ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI
PREȚ 138 euro/persoană/3 nopți ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • [fb]
  TIMP CITIRE: 3 MIN

  Biserica San Ambrogio, Milano

  TIPĂREȘTE

  După vizitarea Impozantului Dom, am mers la Biserica San Ambrogio, a doua ca importanță din Milano. Inițial, o mănăstire ridicată între anii 379 și 386, pe locul unde au fost găsite rămășițe ale unor martiri, drept pentru care s-a și numit Biserica Martirilor.

  Restaurările s-au succedat până în sec al XIX-lea, inclusiv cele două turnuri.

  Ambrozie a fost episcop de Milano și întemeietor al acestui lăcaș, ridicat pe locul vechii structuri distrusă de dese incendii.

  Intrarea în Biserică se face printr-un spațiu larg, flancat de două logii, cu fresce din secolele XII și XIII. dar și sarcofage paleocreștine ale celor martirizați.

  Fațada are două etaje, cel de jos cu 5 arcade, vizibile doar trei din ele și etajul superior cu 5 arcade de forme diferite. Ușile de intrare, de o manufactură excepțională, vechi și foarte valoroase, sunt protejate cu geam din sticlă. Le-am studiat și admirat cu deosebit interes.

  Cele două turnuri au fost ridicate în perioade diferite: turnul sudic, mai înalt și mai vechi datează din sec IX, iar cel nordic, mai mic la înălțime a fost ridicat în sec al XII-lea.

  Acesta din urmă, are un clopot din bronz, în total turnul având 5 clopote pe tonalități diferite.

  După frământările europene post Revoluția Franceză, aici s-a înființat un spital militar. În apropierea Bisericii se află în prezent un monument închinat acestora.

  În al doilea război mondial, biserica a fost avariată, dar mozaicul absidei centrale a rămas intact. Interiorul are aspect medieval, cu capiteluri sculptate și bolți arcuite, un altar cu o superbă ”Pala d Oro”, adevărată capodoperă confecționată din aur, argint, pietre și emailuri, piesă aflată în muzeul Bisericii.

  O piesă foarte valoroasă este acel bloc din marmoră, recuperat din construcția inițială, nemișcat niciodată din loc, cu reliefuri din viața lui Isus și scene din Noul Testament: Cina, Magii, Sf. Petru etc. Aceste sculpturi sunt de un înalt nivel artistic, realizate probabil de un artist roman. Deasupra acestui bloc de marmoră se află vechiul altar.

  În Biserică sunt și două sculpturi din bronz aurit ce datează din sec. alVIII-lea, considerate a fi elemente de metalurgie medievală: un vultur și un înger, însemne ale Sf. Ap. și Ev. Ioan și al Sf. Ev. Matei.

  Mozaicul din absida centrală, scăpat ca prin minune din bombardament, simbolizează martirajul din perioada romană. Acesta a fost refăcut în perioada din urmă.

  Muzeul Bisericii deține vechi elemente creștine de o mare valoare materială și spirituală.

  Capella San Vittoro in Cielo d Oro păstrează mumele unui martir local, are vechimea primei biserici, de fapt o fostă capelă din vechiul cimitir. Această capelă este împodobită cu mozaicuri lucrate în sec. al V-lea și-l înfățișează pe Sf. Ambrozie alături de martiri.

  Nuanțele melanjate, albastru și auriu, ale cupolei și a întregului ansamblu, dau senzația de profunzime rece și distantă. Pe fundalul albastru al pereților laterali, sunt prezentați martirii ale căror relicve au servit la ridicarea Bisericii.

  Obiectivul este accesibil cu Metrou linia verde, stația San Ambrogio, sau per pedes de la Dom. Distanța nu este mare. Biserică e veche, foarte importantă din punct de vedere turistic și merită deplasarea până acolo. Mulțumesc.

  Citește și CONTINUAREA aici

  [fb]
  ---
  Trimis de mihaelavoicu in 20.11.17 14:34:40
  Validat / Publicat: 20.11.17 15:12:50
  VIZUALIZĂRI: 1990INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Roma, Napoli, Florența
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P08 Mozaicul absidei centrale, a Bisericii San Ambrogio.
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30500 PMA (din 23 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  8 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [20.11.17 15:26:33] »

  Mutat în rubrica "(Alte) Biserici / mănăstiri de văzut în Milano, MILANO" (nou-creată pe sait)

  ilinca59* [20.11.17 20:35:41] »

  @mihaelavoicu: De la primele poze, am remarcat cromatica deosebita a capelei San Vittoro in Cielo d Oro si citind impresiile dumneavoastra am inteles acea "profunzime rece" ca pe un omagiu adus martirilor crestini. Va multumesc! Cristina.

  webmaster [20.11.17 21:32:48] »

  Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

  — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  mihaelavoicu [20.11.17 22:22:15] »

  @ilinca59: Merci pentru vot și pentru apreciere! Cromatica de care amintiți, raportată la lumina difuză din capelă, produce un efect straniu asupra privitorului.

  mishu [21.11.17 20:15:40] »

  @mihaelavoicu: Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.

  mihaelavoicu [21.11.17 21:33:39] »

  @mishu: mulțumesc!

  abancor [22.11.17 09:51:41] »

  Sf. Ambrozie e un teolog important în istoria creștinismului, pomenit astăzi și de ortodocși. Și e rămas și în istoria culturii, datorită unei relatări a Sf. Augustin, care povestește că l-a vizitat pe Ambrozie la Milano și l-a găsit citind fără să vorbească sau să miște buzele, doar cu ochii! Curios lucru! Cum ar veni, la Milano, Ambrozie a inventat cititul în gînd. Adică cum citește azi (aproape) toată lumea.

  De fapt, practica cititului în tăcere e mai veche, deși nu era foarte răspîndită. Dar relatarea asta despre Ambrozie e cea mai cunoscută și cea mai pomenită.

  mihaelavoicu [22.11.17 14:31:52] »

  @abancor: Și mai e o relatare despre acest Ambrozie în Biserica ce-i poartă numele din Florența, unde se și păstrează un potir în care, nu știu în ce împrejurare, vinul s-a transformat în sânge. Nu cunosc amănunte, dar probabil domnul Google știe tot. Mulțumesc!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  ilinca59*, mihaelavoicu, mishu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0753509998322 sec
  ecranul dvs: 1 x 1