul: agresivitatea pe care o detectez in posturile tale de ami sus nu-mi place si nu e tolerata in aceasta comunitate.

    Te invit sa te limitezi la a discuta aspecte strict legate de subiectele dezbatute si sa eviti aprecieri vizavi de *persoana* care emite o parere. Altfel vei avea de suportat masurile pe care le voi considera necesare pentru restabilirea cadrului civilizat de discutii.

    geruladacul
    [05.08.10 12:12:57]
    »

    webmasterule, au nu atac persoane, atac idei. Si doar atunci cind sunt provocat. Nu imi place nici mie ca am deviat de la subiectul si scopul pentru care ne aflam aici.

    In acelasi timp, de ce sunt eu doar cel avertizat, nu inteleg. Cred ca ar trebui sa fii mai echidistant fata de toti cei cu care am intrat in polemici mai aprinse.

    Admin
    [05.08.10 12:18:09]
    »

    tu esti cel avertizat dintr-un motiv evident: pana la sosirea ta pe acest fir de discutie, discutiile - in contradictoriu, dupa cum observi - au fost purtate civilizat, fara atacuri la persoana. In opinia mea, tu esti cel care ai adus aceste practici aici.

    geruladacul
    [05.08.10 12:24:23]
    »

    Bine, webmasterule, daca asta ai inteles din posturile mele, treaba ta. Daca doar pe mine ma vezi vinovat, fie si asa. Incearc, totusi sa mai recitesti dialogurile, mai consulta-te si cu ceilalti colegi de ai tai si poate ca iti vei schimba parerea si vei mai emite niste avertismente si pentru colegul meu de discutie Dragos.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [05.08.10 13:34:59]
    »

    Domnilor, pacat ca v-ati irosit atat energie pe alt subiect decat cel turistic - cultural - istoric.

    Mai bine ne-ati mai povesti ceva din impresiile personale legate de locurile vizitate. Chiar daca vizitele au fost ceva mai vechi, sunt unele lucruri care nu se schimba si care merita vazute si de generatiile noi.

    Dragoș_MD
    [05.08.10 13:51:22]
    »

    @Diaura & WM: eu am dat doar replica (in mod civilizat, sper) unui utilizator care a constatat ca impresiile mele (notate ceva mai sus, ca ecouri la acest review) sunt ciudate(?!).

    in ceea ce priveste alte locuri vizitate mai demult (din aceeasi sfera), de (aproape) un an ma rog de WM sa defineasca si Belarusul ca sa scriu si eu 2 vorbe despre capitala acestuia, Minsk. asta pana mai ma ajuta memoria, ca daca mai astept mult, nu mai garantez ca nu da scleroza de tot peste mine...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [05.08.10 14:01:42]
    »

    @Dragos, eu iti propun sa le scrii. Odata postate cu siguranta isi vor gasi locul potrivit, sau se va crea atunci rubrica potrivita.

    geruladacul
    [05.08.10 14:02:28]
    »

    Pai in acest caz am si eu o rugaminte la WM sa defineasca o tema noua la Bulgaria, ceva legat de turismul de sfirsit de saptamina (mare. cumparaturi, vizite etc. ). Cam toata luna iulie sfirsiturile de saptamina le-am petrecut pe litoralul bulgaresc. Fara rezervari si sejururi cumparate din timp. Poate mai sunt ca mine multi, cine stie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Costi, Diaura*, Dragoș_MD, geruladacul, magdalena, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Moscova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061797857284546 sec
    ecranul dvs: 1 x 1