EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călătorie la Milano (V). Opera Scala și Quadrilatero
Printre obiectivele etichetate cu mult râvnitul „cel mai/cea mai...” orașul Milano se mândrește cu celebra Opera Scala (Teatro alla Scala) , cunoscută mai bine, drept Scala din Milano. Un obiectiv ce nu l-aș fi ratat, cu toată oboseala acumulată.
După ce am traversat altă celebritate, Galeria Vitorio Umberto II (vezi impresii), la capătul unei mici străduțe se deschide un spațiu larg, cu multă verdeață, cu un frumos monument alb și nu foarte grandioasa clădire a Operei Scala. Este
Piazza della Scala, în mijlocul căreia, înconjurat de un rond împărțit în patru straturi de flori, cu fața spre Opera Scala, se află Monumentul Leonardo da Vinci, cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene, el însuși înconjurat de o parte din ucenicii săi. O splendidă coroană din bronz, cu stema orașului este așezată la picioarele sale. La baza monumentului stă scris, Al Rinnovatore delle Arti e delle Scienza. Autor, sculptorul Pietro Magni, născut în Milano, operă realizată în 1872.
Piața a fost creată în 1858 prin demolarea mai multor clădiri din Cartierul Scala, nume căpătat de la Biserica Santa Maria alla Scala demolată și ea pentru a face loc actualului teatru. A mai rămas totuși o veche clădire cu vedere spre piață, Palazzo Marini în care, la ora actuală funcționează Comune di Milano (Primăria orașului Milano) . Nu pare a fi Primărie, nimic nu trădează funcționalitatea sa. Nu aglomerație, mașini, oficialități... nimic!
Pe una din laturile pieței, mult mai târziu, după 1900, a fost ridicată clădirea Banca Comerciale Italiana, pentru care, tot o biserică a fost demolată. Clădirea e o splendoare și se armonizează perfect cu Primăria. Și vis-a-vis de Primărie, așa cum spusei, în fața monumentului marelui Da Vinci, vedem
Teatro alla Scala, scena artistică în care au răsunat celebre voci și talente artistice ale lumii. Noi, românii, am avut pe Haricleea Darcle brăileană la origini sau Elena Theodorini, care au concertat aici. Vestiți compozitori ca Gioachino Rossini, Donizetti sau Giuseppe Verdi și-au văzut aici munca pusă în scenă. Au dirijat Arturo Toscanini sau Claudio Abbado și Riccardo Mutti, ultimii urmăriți de întreaga lume cu ocazia concertelor de anul nou transmise de Filarmonica din Viena.
Dar cel mai celebru dintre compozitori a fost Giuseppe Verdi, care deși într-un moment dificil al vieții a vrut să renunțe la muzică, aici la Scala, în 1842, a obținut un succes triumfal cu opera Nabucco. Vor urma Rigoletto, La Traviata, Aida, Otello... și tot la Milano se va stinge din viață în anul 1901 la venerabila vârstă de 88 ani...
La Opera Scala în fiecare an sezonul începe pe 7 decembrie, de Sf. Ambrozie- patronul spiritual al orașului. Bunăoară când am fost noi, mari afișe anunțau stagiunea 2017-2018 care începea pe 7 decembrie 2017 cu opera Andrea Chenier și sfârșea pe 29 noiembrie 2018 cu Elektra de Richard Strauss. La fel, spectacolele de balet începeau pe 17 decembrie 2017 și sfârșeau pe 2 noiembrie 2018. Stagiunea simfonică din 14 octombrie 2017- 5 martie 2018, începea cu un concert Gustav Mahler și sfârșea cu un concert Mozart. Și copiii își aveau perioada lor, 12 noiembrie 2017-10 iulie 2018. Știu că nu mai interesează, timpul fiind trecut, dar am amintit ca și informație generală.
Într-o clădire alăturată teatrului funcționează Museo Teatrale alla Scala cu acces și din foaierul teatrului. În muzeu sunt expune costume, schițe, documente, fotografii etc. Și tot aici se află Accademia d' Arte cu o secție a Scuola di Balle ce pregătește viitoare talente în ale muzicii și ale baletului.
Mi-au plăcut ferestrele, ușa de intrare, am tras cu ochiul în holul teatrului, după care am făcut un mic popas pentru un ceai, nu la Cafee Teatro alla Scala, ci undeva în apropiere.
După o zi întreagă de umblat am găsit totuși puterea de a păși și în zona modei milaneze. Femei fiind, nu era de lepădat un astfel de sector! Așadar, am intrat în,
Quadrilatero della Moda, pentru a ne menține condiția fizică a bietelor noastre picioare solicitate mai bine de 12 ore. O adevărată industrie și moda asta! Acest sector stradal este cuprins între patru mari bulevarde, Montenapoleone, Manzini, Spigna și Corso Venezia străbătut la rândul său de alte artere, toate datând din timpul domniei lui Napoleon.
Magazine, buticuri, ateliere de modă, expoziții cu vânzare, vitrine, vitrine și iar vitrine... cu tot felul de exponate ale celor mai mari și prestigioase case de modă. Dar și prețurile, pe măsură!
Pe Borgospesso, Santo Spirito, Sant Andrea și multe alte via și viale, printre produsele din piele, lână, mătăsuri și alte finețuri, vitrinele expun îmbrăcăminte pentru femei, bărbați și copii, diverse accesorii sau încălțăminte și ceasuri de lux. Acum seara, toate ușile sunt deschise. Cafenele, ceainării, patiserii, antichități, toate atrag privirile ca un magnet. Ce să mai spun de sectorul mercerie, lâneturi, creații unicat și multe, multe altele.
Quadrilatero este comparabil cu Champs Elysees din Paris și merită o vizită în ajun de sărbători pentru a vă procura surprize pentru cei dragi.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Totată zona numită Quadrilatero este împânzită de magazine de lux ale diverselo firme și Case de modă.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
E o relaxare privitul manechinelor -șnur!
Trimis de mihaelavoicu in 27.10.21 18:43:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Diverse orașe
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Când am vizitat Milano chiar am dorit să asistăm la un spectacol de operă. Am urmărit site-ul de rezervări aproape un an, dar prețurile ne-au descurajat. Adică binișor peste 100 de euro de persoană, noi eram trei (și prețurile urcau rapid spre 300, în funcție de poziția în sală!). Existau și ceva bilete pentru săraci ca noi, pe la 50-60, dar se pare că nu eram singurii săraci, că se terminau extrem de repede și nu am apucat niciodată să rezervăm.
Am abandonat ideea. Dar la fața locului, într-o dimineață, am văzut bilete puse la vânzare pentru spectacolul din aceeași seară cu prețuri chiar sub 50 de euro, atât că era un spectacol mai greu de digerat, ceva de sec. XX - nu mai țin minte exact compozitorul.
Așa că am intrat doar să vizităm teatrul-muzeu pe dinăuntru. Se poate atât individual, cât și cu tur ghidat. Noi am ales prima variantă, cam 10 euro de persoană. Dacă ne programam pe site din timp, ar fi fost chiar mai ieftin.
Există și posibilitatea unei vizite virtuale, de exemplu aici:
Mulți am auzit de Teatrul din Milano. Știm că pe scena acestui teatru au cantat voci celebre. Însă detalii despre acest teatru eu nu am știut până nu am citit acest rewiev. Draga Mihaela, îți mulțumesc pentru acest subiect de rewiev și apreciez inspirația ta de a-l alege. Este un rewiev de interes general pe care sunt convins ca și alți cititori îl vor aprecia. Încă ceva. Una este sa citești despre acesta și altevea este chiar sa fi acolo. Am trăit acest sentiment când am vizitat celebra Opera de Stat din Viena.
Doresc ca muza ta sa te inspire în continuare.
O seară frumoasă și încă ceva. Nu întra în vacanta cu acest gen de rewievuri.
Pentru @gpopa. Frumos să vizitezi un tatru celebru dar mai fain să participi la un spectacol.
Câte nu sunt pe lumea asta! Merci pentru informașiile date și să fim sănătoși!
@Mihai18: Aveți dreptate, se poate scrie și despre un teatru, văzut chiar numai pe afară.
Rețin filmul „Darcle” cu Silvia Popovici și Cristea Avram în rolurile principale. Nu știu dacă a fost turnat chiar aici, oricum la Scala se petrecea acțiunea. Frumos film a fost!
Nu mai sunt la curent acum, dar erau prin anii 60-70 o serie de filme artistice ce tratau viața unor mari vedete. Frumoase și educative, filme!
Mulțumesc pentru comentariu și să fim sănătoși!
Felicitări pentru destinație și experiențele minunate traite! ????
@elenaadina: Mulțumesc! Fiecare poză din folderele mele sunt câte o amintire și nu sunt puține.
Sperăm la revenirea în normalitate. Numai bine!
@mihaelavoicu: Doamne ajuta!
Toate cele bune și vacanțe frumoase!
Am vizitat capitala Lombardiei la 24 mai 2017. A fost uimitor! Locurile vazute: Castelul Sforzesco, Teatro Alla Scala, Galeriile Vittorio Emanuele II, Piata del Duomo si maretul Dom. Am scris un review despre aceasta mica escapada, insa cuvintele nu pot descrie in totalitate maretia arhitecturii si culturii milaneze.
@ovidiuyepi: Ai perfectă dreptate. E greu de exprimat în scris impactul emotional dat de măreția arhitecturala a orașului Milano, cel mai industrializat din Italia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O vizită-fulger în Milano — scris în 11.11.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Teatro alla Scala — scris în 19.07.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Generalități din Milano la început de 2024 — scris în 13.03.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi în Milano — scris în 14.08.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2023 Programul nostru pentru city break Milano — scris în 16.03.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Ho visto Milano camminato a piedi — scris în 14.09.19 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 O foarte scurtă vizită — scris în 01.10.18 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ