ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Larnaca - prin imprejurimi

Ilustrație video-muzicală
ANTAEUS.....BYZANTINE MEDITATION


TIPĂREȘTE URM de aici

Plimbandu-ne pe faleza din Larnaca, ne-a atras atentia un panou mare care invita la cunoasterea orasului printr-un tur cu autobuzul turistic. Descoperit, vopsit in culori vesele, autobuzul City Tour avea ca punct de plecare chiar locul in care ne aflam. De pe Promenada Palmierilor, ocolind Castelul Medieval, continua pe Strada Piyale Pasha spre Psarolimano si plaja Mackenzie, apoi spre Angeloktisti, Lacul Sarat si Moscheea Hala Sultan Tekke, Faneromeni, Agios Giorgios Makris si vechiul apeduct Kamares.

Plecarea era planificata pentru ora 11, iar deplasarea dura aproximativ doua ore si jumatate incluzand doar doua scurte opriri (Moscheea Hala Sultan Tekke - 20 minute si Lacul Sarat - 10 minute).

In plin sezon, cand orasul este asaltat de turisti, se face si un tur "by night", pe acelasi traseu, cu plecare la ora 20.30. "Foarte frumos!" - ne-am zis si am incercat sa obtinem mai multe informatii telefonand la numarul inscris pe panou. Am fost intrebati cati amatori suntem si discutand, am inteles ca sezonul fiind pe sfarsite, erau slabe sperante de a face o plimbare cu City Tour Larnaca. Trebuia sa telefonam din nou spre sfarsitul saptamanii sa vedem daca s-au mai ivit si alti amatori. In aceste conditii, taind de pe lista ceea ce vizitaseram deja, am inceput sa studiem cum ne putem descurca in continuare pe cont propriu.

Intr-o excursie de o jumatate de zi in Lefkara - satul traditional cipriot, inclusa in pretul sejurului, am facut un popas in satul Kiti la 7 km vest de Larnaca, pentru a vizita Biserica Angeloktisti. Fiind intr-o excursie organizata, am beneficiat si de ghid (in limba romana) care ne-a informat inca din autocar ca biserica bizantina pe care urma s-o vizitam a fost construita in sec. XI pe locul unui vechi asezamant datand din perioada crestinismului timpuriu. Absida altarului este singura portiune care a supravietuit vicisitudinilor vremii, reconstruirea bisericii facandu-se cu protejarea acestei portiuni. Valoarea de necontestat a acestui lacas consta mai ales intr-un mozaic ce poate fi vazut in absida altarului, deosebit de fin lucrat, una dintre cele mai remarcabile lucrari ale artei bizantine. Datand din sec. VI, mozaicul infatiseaza pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus flancati de sfintii arhangheli Mihail si Gavril. Din punct de vedere al realizarii, acest mozaic rivalizeaza cu cele din Ravena, iar in ceea ce priveste vechimea, mozaicul unic in Cipru, are un egal la Manastirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai.

Angeloktisti inseamna "Construit de ingeri", apreciindu-se ca mozaicul atat de fin lucrat nu este realizarea unor maini omenesti. Intr-adevar, privindu-l, crezi ca este lucrarea ingerilor sau, cel putin, ca autorul a fost ajutat de puterea cereasca.

Legenda spune ca atunci cand s-a hotarat ridicarea bisericii, pe un alt loc, dupa punerea temeliei, noaptea, aceasta s-a mutat in locul in care se afla si astazi. Lucrarile au continuat pe noua asezare, dar mesterii au observat ca, in fiecare dimineata, lucrarile erau mai inaintate decat le lasasera de cu seara. Hotarati sa dezlege misterul, au ramas de veghe si au vazut ingeri coborand din inalturi, cantand imn de slava Maicii Domnului si lucrand la constructia bisericii.

Asemenea multor lacasuri de cult ortodox din Cipru, Biserica Angeloktisti este solida, construita din piatra bruta, cu turla scunda si turn clopotnita deasupra intrarii. Interiorul este sobru, avand putine si foarte vechi picturi pe peretii de piatra aparenta. O cruce cu un brat frant, straveche, poate fi vazuta in interior, rezemata de zidul de langa usa.

Pentru cei interesati mentionez ca intrarea este libera, de luni pana duminica, intre orele 08.00-12.00 si 14.00-16.00.

Asadar, unul dintre obiectivele incluse in City Tour a fost bifat. Avantajul nostru a fost acela ca aici s-a facut oprire pentru vizita in interior si in plus am beneficiat de ghid si informatii in limba romana.

Lacul Sarat si Hala Sultan Tekke aflate relativ aproape de aeroport, ni s-au parut posibil de vizitat pe cont propriu. N-am inchiriat masina pentru ca in prea putinul timp avut la dispozitie nu voiam sa invatam si circulatia pe stanga. Exista un autobuz care face legatura intre oras si Moscheea Hala Sultan Tekke, dar din nu stiu ce motive, acesta nu circula. Am fost nevoiti sa luam autobuzul care merge la aeroport si care ne-a lasat pe soseaua principala, cam la 1 km de moschee. Strabatand pietonal drumul laturalnic, am avut bucuria de a admira indeaproape Lacul Sarat, cu intinderile lui albite de sarea uscata. In luna octombrie a acestui an lacul era doar partial secat si era in asteptarea pasarilor Flamingo si a altor migratoare pe care le gazduieste in perioada iernii.

Descoperirile arheologice spun ca in neolitic, in zona lacurilor si a moscheei, a fost o asezare umana intinsa de-a lungul unui estuar, un port natural care deservea asezarea. Din informatiile turistice inscrise pe panoul din punctul de pornire in City Tour se intelege ca asezarea a fost parasita in anul 1050 i. H. si, in timp, estuarul s-a colmatat formandu-se Lacurile Sarate. Anul trecut am avut ocazia sa vad - din autocar - intinderile albe ale lacului complet secat. Localnicii ne-au spus ca anul acesta lacurile au avut apa toata vara.

Pentru amatorii de plimbari pietonale, pe langa drumul pe care circula doar arar cate un autoturism cu numar rosu (masina inchiriata), de la soseaua principala pana la moschee, s-a construit o pista. Puteti sa-i spuneti si trotuar atata doar ca nu este atasat soselei ci are portiuni in care o ia prin camp, intre sosea si lac, pana la moschee (se poate vedea in poze).

Hala Sultan Tekke sau Moscheea Umm Haram este un important lacas de rugaciune musulman apreciat ca fiind al patrulea dupa Mecca, Medina si Al Aqsa din Ierusalim. Lacasul a fost construit pe locul in care Umm Haram, mama adoptiva a profetului Mahomed, sotia lui Ubada bin al-Samit si-a pierdut viata cazand de pe catar in timpul raidurilor arabe din 649. Mormantul a fost descoperit in sec. XVIII, refacut, decorat si datat 1760.

Am ajuns la poarta de intrare deasupra careia se poate vedea o inscriptie islamica, indescifrabila pentru noi. Pe sub portalul care separa spatiile de cazare pentru barbati de cele pentru femei, am patruns in curtea interioara. Complexul deschis si nonmusulmanilor este compus din moschee, minaret, mausoleu si cimitir. Pe latura stanga a curtii interioare se pot vedea ruine ale vechii asezari.

Mormantul lui Umm Haram este situat in spatele zidului moscheei, in directia spre Mecca. O usa permite trecerea din moschee in mausoleu. Aici se mai afla inca patru morminte, unul dintre ele - relativ nou comparativ cu celelalte, datat 12 iulie 1929 - apartine lui Adile Hüseyin Ali, sotia unei importante personalitati otomane. In cimitirul aflat in exterior, aproape de mausoleu, nu se mai fac inmormantari din anul 1899, dar inca pot fi vazute cateva monumente vechi. La intrarea in moschee, fantana octogonala cu scaunele de piatra tocite de vreme, are inscriptionata pe o placa de marmura perioada construirii: 1796-1797.

Desi considerat al patrulea lacas musulman de rugaciune, am aflat ca din cauza ca este situat in partea sudica a insulei, unde nonmusulmanii sunt majoritari, pelerinajele aici nu sunt prea frecvente. Cu toate acestea lacasul isi asteapta intotdeauna vizitatorii, cu intrare gratuita, dupa urmatorul program:

Iunie - august: 07.30-19.30

Aprilie, mai, septembrie, octombrie: 08.00-18.00

Noiembrie - martie: 09.00-17.00

Pe masuta din stanga intrarii in moschee, la discretia vizitatorilor, sunt sucuri la cutie si un bol mare cu bomboane invelite in staniol. Ce pacat insa ca ospitalitatea acestui loc linistit si sacru nu este rasplatita cum se cuvine! Am vazut in curte, aruncate la intamplare, cutiile din care s-a baut sucul oferit gratuit.

De la Hala Sultan Tekke avem si alte amintiri: imaginea Lacului Sarat vazut de langa moschee, palmierii si cactusii imensi din gradina, precum si numeroasele pisici frumoase care intampina chiar din statia de autobuz.

Imprejurimile orasului Larnaca ofera celor ce doresc si au posibilitatea sa vada mai mult, si alte obiective pe care, din pacate, noi nu le-am mai putut cuprinde.

Apeductul Kamares denumit si Apeductul Bekir Pasha, de asemenea inclus in City Tour, construit in 1747 de guvernatorul otoman Abu Bekir Pasa, important mijloc de alimentare cu apa a orasului, a fost functional pana in 1939. Unii cercetatori sustin ca apeductul exista inca din perioada romana (fiind mentionat in scrierile Apostolului Barnabas) si ca in timpul dominatiei otomane doar a fost refacut. Regret ca nu am avut posibilitatea de a vedea impunatoarea constructie cu multe arcade care se succed pe o distanta de cativa kilometri. In compensatie, ma bucur ca am vazut Apeductul din Ayia Napa de-a lungul caruia m-am plimbat mult.

Choirokoitia, la aprox. 32 km de Larnaca, spre Limasol, ofera vizitatorilor posibilitatea de a vizita o asezare neolitica din Cipru datand din jurul anului 7000 i. H., cu morminte si case circulare, unele reconstruite pentru a se vedea modul in care au trait oamenii in preistorie. Nu pot spune prea multe pentru ca nu am fost acolo.

Manastirea Stavrovouni, un loc legendar intr-un peisaj frumos, la 40 km de Larnaca, cea mai veche manastire din Cipru, este accesibila doar barbatilor din cauza regulilor atonite statornicite si aici. De aceea nu este inclusa in nici un program turistic.

Fara indoiala, in Larnaca si imprejurimile sale sunt inca multe obiective si locuri frumoase de descoperit. Povestiti si voi, cei care ati fost acolo!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.11.12 20:08:08
Validat / Publicat: 21.11.12 21:26:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7127 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P51 Larnaca imprejurimi - Lacul Sarat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.11.12 20:26:22]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[22.11.12 01:00:01]
»

Puterea de a observa corect este numita cinism de cei care nu o au. (George Bernard Shaw)

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Larnaca:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068486928939819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1