GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Monumentalitatea veșniciei
Aș zice așa: dacă veșnicia s-a născut la sat, apoi monumentalitatea acesteia s-a născut din banii celor foarte bogați, familii de industriași, din orașul Milano.
Cimitero Monumentale, căci de el este vorba, aflat aproximativ în centrul orașului a fost deschis la 1866 și creat de arhitectul Carlo Maciachini. Este unul din cele mai mari și mai ornamentate locații ale veșniciei din oraș, poate din întreaga Lombardie. A devenit punct de interes turistic și s-a remarcat datorită monumentelor sale, opere ale arhitecților și artiștilor plastici ai vremii.
Aici întâlnești la tot pasul sculpturi contemporane și clasice italiene, temple grecești, scene din Noul Testament, sau chiar o Columnă a lui Traian. Cine trece pe aici cu aparatul toto în mână, nu poate fi decât o persoană care apreciază arta și frumosul. Fiecare monument are o decorație unică, de un înalt nivel artistic.
Aspectul grandios, elegant și bine echilibrat al întregului ansamblu, format din intrarea impozantă, Capela cu uși metalice și o rozetă superbă, spațiile largi, aerisite și bine grădinărite, precum și informațiile utile asupra locurilor unde se află notabilități ale orașului și persoane importante, îți dă senzația că nu te afli într-un loc de veci. De fapt Cimitero Monumentale din Milano este cuprins în circuitul turistic al orașului, declarat monument istoric și de artă, loc de reculegere și de utilizare a aparatului foto.
Tabelul persoanelor importante care odihnesc aici, a arhitecților și a artiștilor plastici care au executat superbele lucrări, se află la intrarea în cimitir. Am citi nume precum AL. Manzzoni (cel care a scris Logodnicii), Giuseppe Verdi, Arturo Toscanini etc.
Zona centrală este rezervată milanezilor uciși în lagărele de concentrare naziste, o secție specială celor ce aparțin religiei catolice, alta celor de cult mozaic.
În această ”expoziție” în aer liber, fiecare alee stânga/dreapta prezintă succesiv statui care îți atrag atenția. Ceea ce recunosc, nu am mai văzut până atunci, au fost reproducerile unor scene din Noul Testament, în loc de piatră funerară sau de cruce: Cina cea de Taină, în diverse ipostaze, apoi Bunavestire, Învierea lui Lazăr (defunctul probabil, sau îl chema Lazăr, sau spera la o înviere în timp), Sfânta Vizită, Îngeri etc.
Sunt și lucrări moderne, unele chiar abstracte, altele realizate din vitralii etc. lucrări ale artiștilor celebri la vremea respectivă.
Veți spune poate că preferați Cimitirul vesel din Săpânța noastră, care e într-adevăr vesel, dar... la urma urmei, tot veșnicia o întruchipează! Milano nu înseamnă numai Cenacolo Vinciano, Dom sau Versace, înseamnă și superbe monumente de o eleganță cu totul aparte din Cimitero Monumentale.
Merită sacrificată o oră din timpul d-vs, așa zis turistic și veți spune Wau... ! , de la prima vedere.
La Cimitero Monumentale se ajunge cu metroul până în piața Garibaldi, apoi pe jos, preț de câteva minute.
Ignorați cuvântul cimitir, ignorați cuvântul veșnicie și apreciați elementul artistic. Veți fi mai bogați sufletește. O incursiune pe aleile sale, va fi o adevărată încântare pentru cei care apreciază arta și munca în sculptură. Mulțumesc.
Trimis de mihaelavoicu in 15.11.17 21:22:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Milano, hotel Corallo, via Cesena 20, perioada 18-21 oct. 2017.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred că a apărut o nouă stea pe cerul AFA. S-a înscris în grupul Prieteni cărora le place AFA cu patru luni în urmă şi imediat s-a impus prin fineţea detaliului cu care a surprins ceeace a fotografiat. Fiecare poză postată a fost însoţită de detalii explicative care, chiar dacă erau scrise în câteva rânduri prindeau esenţa subiectului.
A fost destul de greu s-o conving să scrie pe AFA şi am prevenit-o că e boală grea dar şi cu multe satisfacţii dependenţa pe care ţi-o dă.
După şapte reviewuri citite şi apreciate de unii din cei mai grei membri ai saitului, cred că Mihaelavoicu şi-a luat zborul spre zări înalte. Mult succes!
@Michi: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru ghionturile date în spate pentru a mă înscrie și mai ales pentru a posta pe AFA. De la începutul lunii august și până la sfârșitul lui septembrie am chibițat și am tot primit acele ghionturi de la d-vs. Mulțumesc și pentru ele! Vorbele sunt frumoase, dar mult prea măgulitoare. Voi încerca să țin pasul!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mihaelavoicu: Foarte interesant loc, un adevărat muzeu in aer liber.
Frumoase și pozele, privindu-le m-am întrebat dacă trebuie înlăturată statuia, in poza10 de ex. pentru a deschide mormântul. Asta in eventualitatea in care trebuie introdus acolo un corp fără suflet.
Felicitări!
@krisstinna: Interesantă întrebare! Nu știu să-ți răspund. Mulțumesc.
@mihaelavoicu: Minunat, fara cuvinte, asa ca felicitari, votat cu mare drag.
Din motive independente de voința mea am ajuns așa târziu sa citesc un articol de excepție. Felicitări pentru modul cum povestiți, sunt sigură că voi fi dependenta de articolele cu aceasta semnătura. Sper sa pot vedea și pozele în curând, nu pe telefon.
@elviramvio: Mulțumesc mult pentru apreciere! Nu sunt un prea bun povestitor și nici nu-mi place să înfloresc mult un articol, dar vizita la Milano fiind de dată mai recentă, impresia a rămas mai puternică. Mulțumesc încă odată!
@mihaelavoicu: Citind și privind pozele acestei postări, mi se relevă, odată în plus, convingerea că cimitirele celebre din Italia, Paris - pe care le-am văzut - și chiar al nostru Bellu, bucureștean, - sunt adevărate „săli de expoziții în aer liber ale artei sculpturale”! (în piatră sau marmură).
Cu ce sunt mai puțin frumoase și reușite acestea decât cele care sunt expuse în spații acoperite, muzee sau săli de orice fel?! Arta nu are domiciliu stabil.
Dacă am să ajung în Milano nu voi ocoli această „sală a frumosului”!
Felicitări, am votat cu drag!
@doinafil: Mulțumesc Doina! Frumosul există sub orice formă. Trebuie numai să-l vezi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O vizită-fulger în Milano — scris în 11.11.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Teatro alla Scala — scris în 19.07.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Generalități din Milano la început de 2024 — scris în 13.03.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi în Milano — scris în 14.08.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2023 Programul nostru pentru city break Milano — scris în 16.03.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Ho visto Milano camminato a piedi — scris în 14.09.19 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 O foarte scurtă vizită — scris în 01.10.18 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ