ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mila 23 Muzeul Ivan Patzaichin

TIPĂREȘTE URM de aici

 

Orar de vizitare: de miercuri- pâna duminica inclusiv 12:30 – 19:00

A fost realizat si un film documentar ' Ivan – omul cu radacini în ape', premiera internationala la Paris in ziua finalei competitiei canoe simplu in data de 9 august, regizor Ana Preda. A fost prezentat si la TVR.

Medalia de aur de azi a fetelor la 8+1 la olimpiada de la Paris 2024mi-a dat impulsul necesar de a scrie review-ul despre muzeul marelui campion Ivan Patzaichin (26.11.1949- 05.09.2021).

Cu o zi înainte de ajunge noi aici la Mila 23, pe 24 mai 2024 a avut loc deschiderea muzeului dedicat vietii si carierei sportive.

De la pensiunea Alexandru si Alexandra unde am avut parte de un prânz pescaresc – vezi impresii, am mers la biserica din sat, o constructie in alb si albastru.  

La intrare în curtea bisericii erau doua afise prin care se anunta ca intrarea în biserica se face doar daca ai o tinuta decenta si se specifica pentru femei: fusta lunga, bluza cu mâneca lunga si capul acoperit cu batic, daca cumva te faci ca nu ai înteles cerinta este si ilustrata cu doua fotografii fata spate ale unei femei îmbracata conform traditiei... idem pentru barbati, pantalon lung si camasa cu mâneca lunga. Pentru turisti trebuiau sa prevada si a treia varianta: femei în pantalon. Cum cel ce raspunde de biserica nu s-a deranjat sa vina, desi a fost anuntat ca are un grup de turisti, nu am stat prea mult pe aici, am admirat culoarea albastru intens predominanta peste tot si am plecat pe jos spre locul unde a fost casa parinteasca a lui Ivan si unde astazi este muzeul dedicat lui.

Un petec de pamânt între cer si ape îngrijit dupa puterile fiecaruia si care spera la mai multi turisti de acum încolo.  

Poteca trece pe lânga case, pe lânga felii de peste intins la uscat la soare si în 10-12 min ajungem la muzeu construit pe locul casei parintilor sai.

Complexul este format din turnul muzeu, un centru de inovare, cladire administrativa si rezidentiala, spatiul tehnic si curtea cu scena. De la vizita noastra a mai aparut un gard in culoarea albastra specific locului si s-au amenajat interiorul cladirilor.

Pe o scena ca o barca o tânara formatie rock se desfasura cu toti decibelii, cladirile componente respecta arhitectura locului, s-au folosit materiale bio, cu acoperis din stuf gros, s-a folosit inclusiv materiale recuperate din fosta gospodarie, muzeul propriu zis iese în evidenta fiind un turn înalt de 18 m construit din lemn si cânepa pe o structura metalica. Turnul are 4 etaje, la etajul 3 este un balcon construit din bete si nuiele împletite ca un cuib de pasare si ultimul nivel este o terasa- punct de belvedere pentru a admira natura din jur.

În dreapta turnului se afla monumentul cu pagae, în miniatura, copie a monumentului mai mare de pe faleza din Tulcea.

La parter, construit din zid din motive lesne de înteles, este Tezaurul unde se afla cele mai valoroase medalii si distinctii primite în viata de sportiv.  

Sportivul spunea « Am pornit din Delta cu visul sa fiu campion. Sunt convins ca daca as fi ramas la Mila 23 as fi fost pescar fruntas ».  

Medaliile sunt prezentate sub o cupola de protectie, distinctiile sunt în suporti verticali pe perete si puse în evidenta cu lumina, cele doua colane sunt în alta cupola, sunt 3 cupole valoroase, alaturi este o pagae ce i-a purtat noroc.

Etajul 1 prezinta copilaria în satul Mila 23 si lista campionilor la kaiac-canoe din comuna Crisan ce contine satele Mila 23, Crisan si Caraorman, fotografii, desene, mesaje.

Etajul 2 Cariera de sportiv, 1967,1968,1969,1970, Munchen 1972 unde i se rupe pagaia dar nu se lasa si continua concursul, 2 august 1980 la Jocurile Olimpice de la Moscova Ivan Patzaichin si Toma Simionov au cucerit aurul la proba de canoe dublu pe distanta de 1000 m... Campion olimpic medaliat cu aur în 1968,1972,1980 si 1984, mondial si european la canoe. A participat la 5 editii ale Jocurilor Olimpice câstigând 4 medalii de aur si 3 de argint. La campionatele mondiale a câstigat 22 de medalii: 9 de aur, 4 de argint si 9 de bronz.

Scara de lemn urca la etajul 3. In golul scarii de lemn sunt atârnate doua ambarcatiuni din lemn si o ambarcatiune de concurs folosite de sportiv (a început cu lotca, canoe simpla, dubla sau canotca ambarcatiunea conceputa de Ivan). Sunt si aparate TV pe care ruleaza imagini si interviuri din viata campionului

Etajul 3  prezinta cariera de antrenor. Aici e si balconul cuib de pasare.

Etajul 4 Antreprenor social, s-a implicat în valorificarea patrimoniului natural si cultural al Deltei.

Ultimul nivel este un punct de belvedere pentru a admira frumusetea naturii din jur.

Prin acest review nu am vrut sa însir unde si când a câstigat medalii marele nostru campion, am vrut doar sa semnalez aparitia acestui muzeu, nu era 100 % gata când a fost inaugurat, cladirea alaturata avea o sala mare dedicata activitatilor culturale înca neamenajata, zona de gastronomie nu era gata.  Sunt curioasa ce solutie vor gasi pentru anotimpul rece si iarna pentru protectia turnului si a obiectelor din interior, pentru ca constructia din lemn are spatii libere, stinghiile din lemn sunt prinse ca la gard si pot apare probleme din cauza vântului, a ploii si a zapezii.

Impresionanta viata de sportiv, egalata doar de viata de om în slujba comunitatii, a vrut sa faca ceva bun pentru Delta, pentru natura si oamenii apelor.

Din pacate s-a stins din viata prea devreme si nu a mai apucat sa vada realizarea acestui complex muzeal.

Daca sunteti prin Delta, faceti un popas si la Mila 23 la acest muzeu (intrarea era gratis).

Marele campion merita respectul nostru!  

 


[fb]
---
Trimis de Yolanda in 05.08.24 19:13:45
Validat / Publicat: 05.08.24 20:05:27
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 la parter în zona Tezaur
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Yersinia PestisPHONE
[05.08.24 20:54:34]
»

Ivan Patzaichin a fost un mare, imens caracter. Acea ambiție a fost blazonul lui, forța care i-a dat puteri de a munci permanent!

Rezultatele sportive au venit, firești, credem noi, dar succesul ascunde o muncă titanică.

Din păcate a plecat dintre noi mult prea devreme, pe lângă un asemenea mentor se puteau forma mulți tineri!

Frumos obiectivul descris de tine, citit cu plăcere! Sărut mâna, vacanțe frumoase!

YolandaAUTOR REVIEW
[05.08.24 21:35:17]
»

@Yersinia Pestis: multumesc de vizita, ecou si vot.

"Rezultatele sportive au venit, firești, credem noi, dar succesul ascunde o muncă titanică. " ->nu am vazut palmele lui Ivan dar le-am vazut pe cele ale canotorilor ce au participat acum la Jocurile Olimpice Paris 2024: pline de bataturi dureroase...

Calatorii frumoase si interesante!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.08.24 06:57:05]
»

@Yolanda: Da, 'marele campion merită tot respectul nostru'.

Am fost la Mila 23 în vremea când muzeul probabil că era doar un vis al organizatorilor. Pe atunci, doar o expoziție în aer liber, cu multe poze și panouri ilustrative, vorbea de marile performanțe ai căror germeni s-au născut în Deltă.

Am aflat de la TV că se intenționează amenajarea Muzeului Ivan Patzaichin la Mila 23. Acum, când am citit despre el, încep să visez la o nouă revenire în satul marelui campion.

Mulțumim pentru detalii!

Zoazore
[06.08.24 21:45:15]
»

@Yolanda:

La intrare în curtea bisericii erau doua afise prin care se anunta ca intrarea în biserica se face doar daca ai o tinuta decenta si se specifica pentru femei: fusta lunga, bluza cu mâneca lunga si capul acoperit cu batic, [... ]idem pentru barbati, pantalon lung si camasa cu mâneca lunga. Pentru turisti trebuiau sa prevada si a treia varianta: femei în pantalon.

In general, lipovenii, care sunt de rit vechi, sunt foarte conservatori si habotnici. Nu accepta "gri" in traditii, nu fac compromisuri.

In biserica, femeile stau la stanga, barbatii la dreapta si au zid intre ei.

Impresionanta viata de sportiv, egalata doar de viata de om în slujba comunitatii, a vrut sa faca ceva bun pentru Delta, pentru natura si oamenii apelor.

Si a reusit cate ceva, dar proiectul lui a ramas neterminat. Doar Dumnezeu stie cand se va naste un al doilea Ivan Patzaichin.

Marele campion merita respectul nostru!

Merita tot respectul nostru pentru muntele de patrotism, vointa si ambitie care a fost Ivan Patzaichin.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.24 10:40:12]
»

@Yolanda: Superbonus pentru articolul dedicat unui fabulos Campion! Un muzeu închinat marelui Ivan Patzaichin chiar în satul natal - o inițiativă binevenită, o instituție care sper să aibă rezistență în timp.

În 2019 când am fost noi în satul Mila 23 (vezi impresii) nu exista acest muzeu, doar câteva panouri în fața Căminului Cultural care ne prezentau campionii satului deltaic și lotca - barca specifică utilizată odată în Deltă (vezi impresii).

Iată ce se scria într-un număr din Sportul (octombrie 1968):

A fost, desigur, un act de curaj să se trimită pe banca rezervelor un campion mondial (Vicol Calabiciov) și — din numerosul lot de redutabili canoiști — sa i se stabilească lui Serghei Covaliov (învingător la C. M. de la Grünau) ca partener de echipaj un junior care abia dacă apucase să descifreze tainele drumurilor de apă. Antrenorul nu s-a înșelat! Tânărul pescar din Delta Dunării, de altfel consătean cu Covaliov, era într-adevăr un talent autentic căruia i-a adăugat fără rezerve un imens volum de muncă şi pregătire, de seriozitate şi voinţă. Şi astfel cronicarii de specialitate s-au obişnuit rapid să-l numească pe Patzaichin şi Covaliov printre protagoniștii și foarte adesea printre favoriții probelor de canoe dublu. [… ]

Când flotila a început, la Xochimilco, marele examen olimpic, am avut fără discuţie emoţii, dar şi o mare doză de convingere că cei doi canoiști nu vor rata victoria.

Aşa a şi fost. Adversari redutabili, în primul rând echipajele Ungariei şi Uniunii Sovietice, au trebuit să se recunoască învinse de băieţii noştri care au condus autoritar întreaga cursă finală.

Mulțumim pentru prezentare!

YolandaAUTOR REVIEW
[07.08.24 17:56:43]
»

@tata123 🔱: multumesc de vizita, ecou si superbonus.

Daca am reusit sa trezesc atentia - reviewul a fost citit/vizualizat de 199 ori, sunt multumita. Mila 23 si muzeul merita atentia noastra.

YolandaAUTOR REVIEW
[07.08.24 17:59:46]
»

@iulianic: multumesc si eu pentru vizita, ecou si vot.

Mila 23 si muzeul merita atentia noastra. Chiar eu vreau sa revin peste un an- doi sa vad progresul în amenajarea muzeului si mai ales partea de gastronomie.

YolandaAUTOR REVIEW
[07.08.24 18:21:49]
»

@Zoazore: da, prin cerintele din cele doua afise se vede ca nu au renuntat la obiceiurile/traditiile lor, pastreaza tinuta specifica etniei când trebuie sa vina la biserica.

Nu am vazut nici un zid/separator în biserica.

Si la mine la tara oamenii în etate veneau la biserica în costum popular specific zonei de munte din Arges. Veneau îmbracati asa din placere, tinuta nu era impusa. Admiram pantalonii, itarii albi din material/lâna facut la razboiul de tesut, camasa si clopul negru de oier. Femeile aveau o iie cu poale lungi, cu model cusut în diverse culori si fota neagra cu model tesut la razboi. Din pacate timpul s-a scurs, pastratorii de traditie s-au dus si în ziua de azi rar sau deloc mai vad pe cineva în costum vechi popular.

Am primit de la o matusa un costum popular tesut integral la razboiul de tesut de catre o alta matusa (dusa spre stele), o adevarata comoara.

Cum avem noi câte o masina de cusut acasa asa aveau matusile mele câte un razboi de tesut în casa si pe timpul iernii teseau de zor... le pastrez vie amintirea prin cadoul primit.

Yersinia PestisPHONE
[07.08.24 19:12:31]
»

@tata123 🔱: “În 2019 când am fost noi în satul Mila 23 (vezi impresii) nu exista acest muzeu, doar câteva panouri în fața Căminului Cultural care ne prezentau lotcași campionii proveniți din Deltă (vezi impresii).”

Ivan Patzaichim a murit în 2021, nu prea-ți faci muzeu cu tine când ești în viață! Zic și io…

În 1968, cand a luat aurul la Ciudad de Mexico, Patzaichim a rupt pagaia dar, a tras cum a putut, ca sa intre în recalificări. De acolo a plecat și a devenit campion olimpic!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.24 20:27:53]
»

@Yersinia Pestis: Episodul cu pagaia ruptă a avut loc în timpul calificărilor la proba canoe simplu - 1000 m de la Jocurile Olimpice desfășurate la München în 1972. Zic și io...

Cunosc faptul că în 2019 sportivul Ivan Patzaichin era în viață, doar am consemnat faptul că nu exista atunci un muzeu, ci doar o „încercare” de Muzeul al Lotcii. Muzeul era de fapt o expoziție de panouri (fotografii cu pescari, bătrânii satului și cei 24 de campioni olimpici și mondiali din comună) și de câteva lotci vechi (una era chiar a tatălui lui Ivan), proiect creat de însuși Patzaichin și Asociația lui.

Asta e...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[07.08.24 21:30:33]
»

@tata123 🔱: OK!

Am lăsat să treacă o noapte , să fiu cât mai detașat, nu pătimaș !

Importantă e povestea ambiției lui Patzaichin, nu , neaparat, anul ! Povestea explică dârzenia de care Ivan a făcut dovada toată cariera sportivă , explică aura de erou. Că am greșit un an, nu e așa de rău, zic și io…

Tu, la un review despre un muzeu comentezi spunând că ai fost si tu in localitate pe vremea când nu era muzeul dar ai văzut altceva , ne trimiți și link-ul, să votăm… Ce să votez , că tu n-aveai cum să vezi muzeul, că nu era înființat ?

E ca și cum aș scrie cum am mers eu pe Autostrada Moldovei înainte de a fi ea construită la un review despre Suceava.

Chiar așa, asta e …

Altcumva, niciunul dintre ecourile de le-am scris pe-acest subiect nu se vrea o punere la punct , ironie sau, Doamne-ferește, jignire ! Te asigur, sincer, de respectul meu. Apreciez ce faci pe AFA, la fel după cum respect pe toți ceilalți membri ! Numai de bine !

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.08.24 09:56:10]
»

@Yersinia Pestis: Nu am urmărit nimic. Că am avut (poate) o exprimare nefericită, nu e așa de rău, zic și io…

Iar faptul că am atașat un link - lucru ce îl fac în majoritatea ecourilor ce le postez - reprezintă un îndemn de a lectura un material ce are legătură cu tema articolului postat. Nu te obligă nimeni să intri pe link și mai ales să votezi...

Dar, hai că suntem pe lângă subiect, și nu este articolul nostru, iar tema e mai presus de... Numai de bine!

P.S. Mulțumesc pentru aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mila 23:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060029983520508 sec
    ecranul dvs: 1 x 1