ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un sătuc lipovinesc foarte celebru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mila 23 sau cum mai este denumit inima deltei este un sat pescăresc lipovinesc. Primii locuitori s-au stabilit aici la sfârșitul secolului al XIX-lea. De altfel la începutul secolului XX erau doar două, trei case și doisprezece locuitori. În momentul de față sunt 527 de suflete ce locuiesc în acest loc uitat de lume.

Denumirea satului vine de la vechea măsuratoare a brațului Sulina.

Satul Mila 23 este situat la aproximativ 50 de kilometri de Tulcea, pe brațul Dunărea Veche, cam la jumatatea distanței de Marea Neagră.

Accesul în satul Mila 23 se face doar pe calea apei ori cu vaporul companiei Navrom, care are ore fixe de plecare și un tarif mai acceptabil ori cu șalupele rapide ale localnicilor.

Pe vremuri era un sat liniștit, dar s-a dezvoltat în ultimii ani foarte mult, tocmai datorită acestor ambarcațiuni rapide. Pe vremuri ocupația principala a sătenilor era pescuitul. Acum s-a dezvoltat foarte mult și turismul. După spusele localnicilor una din două case este acum și pensiune. Mai mult majoritatea au fost construite cu resurse proprii. Doar una se construiește acum cu ajutorul fondurilor europene. Dar grosul banilor se face cu ajutorul șalupelor rapide, care plimbă turiștii în locuri mirifice.

Cum am mai spus, miljlocul lor de locomoție nu mai este barca tradițională cu vâsle, ci șalupele rapide. De altfel mai există doar un singur pescar, care folosește barca tradițională, restul s-au emancipat. Este firesc acest lucru. Un drum pe vremuri care dura o oră jumate, acu se parcurge în cinci minute.

Casele traditionale lipovinești erau acoperite cu stuf, material care există din abundență în aceste locuri. Pe vremea lui Tăriceanu s-a dat o lege care spune că la toate casele noi construite, acoperișurile din această zonă trebuie să fie neapărat din stuf, doar ca aceasta nu prea este respectată.

Multe din casele vechi sunt vopsite în albastru. Se spune ca această culoare are în ea un element ce respinge insectele. Se știe ce-i în Deltă din cauza țânțarilor. Deh pe vremuri nu exista Autan. Nici Autanul la un moment dat parcă nu mai face față. Se mai spune deasemenea ca această nuanță de albastru reprezintă culoarea cerului, ce simbolizează apropierea omului de Dumnezeu.

Ulițele de prin sat sunt foarte înguste și sunt din pământ. Datorita accesului doar pe apă, nu există nicio mașină. Satul are vreo 4-5 kilometri lungime și maximum 500 de metri lățime.

Din cauza numeroaselor inundații care au avut loc în acest sat, până la momentul sistematizării și a construirii unui dig de protecție, satul Mila 23 a mai fost denumit și Veneția Deltei. Înainte de dig satul era inundat o dată la doi ani!

Satul Mila 23 este unul dintre cele mai renumite sate din țară. Aici s-au născut mulți dintre caiaciștii și canotorii ce au adus un renume internațional țării. De altfel aici s-a născut în anul 1949 și cel mai medaliat sportiv român din toate timpurile (alături de Nadia), respectiv Ivan Patzaichin. Prin sat, în fața căminului cultural este un mic muzeu în aer liber, dedicat marilor sportivi ce au plecat de-aici.

Satul prin câteva case protejate, încă mai păstrează o imagine pitorească de sat pescăresc, înca mai are un șarm arhaic. Aici nu ai nevoie de ceas, totul parcă se petrece pole-pole conform colegei cristina 65 (ea se referea la Africa, dar eu găsesc asemănări și aici).

Fiind situat în inima Deltei Dunării este un loc foarte bun de plecare pentru o incursiune pe lacuri sau canale. În apropiere sunt locuri superbe, ce parcă abia asteaptă a fi cucerite, precum lacul protejat Nebunu, lacurile Fortuna, Trei Iezere, Bodaproste, Rădăcinos sau canalele Olguța sau Șontea. Ca un fapt divers să mai spun că lacul Bodaproste a fost asa denumit de localnici, pe vremuri, deoarece pe acest lac prindeau o mulțime de pește. Din nefericire acest lucru nu mai este valabil în zilele noastre.

În aceste locuri mirifice se pot admira nenumărate specii de păsări, precum pelicanii, lebedele, stârcii, egretele, pescărușii, chirele etc.

Deasemenea acest sat este recunoscut ca principalul punct de plecare pentru pasionații pescuitului sportiv, datorită traseelor foarte pitorești din aceasta zonă a deltei. Cel mai bine se prinde știuca și somnul. Nu cel de după-amiază! ; -)

Nu cred că mai trebuie să menționez că mâncarea lor tradițională este peștele gătit în o mie una feluri. Supa sau ciorba de storceag mi-a intrat definitiv la inimă. Miaaaami!

Sunt câteva magazine în sat cu prețuri normale, deoarece aprovizionarea fiind mai greoaie, primește ceva subvenții de la stat. Deasemenea ei au tarif mai mic la transportul pe apă cu vaporul. Pentru cei interesați aici -navromdelta.ro/preturi - vedeți prețurile.

Să mai spun că satul Mila 23 din județul Tulcea, aparține de comuna Crișan situată la 14 kilometri distanță. Ca un paradox în această comună sunt mai puțini locuitori decât în sat, respectiv 480 de suflete. De aceasta comună mai aparține și satul Caraorman (Pădurea neagră în turcă) așezat pe grindul cu același nume aflat între bratul Sulina la sud și brațul Sf Gheorghe la nord.

Semnal de telefon au doar cei din rețeaua Telekom și de curând cei din Orange.

Aici sunt condiții vitrege de locuit și de aceea nu sunt foarte mulți care s-au încumetat să locuiască aici. E drept că este o comunitate relativ închisă și puțini ar fi acceptați aici. Și acest lucru cu greu.

În afară de casa lui Ivan Paztaichin, dintre celebrități care au o căsuță aici, pot să-i amintesc pe Mugur Mihăescu alias Leana din Vacanța Mare și pe Mihai Mărgineanu alias Ardiles din Las Fierbinți.

Pentru pasionații de natură sau de pescuit sau de admirat păsări recomand o vizită aici. Este unul dintre cele mai frumoase locuri, nu din țară, ci din lumea întreagă! Pentru iubitorii de condiții de lux, nu recomand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 17.07.15 16:49:40
Validat / Publicat: 17.07.15 17:30:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MILA 23.

VIZUALIZĂRI: 3501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 apus de soare văzut din sat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[17.07.15 17:27:30]
»

rog atașați: https://www.youtube.com/watch?v=lOFyDbPD-48

webmaster
[17.07.15 17:30:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Mutat în rubrica "Descoperă Mila 23, MILA 23" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

robertAUTOR REVIEW
[17.07.15 17:37:40]
»

@webmaster - e foarte corect! Mersi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
puiutea
[17.07.15 22:35:43]
»

Foarte frumos articolul tău, care confirmă, parcă, faptul că încet, încet, ne pierdem tradițiile, datorită acestui "capitalism sălbatic" în care românul nu prea știe să se adapteze. Un review frumos și (cumva) dureros, deopotrivă.

robertAUTOR REVIEW
[18.07.15 08:27:45]
»

@puiutea - Mulțumesc frumos pentru apreciere!

Dureros? E posibil!

De altfel asta am simțit în glasul localnicilor. Ca un paradox, cu toate că acum o duc mult mai bine ei își aminteau cu nostalgie în glas de vremurile când prindeau mult pește, de vremurile când se recolta mult stuf- în cantități industriale și de vremurile când pe canalul Sulina treceau multe nave comerciale.

Tradițiile se pierd cu siguranță, dar nu le găsesc localnicilor vreo vină, ci mai mult autorităților care ar trebui să creeze mai multe facilități păstrătorilor de tradiții! Să-i încurajeze cumva!

Părerea mea!

Mulțumesc încă o dată!

nitul
[07.10.15 21:28:10]
»

Frumoasă și bine documentata descrierea satului Mila 23.

Dacă îmi permiteți as adauga că există o parte mai nouă a satului, cea de pe malul canalului.

După inundațiile din 1970 s-a făcut o platformă mai înaltă decât restul satului și s-au împărțit loturi tinerilor căsătoriți. De ce sunt nostalgici? Prima data am fost în Mila 23 în miniatura de 1 mai 1987, cu pasagerul, cu schimbatul vaporul la Crisan.

Mila atunci nu avea străzi, era toată plină de apă. Am intrat în curte cu barca cu rame. Nu erau bărci cu motor. Într-una din zile am mers pe canale cu barca, pe un plaur unde era un depozit de stuf; așa am văzut ce este, am făcut grătar, am pescuit. Petrecerea s-a terminat noaptea. Ne-am întors acasă sub clar de lună plină care se oglindea în apa curata a canalelor pe care treceam. Era o liniște de-ti tiuiau urechile. Atunci nu dispăreau vintire, grădinile de zarzavat erau distruse numai de mistreți și păsări. Pește era cât cuprinde și de toate felurile. Dacă se construia o casa se făcea claca, majoritatea sătenilor ajutau.

Din perioada aceea am rămas cu o expresie :nu a venit vaca. Cei care aveau vaci cu lapte le trimiteau la păscut pe grinduri fără să le păzească nimeni și ele seara se întorceau singurele, la muls. Deci dacă vroiai lapte proaspăt trebuie să vină vaca. Sunt multe de spus.

Intre 1998 și 2011 nu am intrat în delta.

Cand am ajuns, cu o barca din fibră cu motor, am simțit mirosul de benzină. Mila 23 nu mai era cea de altădată. Dacă mie, care nu locuiesc acolo, ajung rar dar o am în suflet, mi-e dor de ce a fost odată... dar lor...

robertAUTOR REVIEW
[08.10.15 08:44:53]
»

@nitul - Foarte tari amintiri aveți despre Mila 23. Se pare că progresul tehnologic accelerat omoară tradiția. Eu sincer regret că a durat atâția ani până am ajuns în deltă.

Mersi pentru vizită și pentru ecoul plin de sentiment!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
nitul, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mila 23:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064671039581299 sec
    ecranul dvs: 1 x 1